Kurssin ensimmäiset päivät

Huomenta Firenze! Matkalla hotellilta kouluun. 1. kurssipäivä.

Facing Diversity: Intercultural Classroom Management -kurssi polkaistiin käyntiin esittelykierroksella. Yli puolet porukasta on Romaniasta, pari Saksasta ja vieressä istuva kollega Norjasta. Euroopan maat eivät ole kovin kattavasti edustettuina, mutta näillä mennään. Pian pääsimme ryhmissä tekemään harjoituksia, joissa vertailimme mm. maidemme kulttuureita perinteisellä janalla individualistinen – kollektiivinen (individualistic – collectivistic). Eroja toki löytyi. Keskustelimme myös kulttuurisen monimuotoisuuden merkityksestä, hyödyistä ja haasteista. Malcom Forbes tiivisti asian: ”Diversity is the art on thinking independently together”.

Tehtävä, jossa ryhmissä keskusteltiin erilaisista mahdollisista kulttuurisista syistä oppilaan käyttäytymisen takana. Romanialaisilla kollegoilla oli hyvinkin erilaisia selityksiä. Mielenkiintoista ja avartavaa 🙂 Kuvissa ”annetut” selitykset tilannekuvausten lomassa.

Toisena kurssipäivänä keskustelimme inkluusiosta, ja vertailimme omien koulujemme inklusiivisia piirteitä. ”In Europe every school is engaging in a journey of integration and social inclusion”. Tilanteet ovat erilaisia, mutta haasteet hyvinkin samankaltaisia.

Koulupäivän jälkeen saimme suvereenin paikallisoppaan, Enzion, kävelyttämään ryhmämme Firenzen kapeiden päättymättömien kujien ja tuhatvuotisen historian uumeniin. Kartan kanssa löysin takaisin kotiin.

Enzio, ”Enska”, oli täyden kympin opas!

Kotikatu

11.11. Perillä :)

Vaihto sateisessa Pariisissa. ’Charles de Gaulle’, läpi juosten..


Italialainen illallinen suomalaisittain pragmaattisesti nautittuna – hotellihuoneessa. Inkivääriä ja sitruunaa flunssan torjuntaan, mikäli jotain olisi vielä tehtävissä..

Parin tunnin yöunien ja odottelun jälkeen aamu vihdoin valkeni ’Helsinki-Vantaalla’. Toinen matkan siirtymä meni nopeasti torkkuen. Pariisin CDG-lentoasemalla oli reilun tunnin vaihtoaika ja suunnittelin hakevani herkullisen ranskalaisen täytetyn patongin Café au lait’n kera lounaaksi. Mitä vielä! Lennokkain askelin mittailin muutaman kilometrin lentokentän käytäviä yhdestä terminaalista toiseen. Oikealle portille pääsin, kun boarding oli jo hyvässä vaiheessa. Ei lounasta, mutta Firenze taas vähän lähempänä.

Italy, it’s all about family and food. Noh, oma perhe jäi koti-Suomeen ja matkustusta kertyi kaiken kaikkiaan kellon ympäri. Kun pääsin hotellille, lähdin samantien hankkimaan evästä. Energia ei riittänyt sopivan trattorian etsimiseen. Olikin lähes taivaallista saapua omaan hotellihuoneeseen kaksi kassillista ruokaa mukana. Riittää vähän pidemmäksikin aikaa. Ulkomailla reissuissa ihan mielenkiintoisinta on käydä paikallisten suosimissa ruokakaupoissa. Annoin tuoksujen viedä..

Hotelli vaikutti kaikin puolin osuvalta: kaunis renessanssihenkinen ja rauhallinen, sekä lähellä Europass-koulua, Via Sant’Edigiolla. Huomista kurssinaloitusta varten vielä kartasta reitti selvitettävänä, sitten nukkumaan. Olo on tukkoinen ja kurkku vähän kipeä. Ehkäpä lepo auttaa.

TO-DO list…


Matkavalmistelut ovat edenneet hyvää vauhtia – varsinkin loppumetreillä. Syksy on tuntunut hetkittäin vähän raskaalta työmäärän ja käytettävissä olevan ajan suhteen. Nyt ollaan kuitenkin siinä pisteessä, että lähtö on jo lähellä – nimittäin Italiaan. Viikon tauko normiarkeen on todella tervetullut ja toivottavasti virkistää niin sielua kuin ruumista. Turun pimeä ja sateinen marraskuu vaihtuu pian Firenzeen. Ei välttämättä paljonkaan kuivempaan, mutta onhan Firenze sentään.. noh, Firenze!

TO DO -lista oli yllättävän pitkä. Perjantaihin jäi vielä viimeisten työasioiden hoito, pp-esityksen viimeistely, Suomi-tuliaisten hankkiminen, kotikuvioiden hoitaminen, ja vihdoin väsynein silmin viimeinen ’check’ – matkalaukun sulkeminen. Herätys 03:00, sitten starttaa.