Open merkit

Open merkit jatkuu vielä kevään 2018

Open merkit -hankkeelle on haettu ja saatu jatkoaikaa 31.5.2018 saakka. Tervetuloa mukaan koulutuksiin siis myös vielä keväällä 2018!

Ajankohtaista nyt:

Pelit ja pelillisyys oppimisessa I: Tutustuminen hyvän oppimispelin elementteihin
24.10.2017 klo 09:00 – 15:00

Digikuva opetuksessa (iPad)
2.11.2017 klo 09:00 – 15:00

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/ 

 

Alkusyksyn 2017 koulutuksia

3D-piirtämisen perusteet ja rakennusten mallintaminen
30.8.2017 klo 09:00 – 15:00, TOP-keskus Turku

Sisältö:
Koulutuksessa käydään läpi 3D-piirtämisen perusteet SketchUp-ohjelman ilmaisversiolla. Samalla tutustutaan rakennuksen 3D-mallintamiseen pohjapiirustuksesta lähtien. Tavoitteena on koulutuspäivän aikana luoda yksinkertainen 3D-malli itse suunnitellusta talosta. Koulutuksessa on varattu aikaa myös vapaaseen työskentelyyn.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://edu.turku.fi/koulutus/

Kieltenopetuksen digitehostajat II: Suullinen kielitaito ja oma tuottaminen TÄYNNÄ
14.9.2017 klo 09:00 – 15:00, TOP-keskus Turku

Sisältö:
Uuden OPSin mukaan tieto- ja viestintäteknologia on osa jokaista oppiainetta. Tässä koulutuksessa tutustutaan, kokeillaan ja testataan käytännössä tietokoneen ja iPadin hyödyntämistä kielenopetuksessa. Koulutuksessa tutustutaan yksilöllisiin ja yhteistoiminnallisiin työtapoihin, jotka kannustavat oppilaan omaan tuottamiseen teknologiaa hyödyntäen – suullisesti ja kirjallisesti. Saat mukaasi heti luokassa käyttöönotettavia ideoita ja vinkkejä.

Koulutus on tarkoitettu jo iPadin perusteet (tekninen peruskäyttö) hallitseville ja se on jatkoa Kieltenopetuksen digitehostajat I –kurssille, mutta osallistua voivat myös ne, jotka eivät ole osallistuneet ensimmäiseen osaan. Voit tuoda mukanasi oman laitteen, kunhan voit ladata sille koulutuksessa käytettävät sovellukset (ilmoitetaan erikseen). Käytettävissä on myös lainalaitteita.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://edu.turku.fi/koulutus/

Geomedia II: Mobiilisti kentällä
14.9.2017 klo 09:00 – 15:00, TOP-keskus Turku

Sisältö:
Tervetuloa kokeilemaan PaikkaOppi -mobiilisovellusta, jolla tallennat helposti kuvia ja tekstiä oppijoiden kanssa erilaisissa paikoissa, esimerkiksi koulun ympäristössä, harrastuksissa tai kotona.

Aamupäivällä kokeillaan itse tableteilla TOP-keskuksen lähiympäristössä vapaavalintaisesti joko matikkatarinaa, geometristen muotojen tallennusta tai kuvasuunnistusta. Lounaan jälkeen suunnitellaan PaikkaOpin mobiilisovellusta hyödyntävä tehtävä, jota voi käyttää omassa opetuksessa.

Mobiilisovellus toimii iOS-laitteissa ja myös ilman verkkoyhteyttä. Koulutuksessa voi käyttää omaa iPadia tai TOP-keskuksen lainalaitetta. Mikäli käytät omaa laitetta, lataa etukäteen PaikkaOppi Mobiili -sovellus.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://edu.turku.fi/koulutus/

Geomedia III: Teemakartat eri oppiaineissa
5.10.2017 klo 09:00 – 15:00, TOP-keskus Turku

Sisältö:
Aamupäivällä tutustutaan erilaisiin teemakarttoihin, katsotaan miten ne eroavat muista kartoista ja missä niitä käytetään. Tämän jälkeen ryhmissä suunnitellaan tehtävä (monialainen tai yhteen oppiaineeseen), jonka yhtenä osana on teemakartan tuottaminen, ja jonka voi toteuttaa omassa koulussa. Lounaan jälkeen tutustutaan Paikkatietoikkunan teemakarttatoimintoon ja toteutetaan omaan tehtävään liittyvä teemakartta itse valitusta tilastoaineistosta.

