Tähtösissä retkiviikko 24.-28.6.2019

Kesäkuun viimeisellä viikolla ovat Tähtösissä olevat lapset viettäneet retkiviikkoa. Viikon jokaiselle päivälle on mietitty retkikohde. Lapsilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa retkikohteisiin ja heidän mielipiteitä ja ehdotuksia on kuultu. Ehdoton ykkönen oli metsä/puistoretki omilla eväillä.

Wäinö Aaltosen museo tarjoaa päiväkotiryhmille mahdollisuuden maksuttomaan museovierailuun myös kesäaikana. Tiistaina 25.6 Tähtöset lähtivätkin bussiretkelle museoon. Eräskin retkeläinen oli ollut innokkaina lähdössä päiväkotiin jo aamulla klo 6, ettei vaan myöhästy bussista.

”Wäinö Aaltosen museon kesän näyttely esittelee laajasti kuvanveistäjä Hans-Christian Bergin tuotantoa. Berg on tunnettu veistoksista ja optisista installaatioistaan, joissa hän yhdistelee ennakkoluulottomasti ja monipuolisesti eri materiaaleja ja tekniikoita – laserleikattua terästä ja akryyliä, puhallettua lasia, keramiikkaa tai jopa tavallisia mehupillejä. Bergin veistokset ja reliefit leikittelevät aistihavainnon rajallisuudella ja haastavat perinteisen katsomisen tavat. Ympäröivään tilaan vahvassa suhteessa olevat teokset muuttavat muotoaan valon ja katsojan liikkeen mukana.” (Kuvaus lainattu Väinö Aaltosen museon nettisivuilta)

Tähtöset tutustuivat näyttelyyn suurella antaumuksella. H-C Bergin teoksiin tutustuttiin liikkuen teosten edessä. Mitä värikylläisille teoksille tapahtuikaan, kun niitä katsoi läheltä ja kaukaa tai kun niitä lähestyi erityisen hitaasti tai hieman reippaammin? Upeita oivalluksia joita sitten tarkisteltiin, kokivatko kaverit samalla tavalla?

H-C Bergin näyttely oli innoittanut museon henkilökuntaa rakentamaan näyttelyn oheen työpajan. Työpajassa lapset pääsivät leikittelemään piirtoheittimen avulla heijasteluilla väreillä ja muodoilla. Piirtoheittimiin on tehty kaksi ympyrää ja neliö.Lapset rakentelivat innokkaasti piirtoheittimelle omia installaatioitaan, joita sitten tutkailtiin valkokankaan takaa kaleidoskooppien avulla. Lapsi katselee kaleidoskoopilla ja sermin takana lapsi tekee piirtoheittimellä muotoja.Valkokankaan taakse oli myös mahdollista asettautua säkkituoleille pötkölleen ja katsella kavereiden tekemiä värikkäitä varjoja. Valkoiselle kankaalle heijastuu värikkäitä lasten silhuetteja.Pääsimme kokemaan myös jännittäviä optisia illuusioita, kun liikuttelimme kalvoja erilaisten kuvioiden päällä ja pyörittelimme erilaisia kuvioituja hyrriä.Kolme lasta pyörittää hyrriä alustalla.

 

Kolme lasta piirtää valkoiselle paperille taideteoksia värikynillä kallionpäällä metsässä.
Museoretken innoittamana seuraavana päivänä metsäretkellä.
Viikon jokaisen arkipäivän retkikohteet listattu kuvina ja lapset ovat laittaneet ne paremmuusjärjestykseen ykkösestä vitoseen.
Retkiviikon TOP 5 retkikohteet.

# ajattelu ja oppiminen # kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu # minä ja meidän yhteisömme # ilmaisun monet muodot # tutkin ja toimin ympäristössäni

Retkijoukosta erityisen ylpeänä,

Moikoisten väki toivottaa hyvää kesäkuun loppua ja heinäkuun alkua.

Blogikuulumisia

Päiväkotimme blogissa on ollut jonkin hetken hiljaisempaa mutta nyt harjoittelemme taas blogirytmiin pääsemistä ja syksyllä aloitammekin taas aktiivisemmin päivittämään blogiamme. Syksystä lähtien blogista pystyy saamaan mielenkiintoisen, tiiviin, koonnin päiväkotimme arjesta ja tapahtumista. Mutta parhaimman tiedon saa suoraan lapsilta (ja ehkä myös henkilökunnalta:) )

