Wanhojen tanssit 2019

Kuvat: Mattus Alsi

Abien poistuttua lukulomalle toisen vuoden opiskelijat ottivat paikkansa koulun vanhimpina opiskelijoina. Wanhat pukeutuivat parhaimpiinsa ja ihastuttivat yleisöä hiotuilla tanssikuvioilla. Wanhojen tanssit tanssittiin torstai-iltana 14.2. Logomossa ja perjantaina 15.2. koululla.

    

Satumaiset penkkarit 2019

Kuvat: Mattus Alsi

14.2.2019 koulu täyttyi piirroshahmoista, sillä klassillisen penkkarit oli rakennettu Disney-teeman ympärille. Teemaa hyödynnettiin upeasti koulun koristelussa, abishow’ssa ja -videossa, penkkarilakanoissa ja tietenkin abien asuissa. Abit saivatkin paljon ansaittuja kehuja hienosti toteutetusta ja selvästi paljon vaivannäköä vaatineesta juhlapäivästä.

Kiitos hauskoista penkkareista ja hyvää lukulomaa, abit!

   

Viisi vinkkiä kevään ylioppilaskirjoituksiin lukemiseen

Eli viisi asiaa, jotka olisin itse voinut tehdä toisin syksyllä tai jotka tein mielestäni hyvin.

Abiturienteilla on juuri alkanut koko lukion viimeinen jakso, joka on lähes kaikilla täynnä kertauskursseja. Moni aloittaa lukemisen viimeistään joululomalla ja osa on jo aloittanutkin. Siksi päätän jakaa teille hieman vinkkejä siitä, miten kirjoituksiin oikein luetaan.

1. Tee se lukusuunnitelma ja noudata sitä. Etenkin, jos kirjoitat useamman aineen keväällä, lukusuunnitelma ja siinä pysyminen ovat äärimmäisen tärkeitä. Tämä on vanha vinkki, mutta itse olen kokenut sen äärimmäisen toimivaksi. Käytä aikaa suunnitelmaasi: jos tiedät, että sinun on vaikea noudattaa sellaista, tee itsellesi hälytyksiä muistuttamaan lukemisesta tai tee aikataulusta mahdollisimman joustava (= aloita lukeminen mahdollisimman ajoissa).

2. Älä lue liikaa päivässä. Kyllä, yhden päivän aikana voi lukea liikaa. Huomaat, että on aika pitää edes pieni tauko, kun silmäluomesi alkavat tuntua raskailta, päätäsi alkaa särkeä tai rivit vilisevät silmissä. Tai jos teksti ei vain uppoa. Yleensä, jos lukee liian pitkään etenkin vaikeaa asiatekstiä, ei siitä välttämättä muista mitään jälkeenpäin. Jos on pakko lukea yli kahdeksan tuntia päivässä, kannattaa edes pitää taukoja, mutta ilman kännykkää: leiki lemmikkisi kanssa tai käy ulkona.

3. Etsi lisätietoa ja keskustele. Syksyllä tein itse YouTubeen soittolistoja kirjoittamani reaaliaineen asioista. Jos kirjoitat kielen, kannattaa pelata joitain puhelinristikkopelejä ko. kielellä tai katsoa tv-sarjat sen kielen äänillä tai teksteillä. Siinä oppii yllättävän nopeasti. Kannattaa myös keskustella kirjoittamistaan aiheista / kirjoittamillaan kielillä vanhempien, ystävien tai muiden ihmisten kanssa. Opettaessaan tai kertoessaan asiasta oppii myös yllättävän nopeasti.

4. Tee vanhoja ylioppilaskoetehtäviä ja tehtäviä ylipäätään. Kun sovellat ja käytät lukemaasi tietoa, ikään kuin pakotat itsesi sisäistämään asian. Se on yleensä tehokkaampaa kuin vain lukeminen.

5. Jätä aikaa kertaamiselle. Eikö kertaus ole opintojen äiti? Et välttämättä sisäistä asiaa ensimmäisellä lukukerralla, mutta viimeistään kolmannella se on kyllä valjennut!

Inna Kujala

Kauhugalleria tulee taas!

