Helmikuun terveiset

Kuukausi on hurahtanut ohi jälleen ja olemme tehneet yhdessä sekä talvisia puuhia, että tutustuneet vähitellen dinosaurusten maailmaan.

Helmikuun ensimmäinen viikko oli hyvin liikunnallinen, ehdimme jumapta salissa sekä kokeilla hiihtämistä ulkona.

Askarteluissa ja kädentaidoissa näkyivät erityisesti helmikuun erilaiset juhlapäivät

Musiikkihetkillä leiskuivat upeat revontulet ja pakkanen paukkui.

Talviset touhut jatkuivat vielä toisellakin helmikuun viikolla, tässä viisivuotiaat ovat salissa talvisessa jumpassa.

Perjantain odotetuin hetki on tietenkin metsäretki, jonka jälkeen on 4-5v. oma kielikerho. Tällä kertaa etsittiin lumesta erivärisiä timantteja.

Dinosaurusteema alkoi helmikuun puolessavälissä ja sitä jatketaan vielä ensi viikollakin.

Kädentaitoja ja taitotehtäviä

Hei hilleriperheet!

Maanantaina pienet aloittivat ompeluprojektin tekemällä ompelukuvat. Ensi viikolla otetaan käyttöön lanka ja neula. Isot jumppasivat ja opettelivat erilaisia tasapainotaitoja.

 

Tiistaina pienet oli niin vauhdikkaassa kissajumpassa että emme ehtineet ottaa edes kuvia! Isot aloittivat myös ompeluprojektin ja saivat kerralla työn tehtyä. Tämä oli mieluisaa kaikille ja teemme kevään aikana samalla tekniikalla myös toisen työn.

Keskiviikkona laulettiin heti aamupalan jälkeen ja ulkoitiin pidempään kuin normaalisti. Aloitimme myös satujen kerronnan talvikuvista. Tästä projektista kuulette lisää ensi viikolla!

Torstaina koitti kauan odotettu pienten leikkipäivä isossa huoneessa. Lapset löysivät heti kivat leikit ja leikkikaverit. Samalla opeteltiin jälleen suomen kielen sanastoa, kaveritaitoja, lelujen jakamista jne.

Torstaina viisivuotiaat keskittyivät taitotehtäviin, joissa piti merkitä paperiin tarkasti asioita ohjeen mukaan.

Perjantaina olimme metsässä jälleen tekemässä liukurilla mäen liukumisen ennätyksiä. Nyt oli pakkasta ja liukurit melkein lensivät kun lapset pujottelivat mäkeä alas. Päiväkotiin tultaessa jakaannuimme kielikerho-ryhmään ja leikkiryhmään. Kielikerhossa kertasimme talvista sanastoa, pelasimme ”MokaMera” -tabletpeliä, äänitimme tarinoita ja pelasimme muistipeliä.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Laura, Laura, Heidi ja Heidis

Talviset touhut jatkuvat Hillereissä

Hei Hilleriperheet!

Maanantaina 5v. olivat jumppaamassa salissa. Tehtävänä oli tasapainoilla hernepussien kanssa ja lopuksi leikittiin käytävällä junaleikkiä ja rakennettiin saliin pitkä taitorata palikoista. 3-4v. jatkoivat sokeripaloista tehtyä ”lumilinnaa”.

Tiistaina aamu-ulkoilussa rakennettiin ihan oikeaa lumilinnaa koko ryhmä yhdessä. Sisällä 3-4v. jumppasivat salissa tasapainotehtävien kanssa ja 5v. koristelivat omat lumilinnansa.

Keskiviikkona Laura esitti pienen pöytäteatterinäytelmän ”Muumien Taikatalvi”, jossa muumipeikko oppi talvesta ja lumesta erilaisia asioita. Lumi on kylmää, jää on kovaa ja luminen metsä on hiljainen. Esityksen jälkeen tanssittiin vielä yhdessä revontulitanssi.

