Pehmolelut kylässä päiväkodissa

 

Maanantaina isot jumppasivat pehmolelujen kanssa ja pienet piirsivät pehmolelujensa varjot. Halukkaat myös leikkasivat varjon ja se liimattiin paperille myöhemmin.

 

Tiistaina viisivuotiaat lähtivät kirjastoon meidän ryhmälle suunniteltuun ötökkäpajaan. Aluksi kuuntelimme kirjan Siiran sirkusmatkasta ja sen jälkeen teimme erilaisia ötököitä kävyistä ja piipunrasseista. Lopuksi kaikki ötökät saivat oman nimen.

Keskiviikkona 3-4 vuotiailla oli pelipäivä ja 5 vuotiaat tekivät varjokuvia pehmoleluista.

 

Perjantaina iloittiin lumesta ja lähdettiin metsään heti aamulla. Metsässä tehtiin pieniä lumiukkoja, ihmeteltiin jalanjälkiä ja ihan vain nautittiin lumesta ja valosta synkän marraskuun jälkeen.

Lyhtyjen valo antaa pimeään valoa

Hei

Marraskuun pimeä ja märkä puoli on alkanut. Me jatkamme toiminnassamme valon ja varjon ihmettelyä. Vietimme tällä viikolla erityistä intialaista valojuhlaa. Kuten juhlaan liittyvässä animaatiossa kuulimme: ”valo voittaa pimeyden ja hyvä pahan”.

MA: 3-4v tekivät värikkäitä lyhtyjä. 5v olivat salissa aistiratajumpassa. He etsivät heijastimia taskulampulla, kierivät patjoilla joiden alle oli laitettu tyynyjä, heittivät paperisia palloja jne.

 

TI: 5v tekivät lyhtyjä ja 3-4v olivat jumppasalissa. Aistirata oli erittäin suosittu – pienetkin jaksoivat tehdä sitä puoli tuntia ympäri ja ympäri ja ympäri. Samaan aikaan kaksi Hilleriä pääsi taas luistelemaan Varissuon jäähalliin.

KE: Muskarissa matkustettiin lentokoneella Intiaan, tanssittiin ja laulettiin. Katsottiin myös animaatio Diwalin prinsessasta ja prinssistä.

TO: 3-4v pääsivät leikkihuoneeseen, jossa osa luki kirjoja, osa leikki nukeilla ja osa ajoi toisiaa takaa dinosauruksina. 5v tekivät intialaista jumppaa ja haistelivat eri mausteita.

PE: Menimme yhdessä metsäretkelle pitkästä aikaa. Skannasimme QR koodeja, joista paljastui joogatehtäviä lapsille. Kielikerhossa lisäksi jatkoimme päiväkotiin liittyvän sanaston kanssa.

Iloista viikonloppua kaikille! 

Ensi viikolla vietämme lasten oikeuksien päivää erilaisten pehmolelujen kanssa.

Marraskuun mietteitä

Valon ja varjon aika

Hei Hilleriperheet!

Tämä viikko on mennyt pelkoja ja erilaisia mielikuvitushahmoja käsitellessä, nämä liittyvät tietysti lapsille tuttuun Halloween-juhlaan. Suomessa Halloween ei ole perinteinen syksyn juhla, mutta käsittelemme juhlaa kuten muitakin lapsille tuttuja tapahtumia. Halloween myös näkyy kaupoissa ja mainoksissa hyvinkin pelottavina aiheina. Opettelemme lasten kanssa tunnistamaan vähitellen mikä on satua (kummitukset) ja mikä totta (hämähäkit), kenelle omista peloista kannattaa puhua, miten pelko voi näkyä ja miltä se tuntuu.

Maanantaina: 5v olivat salissa valo-ja varjojumpassa taskulampun valossa. 3-4v. tekivät Halloween askarteluja ja viimeistelivät vasarointia.

Tiistaina: 3-4v olivat salissa valo- ja varjojumpassa taskulampun valossa, kun taas 5v tekivät Halloween maalausta ja ”kutoivat” hämähäkkejä.

Keskiviikkona: Muskarissa kaikki saivat liikkua kuin kummitukset, soittaa ksylofonia ja laulaa Kumman mamman kummituslinnasta (https://www.youtube.com/watch?v=FV94ZG_DelQ). HUU! Oli myös Halloween-aiheisia pelejä.

Torstaina: 3-4v olivat eri leikkipisteissä leikkimässä isossa huoneessa. 5v oli ”taitotorstai” ja he saivat oman tehtävävihon, jossa oli erilaisia eskariin valmistavia tehtäviä.

Perjantaina: Lapset kiersivät Halloween pisteissä: oli hämähåkin verkko, josta tuli päästä kiipeämään läpi, elämyshuone ja kolmen kummituksen varjoteatteri. Kielikerhossa viimeisteltiin Hillereiden oma lehti ja kerrattiin ”piha ja koti” -teeman sanastoa.