Vuoden Halloween-tapahtuma lapsille ja lapsenmielisille lähestyy taas! Turun klassillisen lukion kellarit muuttuvat jännittäväksi Kauhugalleriaksi lauantaina 3.11. Klo 11-15. Tapahtumalla lukio osallistuu Nenäpäivä-keräykseen.

Klassillisen opiskelijat toteuttavat elämysteatterin keinoin kaksi erilaista kierrosta koulun kellaritiloissa. Isommat ja rohkeammat kävijät kokevat todella karmivan aikamatkan. Jännittävän kierroksen ikäsuositus on noin kymmenvuotiaasta ylöspäin. Pienemmät vieraat pääsevät osaksi satumaista salapoliisiseikkailua.

Frankenstein-juhlavuoden kunniaksi kierrokset on ideoitu hullu tiedemies -teeman ympärille. Mary Shelleyn kauhuklassikon julkaisusta tuli tänä vuonna kuluneeksi kaksisataa vuotta.

Kierrosten lisäksi koululla on kahvila, kasvomaalausta, kirppis ja muuta toimintaa Halloween-hengessä. Koko perhe on tervetullut!

Kauhugalleria on opiskelijoiden itse suunnittelema ja toteuttama jo perinteeksi muodostunut projekti ja osa tapahtumatuotantokurssia.

Liput maksavat 3 euroa. Maksut käteisenä. Kierrosten ja oheistoiminnan tuotto menee kokonaan Nenäpäivä-keräykseen.

Oman koulun väki voi ottaa varaslähdön tapahtumaan ja tulla kierroksille jo kenraaliharjoituspäivänä perjantaina 2.11. klo 11-14. Silloin kierroksille pääsee eurolla. Ottakaa siis pikkurahaa kouluun mukaan!

Tervetuloa mukaan jännittävään seikkailuun ja keräämään samalla rahaa maailman köyhimpien lasten hyväksi!

Kauhugallerian oppaat vievät kävijät jännittäville seikkailukierroksille.

Pietariin tutustumista

Teksti ja kuvat: Jonna Korhonen

Teimme opintomatkan Pietariin 14.4-18.4.2018. Mukana oli venäjänkielenopiskelijoita Turun eri kouluista. Olimme etukäteen saaneet toivoa, menemmekö asumaan perheiseen vai hotelliin. Lähdimme lauantaina aamulla Puolalanmäen koululta bussilla kohti Pietaria. Matka kesti noin 10 tuntia mukaan lukien pysähdykset, joita teimme matkan aikana. Rajan yli pääsimme nopeasti, koska ruuhkaa ei ollut. Melkein koko lauantai meni matkustamisessa, mutta kävimme vielä illalla syömässä Tokio-cityssä.

Sunnuntaiaamulla menimme käymään todella suuressa ja hienossa museossa Eremitaasissa. Samana päivänä kävimme myös syömässä kahdessa paikassa. Venäläiseen kulttuuriin kuuluu, että päivän aikana syödään monta kertaa ja yhdellä kerralla on yleensä kolme tai neljä eri ruokalajia. Sunnuntai-iltana kävimme vielä katsomassa venäläistä oopperaa Iolanta. Ooppera oli Mariinski-teatterissa, joka oli todella iso paikka.

Upea Eremitaasi

Maanantaina menimme toiseen ystävyyskouluistamme. Venäjällä koulut nimetään numeroilla, esimerkiksi 204. Koulussa 204 meillä oli teatterityöpaja ja koulun opiskelijat pitivät meille Suomalainen Pietari -kävelyretken. Söimme myös lounaan koulussa 204. Kouluruoka oli hyvin samanlaista kuin Suomessa, mutta Venäjällä opiskelijat joutuvat maksamaan siitä. Myöhemmin saman päivän aikana kävimme myös kuvataiteen työpajassa ja Aivazovskij-näyttelyssä. Kävimme myös syömässä Teremokissa, jossa jokainen joutui tilamaan itse oman ruokansa kieltä harjoitellakseen.

Tiistaina vietimme täysimittaisen koulupäivän koulussa 227. Koulussa osallistuimme erilaisille tunneille. Päivän aikana söimme koulussa 227 ja Mamalygassa. Illasta saimme vielä mennä kauppakeskukseen ostoksille.