Torstaina jatkuivat ulko- ja sisäleikit. Isojen vuoro oli olla isossa leikkihuoneessa ja pienet opettelivat palapelejä ja lautapelejä omassa ryhmähuoneessa, osa tutustui myös lumiukkokauppaan.

Perjantaina päästiin vihdoin metsäretkelle! Otimme liukurit mukaan ja lähdimme tasan klo 9 kohti metsää. Liukurimäessä riitti vauhtia ja lapset opettelivat samalla kehonhallinnan taitoja kun laskivat liukureilla. Lopuksi vielä kiivettiin lumikasassa ja tehtiin hurjia hyppyjä pehmeään lumeen. Perjantain kielikerhossa arvuuteltiin lumisia sanoja: lumihiutale, lumipallo, lumiukko, pulkkamäki jne. Vihkoon sai värittää ja liimata lumisen kuvan josta löytyy samoja sanoja.

Talvi tuli vihdoin!

Maanantaina: 3-4v askartelivat sokeripaloista lumilinnaa. 5v leikkivät toiveliikuntaleikkejä salissa.

Tiistaina: 3-4v jumppasivat salissa lumijumppaa. 5v tekivät lumilinna askartelua.

 

Keskiviikkona: Oltiin kauan ulkona mäkeä laskien ja lumilinnoja rakennellen. Sisällä oli isossa leikkihuoneessa ja toimitilassa vapaan leikin päivä.

Torstaina: Ulkoleikit jatkuivat iloisesti pakkasesta huolimatta. Sisällä pelattiin bingoa ja lottoa. Muskarissa laulettiin lumi-aiheisia lauluja. Pieni pilvi pehmoinen (Lumihiutale – YouTube) ja Lumiukot lumiukot ketjussa kulkee( Lumiukot – YouTube ).

Perjantaina: Emme menneet ulos pakkasen takia. Teimme lumimaalausta ja kokeita mitä lumelle tapahtuu kuivauskaapissa. Sitten jäädytimme sulaneen lumimaalauksen. Kielikerhossa pelattiin lumiaiheista peliä. Lapset, jotka eivät ole kielikerhossa leikkivät ohjatusti ja heille leikin lomassa kerrattiin sanoja.

Joulun tunnelmaa ja muita puuhia

Joulukuun viikot kuluvat vauhdilla ja vauhdikasta on myös Hillereissä.

Maanantaisin ja tiistaisin pienryhmät jumppaavat salissa, tämän kuukauden teemana on ollut tietysti tontut ja joulu. Lasten omia toiveita kuunnellen on myös rakenneltu pehmopalikoista toimintaratoja. Radan avulla on harjoiteltu yhteisyötä, vuorottelua, tasapainoa ja ketteryyttä.

Maanantaisin ja tiistaisin toinen ryhmä tekee kädentaitoja, toisen ryhmän jumpatessa salissa. Pipareita emme voineet leipoa oikeasti, joten teimme piparit savesta. Värityskuvia tehtiin myös maalaamalla ja väriä joulukoristeluun toivat kimaltavat joulun kellot.

Keskiviikkoisin pienryhmät kokoontuvat vuorotellen isoon leikkihuoneeseen laulamaan ja leikkimään. Joskus voi vuorossa olla vaikka pöytäteatteriesitys. Tällä viikolla lapset saivat kuulla muumien joulusta.

Torstaisin toinen pienryhmä pääsee isoon leikkihuoneeseen ohjattuun leikkiin, jossa kehitetään kaveritaitoja ja harjoitellaan suomen kielen sanastoa. Toinen pienryhmä harjoittelee erilaisia ikätaitotehtäviä, kuten luokittelua tabletilla, erilaisten muotojen tunnistamista sekä käden ja silmän yhteistyötä.

