Kotimatka ja pikakäynti Amsterdamissa (6.5.)

Hotelli Bastion on laatutasoltaan opettajalle, joka säästää tietysti Erasmus+ -rahoja tärkeämpiin kuluihin, kuten vaihtojen määrän lisäämiseen, ihan ok. Sijainti vain ei ole ihan juna-asemalla, vaan väliä kävelee noin puoli tuntia. Aamun lähtö oli siksi aikainen ja nopealla aamupalalla, sillä sitä saa arkisin klo 6 ja viikonloppuisin klo 7 alkaen. Kerjäämällä hiukan saimme sen jo klo 6.45, jotta ehdimme 7,47 lähtevään junaan kohti Amsterdamia. Kotimatka alkaa, mutta ensin on tietysti nähtävä edes vilaus Amsterdamista. Kylmää ja sateisen oloista on edelleen.

Junat olivat (taas!) ihan umpitäynnä. Amsterdamissa oli kuitenkin hyvä ilma ja kaunista. Rautatieasemalla on hyvä ja helppo matkalaukkusäilytys (tosin maksaa vähintään 7 eur, mutta sillä saa vuorokauden säilytyksen).

Juustot ostettiin kotiinviemisiksi. Parissa tunnissa ei paljon ehdi, mutta päiväretki Amsterdamiin kannattaa vaihto-opiskelijoidenkin kyllä tehdä. Siihen tosin saa palamaan sen 55 euroa junalippuihin edestakaisin, mutta tulo- ja lähtöpäivänä ei ehdi näkemään kyllä tarpeeksi.

Groningen ja Bevrijdingsdag-festivaali Leeuwardenissa (5.5.)

Hollannissa on toisen maailmansodan loppumisen juhlistamiseksi useitakin tapahtumia toukokuun viidentenä päivänä.

Päivän aattona eli eilen 4.5. kunnioitetaan kaikkia toisessa maailmansodassa menehtyneitä kahden minuutin hiljaisuudella klo 20.00. Tällöin Hollannin liput laskettiin saloissa puoleen tankoon, kaikki lopettivat työntekonsa ja liikenteenkin piti seisahtua. Me katsoimme tämän hotellilta ja siellä olleet kyllä noudattivat tätä. Käytävän radiokin suljettiin.

5.5. on Leeuwardenissa ja useissa muissakin kohteissa kaupunkifestivaaleja (kuten meidän DBTL) useine ulkoilmalavoineen. Esiintymässä on kaikille ikäryhmille parhaita esiintyjiä. Meillä oli ihan itsenäistä aikaa koko tämä päivä, koska koulut olivat kiinni. Aamuksi ajoimme junalla Groningeniin. Matka kestää junilla (snelltrein, stoptrein) noin 40 min ja maksaa noin 10 euroa/suunta. Groeningen on noin 200 000 asukkaan yliopistokaupunki ja matkalla näkee mukavastai Hollannin maaseutua eläimineen ja tuulimyllyineen.

Groningen on päiväretken väärtti. Kaupungissa on leveämmät kadut, useita toreja ja kaupunkikierroksen voi kävellä omatoimisesti turisti-infon kartan avulla (maksaa euron) tai mustia katukilpiä seuraamalla. Keskusta ei ole iso. Vessamaksuihin kannattaa varautua (50-70 snt).

Koulun kulttuurilinjan (D’Drive) opiskelijoiden esiintymislava Bevrijdingsdag-festivaaleilla on tuossa suunnassa.

Puolen päivän jälkeen ajoimme junalla takaisin ja Leeuwardenissa olikin nyt kun Bevrijdingsdag sattui perjantaille jo kova pitkän viikonlopun meininki. Nuorisoa kaduilla paljon ja useiden ulkolavojen edustat tiukassa väkeä. Kävimme lounaalla nuortenkin kehumassa edullisessa Double-B -hampurilaisravintolassa. Paikka sopii nuorten kukkarolle, hampurilainen kootaan listalta rastittamalla asiakkaan toiveen mukaan, ja maksoi juomineen (olivatpa ne sitten oluita tai viinejäkin) hiukan päälle kympin.

