Tunnetaidot

RAUHOITTUMISPURKKI

Rauhoittumispurkki on lapsen tunnesäätelyn apuväline, jonka voi askarrella yhdessä lapsen kanssa. Purkki on väline tunteiden hallintaan, mutta ei käsittelyyn.  Purkin avulla on tarkoitus saada lapsen tunteet tasaantumaan, eikä ideana ole, että lapsi esimerkiksi miettisi sen parissa huonoa käytöstään. Tunteiden käsittely vaatii aina aikuisen apua, kun ne on ensin saatu vaikkapa rauhoittumispurkin avulla hallintaan.

Tarvikkeet

    • kannellinen purkki tai pullo – lasia tai muovia (muovi on pienten lasten kanssa turvallisempi materiaali)
    • erivärisiä glitter-hileitä
    • helmiä tai muita painavampia koristeita
    • halutessasi glitterliimaa ja/tai elintarvikeväriä
    • vettä
    • käsitiskiainetta
    • liimaa

Poista purkista etiketti etukäteen. Täytä purkki vedellä ja lisää joukkoon pari lusikallista glitter-hileitä. Voit laittaa sekaan myös muutaman painavamman koristeen ja halutessasi elintarvikeväriä ja/tai glitterliimaa. Sekoita purkin sisältö ja lisää sen jälkeen purkkiin tippa käsitiskiainetta. Tiskiaine rikkoo veden pintajännityksen, jolloin hileet uppoavat veteen paremmin. Liimaa purkin kansi hyvin kiinni.

TUNNEKESKUSTELUT

Lapsen kanssa voi käydä keskusteluja erilaisten teemojen ympärillä ja samalla tunnistaa ja nimetä tunteita. Teemoja voivat olla esimerkiksi

   • kuvakirjojen tai satujen tapahtumat – miltä kuvan/tarinan  hahmoista tuntuu? minkälaisia tunteita tarina sinussa herättää?
   • kuvat/valokuvat – miltä kuvien ihmisistä tuntuu? onko sinusta tuntunut joskus samalta?
   • maalaukset – miltä taiteilijasta on tuntunut, kun hän on maalannut? minkälaisia tunteita maalaus herättää sinussa?
   • musiikki – minkälaiselta musiikki kuulostaa: onko se iloista, surullista, raskasta, kevyttä? minkälaisia tunteita musiikki herättää sinussa?

ARVAUSLEIKIT JA PANTOMIIMIT

Pantomiimin ja erilaisten arvausleikkien avulla voidaan luoda tunteille visuaalisia muotoja. Miltä erilaiset tunteet näyttävät, kun ne näytellään pantomiimina? Esittäjää voidaan vuorotella ja aikuinen ja lapsi voivat antaa toisilleen näyteltäviä tunteita tai voivat arvailla, mitä tunnetta toinen esittää.

ROOLILEIKIT JA NÄYTELMÄT

Lapsen kanssa voi leikkiä erilaisia roolileikkejä ja tehdä näytelmiä. Lasta voi myös kannustaa keksimään omia näytelmiä ja esityksiä ja luomaan niihin rooleja aikuisille. Lapselle voi joskus olla jonkun toisen roolissa helpompi ilmaista ja näyttää tunteitaan kuin omana itsenään.

PELIT

Ikätasoisten pelien pelaamisen voi aloittaa jo lapsen ollessa pieni. Pelien avulla lapsi oppii sääntöjen noudattamista, voittamista ja häviämistä. Pelien lomassa on hyvä puhua esimerkiksi reilun pelin merkityksestä ja tasapuolisuudesta ja sanoittaa pelaamisen herättämiä tunteita, kuten iloa, pettymystä, kateutta, myötätuntoa jne.

TUNNEKALENTERI

Tunteiden tunnistamiseen ja niiden käsittelyyn voi ottaa avuksi tunnekalenterin. Kalenteriin voidaan merkitä eri väreillä, minkälaisia tunteita eri päiviin on kuulunut. Kalenterin voi askarrella yhdessä ja tunteiden merkitsemiseen voi käyttää esimerkiksi tarroja tai värikyniä. Värien merkityksest sovitaan lapsen kanssa yhdessä ja päivän värejä kalenteriin merkatessa keskustellaan, mistä päivän värit ovat johtuneet.

KEHOLLISET HARJOITUKSET

Lapsen kanssa voi käyttää erilaisia kehollisia harjoituksia, joiden avulla tunnistetaan tunteita ja opetellaan niiden käsittelemistä. Lapsi voi esimerkiksi näyttää, missä kohdassa kehoa eri tunteet tuntuvat. Yhdessä voidaan miettiä, miten tunteesta voisi päästä kehollisesti eroon: ravistelemalla jalkoja tai käsiä, lyömällä tyynyä tai nyrkkeilysäkkiä tai vaikkapa juoksemalla talon ympäri.

Myös hengitysharjoituksia voi kokeilla lapsen kanssa. Hengitysharjoitusten opettelemista varten on hyvä olla rauhallisessa tilassa ja taustalle voi laittaa tarpeen mukaan taustaääniä tai musiikkia. Lapsen kanssa opetellaan yhdessä rentoutumaan ja hengittämään rauhallisesti ja tietoisesti sisään ja ulos. Hengitysharjoituksia voi vähitellen siirtää myös muihin tilanteisiin ja tavoitteena on, että lapsi oppisi niiden avulla rauhoittamaan itsensä, kun tunteet kuohahtavat.