On helmee olla amis!

Valintojen äärellä, mikä on sinun polkusi lähihoitajaksi?

Uudenmaantien koulutalossa lähihoitajaksi opiskellessasi voit opintojesi toisena vuonna valita erilaisista osaamisaloista sinulle sopivimman. Opintoihin kuuluu valinnainen osa, joka alkaa toisen vuoden lopulla ja kestää 6-7 viikkoa, poikkeuksena ensihoito ja suun terveydenhoito, joihin valinnainen osa sisältyy. Erikoistuminen osaamisalaan, johon sinut arvosanojen ja sopivuuden perusteella valitaan, alkaa kolmantena vuonna.

Yleisesti lähihoitajan työssä vaaditaan empaattisuutta, aitoa auttamishalua ja luotettavuutta. Sinun tulee olla vastuullinen, ja sinulla tulee olla hyvät ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot. Joustavuus muuttuvissa tilanteissa on tärkeää. Listasimme alle asioita, joita vaaditaan erityisesti juuri tiettyyn osaamisalaan erikoistuvilta.

ihiuhyu8ou

Oletko positiivinen, luova, kärsivällinen ja työskentely lasten ja nuorten parissa kiinnostaa tulevaisuudessa? Tällöin lasten ja nuorten hoito ja kasvatus voi olla sinulle luontevin osaamisala. Tulevaisuudessa voit työskennellä esim. lastenkodissa tai voit tehdä töitä kotona perhepäivähoitajana.

Nimetön

regag

Jos sinua kiinnostaa sairaalassa (esim. vuodeosastolla) tai kotihoidossa työskentely ja olet toimelias ja et hetkahda pienistä, sairaanhoito ja huolenpito voisi sopia sinulle. Työ on pääsääntöisesti hoitoa ja huolenpitoa, johon kuuluu kaikenlainen hoitaminen pesuista pistosten antamiseen.

ihyut

Mikäli kykenet toimimaan tiimissä ja tekemään päätöksiä nopeasti muuttuvissa ympäristöissä voisi ensihoidon osaamisala kiinnostaa sinua. Sinun tulee kyetä ottamaan vastuuta, sekä olla henkisesti ja fyysisesti kykenevä raskaaseen työhön. Kannattaa siis jo ensimmäisenä vuonna panostaa opintoihin ja numeroihin, sillä ne vaikuttavat merkittävästi valintaan. Valmistuessasi voit työskennellä esim. ambulanssissa tai päivystyksessä.

iu

Jos sinua kiinnostaa ihmisten toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen, voi kuntoutuksen osaamisala olla oikea valinta. Sinun tulee osata toimia erilaisten ihmisten kanssa kärsivällisesti ja kannustaen. Sen valitessasi opit kuntouttavan työotteen ja kuntoutuksen mahdollisuudet. Apuvälineet tulevat tutuksi. Voit työskennellä erilaisten ihmisten ja ikäluokkien parissa.

wafwaffe

gsewgr

Mielenterveys ja päihdetyön osaamisala sopii sinulle, joka olet henkisesti vahva, ymmärtäväinen ja haluat auttaa ihmisiä, joilla on päihde- tai mielenterveysongelmia. Kuuntelu- ja läsnäolotaito ovat keskeisiä vaatimuksia päihde- ja mielenterveysalan työntekijältä. Tällaisessa työssä toimitaan eri-ikäryhmien ja taustoiltaan erilaisten ihmisten parissa. Voit työskennellä esim. a-klinikalla tai psykiatrisella osastolla.

aggwetw

oiutyu

Mikäli omaat hyvät parityöskentelytaidot ja näppärät sormet, voisit miettiä erikoistumista suun terveydenhuoltoon. Työ vaatii tarkkuutta, varmuutta ja rauhallisuutta. Tulet tekemään töitä julkisen tai yksityisen hammashoidon asemilla hammaslääkärin avustajana ja esim. vastaanotossa. Työ on yleensä kaksivuorotyötä, toisin kuin muihin osaamisaloihin erikoistuessasi, jolloin työ tulee yleisimmin olemaan kolmivuorotyötä.

Valintaa kannattaa harkita tarkkaan, sillä sen mukaan voi määräytyä tuleva työpaikkasi. Sen takia on tärkeää pohtia vaihtoehtoja jo opintojen alussa. Tervetuloa tuleva lähihoitaja!

Lähihoitajaopiskelijat Sarita ja Emma

 

Lähihoitajan kotijumppa

Lähihoitajan on tärkeää huolehtia omasta kunnostaan, sillä lähihoitajan työ on fyysisesti raskasta. Tällä kotijumpalla saat lihakset rentoutumaan helposti ilman välineitä. Voit tehdä liikkeitä oman kunnon ja jaksamisen mukaan.

Hartioiden pyöritys

IMG_2510
Käsien nosto ylös ja alas

IMG_2506
Jalkojen nosto istuen

IMG_2503
Kyykyt

IMG_2496
Vartalonkierto

image2

Kurotus eteen

image3

Kurotus taakse

image4

Maahan kurotus

RackMultipart20150205-1255-1ag3xj9
Ristiin kurotus

image(1)
  Aamuaurinko

image

Lähihoitajaopiskelijat Henna, Emilia, Pauliina

Jes, viiminen tunti peruttu

Heräsin perjantaiaamuna herätyskellon pirinään. Nousin ylös ja mietin alkavaa koulupäivää. Söin aamupalan, puin päälleni ja pakkasin koululaukun valmiiksi ja lähdin pysäkille.
Bussiin päästyäni sukat olivat jo litimärät loskan takia. Varpaitani paleli, joten kouluun saapuessani oloni ei ollut mitä mahtavin.