Koulutukseen voi osallistua, vaikka ei olisi osallistunut Geomedia I ja II -koulutuksiin.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://edu.turku.fi/koulutus/

Musiikinopetuksen digitehostajat: iPad musiikin opetuksessa
5.10.2017 klo 09:00 – 15:00, TOP-keskus Turku

Sisältö:
Tällä alkeiskurssilla perehdytään iPadin eri sovellusten käyttöön musiikinopetuksessa pedagogisesti järkevällä tavalla. Erityisesti harjoittelemme iPadin GarageBand-sovelluksen käyttöä.

Kurssi on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille opettajille. Aiempi kokemus iPadin musiikkisovelluksista ei ole tarpeen. Kurssille osallistuvan tulisi osata iPadin käytön perusteet (tekninen peruskäyttö).

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://edu.turku.fi/koulutus/

Ideoita esi- ja alkuopetuksen yhteistyöhön

Ajankohta: ti 16.5.2017 klo 9-15
Paikka: TOP-keskus, Lemminkäisenkatu 32 20520 Turku
Sisältö: Koulutus tarjoaa ideoita esi- ja alkuopetuksen yhteistyöhön. Päivän aikana tutustutaan erilaisiin käytännön esimerkkeihin muun muassa iPadien, videoiden, blogin ja Skypen hyödyntämisestä oppilaiden välisessä yhteistyössä. Päivän aikana on myös aikaa omaan harjoitteluun ja materiaalien työstämiseen.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

Geomedia II: Mobiilisti kentällä

Ajankohta: 10.5.2017 klo 9-15
Paikka: TOP-keskus, Lemminkäisenkatu 32 20520 Turku
Sisältö: Tervetuloa kokeilemaan PaikkaOppi -mobiilisovellusta, jolla tallennat helposti kuvia ja tekstiä oppijoiden kanssa erilaisissa paikoissa, esimerkiksi koulun ympäristössä, harrastuksissa tai kotona.Aamupäivällä kokeillaan itse tableteilla TOP-keskuksen lähiympäristössä vapaavalintaisesti joko matikkatarinaa, geometristen muotojen tallennusta tai kuvasuunnistusta. Lounaan jälkeen suunnitellaan PaikkaOpin mobiilisovellusta hyödyntävä tehtävä, jota voi käyttää omassa opetuksessa.

Mobiilisovellus toimii iOS-laitteissa ja myös ilman verkkoyhteyttä. Koulutuksessa voi käyttää omaa iPadia tai TOP-keskuksen lainalaitetta. Mikäli käytät omaa laitetta, lataa etukäteen PaikkaOppi Mobiili -sovellus.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

Perusopetuksen TVT-vesotori 25.3.2017

TVT-vesotori

Tietokone opetuksessa – TOP-keskus ja Open merkit -täydennyskoulutushanke järjestävät tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön keskittyvän suuren VESO-koulutustapahtuman lauantaina 25.3.2017 klo 8:45-14:45.

Osallistujan päivä koostuu 3-5 tietoiskupajoista (á 45 min – 1 h 45 min) sekä lounastauosta. Joka tunnille on runsaasti valinnanvaraa. Voit siis poimia päivän annista sinua kiinnostavay sessiota eri aihepiireistä.

Tapahtuma on tarkoitettu TSO-alueen kuntien (Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku) perusopetuksen opettajille. Osallistuminen on maksuton.

Lue lisää ja ilmoittaudu: edu.turku.fi/tvt-vesotori/ 

Koulutusta opettajan perusohjelmistojen oppimiseen

Aiemmin ilmoitettujen lisäksi ilmoittautuminen avattu:

OPETTAJAN OHJELMISTOT I: POWERPOINT

ma 13.3.2017 klo 9-15

OPETTAJAN OHJELMISTOT I: WORD

ti 4.4.2017 klo 9-15

OPETTAJAN OHJELMISTOT I: EXCEL

ke 26.4.2017 klo 9-15

Rauhallisessa tahdissa etenevällä kurssilla käydään läpi Microsoft Office-ohjelmistojen peruskäyttöä.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

 

 

Kevään 2017 koulutustarjontaa

Kevään 2017 Open merkit -koulutuksiin ilmoittautuminen on alkanut!

Huomaathan, että tässä vaiheessa esillä on vasta osa tarjontaa. Lisää kursseja tulee pitkin kevättä, joten poikkea säännöllisesti täällä ja/tai sivulla edu.turku.fi/koulutus/ . Jos haluat varmistaa, ettei mitään jää huomaamatta, tilaa sähköpostilaatikkoosi TOP-keskuksen uutiskirje.


