Marraskuun hulinoita lorulaaksossa

Lorulaakson kuukauteen on taas mahtunut paljon mukavia asioita. Oppimisen iloa, retkiä, luontoa, mieluisia leikkejä ja Suomi 100-vuotta juhlallisuuksia.

 

 

 

 

Teimme maatumiskokeen lähimetsään. Kätkimme erilaatuisia jätteitä kuoppaan ja tarkistamme keväällä, mitkä jätteet olivat aikavälillä maatuneet. Maatumattomat roskat viedään lopuksi niihin kuuluvaan roskikseen.

Käytössämme oleva älytaulu on houkutellut lapsia oppimaan kierrätyksestä pelien muodossa marraskuun aikana, kuvassa eskarilainen toimessa.

Ulkoilupäivää vietettiin kuukauden ensimmäisellä viikolla. Aamumme alkoi perinteitä kunnioittaen lipun nostolla. Ulkoilupäivälle sattui hieno marraskuinen päivä, vaikkei sitä aamuhämäräkuvasta huomaakkaan. Eskarilaiset laskivat, liikkuivat ja tekivät luonnossa erilaisia tehtäviä alaluokkalaisten kanssa. 🙂

Metsässä yksi pidetyimmistä leikeistä on ollut kivenhakkuu. Kivenhakkuu oli tauolla, kunnes saimme tänne turvalasit silmiä suojaamaan. Onnen määrä oli suunnaton, kun lapset pääsivät taas ”hommiin”. Turvallisesti! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lorulaakso kävi Suomi 100-vuotta urkukonsertissa Turun tuomiokirkossa, tutustuimme myös Lorulaaksossa urkujen soitintekniikkaan.
Pääsimme kurkistamaan ensimmäisen joulun esitykseen alkuviikosta.
Lorulaaksossa lapset ovat jo aloittaneet joulun odotuksen innokkaasti.
Tänään kun on satanut lunta, sain jo aamulla toivotuksen eskarilaiselta.
”- Hyvää joulua!”.

-Ida-

 

 

Lokakuun kuulumisia

Onnea Sävelkujan päiväkoti 30 vuotta!

 

Lokakuun on ollut yhtä suurta juhlaa. Päätimme järjestää Suomen 100vuotis -ja päiväkodin 30vuotis juhlat lokakuun alussa. Ensimmäisenä päivän juhlavieraiksi lapset saivat kutsua isovanhemmat tai jonkun muun läheisen päiväkotiin. Tätä päivää oli muuten odotettu! Seuraavan päivänä juhliin saapui päiväkodin entisiä työntekijöitä ja muita meille tärkeitä ihmisiä. <3 Kiitos kaikille ihanasta aamupäivästä, ja runsaasta osallistumisesta!

      

Juhla numeroina oli erilaisia perinneleikkejä, lipun nostoa, pieni näytelmä ja sitä Robina tietysti kanssa 🙂 Lapset olivat tehneet myös taidenäyttelyn vieraille käytävien seinille. Toivottavasti myös vanhemmat muistivat käydä katsomassa tämän upean näyttelyn!

Soittoniekkojen lokakuuhun on juhlien lisäksi kuulunut luonnon värikarttojen tutkimista, niin metsässä kuin sisälläkin. Meillä on kyllä ryhmässä todella taitavia lapsia. Tekemiseen uppouduttiin täysillä ja samalla opimme sekoittamaan värejä keskenään, jolloin syntyi taas uusi hieno väri. Oli myös tärkeää käyttää oikeanlaista pensseliä, jotta jäljestä tuli haluttua.

Tää täytyy tehdä tarkkaan.” ”Tälleen oikeet taiteilija tekee.”

                               

Metsässä taas olemme tehneet kauniita ja värikkäitä haltijoita ja etsimme erivärisiä sävyjä värikarttojen päälle. Soittoniekoilla on myös nyt uudet metsäryhmä nimet Sumumetsä ja Hepat. Sumumetsä on isompien ryhmä ja siellä käytämme Haltija kuiskaus materiaalia toiminnan herättäjänä. Lapset käyttävät metsässä myös metsäretki nimiä esim. Jenni-Jänis, Kaisa-kauris.  Pienemmät taas sivuttavat perinteistä Metsämörri materiaalia. On ilo nähdä miten pienetkin lapset nauttivat metsässä työskentelystä. Metsä on mitä oivallisin oppimisympäristö! Ja onneksi aina jää aikaa myös vapaalle leikille.

                     

Operaatio oravlle evästä  – 14 käpyä!

