Venäjä-kerho jatkuu syksyllä 2016!

venaja-kerho-juliste_valmis_2016

Tervetuloa niin uudet kuin vanhat kerholaiset! Kerho alkaa heti syysloman jälkeen tiistaina 18.10.

Kerhossa tutustut venäläiseen kulttuuriin, opit venäjän kielen alkeita ja kyrilliset aakkoset. Pääset myös maistelemaan venäläisen keittiön makuja ja luomaan venäläistä taidetta.

Ohjelma:

ti 18.10. klo 15-16 venäjän kielen alkeet, S5 (Anne)
ti 25.10. klo 15-17 venäläisen keittiön herkkuja, kotitalousluokka (Marika)
ti 1.11. klo 15-17 venäläistä askartelua, S13 (pietarilaiset ohjaajat ja Anne)
ti 8.11.  klo 15-17 venäläistä taidetta, S13 (Milla-Mari)
ti 15.11. klo 15-16 venäjän kieltä, S5 (Anne)
ti 22.11. klo 15-17 venäläisen keittiön herkkuja, kotitalousluokka (Marika)
ti 29.11. klo 15-17 venäläistä taidetta, S13 (Milla-Mari)

ILMOITTAUTUMISET SUORAAN KERHO-OHJAAJILLE KOULUSSA TAI WILMAN KAUTTA!

Venäjä-kerholainen Pietarissa

Perinteinen kevätmatka Pietariin toteutui tänä lukuvuonna 16.4.-20.4.2016. Matka oli lukion ja yläkoulun yhteinen. Monelle matka oli ensimmäinen käynti Venäjällä ja kynnys matkalle lähtemiseen on toisinaan suuri. Yksi matkalla mukana olleista oppilaista oli Lindsay Ylitalo, joka venäjä-kerhotaustallaan ei vielä osannut montaa sanaa venäjää matkalle lähtiessään. Lindsay kirjoitti matkakokemuksestaan seuraavasti:

”Lähdimme kohti Pietaria lauantaiaamuna 16.4. En ollut ennen käynyt Venäjällä, joten matka oli jännittävä. Isäntäperhe jännitti hiukan myös, koska en puhu venäjää.

  Bussimatka kesti monta tuntia ja olimme perillä klo. 19.00. Perheet tulivat hakemaan kouluilta ja lähdimme ajelemaan heidän luoksensa. Perheeni oli mukava, vaikka meillä oli aluksi hieman kommunikaatio-ongelmia. Google kääntäjä oli tosin apuna.

  Aamupäivä meillä oli vapaata. Sen jälkeen tapasimme muut seurueemme jäsenet Stolle-ravintolassa, jonka jälkeen ohjelmassa oli kiertoajelu kaupungin keskustassa. Ennen balettia menimme taas syömään, ja sitten suuntasimme Mariinski-teatterille Giselle-balettiin. Baletti oli upea ja tanssijat todella lahjakkaita.

  Maanantaiaamuna klo. 10.00 kävimme venäläisessä museossa avantgare-näyttelyssä ja aiheeseen liittyen teimme hauskat muotokuvat työpajassa. Illalla meillä oli vielä vuorossa seikkailukävely Aleksanterin puistossa. Kävimme Pietari Paavalin linnoituksessa, joka oli yksi ensimmäisiä rakennuksia Pietarissa.

Koulussa 227 askarreltiin venäläisen opettajan vetämissä työpajoissa nukkeja ja taiteiltiin koristemaalauksin lautasia.

Koulussa 227 askarreltiin venäläisen opettajan vetämissä työpajoissa nukkeja ja taiteiltiin koristemaalauksin lautasia.

  Seuraavana aamuna pääsimme tutustumaan venäläiseen kouluun. Koulussa oli luokat 1-12, joten se oli järkyttävän suuri. Saimme valita yhden oppitunnin jolle menisimme vierailemaan. Valitsin englannin, koska siellä ymmärsin, mitä ihmiset puhuivat. Koulun jälkeen kävimme Iisakin kirkossa. Suomessa ei ole samanlaisia kirkkoja tai rakennuksia kuin muualla maailmassa, joten kokemus oli ainutlaatuinen. Illalla pääsimme vielä vanhaan raitiovaunuun. Se oli mielestäni yksi parhaista osista matkallamme. Pietarin keskustassa ei ole enää raitiovaunuja, joten ihmiset olivat innostuneita sellaisen nähdessään.

