Koirakaverit

Lasten toiveesta päiväkotiimme saapui neljä koirakaveria. Lapset olivat innoissaan! Koirat saivat paljon silityksiä ja rapsutuksia, ja myös osa lapsista harjoitteli koiran taluttamista.

Lapinkoira Masa piti kovasti rapsutuksista.

Berninpaimenkoira Cindy näytti muutaman tempun lasten iloksi.

Transformers- ja legoprojekti, koru- ja sateenkaariprojekti

Lasten toiveista aloitettiin samanaikaisesti kaksi projektia, transformers- ja legoprojekti sekä koru- ja sateenkaariprojekti.

Molemmissa projekteissa mietimme ensin yhdessä lasten kanssa projektien mahdollisia sisältöjä. Lapset toivoivat hienoja rakennelmia, liikuntaa, askartelua ja korujen tekoa.

Osa lapsista lähtikin rakentamaan legoja, ja osa haki tietoa transformers -hahmoista aikuisten kanssa netistä. Legorakentajat etsivät malleja kirjastosta lainatuista legokirjoista. Jokainen sai oman projektilaatikon rakennelmiensa säilyttämiseen, jotta voi jatkaa rakentamista aina tarvittaessa. Lapset piirsivät transformers -hahmot paperille, jonka jälkeen ne muuntautuivat mm. urheiluautoksi ja rekaksi.

Koru- ja sateenkaariprojektissa aluksi lapset tekivät villalangoista ystävyyden nauhan ranteeseensa.

Seuraavaksi oli vuorossa helmien pujottelu kaulakoruun sekä rintakorun teko kierrätysmateriaalista eli tuikkukynttilän metalliosasta.

Projekti päättyi ihanien sateenkaarien askarteluun.

Tunneprojekti

Tunteita käsittelemme päivittäin, joten seuraavaksi projektiksi valitsimme tunneprojektin. Kävimme läpi ilon, surun, vihan ja pelon tunnetta erilaisin keinoin: luimme tunteista kertovia kirjoja, jaoimme kokemuksia tunteista, käytimme tunnekortteja vahvistamaan sanoja. Olemme yhdistäneet myös osan Askeleittain-ohjelman korteista tunneprojektiin.

 Lapset tekivät omat tunnekorttinsa, jotka he veivät omaan kotiin käyttöön. Vanhemmat vastasivat tunnekortti -kyselyymme.

Leikimme pehmoleluilla ja keskustelimme tunteista pehmojen avulla. Yhdistimme tunteet myös sääntöleikkeihin, joita leikimme mm. koulun salissa.

Eskarin uimakoulu

Uimakoulumme on Aurajoen Uinnin järjestämänä Eptihiassa, Meriläistentie 1, jonne pääsemme kätevästi bussilla n:o 9. Alkeisuimakoulun tavoitteina on mm. veden pelon voittaminen ja vedessä vaakatasoon pääseminen hauskanpitoa unohtamatta.

Lasten mielestä parasta on aarteenetsintä eli esineiden sukeltaminen pohjasta 🙂 Kaikki onnistuivat!

JEE – kohta pääsemme uimaan :). Altaassa harjoittelemme meritähti- ja selinkelluntaa, liukuja, potkuja, myyräuintia, alkeisselkäuintia ja hyppyjä. Käymme syvällä uimassa ja hyppimässä ”pötkylöiden” avulla. 

Uimakouluviikolla täytämme uima-aapista kerraten aiemmin opittua taitoa.

Unelmien taikapuu

Lapset ja heidän perheensä osallistuivat toiminnan suunnitteluun kertomalla  ideansa yhteiseen Unelmien taikapuuhun, joka on ylätalon eteisen seinällä. Pidimme yhteisen tuumaustuokion, jossa lapset kertoivat omia toiveitaan tulevasta toiminnasta. Kyselimme Wilmassa vanhempien toiveita.

Unelmien taikapuu täyttyi upeista, erivärisistä lehdistä, joiden toisella puolella on toteutettava toive ja toisella puolella kulta- ja hopeahilettä. Kun lapsen toive on toteutunut, lehden kimaltava puoli käännetään esiin. Näin loppukeväästä puu kimaltelee loistossaan, kun kaikki toiveet ovat toteutuneet.

Eläin- ja metsäprojekti

Eläin- ja metsäprojekti käynnistyi lasten toiveista.