Meidän oma Varissuo ja muita kuulumisia

Hei perheet!

Syyslomaviikko vietettiin pienemmällä lapsimäärällä, mutta siitä huolimatta teimme monenlaista kivaa. Jatkoimme omien kotipihojen esittelyä ja kuvaamista Varissuolla, askartelimme, leikimme, osallistuimme musiikkiteatteriin joka kertoi Prinsessa Ruususta ja perjantaina vielä kuntoilimme pururadan kuntolaitteilla.

 

Seuraavalla viikolla oli jo enemmän lapsia paikalla ja pääsimme yhdessä normaaliin viikkorytmiin.

Maanantaina liikuttiin niin taitavasti, että siitä sai jokainen diplomin kansioon. Kädentaidoissa jatkui naulaushommat, mitä kummaa tästä oikein rakennetaan?

Tiistaina oli paljon toimintaa: pikkuhuoneeseen rakennettiin tunnelileikki ja ryhmähuoneesta kuului vasaran naputusta. Osa lapsista pääsi katsomaan valokuvia ja kertomaan oman tarinan ”Meidän Varissuo” -nimiseen ryhmän projektilehteen. Kaksi viisivuotiasta kävi harjoittelemassa jäähallilla luistelua.

Keskiviikkona Hillereissä soi musiikki ja rummutus (https://www.youtube.com/watch?v=tBa-axbLC_U). Sadelaulu antoi tahdin rummuttajille. Vuorotellen myös pelattiin pelejä eri pelipisteissä.

Torstaina ”isot” eli 5v. olivat lepohuoneessa leikkimässä roolileikkejä ja sai siellä tehdä hyppypaikankin. Pienemmät jatkoivat projektilehden tekoa ja kertoivat tarinoita omista kodeistaan.

Perjantaina kiersimme Varissuota ja tutustuimme rakennettuun ja rakentamattomaan ympäristöön. Lapsista oli hauskaa kun pohdittiin, että mistä roskis on tullut kadunvarteen, voiko jostain ostaa roskiksen siemeniä ja kasvattaa niitä? Samalla kiersimme lasten kotipaikkoja otimme heistä valokuvia tutuissa pihoissa. Osa lapsista leikki pihalla.

Kirjastoretkellä ja kotipihoja kuvaamassa

Hei Hilleriperheet!

Tällä viikolla olemme kerranneet kotiin ja pihaan liittyviä sanoja. Olemme jumpanneet, leikkineet, pelanneet, katsoneet näytelmän sekä tehneet kirjastoretken. Retken aikana tutustuimme myös Varissuohon asuinympäristönä ja lapset innokkaasti osoittelivat ja kertoivat meille missä suunnassa asuvat. Aloitimme valokuvausprojektin, jonka aikana käymme ottamassa lapsen tutusta pihasta kuvan ja syysloman jälkeen teemme niistä lasten kanssa yhdessä oman lehden koti ja piha -teemaan liittyen.

Olisi kiva jos saisimme myös kotoa valokuvan lapsen lempipaikasta, se voi olla sohva, oma huone, keittiö tai mikä tahansa. Kuvatkaa yhdessä lapsen kanssa lempipaikka ja lähettäkää se ensi viikon aikana osoitteeseen laura.mantere@turku.fi. 

Syksyn lehtien rapinaa

Hei vanhemmat!

Tässä taas kuulumisia Hillereiden kuluneelta viikolta.

MA: 3-4v askartelivat ikkunoihin syksyisiä puita viime perjantaina kerätyistä lehdistä. 5v leikkivät hippaa salissa ja kommervenkka leikkiä, jossa tulee tunnistaa kuka kavereista on piilossa.

TI: 5v jatkoivat ikkunoiden koristelemista: he tekivät kerrostalojen eteen katuja ja ihmisiä niille kävelemään, sekä lisäsivät kerrostaloasuntoihin huonekaluja ja ihmisiä. Sanavarastoa kerrattiin viime viikosta ja opittiin uutta samalla. 3v-4v oppivat pupujumpassa tasahyppyjä, yhdellä jalalla hyppimistä, ylittämistä, alittamista pomppimalla ja ryömimistä.

KE: Halukkaat lapset saivat askarrella syksyn lehdistä madon tai hämähäkin. Vaati keskittymistä ja tarkkuutta, että sain neula ja langan pujoteltua monen lehden läpi. Harjoittelimme myös ympyrän leikkaamista, josta ötökälle tuli kasvot. Saksien käyttökin on jotain mitä harjoitellaan, se ei tapahdu itsestään. Toiset halukkaat lapset saivat isossa huoneessa valita itselleen mieluisensa leikin: kot-, kampaamo-, lääkäri-, tai rakennusleikin.