Ravintola Korjuska

Keskiviikkona lähdimmekin takaisin Turkuun. Kun olimme jo matkalla Turkuun, päätimme pysähtyä vielä nopeasti Viipurissa. Vaikka pääasiassa liikuimme omalla bussilla, pääsimme pari kertaa näkemään ja kokemaan hienot Pietarilaiset metrot. Koko Pietarin matka sujui hyvin ilman suuria ongelmia. Pieniä mutkia oli, mutta niistäkin selvittiin.

Näkymä Pyhän Iisakin kirkosta

Taidetta n-y-t NYT!

Teksti Oona Sainio, kuvat Liisa Piili ja Anniina Saksa

Toukokuussa klassillisen lukion opiskelijoiden taidetta on näytillä Turun kaupungin pääkirjastossa. Näyttelyn nimi on ”.nyt”, ja se sisältää niin valokuvausta kuin kuvataidettakin.

Kuva: Liisa Piili

Tästä mahdollisuudesta saamme kiittää valokuvausopettaja Anniina Saksaa, joka on tilat ja ajat meille kirjastolta varannut. Kaupunginkirjasto tarjoaa näyttelytilojaan koulujen käyttöön pyydettäessä, ja sen tarkoituksena on tuoda nuorten taiteelle näkyvyyttä. Näyttelyssä on siis muutamia kuvistöitä, valokuvauksen kakkoskurssien ”.nyt”-aiheiset lopputyöt ja kolmoskurssin omat näyttelyt.

Kuva: Anniina Saksa

Anniina kertoo ”.nyt”-idean tulleen siitä, mikä on tämän hetken ajankuva. Sitä onkin pohdittu kursseilla monelta kannalta. Miltä maailma näyttää nyt? Millainen minä olen nyt? Miltä hetkessä eläminen näyttää? Mitä jos nyt ei olekaan läsnä? Anniina ja kuvataideopettaja Jukka Koivunen päättivät aiheen yhdessä. ”Se on riittävän laaja ja ajankohtainen”, kuvailee Anniina.

Kuva: Anniina Saksa

Opiskelijat Anni Virtanen, Siiri Salmio ja Jenny Närhi kertoivat ajatuksiaan näyttelyn tekemisestä. Jenny totesi tiukan aikataulun ja oman näyttelyn ajatuksena olleen hieman ahdistava ja stressaava. Vaikka näyttely on pieni, se on iso prosessi lyhyessä ajassa. Hän kuvailee kuitenkin projektin jälkeistä tunnetta hienoksi fiilikseksi. Oman työn näkeminen seinällä ja sen onnistuminen tuntuu hyvältä.

Kuva: Anniina Saksa
Kuva: Liisa Piili

Samoilla linjoilla on Anni Virtanen: ”Cool mutta stressaavaa, koska paineet. Mutta samalla cool, koska sai koko ajan palautetta. Näyttely kirjastossa tuo sellaisen olon, että on saanut oikeasti jotain aikaan itse.” Siiri Salmion mielestä näyttely on hyvä tilaisuus saada omia töitään näytille: ”Ei tällaista muuten tulisikaan vastaan kauheasti.”

Kuva: Anniina Saksa

Sekä opiskelijat että opettaja ovat ylpeitä näytttelyistä ja pitävät niitä onnistuneina. Anniina kertoo ryhmän lähteneen työhön tehokkaasti ja innostuneesti. Näyttelyiden eteen nähty on siis nähty iso vaiva.

Kuva: Liisa Piili

Kolmoskurssin näyttelyt ovat nähtävillä 31.5. asti. Kannattaa käydä katsomassa!

Kuva: Liisa Piili

 

Uusia kokemuksia Ranskassa

Teksti Tessa Malkavaara, kuvat Tiina Vuorinen

Toukokuun 13. päivä aamuviideltä Turun lukioiden ranskan kielen opiskelijoiden matka Ranskaan vihdoin alkoi. Matkaan lähti 20 opiskelijaa ja kaksi ranskan kielen opettajaa. Bussimatka Helsinki-Vantaan lentokentälle sujui mutkitta. Lento Pariisiin lähti ajallaan ja olimme Pariisin lentokentällä hieman ennen puoltapäivää. Lentokentältä matka jatkui bussilla Rennesiin. Kohteeseen saavuttuamme isäntäperheemme hakivat meidät lentokentältä uusiin koteihimme. Ensimmäinen ilta perheissä kului illallisen ja tutustumisen merkeissä.