 

fes

Rankka viikko takana.

 

Niin kuin lukkarista näkeekin, meillä on ensimmäisenä äidinkielen tunti. Äidinkielen tunnilla teimme CV:n. Minä sain sen ensimmäisenä valmiiksi, koska itselläni ei ole vielä hirveästi työkokemusta tai muuta vastaavaa. Vatsani murisi, minulla oli hirveä nälkä ja ruokailuun oli vielä aikaa. Onneksi minulla oli lompakossa muutama kolikko, joilla voisin käydä ostamassa kahvilasta jotain pientä purtavaa. Kahvila on koulupäivän piristys, koska jos ruokailussa on pahaa ruokaa, tai ruoka ei muuten maistu, voi käydä välitunnilla kahvilassa. Kahvilassa on myös opiskelijahinnat, ei mene sentään kaikki rahat kahvilaan.

Ruotsin sanakokeisiin lukemista kahvilassa.

Ruotsin sanakokeisiin lukemista kahvilassa.

Kahvilan tarjontaa.

Kahvilan tarjontaa.

 

Välitunti alkoi ja kävin kahvilassa ostamassa leivän. Leivän syötyäni vatsani päätti olla vihdoin hiljaa. Kävelin kaverini kanssa ruotsin luokan eteen ja harjoittelimme ruotsin sanakokeeseen. Ei niitä sanoja ollutkaan kuin kaksi sivua… Ruotsin opiskeluun pitäisi oikeasti panostaa, jos haluaa siinä aineessa pärjätä. En nimittäin jaksanut yläasteella siihen hirveämmin keskittyä. Opettaja käveli luokkaan kirjapino kädessä ja jakoi sanakokeet eteemme. Vilkuilin sivusilmällä luokkalaisiani ja kasvoilleni tuli pieni hymy, koska minusta tuntui, ettei kukaan tiennyt, mitä paperissa luki.

Sanakokeen jälkeen lähdimme syömään ja luokkalaisemme ryntäsivät ruokalaan, koska jono on aina todella pitkä, eikä ketään jaksa ikinä jonottaa. Katsoin ruokalistaa ja vaihtoehtoina oli kolmea eri ruokavaihtoehtoa. Tänään on hernekeittoa ja pannukakkua sekä risottoa ja kasvisruokana kasviswrap.

Päivän ruoka.

Päivän ruoka.

 

Koulussamme on myös hyvä leipävalikoima.
Piippasin Kela-korttini, jotta sain ruokani. Katselin ympärilleni enkä nähnyt vielä luokkalaisiani pöydässä istumassa, kaikki olivat vielä ruokajonossa. Etsin tyhjän pöydän, minne luokkalaiset mahtuivat ja istuin pöytään. Ruokailun jälkeen menimme käymään ulkona koulualueen ulkopuolella.

Matkalla koulualueen ulkopuolelle.

Matkalla koulualueen ulkopuolelle.

 

Välitunnin jälkeen saavuimme takaisin ruotsintunnille. Opiskelimme ammattisanastoa lopputunnin. Tiesin seuraavaksi olevan kemiaa, jossa en ole kovin hyvä, mutta onneksi teimme kemian temppuja, jotka täytyi soveltua alle 5-vuotiaille.
Tunnin keskivaiheessa luokkalaisemme huudahti: ”Tuli Wilma- viesti, viiminen tunti peruttu” Kemian lopputunti sujui levottomin tunnelmin, koska tiesimme pääsevämme pian kotiin.

 

Hyvä meininki, koska tunti peruttu.

Hyvä meininki, koska tunti peruttu.

 

Tunnin peruuntuminen on aina iloinen asia, varsinkin nyt, koska meillä on ollut viimeiset viisi viikkoa 8-16 joka päivä ja tulee olemaan hiihtolomaan asti.

Nyt voi hymysuin lähteä viikonlopun viettoon.

Nyt voi hymysuin lähteä viikonlopun viettoon.

Lähihoitajaopiskelijat: Ilona, Emily ja Laura LHS13D

ELÄMÄ ON IHANAA

Miksi elämä on ihanaa?

 

Ystävät, perheet, sukulaiset, raha, suklaa, ruoka, harrastukset, loma, työ, bisnes, hauskanpito, musiikki, yhdessäolo, terveys, muotivaatteet, matkustelu, suihkussa laulaminen, rakkaus, juhliminen, seikkailu, tanssiminen, hyvinvointi, kulttuuri, liikunta, nukkuminen, rentoutuminen, hieronta, Suomessa asuminen, koti.

 

Ystävät

Piristävät, ovat tukena, osaavat lohduttaa, auttavat. Ystävien kanssa voi puhua kaikesta, viettää vapaa-aikaa, shoppailla.