OHJELMOINTI III: OMIA APPEJA APP INVENTORILLA (TÄYNNÄ)
ti 24.1.2017 klo 9.00-15.30

App Inventor on ilmainen verkkoselaimessa toimiva ohjelmointiympäristö, jolla voi luoda ohjelmia Android-tableteille ja -puhelimille. App Inventor on visuaalinen, yhdistettävistä komentopalikoista muodostuva ohjelmointikieli, jolla ohjelmointi on helppoa erityisesti lapsille ja nuorille, mutta englanninkielisyytensä vuoksi sopii Suomessa parhaiten yläkoulussa käytettäväksi. Turun Matikkamaa.


DIGIVÄLINEET JA YKSILÖLLINEN OPPIMINEN ALKUOPETUKSEN MATEMATIIKASSA (TÄYNNÄ)
ke 1.2.2017 klo 9-15

Koulutuksessa opitaan erilaisten digivälineiden käyttöä (tietokoneet, iPadit ja Bee-Botit) osana matematiikan yksilöllistä oppimista. Digitaalisilla ratkaisuilla voidaan tukea yksilöllistä oppimista tarjoamalla oppilaille ns. ”leveleitä”, jotka suoritettuaan hän on läpäissyt tietyn tason ja on siten valmis siirtymään uuteen opetettavaan asiaan. Turun Matikkamaa.


OHJELMOINTI II: TYÖVÄLINEITÄ ARKEEN
ti 7.2.2017 klo 9-15

Scratch on maksuton ohjelmointiympäristö, joka toimii suoraan www-selaimessa ja on saatavilla eri kielillä (ml. suomi ja ruotsi). Sen graafisen ja yksinkertaisen käyttöliittymän avulla on helppo oppia ohjelmoinnin periaatteita, ongelmanratkaisua ja loogista päättelyä. Iltapäivällä kokeillaan myös Tynker-ohjelmointiympäristöä, joka toimii Scratchin tavoin www-selaimessa tai on vaihtoehtoisesti ladattavissa tablet-laitteille. Turun Matikkamaa.


MATEMATIIKAN TOIMINNALLISET MENETELMÄT ALKUOPETUKSESSA (TÄYNNÄ)
ke 8.2. klo 14.15-16.15 ja
ke 1.3. klo 14.15-16.15 ja
ke 15.3.  klo 14.15-16.15 (=koulutus kestää 3 iltapäivää)

Koulutuksessa tarjotaan erilaisia toiminnallisia keinoja matemaattisen ajattelun kehittämiseen uuden opetussuunnitelman vaatimusten mukaan. Opitaan matematiikan käsitteiden avaamista ja mallintamista sekä toiminnallisilla välineillä että muilla toiminnallisilla menetelmillä. Turun Matikkamaa, koulutus toteutetaan Pansion koulussa.


DIGIVÄLINEET MATEMATIIKAN OPPIMISEN TEHOSTAJANA (3.-9. LK) (TÄYNNÄ)
ti 7.3.2017 klo 9-15

Koulutuksessa perehdytään tietokoneiden ja tablet-laitteiden käyttöön matemaattisen ajattelunkehittämisessä. Koulutus valmentaa käyttämään erilaisia sovelluksia luontevana osana matematiikan opetusta ja oppimista.


OPPIMATERIAALIA VERKOSTA I: HYVÄN MATERIAALIN JÄLJILLÄ
15.3.2017 klo 9-15

Netti on pullollaan avoimia oppimateriaaleja, mutta mistä niitä löytää? Koulutuksessa tutustutaan oppimateriaalipankkeihin ja sivustoihin, joilta löytää avoimia kirjoja, oppimispelejä ja kyselytyökaluja valmiine kyselyineen. Avoimen sisällön löytämistä helpottaa tutustuminen Creative Commons –lisensseihin.


OPPIMISPROSESSI TABLETTILAITTEITA HYÖDYNTÄEN II: MONIMUOTOINEN TUOTTAMINEN
28.3.2017 klo 9-15

Kurssin tavoitteena on oppia tuottamaan monimuotoisia oppimistehtäviä iPadilla.Tehtävien rakentelussa hyödynnetään erilaisia sähköisiä aineistoja ja työvälineitä, kuten kuvia ja videoita, verkkosivuja ja -aineistoja, netin yhteisöllisiä työkaluja sekä iPadin eri ohjelmia.


OPPIMATERIAALIA VERKOSTA II: YHTEISÖLLINEN TYÖPAJA
30.3.2017 klo 9-15

Tarvitsetko aikaa oppimateriaalien koostamiseen? Työpajassa etsitään oppimateriaalia omaan opetukseen oppimateriaalipankeista ja muita opettajille hyödyllisiltä sivustoilta ja erilaisista palveluista. Tarkemmin näihin sivustoihin perehdytään ”Oppimateriaalia verkosta I” –koulutuksessa (15.3.), mutta voit hyvin osallistua myös suoraan tähän. Opit hyödyntämään Creative Commons –lisenssejä, sillä niiden tunteminen on avain avoimen materiaalin löytämiseen ja niitä suositellaan käytettäväksi myös omia materiaaleja jaettaessa.

