”Kaikki sanoo moi moi moi, tervetuloa!”

Lukuvuoden 2020-2021 eskarivuosi on saatu reippaasti alkuun, ja näin ollen on aika päästä vauhtiin myös Kastanjoiden omassa blogissa! Päivitämme blogiin kuulumisia Kastanjoiden arjesta sekä jaamme kuvamateriaalia toteutetusta pedagogiikasta. Blogista löytyy ajoittain myös tarkempia ohjeita tehtävistämme ja toiminnastamme.

Ensimmäisellä eskariviikolla aloitimme aamumme ulkona, jossa kokoonnuimme leikkivarjon ympärille laulamaan tervetuliaislauluja sekä leikkimään erilaisia tutustumisleikkejä. Ihkaensimmäisenä aamuna lapset huomasivat, että eskaripihan portti ei ollutkaan aivan tavallinen portti, vaan tie leikkivarjon luo kulki ryömimisputken kautta!

Uudet eskarilaiset odottivat hienosti omaa ryömimisvuoroaan.
Esittelykierroksen aikana lasten nimet nostettiin rubiininpunaisesta pussista yksi kerrallaan. Jokaisen nimi taputettiin tavuittain. Lisäksi jokainen sai keksiä tavan, jolla tervehtiä muita, minkä jälkeen koko ryhmä toisti tervehdyksen.
Olemme tutkineet ensimmäisten viikkojen aikana kirjoja, joissa käsitellään ystävyyttä, uusiin kavereihin tutustumista ja erilaisia tunteita. Kuvan Jännitys-aukeama on Eppu Nuotion ja Liisa Kallion Minä tykkään nyt -kirjasta, jonka avulla keskustelimme erilaisista tunteista. Lapset pohtivat esimerkiksi, miltä jännitys tuntuu ja millaisissa tilanteissa ihmiset saattavat jännittää.
Ryhmäytyminen on ollut ensimmäisten eskariviikkojen keskiössä. Tässä leikissä lapset pääsivät heittämään vuorotellen isoa, punaista noppaa. Lapsi sanoi ääneen heittämänsä luvun, minkä jälkeen muut nostivat pystyyn yhtä monta sormea ja taputtivat luvun. Lopuksi tasapainottelimme noppaa leikkivarjon päällä – tämä ei olisi onnistunut ilman vankkumatonta yhteismeininkiä!

Kastanjat ovat ahertaneet viime viikkojen aikana tärkeitä koululaistarvikkeita: ikioman piirustusalustan ja penaalin!

Lapset kuvittivat itse A3-kokoiset alustat. Ohjeena oli huomioida paperin koko ja piirtää jotakin itselleen mieluista.
Lapset auttoivat alustojen laminoinnissa.
Piirustusalustat pääsivät heti hyvillä mielin käyttöön!

Toinen lastenhoitajistamme ompeli kesän aikana lapsille penaaleja kahdesta erilaisesta kankaasta. Penaalit arvottiin siten, että lapset ottivat pussista sokkona itselleen yhden. Tämän jälkeen lapset saivat käteensä siveltimen, kokoelman tekstiilivärejä ja vapaat kädet penaalinsa kuvioimiseen ja koristelemiseen!

Pieni määrä tekstiilivärejä riittää pitkälle.
Taiteilijat keskittyneesti työssään.
Seuraavana päivänä lapset keräsivät vuorotellen penaalinsa hyödyllisiä eskaritarvikkeita: lyijykynän, pyyhekumin, terottimen sekä pienen värikynäpaketin. Nimen ja päivämäärän kirjoittamista harjoittelimme ensimmäistä kertaa ikiomiin eskarivihkoihin. Kastanjat piirsivät myös jotakin, joka heille jäi parhaiten mieleen eskarin ensimmäisistä päivistä.

Ryhmässämme on käytössä timanttitaitorakenne, joka tukee lasten vuorovaikutustaitojen ja itsetunnon kehittymistä. Timanttitaidot ovat eskarissa harjoiteltavia taitoja, joihin kuuluvat muun muassa ”siivoan jälkeni” ja ”olen ystävällinen toisille”.

Minä olen timanttia! Kastanjat värittivät huolellisesti yhdeksän timanttia, joista yhden he valitsivat omaksi taitotimantikseen. Valittu timantti liimattiin hopeanväriselle sydämelle ja kiinnitettiin oveen loistamaan.
Luimme myös vanhempien kesätehtävään kirjaamat vahvuudet lapsille ääneen. Koristelun, leikkauksen ja liimauksen jälkeen myös vanhempien kirjoittamat vahvuudet ovat esillä luokkamme seinällä.

Kaikki Kastanjat värittivät kahdeksan ylimääräistä timanttia, joita hyödynsimme pihalla timanttijahdissa! Aikuiset piilottivat timantit eskareiden piha-alueelle, eikä timantteja ollut mitenkään vähäistä määrää – yhteislaskujemme mukaan muhkea timanttisaaliimme oli 154 kappaletta!

esimerkkipiilopaikkoja

 

 

 

 

 

 

 

Leikkivarjo, johon lapset keräsivät löytämänsä timantit yksi kerrallaan, oli käytössä myös timanttijahdin aikana.

Ensimmäisten viikkojen meininki jatkuu vielä seuraavassa blogipostauksessa! Tältä erää toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleeksi viettämään mitä mainiointa, opettavaisinta ja timanttisesti säihkyvää eskarivuotta Kastanjoiden matkaan! 🙂 Kastanjoiden tervehdyslaulun sanoin: ”Kaikki sanoo moi moi moi, tervetuloa!”