Tunnelmallisella raitiovaunuajelulla seistiin ruuhkassa, juotiin teetä ja herkuteltiin sharlotka-kakulla

Tunnelmallisella raitiovaunuajelulla seistiin ruuhkassa, juotiin teetä ja herkuteltiin sharlotka-kakulla

  Keskiviikkoaamuna lähdimme takaisin Turkua kohti. Oli ikävä jättää isäntäperhe taakseen, sillä he olivat niin mukavia. Kun saavuin kotiin, oli sellainen epätodellinen olo että ”Olenko mä oikeesti käynyt Venäjällä?” Elämä ja tavat Venäjällä olivat niin erilaisia kuin Suomessa että oli tosi mielenkiintoista käydä siellä. Toivottavasti pääsen mukaan ensi vuonnakin! Kiitän myös opettajia ja muita oppilaita matkaseurasta!

                                                                                                     Lindsay Ylitalo, 7d”

Mistä ovat kotoisin piirakat ja kiisseli?

Syksyn kolmannella kerhokerralla kotitalousopettaja Marika Järvenpää kertoi venäläisestä ruokaperinteestä ja sen vaikutuksesta suomalaiseen keittiöön. Meille on Venäjältä tulleet piirakat пироги ja kiisseli, jonka nimikin on venäjän kielestä lainattu кисель.

Ryhmät alkoivat leipoa lohipiirakkaa кулебяка, jonka valmistusta helpotettiin käyttämällä valmista voitaikinaa. Venäläiset piiraat leivotaan kuitenkin yleensä hiivataikinaiseen kuoreen.
kulebjaka_resepti
Kalapiirakan täytteeksi tuli lohen lisäksi myös riisiä, sipulia ja keitettyä munaa sekä mausteeksi tietenkin tilliä. Tässä ryhmässä koristeeksi loihdittiin taikinasta myös perinteistä venäläistä kuviointia jäljitteleviä ornamentteja.
kulebjaka
Aterialla oli tarjolla venäläiseen tapaan suolakurkkua, hunajaa ja smetanaa.
IMG_0917
Jälkiruoaksi kerholaiset valmistivat karpalokiisseliä ja kermavaahtoa. Venäläiset pitävät kovasti karpaloista eri muodoissa. Niistäkin tehdään piirakoita, mehua ja joskus myös kiisseliä. Hyvää ruokahalua – Приятного аппетита.
IMG_0914

Venäläiset kirjaimet ja alkeisfraaseja

Привет!

Syksyn 2015 kahdella ensimmäisellä kerhokerralla opettelemme tervehdyksiä ja perusfraaseja sekä käymme pikaisesti läpi venäläiset aakkoset. Voit kotona vielä kerrata kerhossa opittuja asioita seuraavilla nettisivuilla:
Tervehdyksiä ja perusfraaseja kirjoitettuna
Pietarilaiset nuoret auttavat videolla toistamaan ja harjoittelemaan tervehdyksiä  
Mitä kuuluu? Kiitos, hyvää venäjäksi

Aakkosia voit harjoitella lisää täällä

Пока!

Анне

Venäjä-kerho alkaa – tervetuloa!

Tervetuloa

Ohjelma:
27.10. klo 15-16 venäjän kieli, S5, Anne Lindholm
3.11.  klo 15-16  venäjän kieli, S5, Anne Lindholm
10.11. klo 15-16.30 venäläinen keittiö, alakoulun kotitalous, Marika Järvenpää
17.11. klo 15-16.30
venäläinen taide, S13, Milla-Mari Naukkarinen
24.11. klo 15-16.30
venäläinen taide, S13, Milla-Mari Naukkarinen
1.12. klo 15-16.30 venäläinen uusi vuosi, alakoulun kotitalous, Marika Järvenpää

Kasseja, kirjaimia ja Kandinskyä

Kevään kaksi viimeistä kerhokertaa pidettiin kuvisluokassa. Ensin tehtiin omat kerhokassit, joihin painettiin kyrillisillä kirjaimilla tekstejä. Aluksi venäläiset kirjaimet luonnosteltiin paperille ja sitten niistä kaiverrettiin leimasimia, joilla voi painaa kangaskasseihin tekstejä.

Tämä kassi kantaa tekijänsä lempinimeä

Tämä kassi kantaa tekijänsä lempinimeä

Tässä kassissa voi kantaa kotiin ostoksia

Tässä kassissa voi kantaa kotiin ostoksia – osaatko lukea venäjää väärinpäin?

Kevään viimeisellä kerhokerralla Milla-Mari kertoi venäläisestä ekspressionisti-taiteilija Wassily Kandinskystä, joka on merkittävästi vaikuttanut moderniin abstraktiin taiteeseen.

Kandinskyllä oli poikkeuksellisen herkkä väritaju ja hän sai väreistä kuuloaistimuksia. Kandinskyn teokset ovatkin hyvin värikylläisä.

Kandinskyllä oli poikkeuksellisen herkkä väritaju ja hän sai väreistä kuuloaistimuksia.