Kuulemisiin,

T: Moikoisten väki

Aallokon lauluhetki pihalla

Ilmat ovat vihdoin kesäiset ja päätimme, että Aallokon lauluhetki järjestetään päiväkodin pihalla. Lapset olivat ajatuksesta innoissaan! Ensin leikimme pihalla ja sitten keräännyimme piiriin lauluhetkeä varten. Lauluhetkellä harjoittelimme kevätjuhlaa varten lauluja, kuten ”Jos sull lysti on”, ”Pieni iloinen tie” ja ”Pikku päästäinen”. Lauluhetken lopuksi otimme myös toivelaulu-osion, missä lapset saivat toivoa erilaisia lauluja. Tällä kertaa lasten suosikkilauluja olivat ”Elefanttimarssi”, ”Tuiki-tuiki-tähtönen”, ”Bussilaulu” ja ”Leipurihiiva”. Kaikki nauttivat lauluhetkestä ulkona ja toivommekin kovasti, että kesäiset ilmat palaavat pian!
Kaikki halukkaat pääsivät elefanttimarssi-laululeikkiin mukaan.

Lapset kulkevat jonossa poispäin kuvaajasta.
Monta pientä elefanttia marssi näin…

T: Aallokon väki

Korallien unelmien liikuntapäivä

Unelmien liikuntapäivä oli 10.5.2019. Lähdimme selvittämään mitä lapset haluaisivat tehdä.

Miten haluaisitte liikkua unelmien liikuntapäivänä? Millaisia tapoja liikkua keksitte?
– Kävellä

No missä haluaisitte kävellä?
– Autotiellä

Kolme autoa kulkee autotiellä.Voiko autotiellä kävellä?
– No, ei

Miksi autotiellä ei voi kävellä?
– Voi jäädä auton alle

Miten voisimme toteuttaa lasten liikkumisen unelman turvallisesti??? Siitä se ajatus sitten lähti… Hirvensalon laskettelurinteellä on mäkiautorata. Sitähän voidaan kävellä turvallisesti ylös ja alas.

Liikkumisen iloa!

T: Korallit

Korallien pääsiäisen seikkailu

Rouva Kanasella oli ongelma… Kana-käsinukke pääsiäisvärityskuvan päällä.Munimisautomaatista oli loppunut väripatruuna
ja pääsiäismunista tuli ainoastaan mustavalkoisia. Lapset olivat innokkaana heti auttamassa. He lupasivat värittää rouva Kanasen munan iloisen värisiksi.Käsi värittää pääsiäismunavärityskuvaa.Rouva Kananen oli erittäin ylpeä ja kiitollinen lapsilta saamastaan avusta. Mutta VOI EI ja pettymys sentään. Köypelivuoren noidan pääsiäistaiat olivat jonkin verran ruosteessa. Rouva Kananen oli juuri kuljettamassa lasten värittämiä pääsiäismunia pesäkololleen kun noidan loitsu tarttui Kanasen koriin ja HUPSIS…. kaikki munat lensivät ympäri metsää… Lapset olivat taas innokkaana auttamassa Rouva Kanasta. Kyllä me etsitään pääsiäismunat metsästä.

Eipä siinä vielä kaikki, pääsiäisnoidan loitsu olikin haastavampi kuin alkuun luulimme. Noidalle ei riittänytkään, että me vain etsisimme kadonneet pääsiäismunat metsästä. Kadonneiden munien taakse oli ilmestynyt loitsuja, jotka piti murtaa. Jos me tekisimme yhdessä tehtävät, raukeisikohan noidan taika? Päätimme kokeilla…

Piti tasapainoilla kuin noidat.Lapset tasapainoilevat puunrungon päällä.
Pinkoa kuin pupujussit.Lapsi hyppii säkin kanssa ja kaksi lasta odottaa omaa vuoroaan.

Heittää höyhentä pitkälle.

Syödä eväitä.

Koota palapeli.Lapset kokoavat palapeliä.

Selvittää Rouva Kanasen yllätys. Ja mikä olikaan se YLLÄTYS???? Yllätys oli iso muna, jonka sisältä paljastui SUKLAAMUNAT KAIKILLE KIITOKSEKSI!Lapset istuvat maassa ja syövät nauttien suklaamunia.

Lopuksi vielä lasten mietteitä retkestä: ”Löydettiin munia, Kana oli kiva, Kana jätti meille suklaamunat, Oli vähän pelottavaa, Haettiin munia, Syötiin munia, Löydettiin pelottava noitahattu, Syötiin suklaamunia”

Mukavaa kevään odotusta kaikille.

T: Korallit

 

Aallokon toiveiden viikko -projekti

Aallokossa on syksystä lähtien ollut käynnissä lasten toiveiden viikko-projekti. Tässä päivityksessä avaamme sitä hieman. Lapset ovat saaneet esittää omia toiveita, joita pyritään mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan niin hyvin kuin suinkin, lapsen oman toiveviikon aikana.

Syksyllä on ehditty esimerkiksi:

tutkia ötököitä..Ötökkänäyttely jossa lasten tekemiä ötököitä ja sieniä.

pelata polttopalloa..Lapset pelaavat polttopalloa.

tutustua palomiehiin..Tutustumassa paloauton varusteluun.