 

wer

 

Perhe ja sukulaiset

Elämän tärkein asia. Sukulaiset ovat luotettavia ja ymmärtäväisiä. He pitävät yhteyttä ja juhlivat yhdessä.

tyi

Raha

Voi ostaa mitä haluaa,vaikuttaa elintasoon, voi matkustella ja ostaa kivan auton.

 

bjk

Suklaa

Suklaa tuo hyvän mielen. Tumma suklaa on terveellistä.

hgk

 

 

Ruoka

Antaa energiaa, ”tie miehen sydämeen käy vatsan kautta”, ”hyvä ruoka, parempi mieli”.

 

rhe

 

dfgs

 

sg

Harrastukset

Kuntosali, lihasten kasvu, terveys, tanssi, jalkapallo, lenkkeily, lieventää stressiä, nostaa kuntoa.

 

edfgas

 

Rakkaus

Perhettä kohtaan,” love is human right”, jokaisella on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi, tekee elämän onnellisemmaksi, motivoi meitä tekemään asioita, ”power of love”, voi yhdistää mitä erilaisimpia ihmisiä.

 

ef

 

Hyvinvointi

Ihminen voi hyvin, kun pää voi hyvin, kaikki on hyvin. Liikunta, terveellinen ruokavalio ja nukkuminen pidentävät elämää.

 

 

s

 

 

Juhliminen

Baari, seura, kohtuullinen alkoholin käyttö.

awd

 

Suomessa asuminen

Hyvä asua, suomalaiset ovat ihania, hyvä koulutus, terveydenhuolto, paras liikenne, joukkoliikenne, kodit hyväkuntoisia , elintaso korkealla, hyvä laki, demokratia,eikorruptioita.

 

 

sdfsdg

 

Lähihoitajaopiskelijat LHK14A Victor, Azizi ja Julius .

 

Uudenmaantien koulun kuntosali

Koulun kuntosali on hyvässä paikassa ja hyvässä kunnossa. Suosittelemme opiskelijoille salilla käyntiä, koska lähihoitajan pitäisi pitää omasta kunnostaan huolta. Koulussamme on kuntosali sitä varten ja sieltä löytyy kaikki tarpeelliset laitteet. Hyvä kunto ehkäisee loukkaantumisia ja auttaa töissä jaksamisessa. Oletteko miettineet käydä samanlaisissa saleissa, jotka maksavat ja joissa on samoja välineitä? Opiskelijalla ei koskaan ole liikaa rahaa ja koulun kuntosalia käyttämällä säästää rahaa. Salissa ei ole myös ruuhkaa, joten voit rauhassa kuntoilla siellä.

20150115_104550

20150115_104641

Löytyy kuntopyörää, joka ei nyt näy kuvassa valitettavasti, mutta löytyy ylätaljaa, alataljaa, punnerruspenkki, jalkaprässi, soutulaite jne.

20150115_105537Tarvitaan vahvat kädet potilassiirtoja varten.

20150115_104809Penkkipunnerruksen aikana tuntuu hyvältä.

 

Kuntoilun iloa!

Lähihoitajaopiskelijat

Viltsukka, Abbas ja Ali

OPISKELIJAN VAPAAPÄIVÄ

Vapaapäiväaamuna tekee mieli nukkua pitkään. Mutta kun se ei käy. Tehtäviä odottaa jonona tekijää ja kokeisiinkin pitäisi lukea.sfdsfdsfsaff

Kun koulutehtävät ja lukeminen on tehty, niin voi ruveta tiskaamaan astioita, sillä ei monella opiskelijalla ole varaa tiskikoneeseen. Kun nyt kerran on vapaa, niin pitäisi varmaankin myös hiukan siivota ja pestä pyykkiä.

f

Kun nämä ovat tehty, niin voi ruveta jo miettimään seuraavaa päivää. Millainen seuraava koulupäivä onkaan?

Jos hyvällä tuurilla tämän jälkeen jää aikaa, voisi vaikka nähdä kavereita pitkästä aikaa ja mennä vaikka kahville.

hh

Nykypäivänä opiskelijoiden vapaapäivät menevät pelkkään koulunkäyntiin. Vaikka olisikin vapaata, niin täytyy muistaa kaiken maailman tehtävät ja kokeet. Kun aloittaa opiskelun, niin ylimääräiset hauskanpidot ja muut menot pitää karsia pois.

On kuitenkin kiva huomata, että aikaa jää myös kavereille, kun vaan suunnittelee kaiken ajoissa ja tekee ne asiat. Ja on myös hyvä, että opiskellaan ahkerasti, jotta pääsee tavoitteisiin.

ssa

Lähihoitajaopiskelijat

Farhan Ahmadi

Sami Amiri

LHK14A

MS-TAUTI

Olemme lähihoitajaopiskelijoita. Kerromme lyhyesti MS-taudista, koska se on yleinen tauti.

Mikä on MS-tauti?

Tauti, joka vahingoittaa tai tuhoaa myeliiniä , rasvakudosta joka suojelee hermoa ja auttaa hermoimpulssin etenemisessä.

