Digiavusteinen nuottinimien opiskelu

Olen vuosikaudet kokenut ongelmallisena saada oppilaita oppimaan c-duuriasteikon nuottinimiä. Nuottinimet saattavat pysyä hetken päässä, mutta musiikkia harrastamattomalla oppilaalla asiat unohtuvat hetkessä. Niiden kertaaminen on työlästä ja myös aika tylsää.

Löysin Appstoresta käyttökelpoisen ilmaisen ohjelman nimeltään NoteWorks Lite. Siinä oppilaat harjoittelevat tunnistamaan nuotteja joko nuottinimillä, laulunimillä tai suoraan pianon koskettimilta.

Ohjelmalla on helppo harjoitella tunnistamaan nuottinimi itsenäisesti, ilman sen kummempaa musiikillista osaamista. Harjoittelun voi aloittaa myös parin kanssa, jolloin toisella on oppilaalla on edessään c-duuriasteikko paperilla, josta saa luntata ja antaa peliä pelaavalle kaverille ohjeita.
Olenkin säännöllisesti peluuttanut peliä oppilailla, jolloin nuottien sijainti nuottiasteikolla pysyy aktiivisessa muistissa.
Kun nuottinimet alkoivat sujua, käskin ohjelman asetuksista vaihtaa pianon koskettimet peliin.

Taas parilla sai olla lunttilappuna paperi, johon oli pianon koskettimet nimettynä.
Näin oppilas pystyi helpolla harjoittelemaan nuottinimiä ja niiden sijaintia pianon koskettimistolla.
Halusin jatkaa nuottinimien opiskelua myös käytännössä. Jaoin oppilaille helpon tutun sävelmän nuotin (Tuiki tuiki tähtönen) ja aluksi nuottien nimet kirjattiin paperiin nuottiviivaston alle.
Seuraava askel oli muuttaa nuotti ääniksi Garagebandin koskettimistoa apuna käyttäen.

Oppilaat lähtivät tapailemaan tuttua melodiaa nuotteja lukien. Kun sävelmän soittaminen alkoi sujua, oppilaat tekivät Garagebandin älykkäillä rumpukoneilla taustan ja soittivat melodian taustan päälle ja tallensivat sen. Valmiit tuotokset airdropattiin opettajalle arvioitavaksi ja yhdessä kuunneltaviksi. Nopeimmat saivat lisätä myös muita soittimia sovitukseensa tai tuplasivat melodian toisella pianolla.

Oppimistulokset olivat rohkaisevia etenkin niiden oppilaiden kohdalla, jotka eivät harrasta vapaa-aikanaan musiikkia ollenkaan. Pelillisyys kannustaa myös asiasta kiinnostumattomia oppimaan sinällään abstraktin asian kuin vahingossa.

Projektin kesto: 4-6h
Välineet: 1:1 iPadit (myös yhteiskäytössä olevat sopivat)
Ohjelmistot: Garageband, Noteworks Lite

Teemu Honkala
Hannunniitun koulu, Turku
Teemu.honkala@turku.fi