Jouluisia kirjavinkkejä

Saagan kirjavinkit joulun odotukseen

Turun pääkirjaston lastenosasto Saagan kirjavinkkarit Miitu Makkonen ja Marianne Saarenpää antoivat marraskuun 2020 kuukausikoosteeseen ihania jouluisia kirjasuosituksia. Jouluiset kuvat kirjoista ovat ottaneet Anna Savolainen ja Marianne Saarenpää.


Joulukalenterikirjoja joulun odotukseen

Molemmissa kirjoissa on juuri sopivasti kappaleita, joissa riittää luettavaa joulukuun alusta jouluaattoon saakka!

Ulf Stark, Eva Eriksson (kuv.): Suuren metsän joulu

Eräänä tuulisena päivänä pienet kaniinilapset Niki ja Iina löytävät metsästä punaisen lakin, lapaset ja kummallisen, rikkinäisen kyltin. Kyltissä olevasta tekstistä ei aluksi ota oikein tolkkua, mutta pian eläimille selviää, että on tulossa joulu ja kylään on tulossa tonttu! Metsän eläimet aloittavat kiireiset jouluvalmistelut. Kun kaikki on jo valmista, ei tonttua kuulukaan. Entä jos tonttu ei tulekaan? Satumainen ja vauhdikas, taidokkaasti kuvitettu tarina koko perheelle!

Katso kirjan saatavuus Vaski- kirjastojen tietokannasta.

Brigitte Weninger, Eve Tharlet (kuv.): Tähtipuu ja muita joulutarinoita

Tässä kirjassa tonttulapset Visa ja Virpi saavat kuulla ukkinsa Juurakon kertomia jouluisia tarinoita! Kirjassa on 24 kertomusta, joissa seikkaillaan sikin sokin sadun ja toden maailmoissa. Kirja on omiaan nostalgian nälkään ja joulun odotuksen tunnelmointiin. Uusia ja perinteisiä tarinoita yhdistelevässä kirjassa on kaunis ja herkkä Eve Tharletin kuvitus.

Katso kirjan saatavuus Vaski-kirjastojen tietokannasta.

Jouluinen sommitelma, jossa kaksi lasten joulukirjaa nojaa seinään valkoisen, lunta muistuttavan harsokankaan päällä. Toisen takaa kurkkaa nalle. Kirjojen edessä on joulupalloja ja jouluvalosarja.
Suuren metsän joulu ja Tähtipuu ja muita joulutarinoita ovat joulukalenterikirjoja, joissa riittää päivittäistä lukemista jouluaattoon asti! (Kuva: Anna Savolainen ja Marianne Saarenpää)

Runoja joulun tunnelmaan

Tuula Korolainen (toim.), Virpi Penna (kuv.): Ihan täysi tonttu! – Runollinen joulukalenteri

Mitä jos lukisitte joulukuussa runon joka päivä? Tunnettujen kotimaisten runoilijoiden joulurunojen kokoelmasta löytyy varmasti kaikille loppuvuoden lempiruno! Elävästi kuvitetussa teoksessa runosuoni pulppuilee ja joulumieli on taattu!

Katso kirjan saatavuus Vaski-kirjastojen tietokannasta.

Jouluinen asetelma, jossa lasten joulukirja nojaa seinään punaisen kankaan päällä. Kirjan kannessa on iloisen näköinen tonttu. Kirjan edessä on joulupalloja ja jouluvalosarja.
Jouluisia runoja jokaiselle joulukuun päivälle löytyy Ihan täysi tonttu! -runokokoelmasta. (Kuva: Anna Savolainen ja Marianne Saarenpää)

Miljoonan pukin salaisuus

Hiroko Motai, Marika Maijala (kuv.) – Miljoona biljoona joulupukkia

Kauan sitten maailmassa oli vain vähän ihmisiä ja vain vähän lapsia joille jakaa lahjoja. Silloin joulupukkejakin oli vain yksi. Kun ihmisiä tuli aina vaan lisää, ei joulupukki millään enää ehtinyt kaikkiin koteihin. Silloin pukki rukoili muuttuvansa kahdeksi. Ennen pitkää ihmisiä oli kuitenkin niin paljon, että pukkeja tarvittiin enemmän ja enemmän – mutta samalla pukit kutistuivat aina vaan pienemmiksi. Mitä tapahtuu kun pukkeja on miljoona biljoonaa?

Oivaltava ja persoonallisesti kuvitettu kertomus raottaa joulupukin suurta salaisuutta…

Katson kirjan saatavuus Vaski-kirjastojen tietokannasta.

Jouluinen asetelma, jossa kaksi lastenkirjaa, "Miljoona biljoona joulupukkia" sekä "Miljoner biljoner julgubbar", makaavat punaisella kankaalla. Kirjojen ympärillä kiemurtelee jouluvalosarja.
Miljoona biljoona joulupukkia löytyy kirjastosta myös ruotsinkielisenä. (Kuva: Anna Savolainen ja Marianne Saarenpää.)

Postia pienelle pesukarhulle

Anette Amrhein, Sabine Straub (kuv.) – Pikku pesukarhun joulukirje

Pienen pesukarhun suurin haave on saada aivan ikiomaa joulupostia. Onneksi toive kuullaan, ja ystävällinen Kontiolan pappa tarttuu kynään. Metsän eläinten postitoimiston kuljetukset eivät kuitenkaan suju täysin kommelluksitta. Ehtiikö joulutervehdys ajoissa perille?  Kauniisti kuvitettu tarina ystävyydestä, toisten huomioon ottamisesta ja siitä, kuinka pienestäkin asiasta joku voi tulla aivan mahdottoman iloiseksi.

Katson kirjan saatavuus Vaski-kirjastojen tietokannasta.

Jouluinen asetelma, jossa lastenkirja "Pikku Pesukarhun joulukirje" nojaa seinään punaisen kankaan päällä. Kirjan edessä on joulupalloja ja jouluvalosarja.
Saako Pikku Pesukarhu joulutervehdyksensä ajoissa? (Kuva: Anna Savolainen ja Marianne Saarenpää.)