Askartelu ja leikit

LEIKKI LEIKKINÄ -BLOGI

Leikki leikkinä -blogista löytyy kivoja vinkkejä yhteisiin taide-, leikki- ja askarteluhetkiin eri ikäisille lapsille.

>> Leikki leikkinä -blogi


MARTTOJEN KÄSITYÖOHJEET LAPSILLE

Marttojen nettisivuilta löytyy helppoja ja hauskoja käsityöohjeita lapsille.

>> Marttojen käsityöohjeet


TURPOAVA MAALI

Tarvikkeet turpoavaan maaliin

1 rkl jauhoja
1 rkl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
elintarvikeväriä
1-2 rkl vettä

Tarvitset lisäksi kartonkia, siveltimen sekä mikroaaltouunin ja askartelusilmiä.

Sekoita ensin kuivat aineet. Lisää sitten seokseen vettä vähän kerrallaan. Huomaa vettä lisätessäsi, että mitä jämäkämpää taikinaa maali on, sitä enemmän se turpoaa kuivatuksessa. Kun taikina on sopivaa, lisää elintarvikeväriä, kunnes väri on taikinassa riittävän vahva. Huomaa, että kuivuttuaan taikina on vaaleampaa.

Tee taideteokset kartongille tai hieman vahvemmalle paperille, tavallinen paperi käpristyy maalin kuivuessa. Käytä maalin levitykseen sormia, lusikkaa, sivellintä tai mitä vain haluat! Kun taideteos on valmis, laita teos mikroon. Lämmitä maalattua kartonkia mikrossa 600w teholla 15-30 sekuntia tai kunnes maali on kovettunut. Seuraa kuitenkin kartongin lämmittämistä, ettei maali kärähdä. Lopuksi voi liimailla silmät bakteereille/möröille/hirviöille/otuksille.

Ohje on sivulta: https://www.kaksplus.fi/blogit/sormustin/turpoava-maali-elintarvikkeista/


TAIKATAIKINA

Tarvikkeet

Ohje kahdelle muovailijalle

2 dl vehnäjauhoja
1 dl suolaa
1 dl vettä
(karamelliväriä)
1 rkl ruokaöljyä
kaulin

Lisäksi voit muovailuvaiheessa käyttää näitä

  • kynä, kampa, sukkapuikko
  • varpuja, heiniä, oksia, kukkia
  • piparkakkumuotteja
  • vesi- tai sormivärit
  • lakkaa

Valmistus

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään taikinaksi, johon voidaan haluttaessa lisätä ripaus karamelliväriä. Lopuksi lisätään ruokaöljy ja vaivataan taikina tasaiseksi.

Käyttötapoja

Taikataikinaa voi haistella ja vähän maistellakin, tunnustella ja muovata sormilla, nyrkeillä, varpailla tai jalkapohjilla. Taikataikinasta muovaillaan yhdessä esimerkiksi helmiä, pikku eläimiä tai tauluja. Valmiit työt kuivatetaan tasaisella alustalla tai haalessa uunissa (125 C). Kuivunut työ voidaan maalata vesi- tai sormiväreillä ja viimeistellä myöhemmin lakkaamalla.

Ohje sivulta: https://papunet.net/tietoa/taikataikina


HELPPOJA LEIKKEJÄ KOTIIN

Majan rakentaminen

Majan rakentamista varten tarvitset pari isoa peittoa (esim. päiväpeiton), neljä tuolia ja joitakin tyynyjä. Majassa oleskelu on erityisen hauskaa, jos lapsi saa järjestää sinne pienen eväsretken!

Lelujen metsästys

Anna lapsen valita vaikka 5-10 erilaista ja erikokoista lelua. Kehota lasta laittamaan silmät kiinni ja piilota lelut sillä aikaa ympäri kotia. Leikki toimii samalla hyvänä muistipelinä, kun lapsen pitää muistaa mitkä kaikki lelut ovat piilotettuna.

Tyynymeri

Kasaa kaikki kodistanne löytyvät tyynyt ja peitot vaikka lapsen huoneeseen tai olohuoneeseen. Anna lapsen myllätä tyynymeressä ja mahdollisuuksien mukaan vaikka hyppiä mereen sohvan reunalta, tietysti lapsen turvallisuus huomioiden.

Kauneushoitola

Kerää tyhjistä pulloista ja purnukoista lapselle rekvisiittaa kauneushoitolaan. Voit antaa hänelle myös hiusharjan ja pinnejä sekä vanhoja meikkejä, jos sellaisia kotoa löytyy. Anna lapsen tehdä sinulle rentouttava kasvohoito tai juhlakampaus!

Kahvilaleikki

Kahvilaleikki on erityisen hauska, jos leikkiin saa mukaan itse tehtyjä herkkuja. Kahvilan voi järjestää vaikka omaa keittiöön tai jos teillä on kotona lojumassa iso pahvilaatikko, kahvilakojun voi rakentaa siitä.