Teatteridiplomit 2017 – absurdia revittelyä ja ilon purskahduksia

Teksti: Noora Kankare        Kuvat diplomien tekijöiltä

Syksyllä lukiollamme saattoi havaita jälleen merkkejä siitä, että jotain oli tekeillä. Illiluokka sekä kellarin huoneet eivät juurikaan ehtineet ammottaa tyhjinä, ja käytäville alkoi ilmestyä mystisiä mainoksia erilaisista esityksistä. Ne olivat taas täällä – teatteridiplomit.

Broken Heart Story

Syksyllä järjestettiin viisi eri teatteridiplomiesitystä, joissa diplomin teki 14 opiskelijaa ohjaamisen, näyttelijäntyön sekä valo- ja äänisuunnittelun saralla. Keskeisinä teemoina niissä nousivat esiin erilaiset ihmiskohtalot, aikuiseksi kasvaminen sekä tietysti rakkaus sen kaikissa olomuodoissa. Esimerkiksi Karoliina Vuorisen ohjaama Missä minä elän? sekä Linnea Lindgrenin ohjaama Broken Heart Story tuskailivat minäkuvan, nykymaailman ja ihmissuhteiden solmukohdissa.

Missä minä elän?

Samoissa teemoissa pyöri myös Enni Eerikäisen ohjaama Sisimmän sota, joka kuvasi syyllisyydentuntoa ja riipaisevaa perheidyllin repeilyä sodan kärsimyksen keskellä. Niki Rajalammen teos Keinottelua puolestaan kertoi nyky-yhteiskunnan taloudellisen epätasa-arvon ahdingosta.

Keinottelua

Huumoripläjäyksen diplomien kirjoon toi Pepe Hakalan Jotain hiihdosta. Farssimainen komedia käsitteli ironisella otteella suomalaisuutta, ennakkoluuloja sekä ensimmäisten parisuhteiden pattitilanteita hiihdon ja jääkiekon vastakkainasettelun kautta.

Jotain hiihdosta

Marraskuussa pidetyn kaksipäiväisen diplomikatselmuksen lisäksi esityksistä järjestettiin 12 lisäesitystä. Penkkirivit olivat tuttuun tapaan reunojaan myöten täynnä katsojia, kun koulumme lahjakkaat opiskelijat laittoivat parastaan. Diplomiesityksen rakentaminen on aina varmasti intensiivinen ja raskas mutta myös uskomattoman antoisa projekti, johon tulevienkin abien kannattaa ehdottomasti tarttua.

 

Mikä teatteridiplomi?

Teatterin lukiodiplomi on ikään kuin taideaineen ylioppilaskirjoitukset, jossa abiturientit voivat saada objektiivisen kuvauksen taidoistaan. Diplomin voi suorittaa esimerkiksi ohjaajantyössä, näyttelijäntyössä, dramaturgiassa, lavastuksessa, puvustuksessa, maskeerauksessa, näyttämötekniikassa, näiden yhdistelmässä tai jossain muussa teatterin osa-alueessa. Diplomin arvostelee siihen nimitetty koulun ulkopuolinen henkilö, joka antaa työstä vapaamuotoisen palautteen sekä numeroarvosanan. Koulussamme voi suorittaa lukiodiplomin teatterin lisäksi myös tanssissa, musiikissa, kuvataiteessa, mediassa tai liikunnassa.