”Teatterikäynnit ovat parhaita!” – Klassillisessa on nyt Hamlet hyvin hallussa

Teksti: Kris Mäki

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen / Turun kaupunginteatteri

Maaliskuun 14. päivänä yli 200 Turun klassillisen lukion opiskelijaa ja opettajaa kävi katsomassa Turun kaupunginteatterissa  Paavo Westerbergin kuukautta aiemmin ensi-iltansa saaneen ohjauksen näytelmästä Hamlet. Teatterivierailusta päävastuussa oli koulun äidinkielen lehtori Annukka Tuomi-Talonpoika. ”Kaikki sai alkunsa, kun juttelimme englannin opettaja Marja Jolkkosen kanssa eräällä välitunnilla ja siitä saimme kipinän alkaa kysellä lippuja esityksiin. Aluksi oli tarkoitus, että teatteriin lähtevät äidinkielen 5-kurssit ja englannin 3-kurssit. Lopulta lisäsin jatkuvasti varattavien lippujen määrää alkuperäisestä 150 lipusta 230 lippuun, koska kiinnostuneita ryhmiä oli yhä enemmän”, selittää Tuomi-Talonpoika.

Annukka Tuomi-Talonpoika sekä äidinkielen lehtori Maiju Liukkonen kertovat tulleensa katsomaan esitystä äidinkieli 5-ryhmiensä kanssa, ja mukana oli muitakin kyseisen kirjallisuushistoriaa käsittelevän kurssin ryhmiä. Tuomi-Talonpoika kertoo, että kurssilla luettiin Hamlet ja esitys sopi hyvin rinnalle tekstin avaamiseksi. Liukkonenkin mainitsee, että Hamlet kirjallisuuden klassikkona kuuluu kurssin sisältöön joka tapauksessa. Hänenkin ryhmänsä luki Hamletin ennen teatterikäyntiä, ja ryhmä odotti kiinnostuneena, miltä teos näyttää teatterin lavalla: ”Upeat promokuvat ja kehuvat arvostelut nostivat odotuksia. Kirjan lukeminen ja esityksen näkeminen täydensivät toisiaan, jolloin Hamletia tuli tarkasteltua poikkeuksellisen monipuolisesti ja perusteellisesti. Hamlet on ajaton teos, jonka henkilöissä ja teemoissa riittää analysoitavaa.”

Englannin 3-kurssin kanssa esityksen nähnyt Linnea Tenkanen, 18H, kertoo kurssin aiheena olleen mm. kulttuuri ja kirjallisuus: ”Hamlet sopi kurssiin täydellisesti, koska kurssilla käydään läpi esimerkiksi Shakespearea.”

Teatterikäynti sai paljon positiivista palautetta sekä opettajilta, että opiskelijoilta. ”Teatteriretket ovat parhaita! Kaikki oli järjestetty hyvin ja selkeästi. Plussana on, että jos ei koulun kanssa käytäisi teatterissa, ei välttämättä itse tulisi vapaa-ajalla käytyä”, kertoo Linnea Tenkanen.

Molemmat haastateltavana olleet äidinkielen opettajat olivat yhtä hyvällä mielellä käynnistä. Liukkonen pitää yhteisiä teatterikäyntejä mukavana vaihteluna opetukseen, ja yhteistä kokemusta on antoisaa käsitellä ryhmässä: ”TKT:n esityksen toteutustapojen ja symboliikan pohdinta oli erityisen kiinnostavaa, ja ryhmässä käytiin hienoa keskustelua. Opiskelijat kokivat, että he saivat klassikosta paljon irti, kun siihen tutustuttiin sekä kirjallisuuden että teatteritaiteen kautta.”

”Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kannatti järjestää vierailu, ja kurssipalautteesta sain vahvistuksen siihen. Kurssille osallistuneet kiittivät järjestelystä ja pitivät käyntiä onnistuneena”, kertoo Tuomi-Talonpoika, joka mainitsee myös olevansa tyytyväinen yhteistyöhön Kaupunginteatterin kanssa. ”Saimme liput samaan alennettuun hintaan, jolla niitä oli myyty muihinkin lukioihin. Kyselin vielä rehtoreilta koulun panosta hankkeeseen, ja koulu tuki käyntiä parilla eurolla lippua kohti. Molemmat rehtorit tukivat hanketta ja suhtautuivat siihen kannustavasti.”

Tuomi-Talonpoika toteaa kokemuksen olleen todella vaivannäön arvoinen. ”Ovathan nämä isoja järjestelyjä, mutta oli se silti hienoa, kun lähes koko teatteri täyttyi Klassillisen väestä ja joka puolella näkyi tuttuja”, hän intoilee vielä. Lopuksi hän lisää, että kannattaa tällaista toimintaa ja uskoo, että suurin osa nautti esityksestä ja koki sen voimakkaasti.

Teatterikäynti sai siis paljon hyvää palautetta, ja opiskelijoidenkin suunnalla siitä riitti puheenaihetta. Kulttuurista nauttiminen on tärkeää, joten on mahtavaa, että koulu pystyy järjestämään sitä opiskelijoille.