Naisilla on kaksinkertainen riski sairastua MS-tautiin verrattuna miehiin, mutta syytä ei ole löydetty.
image-197060c18481ee5be438889bcaf5991b27bb5c50a02faff982729c71f9f58ed3-V

Oireet:

  • uupumus
  • Näköhäiriö
  • Puheen häiriö
  • Ongelmat virtsatessa
  • lihasvoiman heikkous

 

MS-taudin ehkäisy

MS-tautiin ei tunneta ehkäisyä. Tupakointi näyttää vaikuttavan MS-taudin puhkeamiseen, joten tupakoimattomuudesta voi olla hyötyä. Nykyään suositellaan myös D-vitamiinilisiä aikuisillekin ainakin talviaikaan, koska veren korkean D-vitamiinipitoisuuden tiedetään vähentävän MS-taudin riskiä.

MS-tautiin ei ole parantavaa hoitoa!

Terveyskirjastosta löytyy lisätietoa.

Farta,Suzi,Fatima LHK14A

Nettiriippuvuus

netti

Ihmiset voivat tulla riippuvaisiksi monista eri asioista. Myös internetin käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta. Nettiriippuvuus ei tarkoita siitä, että paljonko aikaa netissä vietämme, vaan se tarkoittaa netin käytön aiheuttamia haittoja esimerkiksi omille ihmissuhteille ja terveydelle. Nykyään nuorten elämä on netissä, eikä sitä sieltä pois saada. Koulussakin tauot ovat erilaisia kuin ennen, ennen keskustelut olivat mukavampia ja hyvä tapa saada enemmän kaveria. Nyt melkein kaikilla ihmisillä on puhelin kädessä,eivätkä he puhu toisille ja vaikka he puhuvat, keskustelut ovat lyhyitä, koska pitää olla koko ajan online ja valmiina kommentoimaan, facebookkaamaan jne… Netin käyttö itsessään ei ole pahasta niin kauan, kun se ei määrää mitä sinä teet.

On hyvä muistaa, että vuorovaikutus on tärkeää ja arvokasta.

Testaa oma nettiriippuvuutesi!

http://www.paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/netinkaytto/nettiriippuvuustesti-iat

Lähihoitajaopiskelijat Jamila, Shefiqa, Sabra LHK14A 🙂

Lähihoitajaopiskelijan ja kotiäidin elämä

Joskus on vaikeaa sovittaa yhteen kaksi roolia: äidin ja opiskelijan, ja kaksi elämää: kotona ja koulussa. Ajankäyttö vaatii aika paljon suunnitelmallisuutta sekä luovuutta, kun aikaa pitäisi riittää sekä opiskeluun että perheelle. Äitinä joutuukin koko ajan pohtimaan asioiden tärkeysjärjestystä; milloin koulu menee lasten edelle ja milloin ei, koulutehtävätkin on pakko joskus hoitaa. Varsinkin silloin kun lapset ovat sairaana ja tarvitsevat vanhempaa kotona, on vaikeaa järjestää elämää niin, ettei jäisi koulusta hirveästi jälkeen. Jos on mahdollisuus, että isä ja äiti vuorottelevat sairaan lapsen hoitamisessa, se helpottaa huomattavasti opiskelua.

WP_20150126_006

Aamut alkavat yleensä kiireisinä. Itsensä lisäksi pitäisi ehtiä huolehtia myös lasten vaatteet ja muut tarvikkeet, ja viedä lapset myös hoitoon ennen koulun alkua, jos puoliso ei ehdi sitä tekemään. Koulussa on myös joskus vaikeaa keskittyä, kun mielessä pyörii, että miten lasten hoitopäivä sujuu. Väsymyskin saattaa häiritä koulunkäyntiä ja muuta opiskelua, jos lapset heräilevät paljon öisin.

 

WP_20141228_0260

 

On plussaa, jos äiti on aktiivinen, koska iltaisin ja etenkin viikonloppuisin olisi hyvä jaksaa ulkoilla lasten kanssa. Se virkistää myös äitiä ja auttaa jaksamaan koulutehtävien kanssa. Sen lisäksi täsmällisyys on tärkeää, sillä jos ei huolehdi esimerkiksi koulutehtävien tekemisestä ja palauttamisesta ajallaan, ne kasautuvat ja aikaa niiden tekemiseen on entistä vaikeampi järjestää.
kl

Äidin on tärkeää huolehtia omasta terveydestään, jotta jaksaa huolehtia koulutehtävistä ja perheestä!

Kaikesta huolimatta lapset tekevät opiskelusta entistäkin rikkaampaa! Lähihoitajaopiskelijat: Florance ja Anniina, LHK14A

Elämää opiskelijabudjetilla

Näyttääkö pankkitiilisi saldo usein miinusta? Muutettuaan omilleen moni opiskelija huomaa, ettei raha kasvakaan puissa. Keräsimme pieniä ja helppoja säästövinkkejä, joilla voit vaikuttaa kuukausittaisiin menoihisi. Teimme listan hyvistä säästökohteista.

1. Vedenkulutus.

PA290012

Hyvä säästövinkki vedenkäytössä on täyttää tiskiallas vedellä eikä tiskata juoksevan veden alla. On myös hyvä käyttää mahdollisimman paljon kylmää vettä kuuman sijaan, koska se on edullisempaa. Käytä suihkussa vain vesimäärä, jonka peseytymiseen tarvitset. Älä siis anna veden juosta saippuoidessasi. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä.

