Open merkit

Ideoita esi- ja alkuopetuksen yhteistyöhön

Ajankohta: ti 16.5.2017 klo 9-15
Paikka: TOP-keskus, Lemminkäisenkatu 32 20520 Turku
Sisältö: Koulutus tarjoaa ideoita esi- ja alkuopetuksen yhteistyöhön. Päivän aikana tutustutaan erilaisiin käytännön esimerkkeihin muun muassa iPadien, videoiden, blogin ja Skypen hyödyntämisestä oppilaiden välisessä yhteistyössä. Päivän aikana on myös aikaa omaan harjoitteluun ja materiaalien työstämiseen.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

Geomedia II: Mobiilisti kentällä

Ajankohta: 10.5.2017 klo 9-15
Paikka: TOP-keskus, Lemminkäisenkatu 32 20520 Turku
Sisältö: Tervetuloa kokeilemaan PaikkaOppi -mobiilisovellusta, jolla tallennat helposti kuvia ja tekstiä oppijoiden kanssa erilaisissa paikoissa, esimerkiksi koulun ympäristössä, harrastuksissa tai kotona.Aamupäivällä kokeillaan itse tableteilla TOP-keskuksen lähiympäristössä vapaavalintaisesti joko matikkatarinaa, geometristen muotojen tallennusta tai kuvasuunnistusta. Lounaan jälkeen suunnitellaan PaikkaOpin mobiilisovellusta hyödyntävä tehtävä, jota voi käyttää omassa opetuksessa.

Mobiilisovellus toimii iOS-laitteissa ja myös ilman verkkoyhteyttä. Koulutuksessa voi käyttää omaa iPadia tai TOP-keskuksen lainalaitetta. Mikäli käytät omaa laitetta, lataa etukäteen PaikkaOppi Mobiili -sovellus.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

Perusopetuksen TVT-vesotori 25.3.2017

TVT-vesotori

Tietokone opetuksessa – TOP-keskus ja Open merkit -täydennyskoulutushanke järjestävät tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön keskittyvän suuren VESO-koulutustapahtuman lauantaina 25.3.2017 klo 8:45-14:45.

Osallistujan päivä koostuu 3-5 tietoiskupajoista (á 45 min – 1 h 45 min) sekä lounastauosta. Joka tunnille on runsaasti valinnanvaraa. Voit siis poimia päivän annista sinua kiinnostavay sessiota eri aihepiireistä.

Tapahtuma on tarkoitettu TSO-alueen kuntien (Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku) perusopetuksen opettajille. Osallistuminen on maksuton.

Lue lisää ja ilmoittaudu: edu.turku.fi/tvt-vesotori/ 

Koulutusta opettajan perusohjelmistojen oppimiseen

Aiemmin ilmoitettujen lisäksi ilmoittautuminen avattu:

OPETTAJAN OHJELMISTOT I: POWERPOINT

ma 13.3.2017 klo 9-15

OPETTAJAN OHJELMISTOT I: WORD

ti 4.4.2017 klo 9-15

OPETTAJAN OHJELMISTOT I: EXCEL

ke 26.4.2017 klo 9-15

Rauhallisessa tahdissa etenevällä kurssilla käydään läpi Microsoft Office-ohjelmistojen peruskäyttöä.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

 

 

Kevään 2017 koulutustarjontaa

Kevään 2017 Open merkit -koulutuksiin ilmoittautuminen on alkanut!

Huomaathan, että tässä vaiheessa esillä on vasta osa tarjontaa. Lisää kursseja tulee pitkin kevättä, joten poikkea säännöllisesti täällä ja/tai sivulla edu.turku.fi/koulutus/ . Jos haluat varmistaa, ettei mitään jää huomaamatta, tilaa sähköpostilaatikkoosi TOP-keskuksen uutiskirje.