Katsella esityksiä..Ilmapallotaiteilija esiintyy lapsille.

Ja paljon muuta.

Toiveiden viikko-projekti on koko toimintakauden kestävä projekti jota on toteutettu syksystä tähän kevääseen asti. Talven ja kevään toiveita esitellään myöhemmin toisessa postauksessa.

Kesäisin terveisin

Aallokon väki

Lumituiskujen ja Lumihiutaleiden retket

Lumituiskut ja hiutaleet nauttivat joka viikko retkistä lähiympäristöön. Välillä tutkimme läheisiä metsiä ja välillä saatamme lähteä läheiseen puistoon leikkimään. Me nautimme retkistä ja ne avaavat meille maailmaa aivan uudella tavalla.

Lapset rakentavat majaa metsässä.

Retkien avulla lapset saavat uusia kokemuksia ja virikkeitä elämäänsä. Retket kehittävät lasten liikunnallisuutta, emotionaalisia, eettisiä ja sosiaalisia taitoja. Retkellä syntyy uusia tunnetiloja. Elämyksellisyys syntyy seikkailun, luonnon värien, valojen, äänien ja tuoksujen kautta.

Lapset tutkivat keskittyneesti metsänpohjaa.

Eettisyys luontoliikunnassa liittyy erityisesti ympäristökasvatukseen. Sosiaaliset tavoitteet toteutuvat ryhmäytymisenä sekä vastuunottona yhteisistä asioista. Esteettiset tavoitteet voivat liittyä luonnon kauneusarvojen havainnoimiseen ja kokemiseen.

Lapset leikkivät risumajassa.

Aurinkoisten toukkanäyttely

Oi sä toukka tollero, kaunis karvalollero.

Varo sitä varpusta, tiaista ja tikkaa, toukka on makeampi tunkion rikkaa.

Kotvaksi itsesi koteloon peitä sitten se heitä ja perhona liitele ilmojen teitä.”

Toukka poseeraa.Lapsi kurottautuu toukkaa kohti.Toukka lähikuvassa.Lapset tutkivat toukkanäyttelyä.

Aurinkoisten talviterveiset

Aurinkoiset toivottavat pirteää ja energistä alkanutta vuotta!

Tammikuun touhujamme sävyttää vuodenaika teema eli tammikuulle sopivasti talviteema. Tammikuussa olemme muun muassa askarrellet lumikukkia haarukkapainannalla sekä lumiukkoja lasten jalanjäljistä. Tämän lisäksi olemme opetelleet uusia pakkas– ja talvilauluja sekä loruja, nyt muun muassa myös Rati-riti-ralla raikaa Aurinkoisten tiloissa. Leikeissä näkyvät lapsilta nousevien aiheiden ja innostuksen pohjalta erilaisia talvi teemaisia leikkejä, sisälle ovat siis rakentuneet pulkkamäet, lumilinnat ja lumituiskukin on päässyt meidät yllättämään! 😉 Talveen ja sen ilmiöihin tutustuminen rakentuu toiminnassamme lasten ehdoilla ja oppiminen lasten maailmalle sekä ikäkauteen sopivasti.

Lapsi maalaa talven kukkia haarukalla.

Jalkapohjista tehdyt lumiukot.

Lapset makoilevat lumimajan sisällä.
lumimaja

Säiden sallien olemme päässeet myös leikkimään oikean lumen pariin ulos ja toivottavasti pääsemme myös helmikuussakin. Aurinkoiset jäävät odottamaan innolla tulevia kuukausia ja vaihtuvia teemoja. Helmikuussa teemanamme on ystävyys ja pääsemmekin muun muassa viettämään ystävänpäivää kummiryhmämme Tähtösten kanssa ja laskiaisen talviriehaa oman ryhmämme kanssa.

Pulkalla lasketaan mäkeä.Lapset istuvat pulkassa ja aikuinen lähettää heidät matkaan.

”Ratiritiralla, hyvin teki halla:

saavat lapset lasketella,

luistella ja lauleskella.

Ratiritiralla, kiitoksia halla!”

 Pakkasterveisin, Aurinkoiset

Lounatuulet liukurimäessä

Nyt kun on talvikelit kohdallaan, Lounatuulet päättivät jumppapäivänä sisäjumpan sijasta mennä liukurimäkeen Hirvensalon laskettelukeskuksen pulkkamäkeen. Intoa puhkuen kävelimme ensin kohteeseen, kävimme säännöt läpi ja kapusimme mäen huipulle, asetimme liukurit lähtövalmiuteen ja laskimme mäkeä alas.

Lapset liukuvat liukureilla vauhdilla alas pulkkamäkeä.