Festarialueella tapasimme Leeuwardenin opettajia (Marcel x 2 ja Sjoerd Wijkel koulun digimateriaaliyrityksestä) kuten he aikaisempina päivinä olivat ajatelleetkin; Leeuwarden on kuitenkin aika pieni paikka. Muutaman oluen parissa kävi ilmi, että osa seurueesta on suuntaamassa Suomeen moottoripyörillä kesällä. Heillä on ajatuksena levittää Praktijkroute-koulutusta Euroopan Shelliin. Tämä sisältää mahdollisuuksia meillekin.

Sitten pitikin lähteä ostamaan tuliaisia, joille paras ostelupaikka on supermarketit (esim. Jumbot) varsinkin, jos tuomiset ovat ruokaa. Huomenna tosiaikaisin aamulla näkemään Amsterdamista edes vilaus.

Opiskelijoiden kannattaa muistaa tulevia vaihtojaksoja suunniteltaessa, että keväisin on muutamia rikkonaisia viikkoja ja mahdollisesti jopa pari viikkoa vapaata koulusta välillä. Tämä ei varmaan haittaa, jos tänne tullaan työssäoppimisjaksolle, koska kaikki palvelut toimivat lomista ja juhlapäivistä huolimatta. Ehkä vähän lyhyemmin aukioloajoin, mutta kuitenkin. Kannattaa vain tulla sen verran aikaisin keväällä, että ehtii ystävystymään jonkun kanssa jo ennen lomajaksoja!

Kesälomakauden alkua porrastetaan Hollannissa ja alueet vuorottelevat siinä, kenen vuoro on milloinkin olla ensimmäisenä. Lukukausi voi siis alkaa kovin eri aikoihin eri vuosina.

Work Place Driven -koulutustapaan tutustumista (3.5)

Sen lisäksi, mitä eilen koululla opimme, saimme tänään tavata ihan oikeita opiskelijoita heidän työpaikallaan sairasvakuutusyhtiö DFZ:ssa. Siellä toteutetussa ryhmäcoachauksessa oli läsnä seitsemän eri työpaikoilla lähiseudulla opiskelevaa sihteerin eri leveleitä suorittamassa olevaa opiskelijaa (16-24 v., joista kaksi ihan uutta), kaksi coachia koulusta ja yksi työpaikoilta. Lisäksi tietysti me neljä (opiskelijat Michelle ja Saana sekä opettajat Kalle ja Nina).

Coachingissa opiskelijat tapaavat oman opettajacoachinsa kerran viikossa. Tapaamisen tarkoitus on antaa opisjelijoille mahdollisuus kysellä viikon aikana esille tulleita asioita, joihin tarvisevat apua. Vertaisoppimisen kautta ryhmän opiskelijat oppivat toisiltaan, miten vastaavissa tilanteissa voi toimia. Joku opiskelijoista toimi aina puheenhjohtajana. Kysymyksiä lähetettiin verkkoympäristöön etukäteen. Osa opiskelijoista oli tehnyt joitain leveleitä koululla, olleet töissä välillä. Suoraan peruskoulusta praktijkroutelle tuleminenkin on mahdollista.

Tämän lisäksi kiersimme yrityksessä tapaamassa heidän työpaikkaohjaajansa. Osallistaminen on henkivakuutusyhtiönkin filosofiana ja opiskelijalle annetaan oma työtehtävä ja aito vastuu sen suorittamisesta. Tähän toteutustapaan on valikoitunut nopeasti eteneviä, nopeasti oppivia ja lahjakkaita opiskelijoita, joille Hollannin normaali yhtä oppiainetta kerrallaan opiskeltava koulumuoto ei ole sopiva tai koulun projektit eivät anna tarpeeksi.

Henkivakuutusyhtiön periaatteiden mukaan lounalla tarjottiin edullisimmin aina terveellistä ruokaa. Epätervellisestä joutui maksamaan lisää. Nyt sai varoa jo Visa-kortinkin toimintaa, ja käteinenkään ei kelvannut. MasterCard ja Maestro-maa tämä on. Ruokakaupassa sama juttu. Varaa sinne käteistä! Hoillantilaiset käyttävät omaa PIN-korttiaan.