Luimme eläinsatuja ja tutuistuimme eläinkirjoihin yhdessä lasten kanssa. Lapset valitsivat mieleisensä eläimen, tekivät siitä hahmotelman sekä miettivät siihen tarvittavat materiaalit. Ja niin päiväkodin seinä täyttyi hienoilla erilaisilla eläimillä :).

Metsäretken yhteydessä teimme metsässä luontotaidetta luonnonmateriaaleista.

Liikennepoliisit pyöräilypihalla

 Syyskauden alussa liikkennepoliisit opettivat eri kulkuneuvojen käyttöä ja pyöräilypihan säännöt.

Jokainen reipas pyöräilijä sai lopuksi leiman käteen ja askarteli oman pyöräilyajokorttinsa.

Uittamon eskareiden syksyn puuhia

 

     Eskareiden syksyyn on mahtunut paljon erilaista puuhaa. Tässä pieni kurkistus puuhiimme, olkaa hyvät!

Metsä on tullut meille tutuksi, niin retkillämme, kuin oma lähimetsämme viikoittaisilla ulkoiluillamme.

Hilda ja Hulda kirkonrotat vastaanottivat meidät Turun Tuomiokirkossa.

Taikaamaan tarinat hahmoineen ovat olleet osana esiopetustuokioitamme. Tarinoiden kautta olemme päässeet opettelemaan mm kirjaimia sekä numeroita.

Monenlaiset rakentelupuuhat ovat olleet esikoululaisille mieluisia syksyn aikana.

 

Esikoululaiset ovat saaneet olla ”perämiehiä” kukin vuorollaan viikon. ”Perämies” on saanut erityistehtäviä viikon aikana ja ollut enemmän aikuisen apuna. Olemme myös tehneet retken perämiehen pihaan. Digikameran ja Smart- taulun avulla perämies on saanut kertoa viikonlopustaan meille kaikille. Perämiehen mukana on seikkaillut lemmikkimme Pentu-koira.
Leikki kuuluu olennaisena osana päiviimme!
Oli ennen Onnimanni- kirja on yksi monista lepohetken saduistamme. Tämä oli suuri suosikki lasten keskuudessa niin tarinoineen kuin leikkeineenkin.

Läheisyysliikunta on myös tullut meille tutuksi syksyn aikana.
Sirkuskoulun riemua ja vauhtia 🙂

Susien palloseura, jalkapallojoukkueemme nimi. Jalkapallo vauhditti meitä alkusyksystä niin pelaten kuin kannustaen.
Aurajoen uinnin järjestämä uimakoulumme oli marraskuun aikana. Tuolloin lapset pohtivatkin pitääkö ryhmämme nimi vaihtaa Vesipedoiksi. Nimi olisi kuvastanut hyvin rohkeita ja taitavia uimareitamme.
Syntymäpäiviäkin olemme viettäneet useammat syksyn aikana. Sankarin itse tekemä kakku on koristanut juhlahetkeä. Synttärirokki on raikunut ja onnittelulaulukin kajahtanut monella eri kielellä 🙂
Suomi 100vuotta- teema. Montaa asiaa on mietitty ja tehty tämän aiheen ympärille. Myös juhlat saimme juhlia kaikki päiväkodin lapset vanhempineen yhdessä.

 

Uuno- juhlat

      Tammikuussa 2016 Paavo Nurmen säätiö lahjoitti lisää liikettä -palkinnon ”Ilo kasvaa liikkuen” -ohjelmalle ja Turun kaupungin varhaiskasvatukselle.  Palkinnon nimi on Uuno -pysti ja vihdoin ja viimein viikolla 9 se saapui meille Uittamon päivähoitoyksikköön.

Eskarit saivat tärkeän tehtävän hakea Uuno -pystin meille ja he lähtivätkin innokkaina bussilla matkaan.

JEEEEE! Vihdoin se saapui meille! 🙂

Torstaina 2.3 sekä Jalustinkadun väki että Susiniitynkadun väki kokoontuivat koulun saliin viettämään yhteistä Uuno – juhlaa. Juhla alkoi Suomen juhlavuoden kunniaksi siitä, kun Suomen lippu kannettiin eskareiden johdolla sisään. Sen jälkeen Maamme- laulu kajahti soimaan ja kylläpäs Jalustinkadun lapset osasivatkin laulaa sen hienosti.