OHJELMOINTI III: OMIA APPEJA APP INVENTORILLA (TÄYNNÄ)
ti 24.1.2017 klo 9.00-15.30

App Inventor on ilmainen verkkoselaimessa toimiva ohjelmointiympäristö, jolla voi luoda ohjelmia Android-tableteille ja -puhelimille. App Inventor on visuaalinen, yhdistettävistä komentopalikoista muodostuva ohjelmointikieli, jolla ohjelmointi on helppoa erityisesti lapsille ja nuorille, mutta englanninkielisyytensä vuoksi sopii Suomessa parhaiten yläkoulussa käytettäväksi. Turun Matikkamaa.


DIGIVÄLINEET JA YKSILÖLLINEN OPPIMINEN ALKUOPETUKSEN MATEMATIIKASSA (TÄYNNÄ)
ke 1.2.2017 klo 9-15

Koulutuksessa opitaan erilaisten digivälineiden käyttöä (tietokoneet, iPadit ja Bee-Botit) osana matematiikan yksilöllistä oppimista. Digitaalisilla ratkaisuilla voidaan tukea yksilöllistä oppimista tarjoamalla oppilaille ns. ”leveleitä”, jotka suoritettuaan hän on läpäissyt tietyn tason ja on siten valmis siirtymään uuteen opetettavaan asiaan. Turun Matikkamaa.


OHJELMOINTI II: TYÖVÄLINEITÄ ARKEEN
ti 7.2.2017 klo 9-15

Scratch on maksuton ohjelmointiympäristö, joka toimii suoraan www-selaimessa ja on saatavilla eri kielillä (ml. suomi ja ruotsi). Sen graafisen ja yksinkertaisen käyttöliittymän avulla on helppo oppia ohjelmoinnin periaatteita, ongelmanratkaisua ja loogista päättelyä. Iltapäivällä kokeillaan myös Tynker-ohjelmointiympäristöä, joka toimii Scratchin tavoin www-selaimessa tai on vaihtoehtoisesti ladattavissa tablet-laitteille. Turun Matikkamaa.


MATEMATIIKAN TOIMINNALLISET MENETELMÄT ALKUOPETUKSESSA (TÄYNNÄ)
ke 8.2. klo 14.15-16.15 ja
ke 1.3. klo 14.15-16.15 ja
ke 15.3.  klo 14.15-16.15 (=koulutus kestää 3 iltapäivää)

Koulutuksessa tarjotaan erilaisia toiminnallisia keinoja matemaattisen ajattelun kehittämiseen uuden opetussuunnitelman vaatimusten mukaan. Opitaan matematiikan käsitteiden avaamista ja mallintamista sekä toiminnallisilla välineillä että muilla toiminnallisilla menetelmillä. Turun Matikkamaa, koulutus toteutetaan Pansion koulussa.


DIGIVÄLINEET MATEMATIIKAN OPPIMISEN TEHOSTAJANA (3.-9. LK) (TÄYNNÄ)
ti 7.3.2017 klo 9-15

Koulutuksessa perehdytään tietokoneiden ja tablet-laitteiden käyttöön matemaattisen ajattelunkehittämisessä. Koulutus valmentaa käyttämään erilaisia sovelluksia luontevana osana matematiikan opetusta ja oppimista.


OPPIMATERIAALIA VERKOSTA I: HYVÄN MATERIAALIN JÄLJILLÄ
15.3.2017 klo 9-15

Netti on pullollaan avoimia oppimateriaaleja, mutta mistä niitä löytää? Koulutuksessa tutustutaan oppimateriaalipankkeihin ja sivustoihin, joilta löytää avoimia kirjoja, oppimispelejä ja kyselytyökaluja valmiine kyselyineen. Avoimen sisällön löytämistä helpottaa tutustuminen Creative Commons –lisensseihin.


OPPIMISPROSESSI TABLETTILAITTEITA HYÖDYNTÄEN II: MONIMUOTOINEN TUOTTAMINEN
28.3.2017 klo 9-15

Kurssin tavoitteena on oppia tuottamaan monimuotoisia oppimistehtäviä iPadilla.Tehtävien rakentelussa hyödynnetään erilaisia sähköisiä aineistoja ja työvälineitä, kuten kuvia ja videoita, verkkosivuja ja -aineistoja, netin yhteisöllisiä työkaluja sekä iPadin eri ohjelmia.