                       

Kävimme muuten katsomassa Geokätkö paikan ja se oli vielä tallessa. Tässä koordinaatit kätkölle 60° 25.17 P 22° 18.07 I

                          

Tunteet ja tunnetaidot ovat olleet myös isona osana Soittoniekkojen syksyä sydän-kerhon kautta (Askeleittain-materilaali). Näitä pohdimme Sumumetsä ryhmän kanssa myös metsässä. Miltä voisi kuulostaa, näyttää ja tuntua esimerkiksi vihainen tai pirteä metsä.


                                   

 

Ihanaa loppu syksyä kaikille, nauttikaa luonnosta ja sen moninaisuudesta. Tässä vielä ihana retkipaikka vaarniemessä vaikka viikonloppuun 🙂

Soittoniekat/ Jenni

 

 

 

Vauhdikas lokakuu lorulaaksossa!

Lystiä Kuralan kylämäessä!

Lokakuun toisella viikolla kävimme Kuralan kylämäessä tutustumassa millaista olikaan isoäidin aikaan. Lapset olivat innostuneita ja kiinnostuneita ”vanhan” ajan tarinoista. Kivointa retkessä lasten mukaan oli laatikoiden etsiminen kartan avustuksella ja eväiden syönti! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Eväät maistuivat retken lopussa 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Aloitimme tällä viikolla Salaisen maan tarinan ohella A kirjaimeen tutustumisen.
A:han päästiin tutustumaan leikkien erilaisilla pisteillä ja kynätehtävällä.
Kädentaitona teimme tällä viikolla myös sormiväreillä omenoita. Namskis!
Perjantaina lorulaakso lauloi aamulla ja kävimme metsässä leikkimässä erilaisia leikkejä. Lokakuu on meillä alkanut touhukkaasti ja iloisin mielin.

Toivotamme jo kaikille ensi viikonloppuun vauhdikasta syyslomaa!

Syysterveisin: Lorulaakso

Rumpaleiden syyskausi on päässyt hyvään vauhtiin !

Eskarit ja viskarit ( 5 – vuotiaat ) ovat jo hyvin ” kotiutuneet” ryhmään. Syyskausi aloitettiin tutustumalla Hashimoton näyttelyyn Wäinö Aaltosen museossa. Näimme upeita värejä ja muotoja.

 

Ryhmäämme syntyi upeaa taidetta näkemämme innoittamana.Eskarilaiset tutustuvat kauden aikana ” Seikkailujen eskariin” ja metro kuljettaa meitä uusien asioiden äärelle. Päähenkilönä on Topi siili, joka on maailmaa tuumiva ja hyväsydäminen. Sekä eskarilaisten, että viskarien vanhempainillat on pidetty ja keskusteltu ja pohdittu yhdessä meneillään olevasta kaudesta.Vanhemmat valitsivat myös tärkeimmät hyveet, joita käsitellään kauden aikana. Sydänkerho ja piki – tarina on hyvässä vauhdissa.

Metsässä on ehditty käydä sekä eväiden kera, että muuten liikkumassa jo useamman kerrran. On tehty myös luontotaidetta. Suomi 100 urheilukilpailutkin pidettiin. Viskarit ovat innoissaan menossa tutustumaan sirkuskouluun ja eskarit pääsevät kohtapuolin tutustumaan Ilpoisten kouluun.

Rumpalit/Markku

 

Suomi 100 tempaukset jatkuvat!!!

              

Syyskuussa pääsimme jatkamaan Suomi100 tempauksia, nyt liikunnan voimin. Samalla otimme osaa isosti Koko Turku liikkuu tempaukseen.

                                   

Alku kuussa järjestimme urheilukisat Turunmaankadun päiväkodin ja Lorulaakson eskarilaisten kanssa. Ajankohta oli mitä oivallisin. Juuri päättyneet MM-kisat.

Olimme huomanneet myös, miten paljon ryhmän lapset innostuvat juoksemisesta ja ennen kaikkea kilpaa juoksemisesta. Metsäretkien jälkeen lapset aivan tärisevät innostuksesta, kun pääsemme porttien sisäpuolelle. ”Nyt juostaan Jenni!!” ”Sä lasket viisi, neljä, kolme, kaksi, yksi, nolla, HEP!

Tämän teeman ympärille olikin helppo ryhtyä suunnittelemaan lasten kanssa erilaisia lajeja urheilutapahtumaan. Juoksu pisteitä tulikin useampi, viestijuoksu, rallikisat, perinteinen juoksukilpailu ja aitajuoksu Ja tämä oli ihanaa! Toista ryhmän suosikkia Robinia oli myös tarjoilla – palkintojen jaon jälkeen.