2. Sähkönkulutus.

PA290006

PA290016

Pidä valoja päällä vain siinä huoneessa, jossa olet. Käytä energiasäästölamppuja. Pidä päällä vain sitä sähkölaitetta, jota käytät. Ennen sähkösopimuksen tekoa kilpailuta eri sähköyritykset. Jos mahdollista, maksa vain yhdestä nettiliittymästä, jota voit käyttää tietokoneessa sekä puhelimessa. Tuuleta huoneesi nopeasti läpivedolla, näin säästät myös energiaa. Älä jätä sähkölaitteita valmiustilaan, vaan sammuta ne kokonaan poistuessasi kotoa pidemmäksi aikaa ja yön ajaksi.

3. Ruoka.

PB010022

PA290018

Seuraa tarjouksia ja tarkastele kilohintoja kappalehinnan sijaan, suosi kausituotteita. Älä mene nälkäisenä kauppaan. Tee ostoslista ja osta vain se, minkä ehdit syödä ennen ruuan pilaantumista. Pakkaa ostoksesi kangaskassiin, jonka voit helposti tehdä vaikka vanhasta topista vain ompelemalla helman kiinni. Säästät muovikassin hinnan ja luontoa. Valmista ruokaa itse. Jos teet kerralla enemmän, pakasta loput myöhempää käyttöä varten. Hyödynnä ruuantähteet, äläkä valmista joka päivä uutta ateriaa.

4. Huonekalut, vaatteet ja hygieniatuotteet.

PB020031

Hyödynnä kirpputoreja, kierrätyskeskuksia ja alennusmyyntejä löytääksesi tarvitsemiasi tavaroita edullisesti. Huomioi myös nettikirpparit, joissa voit myös itse helposti myydä tarpeettomia tavaroitasi. Nettikirpputoreilla lahjoitetaan myös joskus tavaraa eteenpäin. Vältä heräteostoksia, osta vain tarpeeseen laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Pese, korjaa ja hoida huonekaluja ja vaatteita. Voit myös vuokrata tai lainata vaatteita liikkeestä tai ystävältäsi.

5. Puhelimen käyttö.

PB020035

Valitse itsellesi sopiva liittymä. Jos liittymäsi sisältää internetyhteyden, käytä sitä myös tietokoneessasi. Tekstiviestit ovat yleensä halvempia kuin puhelut. Kannattaa käyttää myös ilmaisia mobiiliviestipalveluja.

6. Opiskelutarvikkeet.

PB020033

Turun ammatti-instituutin opiskelijayhdistyksen TAIKAn ylläpitämästä Facebook-ryhmästä TAIKAn kirppis opiskelija voi löytää myös etsimiään koulukirjoja sekä työvaatteita edullisesti. Koulujen ilmoitustaululle opiskelijat myös usein laittavat myynti-ilmoituksia.

7. Liikkuminen.

PB020024

PB020026

Suosi julkista liikennettä yksityisautoilun sijaan, bussikortti on huomattavasti halvempi kuin kuukauden bensat. Myös kimppakyyti on hyvä vaihtoehto. Lyhyet matkat voi myös pyöräillä tai kävellä, jolloin samalla kohotat kuntoasi. Monen asian hoitaminen yhdellä reissulla vähentää liikennemenojasi.

8. Kierrätys.

jhsrdf

Voit antaa vanhoille materiaaleille uuden elämän keksimällä uuden käyttötarkoituksen, esimerkiksi lasipurkeissa on helppo säilyttää pikkutavaraa, kirjoitusvälineitä tai istuttaa yrttejä.

9. Budjetti.

PB020030

Pidä kirjaa tuloista ja menoista. Voit miettiä, ovatko kaikki menosi olleet välttämättömiä vai voisiko jostain karsia. Ota selvää, mitä tukea elämiseen sinun on mahdollista saada. Laskut ja yllättävät menot kannattaa ottaa huomioon etukäteen. Aikoina, jolloin tulee vähemmän laskuja, kannattaa laittaa rahaa säästöön ”pahan päivän varalle”.

 

Lähihoitajaopiskelijat Juulia ja Katriina LHS13F

Ote tosielämästä

Koulunkäynnin, koulutehtävien ja vapaa-ajan sovittaminen yhteen voi olla joskus hieman hankalaa. Tähän kun lisätään vielä pientä motivaation puutetta, väsymystä ja laiskuutta, niin lopputulos ei ole paras mahdollinen.

Kello 06.00.
Jes, vihdoinkin perjantai! Ylös, suihkuun ja aamukahville. Loistava päivä tulossa, lukujärjestyksen tarkistus ja… totaalinen hajoaminen. Onkin vasta keskiviikko. Mullahan on hammaslääkäri kello kahdeksalta. Kello näyttää 07.10. Hyvinhän tässä vielä on aikaa. Tarkistan bussiaikataulun. Bussi menee 07.25, se siitä hyvästä ajasta. Äkkiä kamat kasaan. Mutta missä se koulukirja on, mikä piti viedä kaverille lainaan! Nyt juosten bussipysäkille.

20141103_072325

Kello 07.55. Ehdin ajoissa hammaslääkäriin. Äkkiä ilmoittautumaan ja henkilötietolomakkeen täyttöön. Puoli tuntia myöhemmin lähden kohti koulua, aika varattuna viisaudenhampaiden poistoon. Onko pakko, jos ei halua! Sopivasti myöhässä kouluun, ja tietysti ilman todistusta hammaslääkärikäynnistä.

