Tukea vanhemmuuteen

VINKKEJÄ VANHEMMILLE POIKKEUSOLOIHIN

Positive-sivustolta löytyy materiaalipaketti, jonka neuvojen avulla jokaisella voi olla kotona hyvä olla.

>> Vinkkejä poikkeusoloihin


VERTAISTUKEA YHDEN VANHEMMAN PERHEEN VANHEMMILLE

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry järjestää keväällä kaikille yhden vanhemman perheen vanhemmille olkkarichatteja. Kussakin chatissa voi olla tarkemmin rajattu teema ja kohderyhmä, kuten täysin yksin lasta kasvattavat vanhemmat tai eron kokeneet.

>> Ryhmächatit yhden vanhemman perheen vanhemmille


MIELEN HYVINVOINTIA LAPSILLE JA NUORILLE

Suomen Mielenterveys ry:n sivuilla on koottuna vinkkejä ammattilaisille ja huoltajille materiaaleista mielenterveyden tueksi.

>> Mielen hyvinvointia lapsille ja nuorille


LASTEN MIELENTERVEYSTALO

Lasten mielenterveystalon sivustolta löytyy vanhemmille paljon tietoa ja tukea vanhemmuuteen liittyen. Sivuilla on mm. tietoa apua tarjoavista tahoista eri tilanteissa.

>> Lasten mielenterveystalo


VÄESTÖLIITON HYVÄ KYSYMYS -SIVUSTO

Väestöliiton Hyvä kysymys -sivustolla on runsaasti erilaisia palveluita perheille. Sivustolta löytyy muun muassa keskusteluryhmiä ja chatteja, videoita, artikkeleita, podcasteja ja erilaisia tehtäviä.

>> Hyvä kysymys


LASTENSUOJELUN KESKUSLIITTO

Lastensuojelun Keskusliitto on koonnut parhaat vinkit ja linkit huoltajien selviytymiseen koronaviruskaranteenista ja kotiopetuksesta.

>> Huoltajan selviytymisopas


VOIMIA UUTEEN JA ERILAISEEN ARKEEN

Koronavirus on tuonut tullessaan monelle perheelle monta epävarmuutta aiheuttavaa tekijää elämään. Perheessä tai lähipiirissä voi olla riskiryhmäläinen, jonka terveys huolettaa. Omien töiden tekeminen saman katon alla lasten kanssa voi olla myös stressaavaa ja kuormittavaa. Toisaalta joillakin voi olla tilanne, että töitä ei enää ole ja tulevaisuus näyttäytyy epävarmana. Mistä löytää voimia arjen pyörittämiseen tässä kummallisessa ja huolestuttavassakin tilanteessa?

Vanhemmat voivat nyt reilusti mennä sieltä, missä aita on matalin. Päivien ei tarvitse sujua kasvatusoppaiden mukaisesti. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että lapsellekin tilanne on hämmentävä. Tavalliset arkirutiinit tuovat lapselle turvaa. Myös avointa keskustelua tilanteesta on hyvä pitää yllä ja lapselle voi kertoa koronaviruksesta hänen ikätasonsa huomioiden. Esim.  Nelli neuvojarobotti on hyvä väline siihen. Myös  Unicef on koonnut listan vinkkejä siitä, miten koronasta voi puhua lapsen kanssa.

Tämän hetkinen tilanne saattaa aiheuttaa pelkoa, ahdistusta, surua ja hämmennystä. Kaikki tunteet ovat nyt sallittuja ja niille kannattaa antaa tilaa, mutta ei kuitenkaan liikaa valtaa. Tuntuuko siltä, että uutiset selattuasi koet olosi entistä ahdistuneemmaksi? Tai koetko, että olet jäänyt ikävien tunteiden kanssa yksin? Pohdi mikä lietsoo ikävää tunnettasi ja koita etsiä jokin keino, millä saat tunnetta käsiteltyä. Voit vaikka päättää, että luet uutisia kerran päivässä. Netistä ja somesta löytyy myös paljon vertaistukea; Facebookissa on esim. Kaikki kotona-ryhmä ja MLL järjestää lähes päivittäin nettikahviloita nettikahviloitaTukiliiton artikkelissa on myös vinkkejä oman turvallisuuden tunteen lisäämiseen. Mielenterveystalon sivuilta löytyy itsehoito-ohjeita aikuisille huolen ja epävarmuuden sietämiseen.

Vaikeiden tunteiden rinnalle voi myös koittaa etsiä positiivisia ajatuksia. Voitte yhdessä lasten kanssa vaikka päivän päätteeksi pohtia päivän kivoja ja positiivisia tapahtumia. Oliko ulkona erityisen kaunis päivä? Oliko yhdessä tehty lounas (tai pakasteesta otettu einesruoka) erityisen herkullista tänään? Ilon aiheet voivat olla pieniä ja arkisia. Myös huumorin käyttö on sallittua ja toivottua!


MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO

Mannerheimin lastensuojeluliitolla on erittäin kattavaa sivusto liittyen vanhemmuuteen ja kasvatukseen.

>> Vanhemmuus ja kasvatus (MLL)


ARKIRUTIINIT KUNTOON

Arkirutiinien tärkeys korostuu erityisesti tässä epävarmassa tilanteessa, joka aiheuttaa vanhemmille mutta myös lapsille paljon huolta ja ihmetystä. Vanhemmilta vaaditaan nyt kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä, mutta on tärkeää pysyä myös armollisena itseään kohtaan. Ei haittaa jos ruutuajat nyt hieman venähtävät tai ruuaksi on välillä einestä. Tietyistä rutiineista on kuitenkin hyvä pitää kiinni, sillä ne tuovat lapselle turvaa ja pysyvyyden tunnetta.

Oman arjen helpottamiseksi voi laatia yhdessä lapsen kanssa lukujärjestyksen. Tässä on tietysti hyvä huomioida lapsen ikä. Pienen lapsen kanssa lukujärjestystä ei voi laatia yhdessä, mutta vanhempi voi toki itse pohtia perheen arkipäivien rakennetta. Lukujärjestykseen voi laittaa ylös esim. yhteiset ulkoiluhetket, ruutuajat ja ruokailut. Jos perheessä on koululaisia tai etätyöläisiä, päivärytmin tarkastelu voi olla erityisen tärkeää, jotta jokainen saa velvollisuutensa sujuvasti tehtyä.

Voitte askarrella yhdessä oman lukujärjestyksen tai tulostaa valmiin lukujärjestyksen.