Koululle takaisin mennessä pääsimme tutustumaan digitaalisen opetusmateriaalin tuotantoon. Se tapahtuu koulun kielikeskuksen entisen opettajan perustamassa, koulun tiloissa toimivassa yrityksessä FC Sprint2. Firma tarjoaa oppimisympäristön Friesland Collegen opiskelijoille ja tuottaa digimateriaalia Diglin-alustalle alunperin kielikeskusta varten. Taustalla on yhteistyötä eri yliopistojen kanssa, mm. Jyväskylän yliopiston. Laajentamista he suunnittelevat ammatillisiin opintoihin. Datanomiopiskelijoille tämä voisi olla mahdollinen työssäoppimispaikka, mutta tästä ei ole alustavastikaan vielä sovittu.

Iltapäivän lopuksi tapasimme Level 2 äidinkielen opettajan, joka valotti parivuotisen, yksinkertaisiin tehtäviin valmentavan koulutuksen rakennetta. Samalla näimme hoitoalan opetustilat ja opiskelijoiden kahvilakioskit sekä itseopiskelutilat. Omia koneita opiskelijat eivät käytä.

Päivän päätteeksi kurkkasimme vielä sisään kultturikeskus Neushoorniin, joka on monimuotoinen toimintakeskus musiikin, tanssin ja esittävän taiteen saralla (koulun osa D’Drive). Kaikki toimivat vastikään remontoiduissa tai uusissa tiloissa, oli sitten kysymyksessä työpaikka, koulu tai niiden yhdistelmä, jollaiselta Neushoorn vaikutti.

Päivä päätyi sopivasti ja ilma oli sopiva, joten ostoskeskustakin näytti ihan eriltä kuin sateisina synkkinä edellisinä iltoina. Kokonaiskävelymatkaksi tuli tänään 11.8 km.

Friesland College ja mitä täällä tehdään? (2.5)

Kevät on Hollannissakin ainakin kuukauden jäljessä, kuten Suomessakin 2017. Kuva on koulun  pihalta.

Friesland Collegen (lausuvat: friisland kolliis) nettisivuilla ainakin nyt löytyy Organisatie-linkin alta kaikki koulut, jotka alueelliseen keskukseen kuuluvat.
http://www.frieslandcollege.nl/

Kouluunkin tullaan pyörällä.

Opiskelijamäärä on 10 000, joista 5 000 on aikuisopiskelijoita. Koulutaloja on kuusi. Koulussa School of commerce and services (School voor Commercie & Dienstverlening ) on noin 1 500 opiskelijaa, joista 150 opiskelee Work Place Driven  (praktijkroute) opiskelumuodolla. Koulu sijaitsee kaikkialta kävelymatkan päässä Juliaanalanilla. Siinä yksikössä on ainakin kaupallinen koulutus ja liikunta-ala, hoitoalaa useilla leveleillä ja kielikeskus vieraille kielille. Hollannin kieltä opetetaan Hollanti toisena kielenä -tyyppisesti yksiköiden sisällä, ei kielikeskuksessa. Maahan muutettaessa opiskelupaikan saadakseen pitää olla tehtynä vaikeahko kieli&yhteiskuntatesti hollanniksi.

Koulun ravintolan lounaslista

Kouluruokailu ei ole ilmaista. Koululla voi ostaa koulun kahdesta opetusravintolasta lounaan edullisesti (muutama euro), automaateista, kahvilasta tai leipomosta jotain tai sitten ottaa eväät päivän ajaksi vaikkapa eväsboksissa mukaan. Opiskelijoiden kannattaa muistaa tämä ja samalla rutiinilla kuin retkeilymajalla valmistaa itselleen muuta ruokaa, hoitaa myös eväsasian kuntoon.

Mitä on Work Place Driven -koulutus?

Kaikki koulutus tapahtuu työpaikalla. Opettaja ohjaa 24 opiskelijaa, jokaista tunnin ajan viikossa. Samassa työpaikassa on usein monta opiskelijaa, jolloin coaching voi olla myös ryhmän ohjaamista.  Koululle opiskelijat eivät välttämättä koskaan tule, jos eivät tarvitse mitään teoreettisia esim. kielikursseja. Opiskelun voi aloitaa milloin vain. Koulumaisen käyttäytymisen estäminen on ollut Marcelin johtoajatuksena. Opettajat syyllistyvät tähän liikaa. Coachingin hoitavat ohjaajat, Workshopeja ohjaavat opettajat. Heillä on eri roolt. Opettajat myös tekevät laadunvarmistuksen tutkinnon perusteisiin verraten. Koulutus on osoittanut toimivansa ja jatko-opiskelu tutkinnolla näin suoritettuna on mahdollista. Arvosanoja ei kuitenkaan tule, koska työpaikalla vain verrataan, osaako asian vai ei.

Onnistuminen perustuu siihen, että yhteistyössä on isoja työpaikkoja, koska hallinto on helpompi järjestää ja idean avulla myydä useita opiskelijoita kerralla samaan paikkaan.  Mukana olevilla yrityksillä on myös selkeästi yhteiskunnallista vastuuta. Esimerkkinä vanhustenhoidon iso yritys (Zuidoostzorg). https://www.zuidoostzorg.nl/

Vierekkäin Suomen ja hollannin koulutusjärjestelmät.

Suomen koulutusjärjestelmä. Kaikki ammatillisen perustutkinnot ovat level 4:llä.
Hollannin koulutussysteemi. Huomattavaa on, että ammatillisella tasolla tehdään level 2-4 opintoja.

Aluksi tuli sellainen olo, ettei Friesland Collegen väki ole ollenkaan kiinnostuneita muusta kuin kertomaan itestään koko ajan. Heidän käsityksensä siitä, että he ovat kaikkia muita maita kovin paljon edellä kävin hyvin selväksi. Kehittymättömät maat he karsivat ensin, koska yhteistyötiedusteluja on tullut jo liikaa.

Kuitenkin pitää selvittää, millaisista vaihdoista he ovat kiinnostuneita. Yhteistyösopimus Friesland Collegen ja Turun sivistystoimialan kanssa on voimassa ainakin 31.5.2018, jollei uusia KA1:siä Erasmus+ -ohjelmasta haeta maaliskuussa 2018.

 

Perille päästy! (1.5)

Matka-aika kotoa 9:00, perillä hotellilla vasta Suomen aikaa klo 21!
Eli vaikka lento on nopea ja halpa, menee matkaan vielä Suomen päässä junan/bussin 2 h ja Hollannin päässä samaten 2,5 h. Kustannuksia tulee lennon lisäksi helposti 50-60 euroa lisää. Paikan päällä ei saa opiskelija-alennuksia junassa, ja ruuhka-aikaan on kalliimmat hinnat. Paikalliset opiskelijat saavay julkisen kulkuvälinelipun ilmaiseksi, mutta ulkomaalaiset maksavatt lippunsa itse. Bussissa liput ovat halvemmat. Varokaa Visa Electroneja, lippuautomaatissa emme saaneet niitä ainakaan toimimaan. Junalippukassalle oli pitkä jono ainakin lentoasemalla.

Hollannin alueet. Leeuwarden sijaitsee Pohjois-Hollannissa, Frieslandissa. Hollantilaiset ovat hyvin tarkkoja siitä, millä alueella sanovat asuvansa.

Lippuautomaatti puhuu hollantia, kielen voi vaihtaa englanniksi. Paikkakunta Leeuwarden löytyy helposti, alueen nimi on Friesland (friisiksi Fryslan). Hollantia ja friisiä puhutaan molempia, ja jotkut vanhukset puhuvat pelkästään friisiä. Aikuisväestö ja nuoret puhuvat hyvinkin sujuvaa englantia riippumatta koulutustaustasta.

Koko porukka saatiin yöpymispaikoille Blokhuispoortiin ja Bastion hotelliin. Ensin mainittu on ihan mahtava paikka: retkeilymaja, joka on tehty vanhasta vankilasta upeasti remontoimalla. Alakerroksissa on yrityshotelli mm. käsityöläisille ja ohjelmoijille ja parissa kerroksessa Alibi Hostelin majoitustiloja. Vastaanotto oli erittäin huolehtiva: rauhoittelivat meitä opettajia, että tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun heillä on vaihtareita majoituksessa.

Tylypahk… eiku Blokhuispoort

Parina päivänä paikka on täyteen buukattu, mutta samalla hostelilla on toinen paikka parin korttelin päässä, joten tilapäinen siirtyminen sinne pariksi yöksi on järjestetty. Sijainti on ihan upea aivan keskustassa! Itse asiassa Leeuwardenissa  mihinkään ei ole pitkä matka.

Entisiä vankilasellejä upeasti retkeilymajaksi remontoituina

Bastion hotelli on liki kulkuväylien varrella sijaitsevien meikäläisten Scandicien vastine. Palvelultaan ok, ja heti tullessamme saimme tietää, että Friesland Collegessa opiskellut vastaanottotiskin tyttö vaikutti tyytyväiseltä saamaansa koulutukseen. Toinen työntekijä, Justin olikin sitten Frieslandin rehtorin Peterin poika! Oikein tervetullut olo tuli. Molemmat majoituspaikat ovat hinta-laatusuhteeltaan loistavia. Lehmä on Frieslandissa esillä monessa paikassa ja sisustuksessakin.

 

 

Workshoppia, mentorointia ja liikunta-alaa (4.5)

Vakuutusyhtiöllä oli tänään aamulla kahden opiskelijan laskutusaiheinen workshop. Toinen opiskelojoista oli juuri aloittanut ja toinen valmistumassa. Vertaisoppimista siis käytetään paljon. Vakuutusyhtiöstä on vuokralla luokkatila ja kaikissa firmoissa opiskelevat käyvät opetuksessa siellä. Olimme mukana opiskelijoiden kanssa. Friesland Collegen opettaja vastaili opiskelijoiden kysymyksiin ja samalla takasi, että teoriatieto laskutuksesta kohtaa opiskelijoiden arkityössä.

Malli oli sellainen,

  • että opiskelija ensin tutkii teorian esimerkiksi kirjasta,
  • tekee lyhennelmän,
  • etsii töistä saman työvaiheen esimerkiksi prosessikaavioina
  • ja vertailee, missä mennään teorian mukaan ja missä poiketaan.
  • Seuraavalla viikolla tarkastus.

Joka viikko on 1,5 h workshoppia. Sen jälkeen tällä kyseisellä opettajalla oli tavallista luokkaopetusta. Hänelle ei ollut ongelma vaihtaa opetustyyliä välillä. Tarvitsisimme omille opettajillemme samaa joustavaa ajattelutapaa.

Kivasti koululle kyyditetynä Marieclaire oli järjestänyt erityisohjelmaa, jossa ensin korkeakouluopiskelija, joka toimii opiskelijoiden mentorointiohjelmassa kertoi heidän toiminnastaan.  http://www.mentorprogrammafriesland.nl/

Ammattiin opiskelevilla voi olla mentori alusta alkaen, mikäli he haluavat. Vapaahetoinen mentori auttaa opiskeluun ja yksityiselämään liittyvissä haasteissa. Tämä selkiyttää myös sosiaalityöntekijän ja kuraattorin työnjaossa ja on matalan kynnyksen tukitoimintaa. Mentoroinnin mainitsi myös Turulle yhteinen hankekumppani, yksi rehtoreista Peter van der Heijden. Koululla on ollut vahvasti opiskelussa mukana varhaisen puuttumisen ohjelma ja itsetuntemuksen edistäminen, joilla pyritään drop-outien vähentämiseen dramaattisesti. Friesland College on viiden parhaan koulun joukossa Hollannissa drop-outien vähentämisessä vuosittain. Kymmenen vuotta sitten ennen toiminnan aloittamista tilanne oli paljon pahempi. Ryhmänohjaaja Hollannissa on samalla opiskelijan oma opo.

Koulun toinen yritys – MentorProgramma Friesland (yrityksen manageri on Kamilla Gorczynska)- hankkii myös yrityksiltä pieniä toimeksiantoja ja projekteja harjoitteleville opiskelijoille. He myös järjestävät workshoppeja ja ohjelmaa monille kohderyhmille mukaanlukien maahanmuuttajat. Kaikki saavat kohdata oikeita asiakkaita. Leeuwarden on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2018 ja siihen on koottu opiskelijaryhmä, joka hoitaa yrityksien jo tilaamaa ohjelmaa suunnitteluineen ja järjestelyineen. Maahanmuuttajakoulutuksen kehittämisestä yhdessä MentorProgramma Friesland on hycvin kiinnostunut.

