Metsäretki

Aurinko paistaa, linnut laulaa ja on kuivaa(!?) joten mikä sen parempaa kuin viettää aamu metsässä. Suuri kaatunut puunrunko on suuressa suosiossa lasten keskuudessa ja sitä on kiva kulkea edes takaisin ja eri tyyleillä. Samaisessa metsässä on myös iso maja joka on yksi suosikkipaikoista leikkiä. Siitä pidetään hyvää huolta (ettei se mene rikki) ja sitä korjataan ja ehostetaan joka kerta.

Metsässä oli paljon hienoja aarteita joista perustettiin museo. Ja löytyipä metsästä ihan uutta elämääkin…

Kevät ilmoista nauttien,

Moikoisten väki

(Kuvat Pirjo S.)

Jumppatuokio

Lumituiskujen satu-projektiin liittyen saivat Lumituiskujen ja Poutapilvien lapset suunnitella oman jumpan. Ja jumpan aiheeksi muodostui Frozen-rata.

Radassa oli jäävuoria, avantojen yli kuivana selviämistä, lumipallon heittoa, lumessa pomppimista, jääsiltojen ylitystä ja pitipä vielä ohjastaa rekihevosia. Matkalla kuunneltiin myös Frozen teemaan sopivaa musiikkia. Lopuksi oli kyllä vaikeaa päättää mikä olisi ollut kaikkein kivointa niin kun kysyttiin ”Mikä oli jumpassa kaikkein kivointa?” raikasi salissa yhteen ääneen vastaus ”KAIKKI!!”

Jumpan jälkeen päiväpiirissä päästiin kuulemaan Frozen tunnusmusiikki viululla soittaen ja taidettiin siinä vähän muitakin lauluja laulaa säestyksen kera. Ja pääsi sitä viulua myös ihan varo-varo-vasti kokeilemaankin.

Aikuinen soittaa päiväpiirissä viulua ja lapset katsovat ja kuuntelevat etualalla.
Viulu mukana päiväpiirissä.

 

Jumpallisin ja musikaalisin terveisin

Moikoisten väki

(Kuvat Pirjo S.)

Moikoisten autopesula

Poikkeustilanteen aikana päiväkodissa on hämmentävän hiljaista. Touhua ja tohinaa on hyvä pitää yllä. Kavereita odotetaan palaavaksi, mutta sillä aikaa – odotellessa Moikoisten päiväkodin väellä; lapsilla ja aikuisilla on yhteinen tahtotila saada leikkiä näkyväksi. (Varhaiskasvattaja 2020 messujen, Hanne Nyman: Leikki ja oppimisympäristö – kolmas kasvattaja luennon innoittamana) Olemme yhdessä lasten kanssa alkaneet suunnitella oppimisympäristöjä niin, että lapset ja leikki tulevat näkyväksi.

 Salamat- ryhmä alkoi suunnitella isoille rekka-autoille ja mopoille leikki ympäristöä. Autoleikkiin tarvitaan bensa-asema tai tankkauspiste, autopesula ja korjaamo.

Tuumasta toimeen

Keväthän on hyvää aikaa huoltaa ja pestä autot 🙂

T: Moikoisten väki

(Teksti ja kuvat Johanna Silvius)

 

Tulevaisuus

Isolle kartongille lapset ovat maind map-tyylisesti piirtäneet kuvina heidän ideansa omasta tulevaisuudesta.
Tulevaisuussuunnitelmat.

Koko Suomen Tulevaisuuspäivää vietettiin maaliskuun alussa 6.3. Maaliskuun ensimmäisenä viikkona Lumituiskut pohtivatkin, mitä asioita tulevaisuuteen voisi liittyä. Mitä tulevaisuudessa voisi olla tai tapahtua? Minkälaisia unelmia ja toiveita lapsilla on tulevaisuudesta? Lumituiskut piirsivät unelmiaan ja ajatuksiaan ­- piirroksissa esiintyi muun muassa robotteja, lohikäärmeitä, maailman pisin kerroskakku, superauto ja jopa ’’joku ihme lentoteline’’. Piirrokset koottiin yhteen teokseen, jota on maaliskuun aikana päässyt ihastelemaan Lumituiskujen ilmoitustaululta.

Tulevaisuutta kohden menossa niin,

Moikoisten iso kuin pienempi väki 🙂

Lumihiutaleiden kevät

Terveisiä Lumihiutaleiden ryhmästä!

Helmikuun vanhempainillassa vanhemmat pääsivät askartelupuuhiin. Nyt tilaa piristää vanhempien näkemys omasta lapsesta ja lapsen vahvuuksista.

Kiitos vanhemmille hienosta heittäytymisestä! Näitä lapset katselevat mielellään ja heille on kerrottu, mitä omat vanhemmat ovat heistä kirjoittaneet.

Narulle ripustettu vanhempien lapsistaan tekemit muotokuvat. Muotokuvat on tehty valmiiksi tehdyistä muodoista esim kolmioista, neliöistä, ympyröistä.
Vanhempien taidenäkemys omasta lapsestaan.

 

Lumihiutaleiden tekemiä rairuohopurkkeja, joista näkee kasvua tarkasti juurista lähtien.

Pilttipurkkiin on istutettu rairuohoa ja ulkopuolelle flacee-kankaasta leikattu tipu jonka siipinä toimii värikkäät höyhenet.
Lumihiutaleiden rairuihopurkit.

 

Italiasta liikkeelle lähtenyt sateenkaarihaaste on rantautunut päiväkoteihin kautta Suomen maan. Haasteessa maalataan ikkunaan sateenkaari, joka symboloi toivoa ja rakkautta.