Oppimateriaalin etsimisen ja mahdollisen muokkaamisen jälkeen tutustutaan palveluihin, joiden avulla voit koota itsellesi ja jakaa julkisesti, opettajakollegoillesi tai vaikka opiskelijaryhmillesi em. materiaaleja. Sisällöt voivat olla myös kommentoituja linkkejä tai keräämiäsi ideoita tietystä teemasta. Näitä koonteja voi valinnan mukaan tehdä yksin tai yhteisesti esimerkiksi blogiin, Padletiin, Adobe Sparkiin, Moodle-kirjaksi tai koota hyödyntämällä Office 365:n tai Googlen työkaluja.


MATEMATIIKAN TOIMINNALLISET MENETELMÄT 3.-9.LK
11.5.2017 klo 9-15

Opetussuunnitelman pikapäivitys. Koulutuksessa tarjotaan erilaisia toiminnallisia keinoja matemaattisen ajattelun kehittämiseen. Opitaan matematiikan käsitteiden avaamista ja mallintamista sekä toiminnallisilla välineillä että muilla toiminnallisilla menetelmillä.


OHJELMOINTI I: TUTUSTUMINEN OHJELMOINNIN MAHDOLLISUUKSIIN
pe 12.5.2017 klo 9.15

Koulutuksessa tutustutaan koodaamisen alkeisiin toiminnallisin ja pelillisin keinoin sekä laitteilla että ilman laitteita. Koulutus on tarkoitettu madaltamaan kynnystä opettaa koodaamisen perusteita omille oppilaille.


Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

TULOSSA MYÖS  mm.

  • Pelit ja pelillisyys oppimisessa I
  • Kielenopetuksen digitehostajat II

 

Oppimisprosessi tablettilaitteita hyödyntäen II: Monimuotoinen tuottaminen

ma 7.11.2016 ja ma 14.11. klo 12.30-15.30

Kurssin tavoitteena on oppia tuottamaan monimuotoisia oppimistehtäviä iPadilla. Tehtävien rakentelussa hyödynnetään erilaisia sähköisiä aineistoja ja työvälineitä, kuten itse tuotettuja kuvia ja videoita, verkkosivuja ja -aineistoja, netin yhteisöllisiä työkaluja sekä iPadin eri ohjelmia.
Osallistumisedellytyksenä iPadin peruskäytön hyvä hallinta.

Kouluttajana Teemu Tauriainen.

Huom! Koulutukseen osallistuminen edellyttää osallistumista molempiin iltapäiviin.

Koulutus on suunnattu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Open merkit -täydennyskoulutushanketta. Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

Yhteisöllinen luokkatyöskentely II: Yhteiset esitykset ja prosessikirjoittaminen

ke 2.11.2016 klo 9-15

Koulutus esittelee verkon välineitä, joilla oppilaat voivat yhdessä rakentaa esityksiä ja tekstejä. Uudet työkalut tarjoavat mahdollisuuden kerätä ryhmässä materiaalia sekä suunnitella, rakentaa ja julkaista tuotoksia. Koulutuksessa tutustutaan Google Docsiin sekä Microsoftin Sway-palveluun. Tule päivittämään tietosi siitä, miten esitelmiä nykyään tehdään!

Kouluttajana Antti Huttunen TOP-keskuksesta.

Koulutus on suunnattu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaaOpen merkit -täydennyskoulutushanketta. Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

 

GeoGebra matematiikan oppimisen tehostajana (3.-9.lk)

ti 1.11.2016 klo 9-15

GeoGebra on ilmainen dynaamisen matematiikan ohjelmisto, jolla opettaja voi havainnollistaa opetettavia asioita. GeoGebra tukee myös oppilaan itsenäistä työskentelyä sekä tutkivaa ja kokeilevaa oppimista. GeoGebraTubesta löytyy paljon valmista materiaalia käytettäväksi esimerkiksi älytaululla tai iPadeillä. GeoGebra on hyväksytty myös matematiikan sähköisen ylioppilaskokeen työvälineeksi.
Koulutuksessa käydään läpi GeoGebran alkeita sekä tarjotaan ideoita ja vinkkejä ohjelman opetuskäyttöön vuosiluokilla 3-9.

Kouluttajina toimivat matematiikanopettajat Markus Luoma (Puropellon koulu) ja Maarit Savolainen (TOP-keskus).

Koulutus on suunnattu 3.-9. luokkien opettajille ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Open merkit -täydennyskoulutushanketta. Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/