                        

Robinia tanssitiin myös kaupan pihalla torstaina 21.9 varhaiskasvatuksen aamujumpassa. Tekniikka vähän temppuili soittimen kanssa, mutta se ei menoa haitannut kun liikkeet olivat hallussa!

Iso kiitos yleisölle <3

Liikunnallisen kuukauden päätti retki sirkus-koululle. Se vasta olikin jännää!

Juustomeri

Juustomeri

Kuperkeikan alkeet tutuisi.

Hulavanteet

Soittoniekat/J

Syyskuu alkoi Lorulaaksossa reiluudella!

Lorulaakson vanhemmat saivat valita tärkeimmät hyveet vuoden ajaksi, joihin kuukausittain tutustutaan eskareiden kanssa. Syyskuun hyve on reiluus.
Keskustelimme reiluudesta ja lasten mielestä reilu on:
”- Jos menee kauppaan ja ostaa sipsiä, niin on reilua antaa siitä kaverillekkin.”
”- Jos toinen vaikka kaatuu, niin auttaa sitä ylös.”
”- Ei jätetä kaveria yksin leikissä.”

Viikko on taas vierähtänyt nopeasti. Tällä viikolla otettiin käyttöön toimintapisteet, joissa lapset tekivät erilaisia matemaattisia tehtäviä. Kulttuuria kävimme ihastelemassa Wäinö Aaltosen museossa. Jacob Hashimoton näyttely oli mainio!

Lapset ihastelivat Hashimoton teosta pötkötellen.

Matikkapisteellä yhteistyöllä lapset laskivat ja yhdistelivät numeroita.

 

Tänään on jo kuulunut lasten suusta hehkutusta tulevasta karkkipäivästä.. 🙂

Mukavaa viikonloppua Lorulaaksosta!

Lorulaakson esiopetusta jo 2 viikkoa takana!

Kesälomilta on palauduttu ja Lorulaakso on täynnä innostuneita eskarilaisia. Kysyttäessä lapsilta ensimmäiset viikot on ollut TOSI HAUSKAT!

Ollaan tutustuttu toisiimme leikkien ja laulaen.
Kuluneella viikolla eskarit tutustuivat kirjastoon, josta lainasivat kirjoja luettavaksi. Torstaina kävimme lähimetsässä poimimassa mustikoita, joista leivoimme tänään maukkaat mustikkapiirakat.

Nyt lorulaakso toivottaa kaikille leppoisaa viikonloppua!

Mustikkametsästä saatiin hyvä saalis! 🙂

Lasten mielestä piirakan leipominen oli helppoa! 🙂

 

Kausi on taas alkanut!

 

Ryhmät alkavat olla täynnä kesälomilta ja lomilta palanneita lapsia. Osa on entuudestaan tuttuja lapsia ja osa on uusia. Ensimmäisten viikkojen aikana olemme tutustuneet toisiimme.

Aloitus loman jälkeen voi olla kova paikka ja siinä voi mennä hieman aikaa. Turvaa toiselle lapselle tuo vanhemman kuva, toiselle tuttu kaveri tai entuudesta tuttu aikuinen. Toiselle taas Se oma nalle, joka kulkee mukana. On myös ihana huomata miten vanhat konkari päiväkotilapset ottavat uudet aloittajat leikkeihin ja touhuihin mukaan. Aikuiset kohtaavat lapset aidosti välittämällä, läsnäololla, ottamalla lapsen syliin ja lohduttamalla sanoin, Kyllä äiti/ isä tulee hakemaan.

Nukutaan näinpäin, niin nähään kun helätään.

Pienen ajan kuluttua arki sujuu ja opitaan olemaan hetken ilman isää ja äitiä – päiväkodissa tehden kivoja juttuja kaveriden ja sisarusten kanssa.

Sä oot mun uus kaveri ja oot tosi kiva. Ota kuva kun me ollaan näin.

PS. Tänään sain lautasella tarjotun aterian ja jälkkäriksi veikeän hymyn <3  Tästä se lähtee. Hyvää syksyn alkua kaikille!

-Soittoniekat J-

Juhannus juhlaa

 

Tänään vietettiin juhannus juhlaa päiväkodin pihalla. Aurinko helli meitä ja mieli oli raukea. Aamun mahtui niin vohveleita, laulua, kuin leikkejäkin. Jokainen varmasti mietti että, nyt alkaa loma olla jo lähellä. Tässä vähän tunnelmia.:)

 

                                       

Aurinkoista kesää kaikille, syksyllä nähdään!

Jenni/Soittoniekat