Salamat ja Lilli-possu projekti

Salamat- ryhmän syksy on käynnistynyt innokkaasti Lilli-possu projektilla. (Satu-Maria Ruotsalaisen Lilli-possun liikuntatarinat toimivat projektin ns. punaisena lankana). Lilli-possun toiminnallisia tarinoita luetaan useampaan kertaan sekä pienryhmissä että koko ryhmän kanssa. Syyskauden ensimmäinen Lilli-possun tarina johdatti lapset metsään tarkastelemaan luonnon tarjoamaa taidenäyttelyä. Salamat ryhmässä metsä toimii oppimisympäristönä viikoittain.
Syksyn ensimmäinen kunnon vesisade sai aikaan päiväkodin pihaan valtaisat vesilätäköt, joten oli oiva tilaisuus kunnon lätäkköleikeille. Leikkien lomassa oli virinnyt keskusteluja ja ajatusta laivoista, jota voisi lätäköissä uittaa. Salamoiden tarinassakin Lilli ja Sanni-ystävä rakentelivat kaarnalaivoja. Tähän lasten toiveeseen tartuttiin ja seuraavalla viikolla retkirepustamme löytyi työkaluja kaarnalaivojen tekoon. Jokainen halukas sai aikuisen avustuksella tehdä oman kaarnalaivan.

Lastenhoitaja tekee lapsen kanssa kaarnalaivaa.
Kaarnalaivan tekoa.

Lilli-possu ja Sanni Sudenkorento tekivät koruja pihlanmarjoista. Lapsetkin saivat kokeilla korun tekemistä.

4 lasta tekee koruja pihlajanmarjoista.
Pihlajanmarjoja pujottelemassa.

Tarinassa Sanni Sudenkorento kuljetti silmät kiinni olevaa Lilliä metsässä. Kun Lilli kuuli klik, sai Lilli avata silmänsä. Kokeilimme tätä leikkiä luottamuskävelynä. Kaveri ohjasi toista olkapäistä kiinni pitäen ja pitäen tarkasti huolen siitä, ettei kaveri vain törmää mihinkään. Kun kaveri kuuli sanan klik, sai avata silmät. Klik sanan kuultuaan kerrottiin kaverille, mitä edessään näki.

edessä oleva lapsi pitää silmät kiinni ja takana oleva pitää edessä olevaa olkapäästä kiinni ja ohjaa häntä.
Luottamuskävely.

Lapset tarkkailevat luontoa ja ympäristöä. Metsäretket antavat tähän loistavan mahdollisuuden. Juuri nyt sienet pulpahtelevat pintaan, niitä on erikokoisia, värisiä, syötäviä, mutta myös myrkyllisiä…  Tarinassa Lilli ja Sanni esim. etsivät metsästä värejä, lapsetkin etsivät värejä päiväkodista sisältä sekä leikkivät värisuunnistusta metsässä ja tekivät taidetta luonnonmateriaaleista.

Lasten kiinnostusta sieniin rikastutettiin taikasienimetsästä kertovalla tarinalla. Tämän tarinan leikkeihin tarvitaan omat taikasienet jotka suunniteltiin tietenkin itse. Sienistä tuli oman näköisiään ja ihanan erilaisia.  ”Mä en oo kyl koskaan ennen tehny mitään tämmöistä”, ”Tästä tuli kyllä hieno”. Taikasienet tai ”magic mushrooms”, kuten eräs vanhempi sienet nimesi, odottavat nyt yhteisiä jännittäviä leikkejä.

 

Syksyisin terveisin

Salamat ja muu Moikoisten väki

(Kuvat ja teksti Johanna Silvius, LTO)