Klassillisen oma Don Juan -näytös ihastutti ja inspiroi

Teksti: Kris Mäki

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen / Turun kaupunginteatteri

On 25. Helmikuuta, ja ohjaaja Pasi Lampela on saapunut Turun klassilliselle lukiolle kertomaan Turun Kaupunginteatterille ohjaamastaan Don Juan -näytelmästä. Vierailua ovat saapuneet kuuntelemaan monet ryhmät, jotkaovat myöhemmin samana päivänä menossa yhdessä katsomaan näytelmää. Lampela kertoo näytelmäkirjailija Molièresta, Don Juanista sekä omasta tiestään uralle. ”Molière ei teksteissään tyydy mekaniikkaan, vaan tahtoo ymmärtää hahmojen psykologiaa”, Lampela sanoo kertoessaan näytelmätekstin herkullisuudesta ja siitä, miksi näytelmän ohjaaminen on ollut hänelle pitkäaikainen unelma. Ohjaajan vierailu auttoi opiskelijoita saamaan pohjustusta tulevalle teatterielämykselleen, sekä ehkä ymmärtämään näkemäänsä paremmin.

Don Juan naiset jaloissaan.Kokonainen näytös oli varattu koulumme opiskelijoille. Monet ilmaisutaidon ja äidinkielen kurssit olivat katsomassa näytelmää opettajineen. Näytelmä mahdollistaa sen katsomiselle niin monta näkökulmaa, että jokainen kurssi hyötyi sen näkemisestä omalla tavallaan. ”Ohjaajantyön kurssilaiset oli valjastettu katsomaan näytelmää ohjauksellisten valintojen kulmasta, kun taas näyttelijäntyön kurssilaiset näyttelijäntyöllisten näkökulmien kautta, esimerkiksi millaisia jännitteitä siellä on ja miten käytetään statuksia”, kertoo teatteriopettaja Linda Latokartano. Hän kertoo, että teatterikäynneistä on aina hyötyä kurssin kannalta: ”Juuri olimme käyneet statuksia tunnilla läpi.”

Palvelijat keskustelevat. Kuva näytelmästä.Toisen vuoden opiskelija Jasmin Iacovone oli myös innoissaan teatterikäynnistä. ”Olin katsomassa näytelmää näyttelijäntyön kurssilta, ja se oli aivan mahtava! Näyttelijäntyö oli mahtavaa ja sain niin paljon inspiraatiota omaan näyttelemiseen”, Iacovone kertoo innoissaan. ”Huomasin esimerkiksi, miten näyttelijä tarvitsee oikeasti jokaista lihastaan näyttelemiseen ja muutenkin hyvän kunnon!” hän jatkaa.

Kuva näytelmästä. Don Juan puhuu kumiankalle.Sekä opettajat että opiskelijat olivat hyvin tyytyväisiä yhteisen teatterielämyksen järjestymisestä jälleen kerran. ”Superhienoa mennä isolla porukalla yhdessä teatteriin, siinä on sellainen yhteisöllinen lähestyminen”, Latokartano kertoo tyytyväisenä. ”Ehdottoman hienoa, kun saatiin liput niin edullisesti, että monella oli mahdollisuus tulla katsomaan ammattiteatteriin esitystä”, hän jatkaa lopuksi.