Joka perjantai koko ryhmä lähtee metsäretkelle sään salliessa. Joka päivä ulkoillaan, mutta perjantaina on usein tavallista pidempi ulkoilu yhdessä tehdyn retken vuoksi. Tämän viikon perjantaina satoi rankasti, joten jäimme sisälle etsimään tontun kadottamia tonttulakkeja. Lisäksi tonttu oli tuonut pienet paketit koko Hillereiden ryhmälle yhteisesti ja yhdessä saimme ne avattua. Nyt on ryhmässä jälleen uusia pelejä ja tarvikkeita leikkeihin.

Kiitokset kuluneesta syksystä kaikille Hillereiden perheille ja oikein iloista joulunaikaa!

Terveisin Hillereiden aikuiset

Joulukuun terveisiä

Olemme aloittaneet koko ryhmän yhteisen joulukalenterin kokoamisen. Joulun odotus kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen, samoin kuin pienet yllätykset joulun aikaan. Hillereiden jouluikkunaa voi käydä katsomassa yhdessä lasten kanssa päiväkodin parkkipaikalla, talon takana.

 

MA: 5v harjoittelivat salissa letkajenkkaa, joka on suomalainen tanssi. 3-4v askartelivat minikuusia.

TI: Tonttu oli tuonut eteen yllätyspaketin, jonka sisältöä katsottiin yhdessä Naalien kanssa. -Mitä sieltä paljastuikaan?! -Kuusi yhteiseen eteiseen. Lauloimme kuusen alla tonttulaulun (Siinan TaikaStudio, Pikku tonttu nukkuu – YouTube) ja ”joulupuu on rakennettu” (1. säkeistö). Sitten 5v tulivat askartelemaan kävyistä koristeita kuuseen. 3-4v menivät jumppasaliin joogaamaan ja harjoittelivat kehon tasapaino -he pitivät kovin jumppatunnista. Ryhmän joulukalenterista löytyi kuusi.

KE: Lapset keräsivät ulkona keppejä perjantain askartelua varten ja sisällä pelattiin sekä kerrattiin päiväkodin sääntöjä. Ryhmän joulukalenterista löytyi lumihiutale. Ja tonttu oli tuonut jouluisia kirjoja luettavaksi lukutilaan.

TO: 3-4v leikkivät isossa leikkihuoneessa mieluisiaan leikkejään vapaasti. 5v tekivät taloja joulukalenteri ikkunaan. Talo löytyi siis myös ryhmän joulukalenterista.

PE: Vietimme itsenäisyyspäiväjuhlaa. Katsoimme ryhmän kalenterin, josta löytyi Suomen lippu.  Katsoimme luontovideon, jossa taustalla soi ”Finlandia Hymni” (Finlandia Hymn – Jean Sibelius – Club For Five – YouTube). Sitten lapset saivat tehdä sekä ikkunaan ison Suomen lipun, että jokainen oman Suomen lipun. Ihanasti Suomen lipun väri valkoinen näkyi  myös ulkona, kun satoi lunta ja päästiin leikkimään lumileikkejä!

Pehmolelut kylässä päiväkodissa

 

Maanantaina isot jumppasivat pehmolelujen kanssa ja pienet piirsivät pehmolelujensa varjot. Halukkaat myös leikkasivat varjon ja se liimattiin paperille myöhemmin.

 

Tiistaina viisivuotiaat lähtivät kirjastoon meidän ryhmälle suunniteltuun ötökkäpajaan. Aluksi kuuntelimme kirjan Siiran sirkusmatkasta ja sen jälkeen teimme erilaisia ötököitä kävyistä ja piipunrasseista. Lopuksi kaikki ötökät saivat oman nimen.

Keskiviikkona 3-4 vuotiailla oli pelipäivä ja 5 vuotiaat tekivät varjokuvia pehmoleluista.

 

Perjantaina iloittiin lumesta ja lähdettiin metsään heti aamulla. Metsässä tehtiin pieniä lumiukkoja, ihmeteltiin jalanjälkiä ja ihan vain nautittiin lumesta ja valosta synkän marraskuun jälkeen.

