Lukiokoulutuksen tehtävät määritellään lukiolaissa (714/2018) ja valtakunnallisen lukion opetussuunnitelman perusteissa (LOPS2021). Lukiokoulutuksen tehtävänä on laaja-alaisen yleissivistyksen vahvistaminen. Sen tarkoituksena on tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Lukiokoulutus kehittää opiskelijan jatko-opinto-, työelämä- ja kansainvälisyysvalmiuksia sekä mahdollistaa jatkuvan oppimisen.
Lukiolain mukaan lukiokoulutus antaa valmiudet korkeakoulututkintoon johtavien opintojen aloittamiseen. Lukiokoulutuksessa yleissivistys koostuu arvoista, tiedoista, taidoista, asenteista ja tahdosta, joiden avulla kriittiseen ja itsenäiseen ajatteluun pystyvät yksilöt osaavat toimia vastuullisesti, myötätuntoisesti, yhteisöllisesti ja itseään kehittäen. Lukiokoulutuksen aikana opiskelija rakentaa identiteettiään, ihmiskäsitystään, maailmankuvaansa ja -katsomustaan sekä paikkaansa maailmassa. Samalla opiskelija kehittää suhdettaan menneisyyteen ja suuntautuu tulevaisuuteen. Lukiokoulutus syventää opiskelijan kiinnostusta tieteiden ja taiteiden maailmaan sekä kehittää valmiuksia elämänhallintaan ja työelämään.
Turun kaupungin paikallisen opetussuunnitelman lisäyksessä todetaan, että lukiokoulutus tarjoaa korkeatasoista ja laadukasta kasvatusta ja opetusta ja Turun lukioista valmistuu tasapainoisia ja sivistyneitä ihmisiä, joilla on hyvät valmiudet sekä jatko-opintoihin että työelämään.
Seuraava luku: Lukioiden laatutyötä ohjaavat arvot ja periaatteet