Tähtösissä retkiviikko 24.-28.6.2019

Kesäkuun viimeisellä viikolla ovat Tähtösissä olevat lapset viettäneet retkiviikkoa. Viikon jokaiselle päivälle on mietitty retkikohde. Lapsilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa retkikohteisiin ja heidän mielipiteitä ja ehdotuksia on kuultu. Ehdoton ykkönen oli metsä/puistoretki omilla eväillä.

Wäinö Aaltosen museo tarjoaa päiväkotiryhmille mahdollisuuden maksuttomaan museovierailuun myös kesäaikana. Tiistaina 25.6 Tähtöset lähtivätkin bussiretkelle museoon. Eräskin retkeläinen oli ollut innokkaina lähdössä päiväkotiin jo aamulla klo 6, ettei vaan myöhästy bussista.

”Wäinö Aaltosen museon kesän näyttely esittelee laajasti kuvanveistäjä Hans-Christian Bergin tuotantoa. Berg on tunnettu veistoksista ja optisista installaatioistaan, joissa hän yhdistelee ennakkoluulottomasti ja monipuolisesti eri materiaaleja ja tekniikoita – laserleikattua terästä ja akryyliä, puhallettua lasia, keramiikkaa tai jopa tavallisia mehupillejä. Bergin veistokset ja reliefit leikittelevät aistihavainnon rajallisuudella ja haastavat perinteisen katsomisen tavat. Ympäröivään tilaan vahvassa suhteessa olevat teokset muuttavat muotoaan valon ja katsojan liikkeen mukana.” (Kuvaus lainattu Väinö Aaltosen museon nettisivuilta)

Tähtöset tutustuivat näyttelyyn suurella antaumuksella. H-C Bergin teoksiin tutustuttiin liikkuen teosten edessä. Mitä värikylläisille teoksille tapahtuikaan, kun niitä katsoi läheltä ja kaukaa tai kun niitä lähestyi erityisen hitaasti tai hieman reippaammin? Upeita oivalluksia joita sitten tarkisteltiin, kokivatko kaverit samalla tavalla?

H-C Bergin näyttely oli innoittanut museon henkilökuntaa rakentamaan näyttelyn oheen työpajan. Työpajassa lapset pääsivät leikittelemään piirtoheittimen avulla heijasteluilla väreillä ja muodoilla. Piirtoheittimiin on tehty kaksi ympyrää ja neliö.Lapset rakentelivat innokkaasti piirtoheittimelle omia installaatioitaan, joita sitten tutkailtiin valkokankaan takaa kaleidoskooppien avulla. Lapsi katselee kaleidoskoopilla ja sermin takana lapsi tekee piirtoheittimellä muotoja.Valkokankaan taakse oli myös mahdollista asettautua säkkituoleille pötkölleen ja katsella kavereiden tekemiä värikkäitä varjoja. Valkoiselle kankaalle heijastuu värikkäitä lasten silhuetteja.Pääsimme kokemaan myös jännittäviä optisia illuusioita, kun liikuttelimme kalvoja erilaisten kuvioiden päällä ja pyörittelimme erilaisia kuvioituja hyrriä.Kolme lasta pyörittää hyrriä alustalla.

 

Kolme lasta piirtää valkoiselle paperille taideteoksia värikynillä kallionpäällä metsässä.
Museoretken innoittamana seuraavana päivänä metsäretkellä.
Viikon jokaisen arkipäivän retkikohteet listattu kuvina ja lapset ovat laittaneet ne paremmuusjärjestykseen ykkösestä vitoseen.
Retkiviikon TOP 5 retkikohteet.

# ajattelu ja oppiminen # kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu # minä ja meidän yhteisömme # ilmaisun monet muodot # tutkin ja toimin ympäristössäni

Retkijoukosta erityisen ylpeänä,

Moikoisten väki toivottaa hyvää kesäkuun loppua ja heinäkuun alkua.

(Kuvat ja teksti Johanna Silvius, LTO)