Ensimmäinen kokonainen päivä alkoi koululla, jota ranskalaiset vaihto-oppilaamme käyvät. Koulurakennus oli todella näyttävä ja iso. Koululla saimme tietää paljon koulun historiasta ja pääsimme pienelle kierrokselle ympäri koulua.

Hieno koulurakennus

Kierroksen jälkeen söimme lounaan koululla. Ranskassa kouluruoka maksaa, mutta se on myös runsaampaa kuin Suomessa. Myös se, mitä lounaalla tarjotaan, poikkeaa Suomen kouluruoasta: Ranskassa lounaaseen kuuluu erikseen salaatti, hedelmä, pääruoka ja jälkiruoka, ja pääruokana voi olla esimerkiksi ranskanperunoita. Lounaan jälkeen suuntasimme kohti Rennesin keskustaa, jossa pääsimme oppaan kanssa kierrokselle ympäri Rennesin historiallisesti tärkeitä paikkoja. Kierroksen jälkeen palasimme vähitellen perheisiimme, joiden kanssa söimme illallisen.

Ranskalainen koululounas

Tiistaiaamuna pääsimme ranskalaisten vaihto-oppilaidemme kanssa heidän oppitunneilleen. Oppituntien jälkeen söimme jälleen lounaan koululla. Iltapäivällä lounaan jälkeen kävimme Les Champs libressä, missä on esimerkiksi pieni museo ja kirjasto. Vierailun jälkeen oli hieman vapaa-aikaa, jonka jälkeen menimme yhdessä taidemuseoon. Illalla söimme taas illallista omien isäntäperheidemme kanssa.

Keskiviikkona tapasimme koululla, josta suomalaiset ja ranskalaiset lähtivät bussilla kohti kuuluisaa luostarisaarta, Mont Saint Micheliä. Hieman yli tunnin kestävän bussimatkan jälkeen saavuimme kohteeseemme. Mont Saint Michelillä saimme vapaasti kierrellä ympäri ”saarta” ja käydä luostarissa.

Mont Saint Michel

Kun olimme tarpeeksi tutustuneet ”saareen” ja luostariin, pääsimme oppaan johdolla kävelemään sitä ympäröivään mutaan, joka on oikeasti merenpohjaa. Muta oli paikoittain todella liukasta ja joissain kohdissa kävelyn varrella oli juoksuhiekkaa, johon pystyi halutessaan vajoamaan. Pitkän ja melko raskaan päivän jälkeen palasimme bussilla takaisin Rennesiin.

Oppaamme juuttuneena juoksuhiekkaan

Torstaina tapasimme jälleen koululla. Koululta lähdimme yhdessä metrolla kohti paikkaa nimeltä La ferme de la Harpe. Siellä meitä oli vastassa ihmisiä perinteisten bretagnelaisten soittimien kanssa. Meille kerrottiin Bretagnen historiasta ja kulttuurista, erityisesti bretagnelaisista musiikista, tansseista ja tanssivaatteista. Lopuksi saimme kokeilla paria bretagnelaista tanssia ja kuulimme perinteistä musiikkia. Vierailun jälkeen oli paljon vapaa-aikaa, jolloin kävimme syömässä koululla tai ravintolassa oman mielemme mukaan. Ruokailun jälkeen moni kävi shoppailemassa tai kiertelemässä Rennesin tunnettuja paikkoja.

Bretagnelaisen musiikin esittelyä

Vapaa-aikamme jälkeen palasimme vielä illaksi koululle. Koulun pihalla sai pelata erilaisia pelejä ja kuunnella live-musiikkia. Koulun pihalla oli tarjolla vastapaistettuja lettuja ja juotavaa. Kun tekeminen pihalla loppui, siirryimme sisälle kouluun, jonne ranskalaiset vaihtarimme olivat järjestäneet meille samanlaisen illanvieton, kuin me järjestimme heille Suomessa. Illanviettoon kuului matkan aikana otettujen kuvien katsomista sekä erilaisten ranskalaisten herkkujen maistelua.

