Pyrstötähtien juhlatohinaa

Viikko 46 alkoi leikkipäivällä Pyrstötähdissä. Lapset toivat lempilelujaan, ja eskarit saivat hyvät leikit keskenään. Tiistaina saimme koko aamupäiväksi käyttöön toisen ryhmän Smart-älytaulun, jonka parissa pähkäilimme kalenteria ja matemaattisia ongelmia. Olimme vielä lisäksi ottaneet mukaan Ipadit ryhmistä. Lapsista tällainen uusi kokemus Smartilla oli mielenkiintoinen ja uteliaisuutta ryhmässä riitti.

Itsenäisyyspäiväjuhlallisuudet korvaisivat tänä vuonna Meteorikadun päiväkodin joulujuhlan. Sitä varten olemme hyvissä ajoin aloittaneet koristeiden tekemisen Suomi 100-hengessä. Viikko jatkuikin eskareiden jakaantuessa ryhmien kesken askartelemaan aihetta koskevia töitä. Työt jatkuisivat lähiviikkoina ja huipentuvat kuun lopulla pidettävään juhlaan.

Lissujen pienryhmä pääsi Pyrstötähdistä käymään kirjastokurssilla, joka pidettiin Hirvensalon kirjastossa. Linja-auto vei meidät kävelymatkan päähän ja kirjastonhoitaja perehdytti lapset lainaamisen saloihin ja kirjaston sääntöihin. Pääsimme myös kokeilemaan kortilla lainaamista ja kuinka palautus tapahtuu. Eskarit saivat myös lomakkeet kirjastokortin tilaamista varten. Monsterien pienryhmä saapui kurssille viikolla 47.

Viikko päättyi ikimuistoiseen luistelutapahtumaan Marli-Areenalla. Skating Club Turku-taitoluisteluseura oli lähestynyt päiväkotiamme sähköpostitse ja tarjosi luistelun opetusta veloituksetta. Otimme mahdollisuuden ilomielin vastaan, ja kaukalossa kirmanneet lapset saivat opetusta taitoluistelinuorilta ja tanssia jäällä tuttujen kappaleiden soidessa taustalla. Kaukalossa oli samaan aikaan myös muita ryhmiä, mutta se ei vauhtia haitannut. Kiitimme seuran nuoria luisteluopettajia lähtiessämme ja linja-autolla jatkoimme kohti Haarlaa.

Viikko 47 alkoi pikkujoulujuhlan lauluharjoituksella ja jatkoimme itsenäisyyspäiväjuhlien kappaleen treenaamista. Pikkujouluissa eskarit kajauttavat ilmoille ”Tonttu Torvisen” ja joulujuhlan korvaavan itsenäisyyspäiväjuhlallisuuksien esityksenä on ”Ole Mulle Kaveri”. Tiistaina jatkoimme menestyksellistä yhteistyötä ekaluokkalaisten kanssa. Teimme luokkamme ikkunoihin kynttilät, joista osa päätyi myös K-Market Deliin esille. Saamme kaupasta piparitaikinaa töitämme vastaan.

Viikon puolessa välissä lapsilla ja aikuisilla oli vuorossa valokuvaus. Pyrstötähdet menivät kameran eteen heti aamusta ja ryhmäkuvan lisäksi halukkaat saivat kaverikuvan muistoksi. Aikuisten vuoro oli ryhmien kuvausten jälkeen. Loppupäivän lapset jatkoivat keskeneräisiä töitään ja askartelivat sekä leikkivät niin ulkona kuin sisälläkin. Seuraavana päivänä toinen ryhmä pääsi vuorostaan kirjastokurssille, kun viime viikolla kurssin suorittaneet eskarit keskittyivät saduttamiseen.

Viikon viimeisenä päivänä saimme syödä aamupalan omassa ryhmässä. Joulupuuroa oli tarjolla jokaiselle ja tontut hyppivät ikkunoiden takana vuodenaikaan sopivasti liittyen. Päivän tärkeimpänä oli vuorossa kuitenkin koko päiväkodin pikkujoulut salissa. Tonttulakit päässään lapset esittivät omissa ryhmissään jouluisia lauluja muille päiväkodin lapsille. Kattilaa hämmennettiin ja huikeat esitykset siivittivät ryhmämme käymään heti pikkujoulujen jälkeen 5C-luokkaan, jossa saimme kunnian nähdä oppilaiden itsensä käsikirjoittaman ja esittämän tarinan Heinähatusta ja Vilttitossusta.

Juhlaviikolla valmistelimme alkuviikosta lasten kanssa tonttuovea, josta eskarin oma tonttu pääsisi kurkkimaan, mitä lapset ovat tehneet sekä tuomaan mahdollisia viestejä. Askartelemme tonttuoven ympärille myös jouluisan maiseman, johon jokainen eskari sai mielikuvitusta hyväksi käyttäen keksiä oman teoksen. Viikon puolessa välissä vedimme kenraaliharjoituksen, jossa jokainen ryhmä pääsi lavalle esiintymään. Varsinaisessa juhlassa nähtiin ryhmien esitykset sekä lopuksi laulettiin yhteisvoimin Maamme-laulu.

Viikon viimeisenä ja joulukuun ensimmäisenä eskaripäivänä kävimme kaupunkiretkellä. Ihastelimme jouluikkunoita ja Kauppatorin joulutoria kuusineen ja valoineen. Lopuksi kiersimme Vanhassa Kauppahallissa sekä nautimme pipareista ja mehusta Sinisessä Junassa.