Toukokuun tohinat

Toukokuu on lopuillaan ja aika laittaa se pakettiin. Huhtikuu lopetettiin Taikaterhojen Vappujuhliin ja siitä jatkoimme äitienpäivä salaisuuksien tekemistä sekä paketointia. Jumppasalissa olemme harjoitelleet erityisesti juoksemista, roikkumista sekä erilaisia hyppyjä. Saimme KÄM-kerhon päätökseen, jossa olemme kevään aikana harjoitelleet toiminnallisesti erilaisten leikkien avulla löytämään äänteitä.

Alku kuusta sukelsimme Pomenian ihmeelliseen maailmaan ja se on tuonut ihmeellisiä asioita Taikaterhoihin: olemme tutustuneet Pomenian asukkaisiin, löytäneet metsäretkellä taikapölyä, harjoitelleet satumaisia joogaliikkeitä, kuunnelleet tarkasti satuja, harjoitelleet kuuntelemaan tuulta, viheltämään ja sormien napsuttelua keijujen kera sekä pohtineet, millaisia asukkaita Pomeniassa oikein asuu.

Pomenia kertoo pienestä Teo-pojasta, jonka Unimestari Unonen hakee ihmisten maailmasta. Teo muuttuu taikamaailmassa peikoksi, joka hyppää rohkein mielin mukaan taikamaailman seikkailuihin. Pomeniassa asuu keijuja, lohikäärmeitä, pikku öttiäisiä ja isoja jättiläisiä. Joukossa on toki myös pahiksia, muutenhan tarina ei olisi jännittävä.

Kevätjuhlien peruuntumisen vuoksi, vietimme sen eväsretkellä ennen kuin osa lapsista jäi lomalle. Ja sillä aikaa keijut olivat käyneet jättämässä jokaiselle lapselle oman, pimeässä hehkuvan kiven. Pomenian keijut ovat aika taitavia, kun tiesivät, minne ne kivet kuuluu tuoda..

 

Pomenian satuja kuuntelimme se älytaululta että aikuisen lukemana kirjasta.

Pikku toukka paksulainen on ollut iso hitti koko kevään ajan.

Metsäretkellä löysimme Keijun pudottaman lusikan ja taikapölypussin. Toivottavasti ne tuovat meillekin onnea.

 

Huhtikuun hääräämiset

Huhtikuussa jatkoimme vielä salapoliisi teemalla eteenpäin. Musiikki hetkinä olemme etsineet Perhoselle lehtiä syötäväksi pitkien viikonloppujen jälkeen, pääsiäisenä meillä vieraili Pääsiäisankka (lapset nimesivät hänet), jolla oli pääsiäismunat hukassa ja Mikael Agricolan päivänä hänellä oli kaikki kirjaimet hukassa! Onneks tarkat Taikaterhojen lapset onnistuivat löytämään (valitettavasti yhtä lukuunottamatta) kaikki kirjaimet hänelle takaisin. Jumppasalissa olemme harjoitelleet motorisia taitoja temppuratojen ja ohjattujen toimintojen avulla.

Vappujuhlaa vietimme omassa ryhmässämme herkkujen, ilmapallojen ja serpentiinien kera sekä antamalla jokaiselle lapsille oman vappupallon vanhempaintoimikunnan lahjoittamien rahojen avulla. Toivottavasti ne toivat iloa koteihin. Lapset saivat myös maalata haluamillaan väreillä paperille omia ilmapallojaan. Aloitimme hyvissä ajoin tekemään myös äitienpäiväsalaisuuksia, jotka äidit saavat avata äitienpäivänä.

Maaliskuun touhuja

Maaliskuu on kulunut salapoliisihommia tehden. Lapsilla on ollut erilaisia etsimistehtäviä päivittäin, yhtenä päivänä lorut olivat hukassa, toisena päivänä pääsiäismunat ja joutuivatpa lapset pyydystämään karanneita perhosiakin. Salapoliisit ovat pelanneet KIM-leikkiä sekä muistipelejä, jotka harjoittavat lasten muistia sekä hahmottamiskykyä.