Aikaisin perjantaiaamuna me suomalaiset lähdimme keskenämme kohti Saint Malon rantakaupunkia. Vähän yli tunnin kestäneen bussimatkan jälkeen saavuimme Saint Maloon. Söimme aamupalaa omavalintaisessa ruokapaikassa, minkä jälkeen kokoonnuimme yhdessä vanhan kaupungin porttien ulkopuolelle. Aamupäivä kului vanhan kaupungin tärkeitä nähtävyyksiä katsellessa. Kierroksen jälkeen lähdimme kaikki taas omille teillemme kaupunkia kiertämään. Moni kävi myös meressä uimassa. Saint Malossa nousu- ja laskuveden vaiheet näkyvät selvästi. Moneen nousuveden aikana olevaan saareen pystyy laskuveden aikaan kävelemään, joten myös me kävelimme kahteen lähimpään saareen.

Suomi-tiimi Saint Malossa

Lauantaiaamu oli viimeinen aamumme Ranskassa, ja vietimme sen yhdessä perheidemme kanssa. Vähän ennen puoltapäivää bussimme jo lähtikin kohti Pariisin lentokenttää. Pariisista lento Helsinki-Vantaalle ja sieltä bussimatka Turkuun sujui mutkitta.

Ranskan junalakosta ja pienistä väärinymmärryksistä huolimatta matka oli kaikin puolin hieno kokemus. Kotiin saavuttuamme olimme jo kokeneempia ranskan kielen puhujia.

Koko vaihtariporukka

 

Vieraita ulkoministeriöstä Turun klassillisessa lukiossa

Teksti ja kuva: Sara Ijäs

Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta diplomaatti Matti Anttonen sekä entiset suurlähettiläät Okko-Pekka Salmimies ja Petri Salo saapuivat lukiollemme kertomaan ulkoministeriön arjesta sekä tavoista. He pitivät mielenkiintoisen tilaisuuden juhlasalissa, jossa jokainen edustaja piti oman luentonsa ja tilaisuuden lopuksi antoivat opiskelijoiden esittää heille kysymyksiä.

Ulkoministeriön edustajat Okko-Pekka Salmimies, Matti Anttonen sekä Petri Salo vierailivat koululla ja pitivät tilaisuuden, jossa kertoivat työstään ulkoministeriössä ja vastailivat opiskelijoiden kysymyksiin.

Salo kertoi omassa luennossaan yleisesti ulkoministeriöstä, sen historiasta sekä antoi lukiolaisille vinkkejä matkustamisen varalta. Hän esimerkiksi kertoi neljän M:n vinkin: kun matkustaa Suomea pidemmälle on huomioitava matkustustiedote, matkustusilmoitus, matkustusasiakirja eli passi sekä matkavakuutus.

Anttonen puolestaan kertoi omasta historiastaan ja elämästään sekä siitä, kuinka sovittaa työnsä ulkoministeriössä ja perheenisänä. Hän otti myös puheeksi esimerkiksi Afrikan nuorison vaikean työtilanteen. Anttosen tyyli kertoa asioista oli kannustava. Hän antoi lukiolaisille pätevän vinkin: ”Te ette voi koskaan oppia liikaa.”

Viimeisenä Okko-Pekka Salmimies kertoi EU:sta yritysten kannalta ja Team Finland -palveluista, joiden motto kuuluu näin: ”Kaikkien yritysten käytettävissä, kaikissa Suomen edustoissa maailmalla.”

Lukiomme opiskelijat esittivät loistavia ja asiantuntevia kysymyksiä. Lukiolaiset tuntuivat olevan aidosti kiinnostuneita ja tiesivät paljon EU:n asioista.

Voitto kotiin ruotsinkielisessä kirjoituskilpailussa

Teksti: Inna Kujala

Suomen ruotsinopettajat ry (SRO) järjestää vuosittain Svenska  kulturfondenin aloitteesta kirjoituskilpailun suomenkielisille abiturienteille. Tammikuussa Suomen lukioiden abit saivat kahdennentoista kerran mahdollisuuden osallistua.

Tilaisuuteen tarttui muiden muassa koulussamme opiskeleva Joona Niittumäki, joka voitti pääpalkinnon: 2000 euron stipendin, jonka voi käyttää ruotsinkielisten opintojen rahoittamiseen tai matkaan johonkin pohjoismaalaiseen kaupunkiin. Lisäksi kilpailun voittajalla on mahdollisuus pyrkiä opiskelemaan tiettyihin ruotsinkielisiin korkeakouluihin ilman pakollista ruotsin kielen koetta.

