Kaksi Suomi-aiheista visailua

PaikkaOpin tehtävissä on kaksi visailua, joiden teemana on Suomi. Ne sopivat esimerkiksi vuoden viimeisille tunneille kaikille, jotka haluavat harjoitella kartta-alustan käyttöä ja paikkatietotaitoja.

Missä kaupunki X. Oppijat kisaavat itseään vastaan ja etsivät sijainteja suomalaisille kaupungeille.

Suomi-visa. Mikä on Suomen järvisin kunta? Mitä kaupunkeja on rakennettu Salpausselkien päälle? Missä sijaitsevat Ylivieska ja Janakkala? Kumpi niistä mahtaa olla pinta-alaltaan suurempi?

Kysymykset ohjaavat oppijaa kokeilemaan karttapalvelun mittatyökaluja, kartta-aineistoen käyttöä ja kartanlukua monipuolisesti.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Kaksi Suomi-aiheista visailua

Kartta-aineistojen päivitystä ja uusia aineistoja

PaikkaOpin kartta-alustan aineistoja on nyt päivitetty.
Uudemmat aineistot on saatavilla:
  • peruskartasta (rasteri)
  • ilmakuvista

Lisäksi uusina aineistoina ovat tulleet:

  • IMAGE2012-satelliittikuvat
  • kiinteistörajat 2017

IMAGE2012 -satelliittikuva-aineisto on mosaiikkikuva (kuvassa yllä). Se on tuotettu Suomen ympäristökeskuksessa.  Mosaiikin pikselikoko on 20 m. Aineistossa vesialueet ja puuttuvan tiedon alueet erottuvat lähes mustina, sulkeutuneet havumetsät tumman vihreinä, lehtimetsät ja kasvipeitteiset peltomaat kirkkaan vihreinä ja niukkakasvipeitteiset alueet punaisen eri sävyinä.

Kiinteistörajat 2017 -aineisto tulee näkyviin vasta lähimmillä tasoilla, joten muista zoomata riittävän lähelle kohdetta, jos haluat katsoa tätä aineistoa.

Päivitykset palvelussa jatkuvat vielä.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Kartta-aineistojen päivitystä ja uusia aineistoja

Oppimateriaalit koordinaateista ja koordinaatistoista eri tasoisille oppijoille

PaikkaOpissa on julkaistu nyt oppimateriaalipaketti nimetä ”Opi koordinaatit”, jossa tutustutaan koordinaatteihin ja koordinaatistoihin.

Tekstit on kirjoitettu oppijoiden ikätason mukaisesti. Ala- ja yläkoululaisille, lukiolaisille ja asiasta syvemmin kiinnostuneille on omat tekstinsä.

Tehtävissä harjoitellaan sijainnin kuvaamista koordinaattien avulla, paikan määritystä ja koordinaatistojen ymmärtämistä.  Tehtävät ovat eritasoisia ja ne etenevät perusteista haastavampia tehtäviä kohti. Alkuosan harjoitteet soveltuvat alakouluun ja loppuosan tehtävät lukioon.

Tule tutustumaan!

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Oppimateriaalit koordinaateista ja koordinaatistoista eri tasoisille oppijoille

Paikkatietosovellusten monet mahdollisuudet monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa

Esitys MOK-messuilla Oulussa Ritaharjun koululla 16.3.2017.

Tallennettu kategorioihin Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Paikkatietosovellusten monet mahdollisuudet monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa