Tervetuloa Pyrstötähtiin!

Elokuun 15. päivänä aloitti Pyrstötähtien esikouluryhmässä 19 lasta, jotka innosta puhkuen saapuivat kolmen aikuisen ryhmään Haarlan koulun tiloihin. Osa lapsista oli jo aikaisemmin ollut päiväkodissa, kun taas osalla tätä taustaa ei ollut. Tärkeimpänä teemana alkuun olikin tutustuminen uusiin kavereihin ja esiopetusympäristöön.

Ensimmäisinä päivinä Pyrstötähdet tekivät kahdessa eri pienryhmässä omakuvat ja kynäpenaalit, jotka palvelivat tulevaa. Omakuvat olisivat tärkeä osa taideaapista, johon ryhmä tekee askarteluja vuoden aikana mm. kirjaimista. Esiopetuksen toisella viikolla lähdimme ensimmäiselle pitkälle retkelle. Kohteena oli Logomo ja lyhytanimaatiofestivaalit. Alle tunnin kestäneessä näytöksessä oli lapsille tarjolla 8 lyhytanimaatiota eri tekniikoilla tehtynä. Unohtumaton festivaali oli koko päivän reissu ja liikuimme linja-autoilla.

Toiselle esiopetusviikolle osui myös ensimmäinen aamunavaus salissa koululaisten kanssa. Ilona-pappi ja Päivi-kanttori tulivat eskareille tutuksi ja laulattivat yhteislauluja lapsille. Toinen viikko oli normaalia lyhyempi työntekijöiden kehittämispäivän vuoksi, joten pitkä viikonloppu tuli varmasti monelle tarpeen.

Kolmannella ja ensimmäisellä kokonaisella eskariviikolla pääsimme aloittamaan viikko-ohjelmat suunnitellusti. Luimme satua, jossa korostettiin lasten itsetuntoa ja omaa osaamista, sillä uudessa toimintaympäristössä lapset tarvitsevat kaiken tuen ja turvallisuuden tunteen. Viikko jatkui A-kirjaimeen tutustumisella ensin taideaapisen askartelulla ja sitten ensimmäisillä vihkotyöskentelyillä.

Viikko huipentui musiikkituokioon ja jumppaan koulun salissa. Pyrimme Pyrstötähtien ryhmässä painottamaan toiminnallisuutta ja toteuttamaan vuoden aikana asioita lapsilähtöisesti. Ryhmässämme on erittäin hyvä yhteishenki niin lapsien kuin aikuistenkin kesken, ja olemme saaneet pienryhmätoimintamme etenemään suunnitellusti.

Mainitsemme vielä uudistetun varhaiskasvatussuunnitelman, jossa painotetaan erityisesti lasten ja aikuisten osallisuutta. Tulevassa vanhempainillassa aiomme tuoda esiopetussuunnitelmaamme paremmin esille ja kuulla vanhempien ajatuksia osallisuudesta. Esiopetusryhmässämme on pidetty näin alussa tärkeinä teemoina ryhmäytymistä, itsetunnon vahvistamista, oman paikan löytämistä ryhmässä ja ystävyyttä. Käsittelemme edm. aiheita leikeissä, saduissa ja muissa toiminnoissa.

Syksyisin terveisin Pyrstötähdet