IMG-20141103-WA0010

Pitkän koulupäivän jälkeen tukka putkella ajotunnille. Vähän myöhässä, mutta opettaja ymmärtää. Sitten lähdetään ajamaan.

Kello 20.00. Vihdoinkin kotona! Voishan sitä katsoa vielä pari jaksoa lempparisarjaa netistä.

IMG-20141103-WA0008

Kello 23.27. Miten se nyt jo noin paljon taas on… Äkkiä untenmaille!

Torstai kello 06.00. Tyyny on vaan liian hyvin.  Ei vaan huvita. En vaan jaksa. Päästäisköhän me tänään vähän aikaisemmin..?

IMG-20141103-WA0009

Kello on 08.20. Onneksi opettajaa ei vielä näy. Ehdinpäs! Aamu menee ihan horroksessa, kauhee nälkä kaikilla. Päästäisköhän me jo puoli 11 syömään..?

Opettaja ylipuhuttu ja aikaisempaan ruokailuun päästy. Kello 11.15, ruokailusta palattu hyvillä mielin ja vähän energisempänä takaisin tunnille. Aivot toimii taas, saataisiinkohan järjestettyä viimeiset tunnit etänä? Ehdittäisiin lukea enemmän tulevaan kokeeseen illalla.

 

20141103_083744

Kello 14.00, viimeiset tunnit etätehtävänä, nyt kaupunkiin! Täytyy ostaa ainakin uusi takki ja talvikengät.

20.30, vihdoinkin kotona. Olipa hyvä ostosreissu!

Enää ei kyllä kannata kokeeseen lukea. Viikonloppuna ehtii.

Vihdoin perjantai! Koulu alkaa vasta yhdeksältä, sai nukkua tunnin pidempään. Saa syödä rauhassa aamupalan ja keittää kahvia.

20141103_065331

Koulussa menee vähän hitaasti. Etätehtävät olis pitänyt kuulemma palauttaa jo… No, viikonloppuna on aikaa. Onneks kohta pääsee syömään, kauhee nälkä. Päästäispä viis minuuttia aikaisemmin, niin ei tarvis jonottaa.

Jes! Viimeiset tunnit lähti käyntiin. Opettaja ilmoittaa, että hänellä on menoja ja peruu meidän tuntimme. Saamme korvaavan tehtävän. Onneksi on viikonloppu, niin ehtii tekemään.

Kello 15.00 Vihdoin kotona! Voisin ottaa päikkärit… Ei jaksa heti stressata kouluasioista.

Kello 20.00 Päikkärit vähän venyi… Kaveri soitti ja pyysi elokuviin. Ehtiihän ne tehtävät tehdä myöhemminkin.

Sunnuntai kello 19.00. Ai niin, ne tehtävät ja koe. Täytyy alkaa tekemään tehtäviä ja lukemaan kokeseen.

Kello 00.30 Sainpahan tehtävät tehtyä ja kerrattua vähän kokeeseen. Nyt on kiire nukkumaan, huomisesta ei tule taas yhtään mitään.

Maanantai kello 6.00 Vielä ehtii torkuttaa.

Kello 06.45 Todellisuus iskee. Taas on pitkä ja väsyttävä viikko edessä.

20141103_092113

Lähihoitajaopiskelijat Anni, Markku, Ira, LHS13F

Kauhuilua Uudenmaantiellä

Uudenmaantien yrittäjyyspäivän kauhusairaalamme 5.9.14

Tervetuloa!

Tervetuloa!

Mistä tämä kaikki lähti?

Kaikki lähti siitä, kun ryhmänohjaajamme kertoi meille, että on varannut meille rastin yrittäjyyspäivästä.  Aloitimme heti suunnittelun ja hiki hatussa mietimme, mitä me keksittäisiin. Haluttiin tehdä jotain, mikä olisi oikeasti kivaa, vähän erilaista ja että oikeasti saataisiin porukka siihen mukaan. Ei aina tarvitse olla niin vakavaa ja tavallista. Luokassa oli välillä toivoton tunnelma, kunnes se idea tuli: KAUHUSAIRAALA! Tätä ideaa ei varmasti olisi tullut kenellekään muulle kuin meidän luokalle. Pienten mietiskelyiden ja pohdintojen jälkeen päädyimme toteuttaa ideamme yhdessä. Kyllähän sitäkin vähän kyseenalaistettiin ja mietittiin, että saadaanko me mitään aikaiseksi ja että mitähän siitäkin tulee, mutta kyllähän me yhdessä pystytään, kun tehdään vaan kaikki täysillä ja asenteella.

Kauhusairaalan hoitsut

Kauhusairaalan hoitsut

 

Suunnittelua, suunnittelua ja vielä vähän suunnittelua:

Idean keksittyämme aloitimme suunnittelun välittömästi ja monet tunnit siihen sitten menikin. Saimme käyttää tähän ammatillisen viestinnän kurssia, kiitos siis opettajalle, että saatiin tunteja tähän. Suunnitteluvaihe oli työlästä ja kaikkien ideoita tarvittiin, jotta saatiin aikaan meidän kauhusairaala. Kauhusairaalaan oli kuitenkin saatava jotenkin mukaan yrittäjyys. Joten keksimme tehdä radan, johon tuli 3 rastia ja radan ympärille rakensimme kauhusairaalan. Rastimme olivat: 1) Kirjoita kartonkiin hyvän yrittäjän ominaisuus, 2) Sano 2 vaippamerkkiä, 3) Kartongille jokainen laittoi sormenjälkensä ja kartongissa luki ”meistä kaikista jää jälki”.