Salapoliiseja on tarvittu myös kadonneiden pokemonpallojen metsästykseen. Pallojen takia täytyi kiipeillä, ryömiä ja olla kaiken kaikkiaan silmä tarkkana. Valppaat etsijämme onneksi löysivät kaikki pallot. Seuraava tehtävä olikin kadonneiden pokemonien metsästys, jossa pokemonpallot toimiva vinkkeinä. Pokemonit olivat joko pallon yläpuolella, alapuolella, vieressä, edessä tai takana. Metsästyksen avulla harjoittelimme ryhmätyötaitoja, toisten huomioimista, ohjeiden kuuntelua ja noudattamista sekä paikanmääreitä. Lapset oppivatkin nopeasti lauseen, ”olemmeko samaa mieltä?”

Loppukuusta kävimme pilkillä ja harjoittelimme avannosta pelastautumista. Saimme ongittua oivallisen kalansaaliin, joista keittiö loihti meille lounaaksi herkullisia kalapuikkoja. Pilkkiminen avannosta olikin tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativaa hommaa, mutta kaikilla kävi kalakoukkuun. Lapset myös innostuivat laulamaan pilkillä-laulua ”Pilkillä, pilkillä, järven jäällä pilkillä. Nappaa, kala nappaa, jotta saadaan soppaa”. Kevät auringon sulattaessa jäitä, harjoittelimme myös heikoilta jäiltä pelastautumista. Katsoimme Pikku kakkosen ”Varokaa heikkoja jäitä” videon, jonka opastamana sitten pelastimme toisiamme avannosta. Vedimme toisia renkaiden avulla kestävämmälle jäälle, josta sitten kierimme rantaan.

 

 

Salaisia salapoliisihommia

Olemme ulkoilleet pakkasista huolimatta päivittäin ja lastemme motoriset taidot ovatkin kehittyneet huimasti. Luistelua ja hiihtoa on ollut tarjolla päivittäin ja lumihommat ovat houkuttaneet lapsia erilaisiin touhuihin. Lapsille syttyi jostain kipinä salapoliisihommiin ja päätimme ottaa sen seuraavaksi teemaksemme. Etsimme päivittäin erilaisia asioita, lapsilla on salapoliisitehtäväkirjat käytössään, he tutkivat asioita luupeilla ja suurennuslaseilla, käytämme taikahiekkaa salakirjoituksiin ja harjoittelemme kaikenlaisia salapoliisihommia.  Salapoliisihommat toimivat lähes kaikessa oppimisen tukena, projekti jatkuukin vielä.

Kirpsakka ja luminen tammikuu

Tammikuussa olemme harjoitelleet päivittäin motorisia ja havaintomotorisia taitoja sekä ulkona että sisällä. Lumi on mahdollistanut meille monet motoriset harjoitteet työntämisen, vetämisen, kiipeilemisen, lumihangessa kävelemisen, luistelun, hiihtämisen ja lumirakentelun muodossa. Pienemmille lapsille lumessa käveleminenkin on jo hyvä harjoitus. Alusta on välillä liukas, epätasainen ja välillä joutuu tekemään tosissaan töitä, että pääsee hangessa eteenpäin. Isommat ovat rakennelleet linnoja, laskeneet mäkeä, vetäneet toisia pulkassa jne jne.

Osa lapsista osaa luistella jo omatoimisesti, osa vielä tutustuu luistimen tuntuun ja osa harjoittelee luistimien kanssa liikkumista konttaamalla, kävelemällä ja aikuisen tukemana. Harjoittelemme myös ylös nousemista ja pyllähtämistä. Etenemme täysin lasten tahtiin, jos lapsi haluaa istuskella lumipenkalla ja seurata toisten luistelemista sekin on ok. Sama harjoitus toimii suksillakin. Kannustamme ja kehumme lapsia pienistäkin suorituksista, vaikka sitten hienosta pyllähtämisestäkin. Lapset ovat nauttineet kovasti luistelusta ja hiihtämisestä, heistä huokuu oppimisen, itsensä voittamisen ja onnistumisen ilo.

Jumppasalissa on ollut tasapainorataa, köydet, renkaat, kiipeilyä ja trampoliinilla hyppimistä. Talvilauluja lauletaan päivittäin, olemme koonneet lapsille talvisen lauluarkun, josta löytyy höyheniä, marmorikuulia, massapalloja ja pehmoja. Nämä kaikki toimivat vinkkeinä eri lauluihin.

Tutkimista on tehty taikahiekan/taikalumen ja jääpalojen avulla. Taikalumesta saimme tehtyä palloja, ihmettelimme veden jäätymistä ja sulamista jääpalojen avulla. Kädentaidoissa olemme ihmetelleet värien sekoittumista.

