Uusi PaikkaOppi beta testikäyttöön!

Kymmenvuotias PaikkaOppi uudistuu!

Uusi PaikkaOppi on helppokäyttöinen karttapohjainen projektialusta luokka- ja ulkokäyttöön perusopetuksessa ja myös lukioissa, esimerkiksi monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.

Uusi palvelu toimii kännyköillä, tableteilla, läppäreillä ja pöytäkoneilla selaimen kautta.

Jos kunnassanne opetuksen tietohallinto on tehnyt MPASS-sopimuksen, pääsette kokeilemaan PaikkaOpin beta-versiota eli viimeistelyvaiheessa olevaa palvelua.

Palvelu säilyy maksuttomana ja sen koordinoimisesta vastaa tällä hetkellä TOP-keskus Turun kaupungin sivistystoimialalla. Palvelua kehittää tällä hetkellä CSC (Tieteen tietotekniikan keskus). Kehittämis- ja koordinointityön rahoittaa Opetushallitus.

Miksi PaikkaOppi uudistuu?

Erilaisia paikkatietoa hyödyntäviä sovelluksia ja palveluita on tullut lisää ihmisten arkeen, yhteiskunnallisen osallistumisen avuksi ja työelämän eri aloille.

Paikkatiedon peruskäyttötaitojen voidaan katsoa olevan osa kansalaisten monilukutaitoa, josta on hyötyä opiskeluissa ja myöhemmin työelämässä.

Myös koulukäyttöön suunnattujen paikkatietoa hyödyntävien palveluiden määrä on lisääntynyt.

Erilaisia paikkatietopalveluita tarvitaan kouluissa esimerkiksi ulkona oppimiseen ja liikunnan tueksi joko pelillisesti tai ilman pelillisiä elementtejä, paikkatietoanalyyseihin, viestintällisiin tarkoituksiin ja toisaalta paikkatiedon perusteiden harjoitteluun. Opettajan ei tarvitse osata käyttää näitä kaikkia, vaan valita itselle sopivimmat työkalut haluamiinsa tarkoituksiin.

PaikkaOppi on uudistettu palvelemaan paikkatiedon perusteiden oppimista pääasiassa perusopetuksessa. Se toimii helppokäyttöisenä karttapohjaisena projektialustana myös lukioissa esimerkiksi monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.

PaikkaOppi on uudistettu nimenomaan ensiaskeleen työkaluksi, jolla alakoululainenkin pääsee helposti kiinni paikkatiedon käyttöön.

 Testaa PaikkaOpin beta-versiota ja anna palautetta

Uusi PaikkaOppi on avattu beta-versiona testikäyttöön osoitteessa: https://paikkaoppi.csc.fi

Palvelun kehittäminen on kesken. Avaamalla palvelun nyt testikäyttöön haluamme saada palautetta loppuvaiheessa käyttäjiltä, jotta PaikkaOppi palvelee käyttäjiä mahdollisimman hyvin.

Voit antaa palautetta ja jättää mielipiteesi palvelusta!

Uuteen PaikkaOppiin pääsee tällä hetkellä kirjautumaan Wilma-tunnuksilla, jos kunta on solminut MPASS-sopimuksen.Voit tarkistaa, onko kuntasi mukana sopimuksessa täältä.

PaikkaOppiin on myöhemmin tulossa myös vaihtoehtoinen kirjautumismahdollisuus, jota kuitenkin selvitetään vielä.

Jos koulu haluaa MPASSiin mukaan, käytännössä asia etenee niin, että esimerkiksi koulun rehtori ottaa yhteyttä omassa kunnassa opetuksen tietohallinnosta vastaavaan henkilöön, joka tekee MPASS-sopimuksen.

Mikä on MPASS?

MPASS on suomalainen Opetus- ja kulttuuriministeriön edistämä tunnistuspalvelu, jonka avulla oppilaat voivat käyttää yhtä ja samaa, opetuksen järjestäjän antamaa tunnusta kirjautuakseen eri palveluntarjoajien digitaalisiin palveluihin.

MPASS-sopimuksen solmimisen myötä mahdollistuu useiden digitaalisten palveluiden käyttö Wilma-tunnuksella. Näet MPASS-sopimuksen solmineet kunnat ja digitaaliset palvelut täältä.

Uusi PaikkaOppi pähkinänkuoressa

Alla on tiivis kuvaus uudesta PaikkaOpista. Tähän blogiin on myöhemmin tulossa tarkempi esittely uuden PaikkaOpion toiminnallisuuksista.

  • Palveluun kirjaudutaan esim. Wilma-tunnuksella, jos kunta on liittynyt maksuttoman MPASS-tunnistuspalvelun jäseneksi. Wilma-tunnuksen käyttö kirjautumisessa vähentää unohtuneiden salasanojen uusimiseen liittyvää työtä ja säästää aikaa opetustyöhön.
  • Uuden palvelun ulkoasu on suunniteltu ohjaamaan palvelun käyttöä, jotta aloittavan käyttäjän ei tarvitse käydä läpi pitkiä käyttöohjeita.
  • Tehtäviä jaetaan lyhyellä koodilla. Koodilla tehtävien eli yhteisten karttojen jakaminen onnistuu koulu- ja kuntarajat ylittäen helposti, jolloin yhteisten projektien toteuttaminen onnistuu vaivattomasti.
  • Opettaja aloittaa työskentelyn joko valitsemalla valmiin tehtäväpohjan tai luomalla uuden oman tehtäväpohjan. Hän voi myös halutessaan jakaa tehtäväpohjansa muille opettajille.
  • Tehtävät tagataan muun muassa opetussuunnitelmien tavoitteiden mukaan, mikä mahdollistaa tehtävien haun opetussuunnitelman tavoitteiden mukaan.
  • Palvelu on tuotettu avoimen lähdekoodin Oskari.org-ohjelmistoa hyödyntäen.
  • Kartta-aineistot päivittyvät jatkuvasti. Palvelu sijaitsee CSC:n (Tieteen tietotekniikan keskuksen) palvelimella.
  • Käyttö onnistuu eri päätelaitteilla responsiivisen tyylin ansiosta. Näin palvelua voi käyttää luokassa ja retkillä samalla selainpohjaisella palvelulla.

Vanha PaikkaOppi osoitteessa www.paikkaoppi.fi toimii vuoden 2018 loppuun.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä PaikkaOppi -koordinaattoriin: Virpi Hirvensalo, virpi.hirvensalo@turku.fi.

Lisää tietoa uudistuksista on tulossa piakkoin tähän blogiin ja PaikkaOpin Facebookiin!

Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.