Henkilökohtaiset oppilaslaitteet alakoulussa

Turun peruskoulujen kaikilla 4.-5. ja 7.-8. luokkien oppilailla on opiskelukäytössä henkilökohtainen oppilaslaite. Miten oppilaat ja opettajat ovat ottaneet uuden mahdollisuuden vastaan?

Oppilaat: Syvälahden koulu
Opettajat: Elli Mansikkaniemi ja Janna Kurth
Kuvaus ja editointi: Tero Jaakkola
Tuotanto: TOP-keskus 2018

Matematiikkaluokkien avoimet ovet Raunistulassa

Raunistulan koulun matematiikkaluokkien oppilaat järjestivät tiistaina 11.12. matematiikkaluokkien avoimet ovet Turun ja lähialueen 2.-luokkalaisille ja heidän huoltajilleen. Tapahtuma oli osa matematiikkaluokkien monialaista oppimiskokonaisuutta.

Oppilaat suunnittelivat tapahtumaan erilaisia toiminnallisia pisteitä. Osallistujat pääsivät koodaamaan iPadilla, ratkaisemaan erilaisia ongelmia liikunnallisesti ja toiminnallisesti sekä toimimaan tutkijoina pienien käytännön kokeiden kautta.

– Oppilaat ottivat aktiivisen ohjaajan roolin ja auttoivat hienosti 2.-luokkalaisia tehtäväpisteillä. Suurin osa avoimiin oviin osallistuneista lapsista ja heidän huoltajistaan olivat tyytyväisiä illan antiin. Näytti siltä, että tapahtuma oli lapsia motivoiva, ja että kiinnostus matematiikkaa kohtaan lisääntyi, kertoo 4. matematiikkaluokan luokanopettaja Leo Bernoulli.

Matematiikkaluokille haetaan Wilman kautta viimeistään 13.1.2019.

Luokkatunnit oppilaan osallisuuden väylänä

Luokkatunneilla kaikilla on mahdollisuus päästä osalliseksi ja vaikuttamaan oman luokan ja koulun asioihin omassa turvallisessa ryhmässään. Mitkä asiat koulussa luokkatuntien osalta toimivat jo hyvin ja mitä asioita pitäisi ehkä muuttaa?

Videon ovat tehneet perusopetuksen osallisuuskoordinaattorit yhteistyössä Liikkuva koulu -hankkeen kanssa.

 

Osallisuus – kaikki mukaan

Millaisia oppilaiden osallisuutta koulun arjessa edistäviä toimintoja kouluissamme jo tehdään? Katso video ja tutustu mm. viikkotavoitteisiin, kaverivälkkiin, itseohjautuvuuteen ja osallistamiseen.

Videon ovat tehneet perusopetuksen osallisuuskoordinaattorit yhteistyössä Liikkuva koulu -hankkeen kanssa.

Oppilasagentit koulun arjessa

Lue miten oppilasagentit ovat jalkautuneet syksyn mittaan Turun kouluihin. Disco idipsum -hankkeen avulla opettajat saivat hieman tukea toiminnalleen ja niinpä toiminta lähti hienosti käyntiin. Alla raportit toiminnasta mukana olleilta kouluilta.

Ilpoisten koulun oppilasagenttitoiminta syksy 2018

”Me Ilpoisten koulun oppilasagentit olemme 5.-6. luokkalaisia ja meitä on yhteensä 10 aktiivista. Kokoonnumme kouluajan ulkopuolelle vähintään 2h viikossa, jolloin suunnittelemme aikataulua, jaamme työtehtäviä, harjoittelemme uusia juttuja tai valmistaudumme tuleviin hommiin. Keikkoja on ollut mukavasti ja olemme säännöllisesti mainostaneet toimintaamme.”

Jatka lukemista ”Oppilasagentit koulun arjessa”

Animaatiot oppimisen tukena

Luostarivuoren koulun Martin yksikön VALMO-luokassa kokeiltiin animaatioiden tekoa iMoviella. Tavoitteena oli suomen kielen puhumisen ja vuoropuhelun harjoitteleminen sekä suomen kielen puhumisen tallentaminen maassaolon alkuvaiheessa. Apuna animaatioiden toteutuksessa oli TOP-tutori Teemu Takio.

Animaatioiden tekstien vuorokeskustelut on mukailtu Opetushallituksen Eka Suomi -kirjasta. Oppilaat tekivät pienet keppinuket vuorokeskustelun hahmoista kuvaamataidon tunnilla. Vuoropuhelut on kuvattu iPadin iMovie-ohjelmalla. Osa videoista on äänitetty jälkikäteen erikseen. Lopuksi lisäsimme vielä tekstityksen. Vuoropuheluiden valinnassa ja treenauksessa oli mukana erityisluokanopettajaharjoittelija Kaisa Salonen. Oppilaspareja oli kuusi ja videon kuvaamiseen ja leikkaamiseen käytimme aikaa vajaa 2 tuntia.

VALMO-luokan oppilaat ovat tulleet Suomeen eri maista 1-5 kuukautta sitten. Tämän porukan oppilaat tulevat Ghanasta, Espanjasta, Irakista, Latviasta, Romaniasta, Somaliasta, Venäjältä ja Virosta. Valmossa tavoitteena on oppia suomea sekä muita koulussa tarvittavia aineita ennen lähikouluun siirtymistä. Valmistavan opetuksen yhtenä tavoitteena on suomen kielen puhumisessa rohkaistuminen.

Teksti: erityisluokanopettaja Maarit Pihlava

 

Oppilaskuntatoiminta vaikuttamisen väylänä

Oppilaskuntatoiminta Turun yläkouluissa on erittäin aktiivista. Katso, mitä kaikkea kuuluu yläkoulujen oppilaskuntatoimintaan.

Videon ovat tehneet perusopetuksen osallisuuskoordinaattorit yhteistyössä Liikkuva koulu -hankkeen kanssa.

Pienikin voi vaikuttaa isoihin asioihin

Jokaisessa turkulaisessa alakoulussa toimii oppilaskunta, jonka tavoitteena on oppilaiden osallistuminen koulun toimintakulttuurin suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin.

Katso, mitä kaikkea kuuluu alakoulujen oppilaskuntatoimintaan. Videon ovat tehneet perusopetuksen osallisuuskoordinaattorit yhteistyössä Liikkuva koulu -hankkeen kanssa.