Piparin tuoksua, tonttujen juoksua

Joulukuussa matematiikka on ollut päivittäinen teemamme. Olemme laskeneet kalenteriluukkuja ja nukuttavien öiden määrää jouluaattoon. Päivittäin tonttu on tuonut Tonttupostia piparkakkutaloomme, jokainen lapsi on katsonut vuorollaan piparkakkutaloon ja saanut kotiin vietäväksi pienen muistamisen.

Olemme laulelleet joululauluja päivittäin, suosituin on ehdottomasti ollut ”Soihdut sammuu” ja erityisesti tip tap- kohta. Rytmimunat ja kulkuset ovat olleet myös mukana. On ollut ilo seurata miten lapset ovat oppineet lauluja ja että he laulelevat niitä spontaanisti eri tilanteissa. Musiikki on toiminut hyvin kielen kehityksen tukena ja on auttanut lapsia ilmaisemaan itseään. Lasten kiinnostus kirjoja ja satuja kohtaan on kasvanut syksyn aikana. Kirjastoauto vierailee päiväkodillamme kerran kuukaudessa. Lapset ovat käyneet lainaamassa kirjastoautolta valtavat pinot joulukirjoja, joita he tykkäävät lueskella, selailla ja kuunnella. Jouluinen lorupussi on tuonut myös vaihtelua loruhetkiin.

Liikunnassa olemme harjoitelleet monia eri motorisia taitoja. Lapset ovat kiipeilleet, keinuneet, roikkuneet, hyppineet, jooganneet, tanssineet, tasapainoilleet, rakennelleet, heitelleet palloja, harjoitellut kopittelua ja riemuinneet liikkumisen ilosta.

Kädentaitoja sekä silmän ja käden koordinaatiota olemme harjoitelleet monin eri askarteluin ja piparkakkujen leipomisen avulla. Uusi pirttipöytämme houkuttelee lapsia väritystehtävien ja piirtämisen pariin ja on ollut ilo huomata, että olemme saaneet joukkoomme uusia innokkaita kynäotteen ja piirustustaitojen harjoittelijoita.

Pienryhmät jaamme lasten toiveiden, kiinnostusten, vallitsevien teemojen, tietojen, taitojen sekä Maxit, Midit ja Minit jaon mukaisesti. Pienryhmät saattavat vaihdella päivittäin ja välillä kaksikin pienryhmää saattaa toimia yhdessä. Pyrimme toimimaan mahdollisimman lapsilähtöisesti ja lasten toiveet huomioon ottaen.

Arjen taidoissa harjoittelemme erityisesti itsestä huolehtimista, tunnetaitoja, kaveritaitoja, turvallisuutta, vaatteista ja omista tavaroista huolehtimista sekä ruoan hakemista kärrystä ja astioiden palauttamista. Ruokailun yhteydessä harjoittelemme pilkkomista, leivän voitelua ja ruokailuvälineiden käyttöä. Ruokailutilanteessa keskustelemme lasten kanssa päivän tapahtumista ja kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä.

 

Vetinen marraskuu

   

Lapset ovat olleet kovin kiinnostuneita kaloista ja kalateemasta. Olemme pyrkineet toteuttamaan heidän toiveitaan liittyen kaloihin. Lapset ovat esimerkiksi toivoneet pääsevänsä kalastamaan. Nukkarimme muuntautuikin eräänä päivänä salaiseksi lammeksi, jonne oli ilmestynyt suuri määrä kaloja. Lammella oli paljon kiviä ja puupölkkyjä, joita pitkin lasten piti tasapainoilla. Kalastus kehitti hyvin käden- ja silmänkoordinaatiota, kärsivällisyyttä, keskittymiskykyä ja toisten huomioonottamista. Lapset eläytyivät tilanteeseen täysillä ja iloitsivat ongituista kaloista. Olemme käyneet lammella viikoittain ongella. Välillä olemme palanneet suuremman ja välillä pienemmän saaliin kera.

Kalateema on toiminut meillä koko kuukauden oppimisen tukena. Jumpassa kuuntelimme merenalaista musiikkia, jossa kalat vuoroin liikkuivat nopeasti ja vuoroin hitaasti. Välillä pyörimme ja välillä heiluttelimme pyrstöjä. Tulipahan se pelottava haikin käymään, jolloin piti olla aivan hiljaa ja piiloutua.

Hernepussit olivat aluksi sillejä, joilla ruokittiin meriakvaarion kaloja, kalat eivät kuitenkaan pitäneet silleistä vaan heittelivät ne takaisin yleisön joukkoon. Kalat halusivat tilalle hampurilaisia ja pizzaa. Näitä sitten heittelimme takaisin kaloille. Testasimme myös hampurilaisen pituusheittoa N-Y-T komennolla, joukossamme on hyvin tarkkoja heittäjiä. Tavoitteena olikin silmän ja käden koordinaation harjoittelu, matemaattisuus, keskittyminen, ohjeiden kuunteleminen, toisten huomioiminen, kannustaminen, rytmin vaihdokset ja tasapainotaidot.

Olemme marraskuun aikana kiinnittäneet lasten huomiota matemaattisten asioiden havaitsemiseen arjessa. Laskemme, luokittelemme ja vertailemme asioita ja esineitä. Kalastus ja kalateema on ollut oivallinen apu tukemaan vertailua, kenen kala on isoin, järjestetään kalat koon mukaan, vertaillaan ohuempi paksumpi, pidempi lyhyempi jne.

Marraskuussa on vietetty isänpäivää ja Lapsen oikeuksien viikkoa. Lapsen oikeuksien viikon aikana olemme keskustelleet lasten oikeuksista ja tutustuneet niihin Tiuku-materiaalin avulla. Lasten oikeuksien viikko vietettiin lasten lempileikkejä leikkien.

Taikaterhoissa lasten osallisuus toteutuu monin eri tavoin. Lasten kiinnostuksen kohteet ja ideat huomioidaan toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Toiveita kuunnellaan päivittäin ja niitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan, joskus pienellä viiveellä, mutta kaikki pyritään huomioimaan. Lapsille tarjotaan valinnan mahdollisuuksia päivittäin esimerkiksi monissa perushoidon tilanteissa. Lasten kanssa keskustellaan aktiivisesti ja parlamentti kokoontuu päivittäin ennen ruokailua.

Lokakuu on sienikuu

Musiikki on nykyään päivittäinen osa arkeamme, lapset ovat olleet hyvin lumoutuneita kitarasta ja Juhan eläytymisestä lauluihin. Ryhmämme pienimmätkin tapailevat jo laulun sanoja, kuten apinaorkesterissa a-a-a-a-a, tämä tukee hyvin lapsen kielen kehitystä sekä oman itsensä ilmaisemista. Lokakuun lauluja ovat olleet kaksi pientä peikkolasta, karhunpoika sairastaa, sataa sataa ropisee, hinajalaulu, apinaorkesteri sekä paljon muita.

Juha on aloittanut viikoittaisen ”Kadonneiden äänteiden metsästys”-kerhon, jossa etsitään kadonneita äänteitä leikin, laulun, loruttelun, pelaamisen, tutkimisen, ääntelyiden sekä suujumpan avulla. Kerhon kokoonpano vaihtelee, mutta pääsääntöisesti toiminta on tarkoitettu isommille lapsille, joiden puhe on jo muuten sujuvaa.

Liikunnassa olemme harjoitelleet liikkumista eri tavoin ja eri tasoilla ja alustoilla. Olemme rakennelleet pehmopalikoista ja samalla harjoitelleet värejä ja laskemista. Lattia on laava- leikki onkin lasten suosikki jumppasalissa. Olemme harjoitelleet myös leikkivarjon käyttöä, sen avulla on korostunut yhteistyötaidot, ohjeiden kuuntelu, rytmisyys ja suunnanvaihdokset. Lasten mielestä parasta on kuitenkin varjon alle juokseminen ja piiloutuminen. Opiskelijamme Resha on pitänyt lapsille eläinjoogaa ja rakentanut metsän eläinten temppuradan.

Lokakuun askarteluna oli kärpässieniaskartelu, jonka lapset itse ideoivat. Lapset valitsivat tekniikoiksi repimisen, leikkaamisen, maalaamisen pensseleillä sekä sormilla. Lapset ideoivat myös isänpäivän askartelun, joka jääkööt vielä salaisuudeksi.

Kuura Kettu käy ryhmässämme edelleen aktiivisesti lorujen, satuhieronnan, ja erilaisten tehtävien myötä. Samoin Pikku Toukka Paksulainen piipahtelee välillä aterioimassa lasten seurassa. Uudet tuttavuudet ovat kaksi nallea, jotka johdattelivat meidät Nallemetsään, auttamaan marjojen keräämisessä. Nallet opettivat meille kaveritaitoja ja päädyimmekin Puolen hehtaarin metsään Nalle Puhin luokse kyläilemään. Tunnetaidot ja kaveritaidot ovat olleet yksi oppimisen osa-alue lokakuussa. Niitä on harjoiteltu leikkien, pelien ja laulujen avulla. Olemme myös opetelleet Miltä tuntuu nallesta laulun ja katsoneet Pikkuli animaatiota.

Halloweenia juhlimme naamiaisten kera, etsimme kadonneita monstereita ja kummituksia, tanssimme monsteritanssia, keitimme noitasoppaa ja söimme toukan kuoria ja madon munia. Tunnelma oli hyvin jännittynyt, mutta lapset osallistuivat siitä huolimatta hyvin rohkeasti.

Paksulaisen matkassa

Syyskuussa pikku toukka paksulainen on toiminut meillä oppimisen tukena. Lapset innostuivat kirjasta ja sen tarinasta lukuhetkellämme. Kirjaa on luettu useamman kerran ja osa lapsista osaakin tarinan jo ulkoa. Kirjan lukemisen ohella on loruteltu eläinaiheisia loruja ja tuettu näin kielen kehitystä.

Lasten innostuksesta johtuen, päätimme tuoda toukan tarinan arkeemme.

Metsässä kävimme etsimässä kadonneita toukkia ja samalla harjoittelimme ympäristökasvatusta keräämällä roskia luonnosta. Metsässä liikkuminen tukee hyvin lapsen motorista kehitystä. Kivillä kiipeileminen, puissa roikkuminen ja polulla epätasaisessa maastossa liikkuminen kehittävät lapsen tasapainoa. Metsässä on myös etsitty eri värejä värisuunnistuksen avulla.

Pikku toukka on opettanut meille värien lisäksi myös matematiikkaa. Olemme laskeneet toukan syömiä ruokia, vertailleet ruokien kokoja ja järjestäneet niitä koon mukaan. Istuintyynyillä on rakennettu omia toukkia ja toukkatorneja, näiden määriä on laskettu ja ihmetelty toukkatornin sortumista.

Kädentaitojen osalta toukka auttoi meitä harjoittelemaan hienomotorisia taitoja. Toukka askarteluissa pääsimme harjoittelemaan saksien käyttöä, repimistä, käden- ja silmänkoordinaatiota, liimaamista ja ohjeiden kuuntelemista. Tuotokset olivat aivan ihania ja niitä ihaillaankin päivittäin.

Toukka tuli myös esiintymään meille nukketeatterin muodossa. Lapset olivat haltioissaan koko esityksen ajan ja olivat hyvin yllättyneitä, kun toukka muuttui perhoseksi. Lapset pääsivät itsekin kokeilemaan käsinukkien avulla teatterin tekemistä ja heillä oli myös mahdollista leikkiä eri roolivaatteissa.

Toukka on vienyt meidät joogaseikkailulle metsään ja jumppasalissa olemme kiipeilleet, ryömineet ja liikkuneet kuin toukat pehmopalikoiden joukossa. Toukat ovat myös joutuneet pakenemaan valuvaa laavaa värillisille palikoille (floor is lava). Olemme oppineet kuuntelemaan ohjeita ja toimimaan niiden mukaisesti, huomioimaan toiset lapset, odottamaan omaa vuoroamme, kannustamaan toisiamme ja iloitsemaan omasta ja toisten onnistumisesta.

   

Elokuun touhuiluja

Elokuun teemana on ollut minä ja meidän yhteisömme. Olemme miettineet vastauksia seuraaviin kysymyksiin kuka minä olen, keitä me olemme, missä me olemme ja mitä me teemme. Laulujen, lorujen ja leikkien avulla olemme tutustuneet toisiimme, oppineet toistemme nimet ja olemme oppineet keitä Taikaterhot ovat ja missä tiloissa teemme mitäkin. Olemme harjoitelleet monipuolisesti vuorovaikutustaitoja, sosiaalisia taitoja, toisten huomioimista ja itseohjautuvuutta. Ulkoillessa olemme tutustuneet toisten ryhmien lapsiin ja kaverisuhteita on luotukin yli ryhmärajojen. Aikuiset ovat kovasti havainnoineet lapsia ja olemmekin saaneet paljon kivoja ideoita, joita voimme toteuttaa syksyn mittaan.

Mukavaa syksyn odotusta!