Code.org och skolan i rörelse

Code.org och skolan i rörelse

Code.org är ett mycket lätt och tacksamt program att för eleverna att jobba med. Om eleverna aldrig tidigare har jobbat med code.org så brukar jag tillsammans med eleverna fundera på de första banorna. Jag berättar vad de ska tänka på, hur de ska flytta bitarna och var de hittar tips och instruktioner. De uppgifter som eleverna har tyckt om att jobba med är Minecraft, Frost, Star Wars, Konstnären och just Dansparty.

Dansparty har musik och därför kan det vara bra med hörlurar åt eleverna, annars blir det lätt mycket ljud i klassen och det är svårt att fokusera på det egna arbetet. Det kan vara bra att använda 2 lektioner (45min) efter varandra för att eleverna verkligen ska hinna göra alla uppgifter i Dansparty och dessutom göra sin egen dans. Om det inte är möjligt att jobba 2 lektioner eller 90 min med samma grupp så kan man dela upp arbetet så att ni övar på att göra danser första gången (alltså gör alla uppgifter förutom den sista i dansparty). Den sista uppgiften är att göra den egna dansen och det är den som kan ta längst tid att göra. Speciellt om de vet att det ska visas upp för de andra i klassen och att man ska dansa till programmeringen.

För att aktivera eleverna brukar jag berätta att de ska göra en programmering med dans och att dessa dansprogrammeringar ska visas via AppleTv. Alla elever ska dansa enlig det som visas via AppleTvn. Jag brukar be eleverna testa sina danser före de visar upp dem för ibland kan ju rörelserna bli rätt svåra och då kanske det inte blir något dansande i klassen utan de flesta bara tittar på det som visas. Tanken är ju att vi genom att programmera även får in lite rörelse i skolvardagen. Programmering behöver inte bara vara det att sitta stilla framför en dator eller en lärplatta.

Jessica Nyman