Milla-Mari oli tuonut kerholaisten teosten materiaaliksi ison kasan muovipusseja, joista yksi valittiin taustaksi. Taustan päälle leikeltiin ja sommiteltiin värikkäitä palasia muista muovipusseista. Lopullinen työ silitettiin kuumalla raudalla leivinpaperin välissä. Teoksista tulee vähän yllätyksellisiä, sillä eri muovit käyttäytyvät eri lailla sulaessaan ja ääriviivoista tulee epämääräisiä.

Kandinskyn innoittama muovipussisommitelma menossa silitettäväksi

Kandinskyn innoittama muovipussisommitelma menossa silitettäväksi.

Tavallisista ostoskasseista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Käytetyistä  ostoskasseista löytyy mielenkiintoisia yksityiskohtia – näin saat pussit luovasti kiertoon!

Venäjä-kerho siirtyy nyt kesätauolle! Kiitos osallistujille 🙂

Анне и Милла-Мари

Pietarin opintomatkalla 18.4-22.4.2015

Pietarin opintomatkalla oli mukana kaksi peruskoululaista ja 11 lukiolaista

Pietarin opintomatkalla oli mukana kaksi peruskoululaista Puolalan koulusta ja 11 venäjää opiskelevaa lukiolaista Turun eri lukioista. Kuvassa myös pietarilaisia majoittajia Kouluista 204 ja 227.

 

Lähdimme 18.4 Pietariin bussilla. Ekana päivänä tutustuimme majoittajaperheisiin. Samana päivänä lähdimme majoittajien kanssa tutustumaan ”yö-Pietariin”.

Seuraavana päivänä 19.4 menimme majoittajien kanssa tutustumaan keskustaan ja taidemuseo Erartaan. Kiertelimme katsomassa Verikirkkoa, Talvipalatsia, Neva-jokea, Fontanka-kanavaa sekä Moika-kanavaa. Sen jälkeen illalla menimme katsomaan kuuluisaa Pähkinänsärkijä-balettia Mariinski-teatteriin.

Taidetyöpajan aiheena olivat Pietarin kaupungin siluetit - rakennukset, lyhdyt ja ristikkoaidat

Taidetyöpajan aiheena olivat Pietarin kaupungin siluetit – rakennukset, lyhdyt ja ristikkoaidat

Kolmantena päivänä menimme Venäläiseen taidemuseoon, joka on Taiteiden aukiolla Puškinin patsaan lähettyvillä. Sen jälkeen pietarilaiset taideopettajat pitivät meille taidetyöpajan ja kierroksen Anitškovin palatsissa. Illalla olimme majoittajien kanssa kaupungilla.

Neljäntenä päivänä lähdimme koululle 204. Vierailimme ja tutustuimme kouluun. Lounastimme myös koulussa. Lounaan jälkeen ”matkustimme” koulussa ympäri Turkua, kävimme mm. läpi Turun linnaa, Tuomiokirkkoa ja Suomen joutsenta. Sen jälkeen pietarilaiset opettajat pitivät meille vielä kävelybussin, joka oli kivaa ja samalla saatiin tietoa ja kuuntelua Venäjän kulttuurista.

Koulun 204 lounaaseen kuului kanaa, riisiä, salaattia ja makeita piirakoita.

Koulun 204 lounaaseen kuului kanaa, riisiä, salaattia ja makeita piirakoita.

Sen jälkeen menimme matkamuistokojuille, joissa oli kaikkea turistitavaroita, joita tuli ostettua. Tämän jälkeen menimme syömään Ять-nimiseen venäläiseen ravintolaan majoittajien kanssa. Söimme pelmeneitä. Paras osuus oli ehkä risteily ympäri Pietaria veneellä. Se oli todella kivaa ja uutta tietoa tuli runsaasti.

Oppilaat majoittuivat pietarilaisiin perheisiin ja peruskoululaiset viettivät paljon aikaa majoittajiensa kanssa. Tässä Eevi ja Disan pietarilainen majoittaja Sonja risteilyllä Nevalla.

Oppilaat majoittuivat pietarilaisiin perheisiin ja peruskoululaiset viettivät paljon aikaa majoittajiensa kanssa. Tässä Eevi ja Disan pietarilainen majoittaja Sonja risteilyllä Nevalla.

Viimeisenä päivänä oli lähtöpäivä. Pietarin kielimatka tuntui hyvin lyhyeltä ja tuntui haikealta lähteä takaisin kohti Turkua. Bussimatka sujui hyvin Turkua kohti tuliaisten kera ja hyvällä ja oppineella mielellä.

