Helppi-tiimi on kiertävä moniammatillinen tiimi, joka työskentelee lapsiryhmien henkilökunnan tukena haastavissa tilanteissa ja tukee ryhmien henkilöstöä käytöksellään oireilevien lasten tukitoimien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tiimin toiminta perustuu inklusiiviseen ajatteluun. Tukea vahvistetaan lapsen omassa varhaiskasvatusryhmässä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Helppi-tiimissä työskentelee erityisopettaja, sosionomi, lastenhoitaja ja toimintaterapeutti. Työskentelyalueena on koko Turun kunnallinen varhaiskasvatus. Tiimiä ei lasketa ryhmän henkilöstömitoitukseen.

Helppi-tiimin työskentelykohteet valitaan tiimille osoitettujen pyyntöjen ja tarveharkinnan perusteella. Mikäli ryhmän henkilöstö toivoo Helppi-tiimin tukea ryhmäänsä, asiasta keskustellaan alueelliseen varhaiskasvatuksen erityisopettajan ja päiväkodin johtajan kanssa, jotka vievät asian eteenpäin.

Kun tiimi aloittaa uudessa työskentely-yksikössä, alkaa tukijakso. Tukijakso pitää sisällään aloituspalaverin, havainnointijakson ja keskimäärin parin viikon työskentelyjakson kyseisessä lapsiryhmässä. Tukijaksolla tiimin jäsenet työskentelevät yhteistyössä lapsiryhmän oman henkilöstön kanssa. Tiimin jäsenet tukevat henkilöstöä kehittämään ryhmän struktuureja, työtapoja ja käytäntöjä, sekä mallintavat erilaisia menetelmiä lapsiryhmän arjessa.

Johtaja ja erityisopettaja seuraavat tukijaksoa ja yhteistyössä ryhmän henkilöstön kanssa varmistavat hyviksi todettujen menetelmien juurtumisen ja ylläpitämisen lapsiryhmän arjessa myös tukijakson jälkeen.

Huom. Yksityisen varhaiskasvatuksen palvelutuottaja voi tiedustella vastaavissa haastavissa tilanteissa konsultaatio- ja/tai tukijaksopalveluita esimerkiksi Oppimis- ja osaamiskeskus Valterista.