Kerran partiolainen, aina partiolainen

Kastanjat ja Kultakirsikat (vuoroeskarilaisten ryhmä) yhdistivät voimansa eskarilaisten partioviikolla, jota on vietetty aktiivisesti monin eri kääntein ja meiningein! Maanantaiaamu alkoi Kastanjoiden lastenhoitajan partioesittelyllä, jonka aikana keskustelimme siitä, mikä partio on ja mitä siellä tehdään. Lapset pääsivät myös ihastelemaan ja kokeilemaan partiolaisten pukuja.

suoritusmerkkien ihastelua

Maanantain askareisiin lukeutui partiohuivien kuviopainanta. Eskarilaiset ja aikuiset töpöttelivät huiviinsa yhden valitsemansa kuvion, joihin lukeutuivat muun muassa ruori, laiva ja hymynaama. Perinteisempää partiomeininkiä toivovat valitsivat huiviinsa liljan.

kuviopainannan vaihtoehtoja

Jokaisen tehtävän lopuksi eskarilaiset värittivät viikon mittaan täydentyvää partioviikon taitokorttia. Viikon partio-ohjelma, kuten kaikki esikoulun opetus, pohjautuu esikoulun oppimiskokonaisuuksiin. Ne ovat valtakunnallisia kokonaisuuksia, joiden sisältöjä ja tavoitteita sovelletaan esikoulun oppimistavoitteiden ja työtapojen laadinnassa. Kokonaisuudet ovat kielen rikas maailma, minä ja meidän yhteisömme, ilmaisun monet muodot, tutkin ja toimin ympäristössämme sekä kasvan ja kehityn.

Huivit ovat olleet käytössä koko partioviikon ajan. Ennen tiistain eskaritehtävien alkamista ryhmämme kokenut partiolainen solmi kaikkien huivit kiinni merimiessolmulla.

Partiohuivin solmimisessa käytetään nimenomaan merimiessolmua.
Eskarilaiset valmiina partiohommiin!

Tiistaina eskarilaisten päivä alkoi jakautumalla kahteen pienryhmään ja suunnistamalla päiväkodin lähiympäristössä maamerkkien avulla. Partiolaisten maamerkit kertovat reitin, jota seurata. Niitä voi piirtää maahan tai rakentaa erilaisista luonnonmateriaaleista, kuten kivistä, oksista tai lumipalloista. Partiolaisten maamerkit pohjautuvat luonnonkansojen, esimerkiksi intiaanien, käyttämiin merkkeihin (virke on lainattu PartioWiki-sivustolta).

Tämä maamerkki opastaa oikealle…
…ja tämä kulkemaan nuolen osoittamaan suuntaan.
Maamerkki voi johdattaa esimerkiksi juomaveden äärelle tai takaisin leirille. Eskarilaisten maamerkit johdattivat meidät jatkotehtävän luokse.

Seuraavaksi paljastui, että Suomen metsän eläimet olivat valloittaneet päiväkodin lähiympäristön! Eskarilaisten tehtävänä oli jäljittää eläimet ja etsiä kunkin takaa yksi kirjain. Tiistain tehtävissä yhdistyivät niin liikunta, kirjaintunnistus kuin yhdessä toimiminenkin. 🙂

Päiväkodin lähiympäristössä kuljeskeli komea karhu, joka tunnetaan myös Suomen kansalliseläimenä.
Lapset bongasivat mäeltä ihanan ilveksen ja uljaan peuran.
Kirjaimista muodostui sana PARTIOVIIKKO.

Keskiviikkona viikko jatkui tutustumalla jokamiehenoikeuksiin ja kierrättämiseen. Partiolaisten tärkeitä perustaitoja!

Pohdimme yhdessä, millaisia velvollisuuksia ja oikeuksia jokamiehenoikeudet mahdollistavat luonnossaliikkujalle.
Kierrätykseen tutustuimme ahmattiroskapönttöjen avulla. Jokaisella pöntöllä oli oma, erityinen ruokavalionsa.

Viikon loppupuolella tutustuimme trangiaan eli retkikeittimeen, joka on pieneen tilaan mahtuva retkivaruste ruoanlaittoon. Reippaiden partiolaisten (ja herkkusuiden) tavoin pakkasimme mukaan lettutaikinaa ja pillimehuja, jotta pääsimme nauttimaan retkieväitä luonnon helmaan.

Retkikeitin sisältää monta osaa, kuten kahvi- ja paistinpannun sekä pikkuisen kattilan.
Yhteistyöllä keittimen kokoaminen sujui sutjakasti.
Lettumaestron sanoin: ”Siit tuli nii täydellinen!”
Herkkueväiden voimin eskarilaiset jaksoivat kiipeillä ja leikkiä ulkona ennen päiväkodille paluuta.

Viikko huipentui seremoniaan, jossa eskarilaiset saivat partioviikon päättötodistukset.

Tiesitkö, että partiotilaisuuksissa kättely hoidetaan vasemmalla kädellä?
Viikon aikana eskarilaisille kertyi muhkea tieto- ja tehtäväpaketti kansioon laitettavaksi.

Eskarilaisilta kysyttäessä parhaiten heidän mieleensä jäivät maamerkki- ja eläinsuunnistus sekä jokamiehenoikeudet. Ja tietysti lettukestit!