Toiminnalliset terveiset Mestareiden esiopetuksesta!

Mestareiden esiopetusryhmässä on lokakuun aikana tutustuttu uusiin kirjaimiin toiminnallisesti. Meillä oppiminen tapahtuu itse tekemällä ja kokemalla eri aisteja hyödyntäen. Leikki on tärkeä osa esiopetusta ja parhaimmillaan oppiminen tapahtuu leikinlomassa.

 

Aloitimme S-kirjaimeen tutustumisen äännettä suhisuttamalla ja ”Sisilisko suhisee” –laulua laulamalla ja leikkimällä. Laulusta tuli heti hitti, ja sitä onkin laulettu ryhmässämme eri äänenvoimakkuuksilla, nopeuksilla ja äänenpainoilla. Laululeikissä tuleekin vaivihkaa treenattua niin suunmotoriikkaa kuin kehon keskilinjanylityksiäkin.

 

” Sisilisko sihisee, suhisee ja huiskii.

Kaislakehto havisee ja kissankellot kuiskii.”

(säv. Soili Perkiö & san. Hannele Huovi)

Mestarit harjoittelevat itseohjautuvuutta toiminnallisilla kiertopisteillä, joissa jokainen pääsee harjoittelemaan uutta taitoa monipuolisesti eri oppimisen osa-alueita hyödyntäen. Tällä kertaa pisteistä löytyi syksyn kestosuosikki jättikynän lisäksi lukuharjoituksia älytaululla, s-kirjaimen piirtoa siemeniä ja simpukoita hyödyntäen sekä tavujen muodostamista sanoiksi. Pisteitä kierrettiin innostuneesti ja ilmassa oli paljon oppimisen iloa.

Pistetyöskentelyn jälkeen esikoululaiset saivat tehtäväkseen toimia salapoliisin apureina. Päiväkodin pihalle oli ilmestynyt punaisia johtolankoja, joista löytyi jokin rötös sekä silminnäkijän havainto syyllisestä. Mestareiden tuli parin kanssa etsiä jokaiseen rötökseen oikea syyllinen. Tehtävä vaati tarkkaa silmää, loogista päättelyä ja ennen kaikkea ryhmätyötaitoja.

S-kirjaimeen tutustumista jatkettiin lokakuun sateisten iltapäivien aikana, jolloin Mestarit askartelivat ryhmätilaamme sihiseviä, suhisevia sisiliskoja. Esikoululaiset osallistuvat aktiivisesti oppimisympäristön muokkaamiseen ja sisiliskot muuttivatkin alkusyksystä ikkunaan maalattujen I-kirjaimista ideoitujen auringonkukkien joukkoon.

 

Lokakuun lopussa vietimme Halloweenia, ja harjoittelimme uusia englanninkielisiä Halloween-lauluja.  Laulaessamme kuulimme s-äänteen myös sanojen ”spider” alussa ja ”ghosts” lopussa. Lasten toiveesta valmistimme myös limaa, eli lasten keskuudessa tunnetummin ”slimeä”. Tiedeleikkien lomassa moni eskari huomaisi, että slime-sanan alussa suhisee myös s-kirjain!

Syksyisin terveisin,
Mestari-eskarit