”Olihan se aika yllätys, kun sain ilmoituksen kilpailun voitosta – tiesin kirjoittaneeni ihan hyvän ja ehjän tekstin, mutten kuitenkaan osannut odottaa sen yltävän ykkössijalle”, Niittumäki kommentoi voittoaan. Hän kirjoitti pääpalkinnon voittaneen tekstinsä aiheesta ”Att kunna svenska ute i världen – vilka dörrar öppnar det?”, eli toisin sanoen siitä, mitä ovia ruotsin osaaminen nykymaailmassa avaa. Tekstissään Niittumäki keskittyi käsittelemään ruotsin osaamisesta koituvia hyötyjä ja etuja kulttuurin, työelämän, opiskelun ja politiikan saroilla. Myös ruotsin kielen merkitys Suomen kulttuurissa ja historiassa tuli esiin hänen kirjoituksessaan.

Niittumäen mielestä laaja kielitaito on tärkeää eikä pelkällä englannilla pärjää. Itse hän on saanut ruotsin kursseista pääosin kymppejä, vaikka kielitaito tulee ehkä enemmän ruotsinkielisen median ja taiteen seuraamisesta. Ruotsin lisäksi hän puhuu englantia ja opiskelee ranskaa sekä itsenäisesti saksaa.

”Ruotsi on minulle paljon enemmän kuin pelkkä kouluaine: olen aina ihaillut Ruotsia ja luonnollisesti haluan osata kieltä mahdollisimman hyvin”, Niittumäki kertoo suhteestaan ruotsiin. Hän myös näkee Suomen kuulumisen Pohjoismaihin tärkeänä. Hän ei pidä käsitteestä pakkoruotsi, sillä kokee ruotsin tärkeäksi aineeksi muiden joukossa, vaikkakin ymmärtää sen opiskelun voivan tuntua joillekin turhalta.

Niittumäki haki Åbo Akademin yhteiskuntatieteelliseen laitokseen, mutta ensisijaisesti hän haluaisi päästä Turun yliopistoon lukemaan valtio-oppia ja poliittista historiaa. Stipendirahoilla hän lähtee luultavasti lomalle Ruotsiin tai Norjaan. ”Jonkinlainen lyhyt kiitospuhe pitäisi vielä väsätä ruotsiksi. Noin muuten päivät kuluvat lukiessa yliopistojen pääsykokeisiin ja odottaessa ylppäreiden tuloksia”, Niittumäki kuvailee abiturientille tavanomaista arkeaan.

Haastattelu tehtiin ennen palkinnon julkistamista. Palkintotilaisuus järjestettiin Helsingissä maanantaina 7.5. kello 15. Alla kuvia tilaisuudesta. Kuvat: Hanna Inkiläinen

Kulttuurien vaihtoa – ranskalaisia vieraita Turussa

Teksti ja kuvat: Tessa Malkavaara

Huhtikuun puolessa välissä reilut 20 ranskalaista opiskelijaa sekä kaksi heidän opettajaansa saapuivat Suomeen viikon mittaisen vaihdon merkeissä. Ranskalaiset tulevat Suomeen Lycée Victor Hugo -nimisestä koulusta, joka sijaitsee Rennesissä, maan länsiosassa. Suomessa vaihtoon osallistuvat Turun klassillisen lukion ja Puolalanmäen lukion opiskelijat majoittivat oman ranskalaisen vaihto-opiskelijansa viikon ajaksi.

Uusia ystäviä Rennesistä.

Ranskalaisten matka Suomeen alkoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä. He viettivät yön bussissa matkalla Rennesistä Pariisin lentokentälle. Aamulla ranskalaiset nousivat lentokoneeseen ja lensivät Helsinki-Vantaalle, josta he ottivat jatkolennon Turkuun. Vaihto-oppilaiden vihdoin saapuessa Turkuun saimme hakea kovin väsyneet ranskalaiset lentokentältä omiin perheisiimme.