Radan rakensimme sermien ja pöytien avulla. Luokassa pitää myös olla pimeää, jotta saataisiin vähän tunnelmaa, eli siis teipataan ikkunat jätesäkeillä. Ja laitetaan radan varrelle taskulamppuja, jotta näkee mennä eteenpäin. Liikaa ei saanut olla valoa, muuten monet pelottelut olisivat epäonnistuneet.  No eihän se riitä, pitäähän olla myös musiikkia, eikä mitään ihan tavallista, vaan kauhumusiikkia. Tunnit kuluivat, kun mietittiin, että ketä tekee ja mitä. Loppujen lopuksi saatiin kuitenkin kaikille mahtavat roolit. Muun muassa pitihän meillä olla hoitajaportsari, ketä päästää vierailijat sisään, jotta ei tulisi kaaosta. Yksi oli pöydän alla nappaamassa jaloista kiinni. Muutama oli vain pelottelijoita, jotka liikkuivat piilossa ympäri luokkaa ja sopivassa tilanteessa peläyttelivät vierailijoita esimerkiksi hyppäämällä sermin takaa tai kiljumalla. Myös g-tuolissa istui pelottelija kaasunaamaripäässä, ja häneen oli kohdistettu valo, jotta hänet nähtäisiin. Hän myös äänteli ja sätki tuolissaan. Heti oven viereen olimme laittaneet potilassängyn, jossa oli nukke naamari päässä ja häneen oli myös kohdistettu valoa.  Suunnitteluvaihe oli myös välillä tuskaa, ei joka kerta ollut täynnä ideoita ja välillä oltiin luovuttamispisteessä.

Luokan järjestelyä, kaikki tekee täysilla!

Luokan järjestelyä, kaikki tekee täysilla!

 

Toteutus:

Kauhusairaalan toteuttaminen oli helpompaa, mitä luulimme. Tähänkin syynä oli varmasti se, että me olimme tässä kaikki niin täysillä mukana sekä homma oli hienosti suunniteltu alusta loppuun. Kauhusairaalan kävimme valmistelemassa 4.9. illalla eli siis päivä ennen varsinaista h-hetkeä. Lähes kaikki pääsivät illalla tulemaan ja laitettiin porukalla hihat heilumaan. Ihme ja kumma, kaikki olivat tuoneet sovitut tavarat ja meiltä ei puuttunut mitään. Toiset aloittivat ikkunoiden peittämisen jätesäkeillä, ei ollut meinaa mikään pikkuhomma, siinä kyllä vähän tuskastutti. Ja toiset alkoivat valmistella pöydistä rataa. Kaikille riitti hommia, jotta varmasti onnistuttaisiin. Paineet olivat varmasti kaikilla kovat ja halu onnistua. Tietysti harjoittelimme radan muutaman kerran läpi, jotta kaikki tiesivät, miten omat hommat toimivat. Oltiin me  saatu se luokka kyllä aika pelottavaksi ja aidoksi. Kyllä siellä vähän kylmät väreet tuli, kun soi pelottava musiikki, joku yhtäkkiä kiljaisee toiselta puolelta luokkaa ja joku hyppää naaman eteen. Kyllä siinä oli aika hyvä fiilis, kun tajuttiin, että kuinka hyväksi tämä saatiin. Kaikki odottivat innolla seuraavaa päivää, jotta oikeasti saatiin pitää se muille.

Rekvisiitan hakemista ja asettelua!

Rekvisiitan hakemista ja asettelua!


Kaikkien odottama hetki:

Perjantaiaamuna kaikki oli radan osalta valmista, enää vain meidän piti valmistautua koitokseen. Päällä meillä oli suojaessu, nenäsuusuoja ja kumihanskat. Toisilla oli mustat vaatteet ja naamarit. Eli me ketkä oltiin rasteilla, niin olimme ns. hoitajia ja muut hulluja potilaita. Luokassa oli ilmassa pientä sähläystä ja jännitystä. Sehän on itsestään selvää, me oltiin työstetty tätä niin monta tuntia ja odotukset olivat suuret. Niin eihän me haluttu epäonnistua! Kauhusairaala kesti 2 tuntia ja puolessa välissä vaihdoimme nopeasti rooleja. Taukoja emme ehtineet pitää tai viitsineet, koska ovella oli koko ajan jonoa. Tunnelma oli koko ajan hyvä, eikä kertaakaan tarvinnut vaan odotella, kyllä siellä koko ajan porukkaa riitti. Kun kävijät kiersivät rataa, niin kyllä siellä aika paljon tunteita heräsi, muun muassa paniikkia, pelkoa, positiivista ihmettelyä, kiljaisuja, naurua ja ahdistusta. Rastin jälkeen olimme aivan hikisiä, iloisia ja kerrassaan ylpeitä koko hommasta! Me niin onnistuttiin siinä ja saatin paljon hyvää palautetta, se oli kyllä niin mahtavaa! Päivästä ei siis varmasti jäänyt meille kenellekkään epäonnistunut fiilis. Kiitos vielä luokkalaisilleni, opettajalle ja osallistuneile ilman kaikkia teitä tästä ei varmasti ois tullu näin mahtava kauhusairaala!