TO: Osalla lapsista oli kielikerho, jossa viimeisteltiin vihoissa olevat eri huoneet. Osa sai pelata haluamiaan pelejä ja kaikki halukkaat saivat katsoa animaation itä-aasialaisesta kuujuhlasta, jota torstaina vietettiin. Kuujuhlassa katsellaan kuuta ja mietitään satua prinsessasta, joka lensi kuuhun juotuaan taikajuomaa. Jos lapsenne katselee kuuta illalla, ehkä hän etsii prinsessaa.

PE: Osalla lapsista jatkui kielikerho, jossa ryhmiteltiin esineitä sekä katsottiin kuvasta mitkä kuuluvat makuuhuoneeseen, mitkä eivät ja harjoiteltiin kertomaan missä tavara on. Muut lapset pelasivat pelejä ulkona ja sisällä. Kaikilla on vähän viikonlopun vipinää jaloissa.

Hyvää viikonloppua!

 

Koti ja perhe teemana Hillereissä

Viime viikolla jo vähän aloitettiin perhe-teemaa ja samalla keskustelimme että mitä asioita omasta kodista löytyy. Tällä viikolla olemme jatkaneet aihetta kädentaitojen ja erilaisten leikkien kautta.

Maanantaina perhoset aloittivat kerrostalojen askartelun, sudenkorennot pääsivät jumppasaliin pelaamaan hippaa ja kertaamaan kehonosia.

Tiistaina sudenkorennot tutkivat erilaisten huoneiden kuvia ja etsivät huoneisiin sopivia esineitä. Esineet liimattiin paperille johon tuli joko kylpyhuone, makuuhuone, olohuone tai keittiö. Perhoset loikkivat saliin pupujumppaan.

Keskiviikkona jatkettiin sudenkorentojen kanssa leikin kautta esineiden nimeämistä, mukana oli koira joka söi vaatteita! Lisäksi leikimme koti-, lääkäri-, kampaamo- ja korjaamoleikkiä. Perhoset

Torstaina pidimme pienissä neljän lapsen ryhmissä musiikkihetken, jokainen pääsi kokeilemaan erilaisia soittimia. Lisäksi taputettiin rytmejä, hypittiin yhdellä jallalla ja lopuksi tietysti suljettiin soittorasia. Omaa musiikkihetkeään odottavat lapset pelasivat erilaisia lautapelejä.

Perjantaina sudenkorennot jäivät piahlle leikkimään, kun perhoset lähtivät metsään etsimään ihania syksyn lehtiä. Sisälle tultaessa pidettiin joka perjantain kielikerhot ja kerrattiin kodin tuttuja sanoja.

 

Syksyisiä puuhia

MA: Leikkasimme hiukset kehomaalauksellemme. Vertailimme mitä eri värisiä hiuksia ryhmästämme löytyykään.

TI: Leikkasimme ja liimasimme vaatteita kehomaalauksellemme. Lasten sanavarasto kasvoi eri vaate- ja kehonosien nimillä.

KE: Viimeistelimme kehomaalaukset näyttelyyn vanhempainiltaa varten (joka sitten peruuntui ). Leikimme myös peliä, jossa piti tunnistaa kehon- ja vaatteiden osia ja näin vahvistimme opittuja uusia sanoja.

TO: Musiikkihetkessä teimme laulupiirtämistä. Piirsimme ja lauloimme samalla ”minä piirrän hienon rummun, koska haluan rummuttaa…TAM TAM TAA.” Meillä oli rumpujen lisäksi paperilla triangeli ja rytmimuna. Lopuksi soitimme niitä kaikkia ihan oikeastikin. Pelihetkessä lapset saivat valita mielensä pedagogisen pelin.

PE: Teimme retken puistoon, jossa oli leikimme eri leikkipisteissä. Kielikerhoissa alkoi uusi teema ”koti ja perhe”.

Kaksi viikkoa on kulunut vauhdikkaasti

Hei Hilleriperheet!

Wilmasta olette varmasti lukeneet että tämän hetken teema ryhmässämme on ”minä”. Olemme työstäneet suurta omakuvaa pienissä ryhmissä ja samalla keskustelleet ihmisten samankaltaisuuksista ja erilaisuudesta. Olemme jokainen omanlaisiamme yksilöitä!

Kauniit säät ovat houkutelleet meitä ulkoleikkeihin ja ulkoliikuntaan. Välillä on satanut ja kuraleikit ovat olleet parasta mitä päiväkodissa voi tehdä.

Paljon keskustelemme myös tunteista ja ystävyydestä tällä hetkellä. Aiheeseen meitä johdatteli pieni näytelmä, jossa possu oli ilman ystäviä ja vihaisena puhkui ja puhisi kavereiden taloja hajalle.

Metsässä käymme joka perjentai. Enää emme poimineet mustikoita, vaan nyt oli puissakiipeilyn vuoro!