Matkakuvauksen teksti: Disa ja Eevi, 7c
Kuvat ja kuvatekstit: Anne Lindholm

Oppilailla oli Pietarin opintomatkalla mukana koulun iPad. Tehtävänä oli äänittää matkan aikana vähintään kolme keskustelua PuppetPals-ohjelmalla. Disa on käynyt suomalais-venäläistä luokkaa, mutta Eevi on vasta Venäjä-kerhossa tutustunut venäjän aakkosiin ja muutamiin alkeisfraaseihin. Taitavia ja nopeasti oppivia tyttöjä! Tästä voit kuunnella Disan ja Eevin keskustelut:
Tutustuminen
Kahvilla
Puhuttelu koulussa

Ааккосет ja ystävyyskaupunkimme Pietari

Kevään toisella kerhokerralla kävimme läpi loput ааккосет, joita harjoiteltiin tietokoneluokassa itsenäisesti nettitehtävien avulla. Tästä linkistä pääsee aakkostehtäviin, joiden avulla oppii kuuntelemaan ja lausumaan venäjän kieltä. Samalla mieleen voi jäädä vähän venäjän sanastoakin.

Harjoittelimme myös lukemaan venäjänkielisiä kylttejä ja tutustuimme Pietarin kaupunkiin kuvien ja Arjen ilot-oppimateriaalin kyltti- ja karttatehtävien avulla.

Arjen ilot-nettitehtävien avulla tutustuimme Pietarin katukuvaan ja kyrillisiin kyltteihin.

Arjen ilot-nettitehtävien avulla tutustuimme Pietarin katukuvaan ja kyrillisiin kyltteihin.

Pääsiäisperinteitä ja venäläisiä aakkosia

Kevään ensimmäisessä Venäjä-kerhossa tutustuttiin venäläiseen pääsiäisherkkuun pashaan. Osalle kerholaisista herkku oli uusi tuttavauus, osa oli sitä jo aiemmin maistanutkin. Monelle uusi tapa oli se, että makeaa ja rasvaista pashaa kuuluu levittää pullan eli kulitsan päälle voin tapaan. Meillä tarjolla oli tavallista pitkoa. Pasha on saapunut suomalaiseen pääsiäispöytään Venäjältä. Pasha eli Пасха onkin venäjäksi juuri pääsiäinen! Tässä kotikokkien pääsiäiskokkailuja varten aidon venäläisen pashan resepti, jolla opettajankin tekemä pasha oli valmistettu: Perinteinen pasha

Keitetyt munat ja pasha lähdössä open kotoa kouluun Venäjä-kerhoon

Keitetyt munat ja pasha lähdössä open kotoa kouluun Venäjä-kerhoon

Mitä koulussa tapahtui rasiassa oleville keitetyille munille? Ne koristeltiin Pietarista tuoduilla lämpötarroilla – термоэтикетики. Tarrat ovat muovia ja ne pujotetaan munan ympärille. Sitten muna ja tarra kastetaan varovasti kauhalla kiehuvaan veteen pariksi sekunniksi, ja a vot, tuloksena on hienosti koristeltu pääsiäismuna! Kerholaiset saivat lämpötarroja myös kotiin viemisiksi, jotta voivat askarrella munia myös kotiväen kanssa.

Lämpätarrojen aiheet ovat venäläisestä kansanperinteestä ja saduista

Lämpötarrojen kuva-aiheet ovat venäläisestä kansanperinteestä ja saduista

Tutustuimme kerhossa myös aakkosiin ja heti ensimmäisellä kerhokerralla ehdimme käydä läpi jo puolet aakkosista – myös ne kuuluisat seitsemän ässää. Syksyn kerholaiset loistivat taidoillaan, mutta myös uudet kerholaiset pääsivät hyvin jyvälle uusiin kirjaimiin. Seuraavalla kerhokerralla jatkamme aakkosiin tutustumista ja tutustumme Turun ystävyyskaupunkiin Pietariin 🙂

 

Venäjä-kerho keväällä 2015

Yläkoulun venäjäkerho jatkuu!

Tervetuloa, uudet ja vanhat kerholaiset, kokemaan venäjän kielen ja venäläisen kulttuurin maistiaisia! Kevätlukukaudella järjestetään neljä Venäjä-kerhon kokoontumista joka toinen torstai klo 15-16.30. Ensimmäinen kerhokerta on torstaina 26.3 luokassa S5. Kerho-ohjaajina toimivat Anne Lindholm ja Milla-Mari Naukkarinen. Ilmoittautumiset suoraan kerho-ohjaajille koulussa tai Wilman kautta.

Kevään ohjelmassa:

26.3.  Pääsiäisperinteitä ja venäläisiä aakkosia (luokka S5)
9.4.   Tutustutaan Pietariin (luokka S12)
23.4.  Aakkoskassit leimasinpainannalla (luokka S13)
7.5.   Venäläistä modernia taidetta (luokka S13)

Tervetuloa! Добро пожаловать!