Hoitaja valmiina!

Hoitaja valmiina!

Rastien taideteokset :)

Rastien taideteokset 🙂

Lotta LHS13E

Terveysjuomat testissä

Smoothieiden teossa ihanaa on varsinkin se, että vain taivas on rajana, sillä raaka-aineita on miljardeja ja kone murskaa melkeinpä mitä vain. Jos ei jaksa syödä kasviksia niin, päivän vitamiinit saa kätevästi tällä tavoin sullottua yhteen lasilliseen.
Viime viikolla teemanani oli erilaisten smoothieiden/fruitieiden teko. Tein arkipäivänä aamiaiseksi yhden terveysjuoman. Ohjeet keksin omasta päästäni. 

rtytejt

Ainekset: avocado, omena, kourallinen pekaanipähkinöitä, sitruunan mehua, banaani, sitruunamelissan lehtiä sekä jää-paloja.

yryryre

Tulos: Ei kovin juomamainen vaan näytti ennemmin vauvan ruualta…Siispä ensi kerralla vain vähän avocadoa tai sitten enemmän nestettä. Maku oli mielestäni hyvä ja mukavan pähkinäinen sekä pehmeä. Ulkonäkö epämiellyttävä.
Vinkki: Jottei sinulle käy samaa ongelmaa kuin minulle, laita aina nestettä sekaan ellet halua, että murskauksessa kestää tunti! 

trtryr

Ainekset: vesimelonia 4 siivua, mansikoita jäisenä, basillikkaa kourallinen, pinaattia reilu kourallinen, sitruunamelissan lehtiä, chiliä pieni pala, jäävettä.

tryreyre

Tulos: Maku ja koostumus oli erittäin hyvä ja raikas, mutta basilikaa olisi voinut olla vähemmän ja chiliä hieman enemmän, jotta kaivattu tulisuus olisi maistunut edes hiukan.
Vinkki: Älä laita smoothie-konetta liian täyteen, ettei kantta avatessa puolet juomasta lennä ympäri keittiötasoja ja seiniä niin kuin minulle kävi. 

yrrhr

Ainekset: banaani, vihreää teetä suuri mukillinen jäähdytettynä, kurkkua 10 cm pala, omena, salaatinlehteä sekä jäitä. 

ryut

Tulos: Tämä juoma on ainakin superterveellistä! Ja sen on makuistakin, ehkäpä vähän liiankin nimittäin tätä litkua ei ollut mitenkään nautinnollista lipittää. Tällaisen voi tehdä puhdistavaksi ja ravitsevaksi aamupalaksi , mutta maun takia tätä ei kannata valmistaa. Vaikka inkivääriä oli erittäin pieni pala, niin sen maku tuli juomasta vahviten esille. Tällä kertaa viherjuoman koostumus kylläkin oli hyvä. Toinen testaaja mieltyi tähän juomaan.

Vinkki: Tarkista aina ennen smoothie-koneen käyttöä, että pohja on kunnolla kiinni, ellet halua että puolet valuu pohjasta pois, niin kuin minulle kävi ja jouduin tekemään uuden…

yr

Ainekset: mustikoita ja vadelmia reilu kourallinen, pähkinöitä ja kuivattuja marjoja oman maun mukaan (maustamattomia), mustikkakeittoa 1dl, rasvatonta proteiinimaitorahkaa sekä jääpaloja.

yewjktrs

Tulos: Nyt alkaa sujua jo paremmin, sillä laitteen käytössä ei ollut ongelmia ja koostumus ja maku olivat herkullisia.
Vinkki: Tämä marjajuoma tosin maistui aika pähkinäiseltä, joten pähkinöitä voisi hieman vähemmän laittaa, paitsi jos on erityisesti pähkinöiden ystävä. 

kjjlkfölgd

Ainekset: vadelmia, proteiinimaitorahkaa, viinirypäleitä, vesimelonia, sitruunamelis-saa, puolikas mango sekä jäävettä.

hk

Tulos: Tämä oli mielestäni testivoittaja! Maku ja koostumus olivat molemmat erinomaisia ja mango oli juuri sopivan kypsää, joten se maistui herkullisesti juomasta.

Vinkki: Kuiva mango on hyvin mauton, joten ostaessasi mangon raakana sinun tulee kypsyttää sitä huoneenlämmössä noin. neljä päivää. Kokeile välillä, onko mango jo pehmentynyt, ja jos on, niin se käy syötäväksi.

Opiskelija Noora Kangas

Opiskelijan arki

 

Video osoittaa, mitä todellinen ammattikouluopiskelijan arki on. Elämä pyörii lähes aina tehtävien ja opiskelun ympärillä. Tärkeintä on se, että osaa ottaa asiat huumorilla ja hieman leikitellä omilla ajatuksilla. Yksin asuvalla budjetit ovat hyvin niukilla ja koulutehtävät vievät vapaa-ajan.

Tekijät Lähihoitajaopiskelijat

Sakari Aareskoski ja Jessika Santanen.