Jokainen ryhmä oli suunnitellut juhlaan jonkin ohjelmanumeron. Suurin osa ohjelmanumeroista oli vanhoja perinnelaululeikkejä Suomen juhlavuoden kunniaksi. Kaislojen ”Kis kis kippurahännän” vuoro oli ensimmäisenä.

Sitten oli Apiloiden vuoro. He olivat valinneet oman suosikkilaulunsa ”Leppäkertun aamutoimet”.

Helmiköiden laululeikkinä oli ”Matkimisleikki”.

Koko sali paukkui, kun Sarat paukuttivat rumpuja ”Rumpalipoika”- laulun tahtiin.

Jalustinkadun väen suosikkilaululeikki on ollut ”Suutari, räätäli” ja sen he osasivatkin laulaa ja leikkiä hienosti.

Lopuksi oli vielä ”Kehrätkäämme silkkilankaa” laululeikin vuoro.

 Iloiset Uuno- juhlijat. 🙂

Kiitos kaikille juhlista! T:Uittamon phy:n aikuiset

Talven puuhia Taskuravuissa

Taskuravuissa on huomattu, ettei talvikuukausia enää olekaan jäljellä kuin viikon verran, jonka jälkeen odottaa jo keväinen maaliskuu. Nyt onkin siis aika palata hieman taaksepäin talven touhuihin.

Tammikuussa jatkoimme metsäteemaan tutustumista tutkimalla erilaisia metsäneläimiä ja niiden jälkiä. Metsäneläimet olivat seikkailleet Taskurapujen huoneessakin ja jättäneet jälkiään ympäriinsä. Löytyipä huoneesta ainakin suden, ketun, karhun, hirven ja oravan tassunjälkiä.

Lisäksi taiteilimme talviset metsämaisemat, joihin lapset saivat lopuksi liimata kiinni piirtämänsä metsäneläimet. Eläinten piirtämisen apuna käytettiin eläinten kuvia, joista lapset saivat tarkastella esimerkiksi eläinten väriä tai jalkojen lukumäärää.

 Metsäneläimet ovat seikkailleet myös lasten leikeissä ja eläinsatuja sekä -tietokirjojakin on luettu innolla päivittäin.

Viikottaisilla metsäulkoiluilla lapset ovat rakennelleet majoja, leikkineet eläimiä, kiipeilleet puissa, liukuneet liukureilla ja rakennelleet lumiukkoja.

Iloksemme pääsimme tammikuussa kahdelle Kaisan Koulun pitämälle tanssitunnille. Ensimmäisellä kerralla musiikin tahdissa liikkuivat erilaiset eläimet talvisessa metsässä ja toisella kerralla taivaalla lentelivät ainakin revontulet ja lumihiutaleet. Kokeiltiinpa tunnilla myös, millaisia lumipalloja lapset saavat itsestään muodostettua.

Helmikuussa pohdimme, millaista on olla hyvä kaveri ja, miten pystymme olemaan kavereille avuksi. Ihanasti jokainen lapsi onkin auttanut toisia ja tuonut hyvää mieltä sekä lapsille että aikuisille. Ystävänpäivän kunniaksi saimme seurata nukketeatteriesitystä sekä laulaa ihania ystävyyslauluja. Lisäksi kaikki taskuravut saivat askarrella ystävänpäiväkortit, jotka ystävänpäivänä arvottiin jokaiselle.

Muutamat ihanat talvisäätkin sattuivat kohdalle ja pääsimme koulun kentälle luistelemaan. Lapset nauttivat luistelusta ja riemunkiljahduksia kuului aina, kun luistimilla pääsi taas eteenpäin hieman pidemmän matkan. Lisäksi luistelukentällä todistettiin kaveruuden voimaa, kun taskuravut kovasti kannustivat toisiaan ja leikkivät yhdessä. Vielä toivotaan lisää pakkaspäiviä, jotta pääsisimme luistelemaan!

Pakkaskeleillä saimme myös tilaisuuden tutkia jäätä. Katselimme, mitä kaikkea sulaneesta lumesta löytyykään (ötököitä ja hiekkaa ainakin!) ja, mitä vedelle tapahtuu jäätyessään. Lisäksi katsoimme mikroskoopilla jäätä, joka näytti lasten mielestä todella kauniilta:

Aurinkoista keväänalkua kaikille!