OPPIMATERIAALIA VERKOSTA II: YHTEISÖLLINEN TYÖPAJA
30.3.2017 klo 9-15

Tarvitsetko aikaa oppimateriaalien koostamiseen? Työpajassa etsitään oppimateriaalia omaan opetukseen oppimateriaalipankeista ja muita opettajille hyödyllisiltä sivustoilta ja erilaisista palveluista. Tarkemmin näihin sivustoihin perehdytään ”Oppimateriaalia verkosta I” –koulutuksessa (15.3.), mutta voit hyvin osallistua myös suoraan tähän. Opit hyödyntämään Creative Commons –lisenssejä, sillä niiden tunteminen on avain avoimen materiaalin löytämiseen ja niitä suositellaan käytettäväksi myös omia materiaaleja jaettaessa.

Oppimateriaalin etsimisen ja mahdollisen muokkaamisen jälkeen tutustutaan palveluihin, joiden avulla voit koota itsellesi ja jakaa julkisesti, opettajakollegoillesi tai vaikka opiskelijaryhmillesi em. materiaaleja. Sisällöt voivat olla myös kommentoituja linkkejä tai keräämiäsi ideoita tietystä teemasta. Näitä koonteja voi valinnan mukaan tehdä yksin tai yhteisesti esimerkiksi blogiin, Padletiin, Adobe Sparkiin, Moodle-kirjaksi tai koota hyödyntämällä Office 365:n tai Googlen työkaluja.


MATEMATIIKAN TOIMINNALLISET MENETELMÄT 3.-9.LK
11.5.2017 klo 9-15

Opetussuunnitelman pikapäivitys. Koulutuksessa tarjotaan erilaisia toiminnallisia keinoja matemaattisen ajattelun kehittämiseen. Opitaan matematiikan käsitteiden avaamista ja mallintamista sekä toiminnallisilla välineillä että muilla toiminnallisilla menetelmillä.


OHJELMOINTI I: TUTUSTUMINEN OHJELMOINNIN MAHDOLLISUUKSIIN
pe 12.5.2017 klo 9.15

Koulutuksessa tutustutaan koodaamisen alkeisiin toiminnallisin ja pelillisin keinoin sekä laitteilla että ilman laitteita. Koulutus on tarkoitettu madaltamaan kynnystä opettaa koodaamisen perusteita omille oppilaille.


Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

TULOSSA MYÖS  mm.

  • Pelit ja pelillisyys oppimisessa I
  • Kielenopetuksen digitehostajat II

 

Oppimisprosessi tablettilaitteita hyödyntäen II: Monimuotoinen tuottaminen

ma 7.11.2016 ja ma 14.11. klo 12.30-15.30

Kurssin tavoitteena on oppia tuottamaan monimuotoisia oppimistehtäviä iPadilla. Tehtävien rakentelussa hyödynnetään erilaisia sähköisiä aineistoja ja työvälineitä, kuten itse tuotettuja kuvia ja videoita, verkkosivuja ja -aineistoja, netin yhteisöllisiä työkaluja sekä iPadin eri ohjelmia.
Osallistumisedellytyksenä iPadin peruskäytön hyvä hallinta.

Kouluttajana Teemu Tauriainen.

Huom! Koulutukseen osallistuminen edellyttää osallistumista molempiin iltapäiviin.

Koulutus on suunnattu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Open merkit -täydennyskoulutushanketta. Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

Yhteisöllinen luokkatyöskentely II: Yhteiset esitykset ja prosessikirjoittaminen

ke 2.11.2016 klo 9-15

Koulutus esittelee verkon välineitä, joilla oppilaat voivat yhdessä rakentaa esityksiä ja tekstejä. Uudet työkalut tarjoavat mahdollisuuden kerätä ryhmässä materiaalia sekä suunnitella, rakentaa ja julkaista tuotoksia. Koulutuksessa tutustutaan Google Docsiin sekä Microsoftin Sway-palveluun. Tule päivittämään tietosi siitä, miten esitelmiä nykyään tehdään!