Lyhtyjen valo antaa pimeään valoa

Hei

Marraskuun pimeä ja märkä puoli on alkanut. Me jatkamme toiminnassamme valon ja varjon ihmettelyä. Vietimme tällä viikolla erityistä intialaista valojuhlaa. Kuten juhlaan liittyvässä animaatiossa kuulimme: ”valo voittaa pimeyden ja hyvä pahan”.

MA: 3-4v tekivät värikkäitä lyhtyjä. 5v olivat salissa aistiratajumpassa. He etsivät heijastimia taskulampulla, kierivät patjoilla joiden alle oli laitettu tyynyjä, heittivät paperisia palloja jne.

 

TI: 5v tekivät lyhtyjä ja 3-4v olivat jumppasalissa. Aistirata oli erittäin suosittu – pienetkin jaksoivat tehdä sitä puoli tuntia ympäri ja ympäri ja ympäri. Samaan aikaan kaksi Hilleriä pääsi taas luistelemaan Varissuon jäähalliin.

KE: Muskarissa matkustettiin lentokoneella Intiaan, tanssittiin ja laulettiin. Katsottiin myös animaatio Diwalin prinsessasta ja prinssistä.

TO: 3-4v pääsivät leikkihuoneeseen, jossa osa luki kirjoja, osa leikki nukeilla ja osa ajoi toisiaa takaa dinosauruksina. 5v tekivät intialaista jumppaa ja haistelivat eri mausteita.

PE: Menimme yhdessä metsäretkelle pitkästä aikaa. Skannasimme QR koodeja, joista paljastui joogatehtäviä lapsille. Kielikerhossa lisäksi jatkoimme päiväkotiin liittyvän sanaston kanssa.

Iloista viikonloppua kaikille! 

Ensi viikolla vietämme lasten oikeuksien päivää erilaisten pehmolelujen kanssa.

Marraskuun mietteitä

Valon ja varjon aika

Hei Hilleriperheet!

Tämä viikko on mennyt pelkoja ja erilaisia mielikuvitushahmoja käsitellessä, nämä liittyvät tietysti lapsille tuttuun Halloween-juhlaan. Suomessa Halloween ei ole perinteinen syksyn juhla, mutta käsittelemme juhlaa kuten muitakin lapsille tuttuja tapahtumia. Halloween myös näkyy kaupoissa ja mainoksissa hyvinkin pelottavina aiheina. Opettelemme lasten kanssa tunnistamaan vähitellen mikä on satua (kummitukset) ja mikä totta (hämähäkit), kenelle omista peloista kannattaa puhua, miten pelko voi näkyä ja miltä se tuntuu.

Maanantaina: 5v olivat salissa valo-ja varjojumpassa taskulampun valossa. 3-4v. tekivät Halloween askarteluja ja viimeistelivät vasarointia.

Tiistaina: 3-4v olivat salissa valo- ja varjojumpassa taskulampun valossa, kun taas 5v tekivät Halloween maalausta ja ”kutoivat” hämähäkkejä.

Keskiviikkona: Muskarissa kaikki saivat liikkua kuin kummitukset, soittaa ksylofonia ja laulaa Kumman mamman kummituslinnasta (https://www.youtube.com/watch?v=FV94ZG_DelQ). HUU! Oli myös Halloween-aiheisia pelejä.

Torstaina: 3-4v olivat eri leikkipisteissä leikkimässä isossa huoneessa. 5v oli ”taitotorstai” ja he saivat oman tehtävävihon, jossa oli erilaisia eskariin valmistavia tehtäviä.

Perjantaina: Lapset kiersivät Halloween pisteissä: oli hämähåkin verkko, josta tuli päästä kiipeämään läpi, elämyshuone ja kolmen kummituksen varjoteatteri. Kielikerhossa viimeisteltiin Hillereiden oma lehti ja kerrattiin ”piha ja koti” -teeman sanastoa.