Ajatuksena on piristää ja luoda yhteyttä ihmisiin. Lumihiutaleiden ryhmä otti osaa tähän haasteeseen!

Ikkunaan on maalattu sydämin sateenkaari.
Lumihiutaleiden sateenkaari.

 

T: Lumihiutaleet ja muu Moikoisten väki

Timanttien metsästystä…

Vaikka rajat on kiinni niin matkustamaan pääsee silti 🙂 Afrikan tutkiminen (=lue pelaaminen) on ollut nyt kovassa huudossa.

Katsotaan mikä peli lyö itsensä läpi seuraavaksi 🙂

Peliterveisin,

Moikoisten väki

 

Lahja voi olla laulu….

Lumituiskujen, Salamoiden ja Tähtösten lapsista innokkaat kävivät ystävänpäivänä 14.2.2020 viemässä laulutervehdyksen Meri-Karinan palvelukeskukseen.

Esiintyjät olivat keikkapaikalla ajoissa paikalla. Esiintymisjännitystä lievennettiin ja odotteluaika hyödynnettiin ihastelemalla tauluja. Samalla päästiin harjoittelemaan museokäsiä.

Nuotin vieressä oli onneksi hyvin tilaa. Jännitystä, iloa, uskallusta ja roppakaupalla rohkeutta sekä ylpeyttä mahtui tähän ystävänpäivään.

Kotimatkalle lähdettiin kävellen hymyissä suin, myös aurinko helli meitä. Vaan kas…metsäpolulta tuli vastaan yllättäviä esteitä… O-ou edessä oli kaatunut puu ja toinen ja vielä kolmaskin…. Mikä neuvoksi? Tutussa laulussa laulettiin sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, sitä ei voi ohittaa… Täytyy mennä sen läpi….

Iloisia terveisiä toivottaa koko Moikoisten väki

(Teksti: Johanna Silvius. Kuvat: Marika Penttilä (Huivikuva: Johanna Silvius))

Lumileikkejä

Kun sää ei suosi lumileikkejä niin niitä pystyy leikkimään sisällä. Lumituiskujen pienryhmä päätti mieluummin leikkiä lumileikkejä sisällä kuin vesileikkejä ulkona.

Toivottavasti ne oikeatkin lumikelit vielä saapuvat meitä ilahduttamaan.

Iloista joulun odotusta kuitenkin kaikille keleistä riippumatta!

T: Moikoisten väki

(Kuvat Pirjo Sarajärvi)

Liikkumisen riemua ja oppimisen iloa

Jokaisella lapsella tulee päivittäin olla mahdollisuus liikkumiseen sekä liikunnan riemun kokemiseen. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten (2016) mukaan tavoiteltava liikkumisen määrä on vähintään 3h liikkumista päivittäin. Tästä 3h määrästä 2h varhaiskasvatuspäivän aikana ja tunti kotona.

Salamat ryhmässä liikutaan monipuolisesti päivittäin sekä ohjatusti että kannustaen lapsia omaehtoiseen liikkumiseen sekä sisällä että ulkona. Lapsille liikkuminen on fyysisesti aktiivista leikkiä.

Liikuntaleikkioulussa koetaan liikkumisen iloa ja vahvistetaan perusmotorisia taitoja

Salamat ryhmän 3-5-vuotiaat ja Tähtösten ryhmän 5-vuotiaat osallistuvat innokkaasti liikuntaleikkikouluun viikoittain. ”Liikkaripäivä” onkin yksi viikon odotetuimmista päivistä.

Liikkaritunti pitää sisällään aina jonkin harjoiteltavan / vahvistettavan motoristen perustaidon. Tunti rakentuu kulloisenkin taidon ympärille erilaisten leikkien, tehtävien ja/tai taitoratojen muodossa. Jokainen liikkaritunti ”elää” lapsiryhmän mukaisesti. Tunnin aikana liikutaan vauhdikkaasti ja tunnin loppuosassa lasketaan tempoa ja rentoudutaan hetki ennen muihin touhuihin siirtymistä. Liikkarituntimme alkaa aina kannustusjuoksulla, jossa jokainen lapsi huomioidaan yksilöllisesti ja tunti päättyy palautekierrokseen, jossa jokainen lapsi saa kertoa itselleen tärkeimmän onnistumisen, kivoimman, jännittävimmän tai vaikeimman leikin ja /tai  tehtävän.

Kerran kuukaudessa Salamat ja Tähtöset liikkuvat Wäinö Aaltosen koululla olevien Kastanja-ryhmän eskarilaisten kanssa ns. yhteistunnilla. Toimiminen yhdessä eskarilaisten kanssa vahvistavat lasten sosiaalisia taitoja ja lisäten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yhteistunnit ovat myös loistava ja palkitseva yhteistyönmuoto esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen välillä.

Liikuntaleikkikoulu on alle kouluikäisille suunniteltu toimintamalli, jota on vuosien saatossa toteutettu lukuisissa urheiluseuroissa ja päiväkodeissa. Liikuntaleikkikoulutoiminnan ytimessä ovat lapsilähtöisyys, monipuolisuus ja leikki. Liikuntaleikkikoulutoiminta takaa tavoitteellisen liikuntakasvatuksen toteutumisen. Liikuntaleikkikouluohjaajia kouluttavat liikunnan aluejärjestöt. Värikäs liikuntaleikkikoulun logoteksti.

Liikkumisen iloa toivottaa koko Moikoisten väki

(Teksti ja kuvat: Johanna Silvius)