Kouluttajana Antti Huttunen TOP-keskuksesta.

Koulutus on suunnattu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaaOpen merkit -täydennyskoulutushanketta. Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

 

GeoGebra matematiikan oppimisen tehostajana (3.-9.lk)

ti 1.11.2016 klo 9-15

GeoGebra on ilmainen dynaamisen matematiikan ohjelmisto, jolla opettaja voi havainnollistaa opetettavia asioita. GeoGebra tukee myös oppilaan itsenäistä työskentelyä sekä tutkivaa ja kokeilevaa oppimista. GeoGebraTubesta löytyy paljon valmista materiaalia käytettäväksi esimerkiksi älytaululla tai iPadeillä. GeoGebra on hyväksytty myös matematiikan sähköisen ylioppilaskokeen työvälineeksi.
Koulutuksessa käydään läpi GeoGebran alkeita sekä tarjotaan ideoita ja vinkkejä ohjelman opetuskäyttöön vuosiluokilla 3-9.

Kouluttajina toimivat matematiikanopettajat Markus Luoma (Puropellon koulu) ja Maarit Savolainen (TOP-keskus).

Koulutus on suunnattu 3.-9. luokkien opettajille ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Open merkit -täydennyskoulutushanketta. Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

Geomedia I: Käytä, tuota ja havainnollista geomedian avulla

ke 19.10.2016 ja ma 24.10. klo 12.30-15.30

Koulutuksessa tutustutaan geomediaa hyödyntäviin palveluihin ja niiden käyttöön opetuksessa. Koulutus muodostuu kahdesta iltapäivästä:

ke 19.10. klo 12.30-15.30
Google Earth on ilmaiseksi koneille asennettavissa oleva ohjelmisto, jolla voi tutkia Maata monin tavoin. Useimmille on varmasti tuttua satelliittikuviin perustuvan karttapallon pyörittely ja tarkastelu, mutta Google Earth soveltuu myös pedagogisesti syvemmälle menevään työskentelyyn. Tässä työpajassa opettelemme miten Google Earthin avulla voi tarkastella myös muuta kuin oletuksena näkyvää materiaalia, sekä
laatimaan tehtäviä ohjelman sisällä käytettäväksi. Tutustumme työpajassa myös Gapminder-verkkopalveluun, jolla visualisoidaan tilastotietoa
useilla muuttujilla havainnolliseen muotoon. Kouluttajana koordinaattori Markus Jylhä (Geopiste –maantieteen opetuksen keskus, Helsingin yliopiston LUMA-keskus).

ma 24.10. klo 12.30-15.30
Iltapäivän aikana opitaan käyttämään maksuttoman PaikkaOppi–palvelun interaktiivisen kartan perustoimintoja ja nähdään esimerkkejä siitä, miten interaktiivista karttaa voi hyödyntää eri
oppiaineiden opetuksessa ja monialaisissa opetuskokonaisuuksissa. Kouluttajana Virpi Hirvensalo PaikkaOppi Plus -hankkeesta.

Koulutukseen sisältyy kaksi iltapäivää. Kurssin suoritusmerkin saaminen edellyttää osallistumista molempiin päiviin.

Koulutus on suunnattu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaaOpen merkit -täydennyskoulutushanketta. Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/

Yhteisöllinen luokkatyöskentely I: Oppilaat aktiivisiksi

ma 17.10. ja ti 18.10.2016 klo 12.30-15.30

Valuvatko oppilaasi turtana pulpetin alle tunnillasi? Aktivoi heitä verkon yhteisöllisillä ja ilmaisilla työkaluilla!

Kahteen iltapäivään jaetussa koulutuksessa tutustutaan palveluihin, joilla saadaan kaikki oppilaat osallistumaan ja ottamaan kantaa. Tarkastelussa ovat mm. Padlet, Kahoot!, Socrative, MindMeister ja Todaysmeet.

Kouluttajana Antti Huttunen TOP-keskuksesta

Koulutus on suunnattu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Open merkit -täydennyskoulutushanketta. Maksuton.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: edu.turku.fi/koulutus/