Perjantaina oli vaihto-opiskelijoiden ensimmäinen kokonainen päivä Suomessa. Silloin jo huomattavasti reippaammat opiskelijat aloittivat aamunsa Turun linnan edestä alkaneella rallylla. Perjantaina ruokailtiin Klassillisen lukion ruokalassa, minkä jälkeen ranskalaiset pääsivät käymään Turun taidemuseossa. Mieluisin osa päivästä oli kuulemma kuitenkin illan viettäminen kavereiden ja omien vaihto-oppilaiden kanssa Turussa.

Lauantain ohjelma oli isäntäperheiden suunnittelema, ja monet perheet veivät ranskalaisen vaihto-oppilaansa joko Turkuun tai Naantaliin tutustumaan suomalaiseen luontoon ja kulttuuriin. Monet ranskalaiset halusivat kuitenkin myös nähdä kavereitaan, mikä sekoitti hieman ainakin muutaman perheen suunnitelmia, mutta onneksi joustavina ihmisinä saimme järjestettyä ranskalaisille mieluista ohjelmaa. Illalla ainakin minä, kaksi kaveriani, meidän vanhempamme ja neljä vaihtariamme söimme pitkän illallisen. Illallisella vaihto-oppilaamme saivat, tai ehkä joutuivat, maistamaan suomalaista perinneruokaa ja oppivat lisää suomalaisesta kulttuurista.

Vaihtarit majoittuivat suomalaisten nuorten perheissä.

Sunnuntain aamupäiväkin oli vielä niin sanottua ”vapaa-aikaa” perheiden kanssa, jolloin edellisenä päivänä tekemättä jääneet asiat ehdittiin tehdä ja vielä viimeisetkin turistikohteet katsastaa. Illalla oli suomalaisten ja ranskalaisten yhteinen, nyyttäriperiaatteella toteutettu illanvietto koululla. Ohjelmassa oli uusiin kavereihin tutustumista erilaisten leikkien ja pelien avulla, hyvää ruokaa ja tietovisailua. Päivän kulttuuripommi oli letkajenkka, jonka jopa ranskalaiset oppivat nopeasti.

Nyyttärit koululla.

Maanantaiaamu lähti reippaasti käyntiin Turun sirkuskoulussa. Sirkuskoululla ranskalaiset ja muutama suomalainenkin pääsivät     kokeilemaan erilaisia hauskoja sirkusvälineitä ja oppimaan uusia temppuja. Sirkuskoulun jälkeen kukin opiskelija vei oman ranskalaisen vaihto-opiskelijansa omalle koulullensa lounaalle. Kun opiskelijoiden tunnit loppuivat, ranskalaiset ja muutama suomalainen suuntasivat bussilla kohti Uittamon rantaa. Saunomisessa ranskalaiset eivät aivan suomalaisille pärjänneet, mutta meressä he kävivät ehkä jopa suomalaisiakin ahkerammin. Jälkeenpäin ranskalaiset sanoivat saunomisen olleen kuitenkin positiivinen yllätys.

Sirkuskoulussa opeteltiin yhdessä hauskoja temppuja.

Tiistaina, viimeisenä kokonaisena päivänä, ranskalaiset vaihtarit suuntasivat kohti Rosalan Viikinkikylää. Ikävä kyllä ilma oli viileä ja sateinen, mutta siitä huolimatta retki ja erityisesti lauttamatka oli ollut mielenkiintoinen. Illan saimme viettää yhdessä vaihto-oppilaidemme ja kavereidemme kanssa haluamallamme tavalla. Omalla kohdallani ilta oli yksi koko viikon parhaista, ja lähennyimme oman pienen kaveriporukkamme kanssa entistä enemmän.

Parasta oli uusien ystävien kanssa vietetty aika.

Keskiviikkoaamuna ranskalaiset vaihto-oppilaat ja heidän opettajansa aloittivat matkansa takaisin kotiin Turun lentoasemalta. Vaikka matka kotiin oli pitkä, se oli sujunut hyvin ja turvallisesti. Nyt me suomalaiset jäämme innolla odottamaan omaa, muutaman viikon päästä alkavaa matkaamme Ranskaan. Onneksi odotus ei ole pitkä ja kohta taas näemme nyt jo tutuksi tulleet ranskalaiset vaihto-oppilaamme. Enää voimme vain toivoa oman matkamme sujuvan yhtä hyvin kuin heidän matkansa Suomeen.