Kategoriat
Korkeakouluyhteistyön monet mallit Työelämälähtöiset opintojaksot

Biologian työkurssi yhteistyössä Clewer Oy:n kanssa

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion biologian työkurssilla toteutettiin vierailu jätevedenpuhdistamoita valmistavaan Clewer OY yritykseen ja tehtiin harjoitustyö Turun yliopiston Biologian laitoksella. Käytäntö kehitettiin LukioTEKO-hankkeessa.

Käytännön kuvaus

Biologian laitoksella lehtori Christina Nokkala veti opiskelijoille banaanikärpästen risteytystyön, joka toteutettiin kahdella työkerralla. Samassa yhteydessä neuvoteltiin yliopiston virtuaalimikroskooppilisenssin käytöstä myös lukiossa ja saimme tunnukset sen joidenkin aineistojen käyttämiseksi.

”Erityisesti yliopistovierailu banaanikärpästen parissa oli mieluinen. Myös muut vierailut olivat kiva lisä. Kurssi oli opettavainen.”

Opiskelijat valmistautuivat vierailuihin perehtymällä yritykseen etukäteen ja harjoittelemalla risteytystehtäviä. Koska kurssi on tarkoitus järjestää joka vuosi, opiskelijoilta kerättiin lopuksi kurssipalautetta, jonka pohjalta kurssia kehitetään jatkossa. Opiskelijat kokivat yliopistolla tehdyn banaanikärpästyön sekä Clewer-vierailun antoisimmaksi osaksi.

Käytännön hyödyt ja tulokset

Hankkeessa kehitetty biologian työkurssi oli mielenkiintoinen lisä TSYKin opsiin. Clewer Oy:ssa saimme ensin tietoja siitä, millaisia ovat yrityksen tuotteet ja niiden merkityksestä vesistöjen pilaantumisen estämiseksi ja veden riittämiseksi paikoissa, joissa ei ole viemäriverkostoa (esim. Suomen saaristo, ja aavikot Arabiemiraateissa).

Saimme myös kuulla yrityksen työntekijöiden opiskelu- ja työurista. Kurssin ansiosta opiskelijoiden työelämätietoisuus lisääntyi ja he pääsivät luomaan pysyviä kontakteja työelämään ja korkeakouluihin.

Tutustu lisää

Mutanttininjakärpäset – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)

Clewer – LukioTEKO-hankkeen blogi (linkki)

Lisätietoja

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio
Katja Tauriainen
etunimi.sukunimi@edu.urku.fi
28.5.2018