Lounaalla Marieclairen ja Peterin kanssa sovimme, että listataan sekä opiskelijoista että opettajista toiveemme ja tarjouksemme tuleviksi vaihdoiksi Friesland Collegen ja Turun ammatti-instituutin välillä. Tarvitaan vähintään tiedot: milloin, mitä tekemään, kuinka pitkäksi aikaa, asuminen, hinta.

Erittäin iso seinäkiipeilyalue Heerenveenin Sportstadin koulussa.

Iltapäivä oli matkan kohokohta: Heerenveenin  liikunta-alan yksikkö CIOS, jossa opiskelee noin 1200 opiskelijaa (sport&bewegen). Fasiliteetit olivat kadehdittavat: ihan uudet, stadion vieressä, uimahalli, kuntosalitilat viimeisen päälle, valtava palloiluhalli (jaettavissa useampaan osaan), telinevoimistelutila vakiokäytössä koko ajan, sisäluistelurata ja luistelujäähalli lähistöllä, seinäkiipeilyä – ihan mitä kuvitella saattaa.

Liikunta-alan ohjelman vetäjä oli myötämielinen vaihdoille ja heillekin tehdään ehdotus meitä ja toisaalta heitä mahdollisesti kiinnostavista lajeista. Vaihto tulisi ajoittaa viimeiseen erikoistumisvuoteen. Olemme täysin kahjoja, jos tätä mahdollisuutta hyödynnä. Tästä erityisen tekee se, että liikunta-alan koulutuksesta on siellä, missä ihmisetkin ovat (urheilijat, opiskelijat, kaupunkilaiset). Liikunta-alan kouluja on Hollannissa yli 40. Kampuksella on kaikki opiskeluun tarvittava, asuntoloita ei kuitenkaan ollenkaan ole, vaan opiskelijat vuokraavat yksityisiltä markkinoilta asunnon tai kulkevat vanhempiensa luota. Akatemiatason urhelilijoita oli kokonaismäärätä aika vähän.

Kotimatkalla piipahdimme Groun pikkukaupungissa järven rannalla. Paikka oli idyllinen vanhoine ja mataline taloineen, vähän samankaltainen kuin Naantali Suomessa. Paikka on saksalaisten suosiossa kesäisin, sillä heitä kokoontuu järville Matalan hintatason perässä. Paikkakunnalla on seudun paras ravintola.

Vaikka matkan aluksi hollantilainen itseriittoisuus yrittikin ehkä blokata meidät ulos yhteistyöstä, oli ääni kellossa tänään ihan toinen. Seuraavia listoja odotuksista ja siitä, mitä meillä on tarjota saimme aikaan. Ne pitää kääntää ja lähettää pian valmisteluun. Aktiivisuutta meidän suunnastamme tarvitaan, koska hollantilaisilla ei ole suoranaista tarvetta yhteistyölle. Ehdotusten pitää olla hyvin pureskeltuja ja liki valmiita käytännön tasolla onnistuakseen. Täytyy jaksaa perustella, mitä iloa yhteistyöstä on heille.

Opiskelijoille meillä on tarjota:
– hotellialaa, ravintola-alaa työssäoppien joko koulun toiminnoissa tai yrityksissä
– englanninkielisessä lastenhoidossa tai kielikylpyluokilla
– Konservatorion kanssa tehtävä yhteistyön mahdollisuus (Kalle: ota esille Bormanin, Hiltusen kanssa), Kulttuuripääkaupunkivuoden 2018 hyödyntäminen.
– liikunta-alalta: suunnistus, salibandy, jääkiekko, yleisurheilun tietyt lajit, triathlon, lumilajit (ei tosin Turussa), sulkapallo

Opiskelijoille toivomme:
– pidempiaikainen toistuva vaihto kaupalliselle (rahoitusala) tai matkailualalle, ravintola-alalle
– datanomivaihtoa FC Sprint2 kanssa
– mahdollisesti kulttuurialalle
– urheilijoille vaihto koululle

Opettajille meillä on tarjota:
– maahanmuuttajakoulutuksen kehittämisestä kiinnostuneita partnereita
– Eurooppalaisia hankeverkostoja aikaisemmista kontaktiverkostoista

Opettajille toivomme:
– pedagogisen osuuskunnan hyödyntämismahdollisuuksien ja Friesland Collegen koulun yhtiöiden vertailu
– tietämystä koulutuksen joustavuuden lisäämiseksi ja sen levittämiseksi opettajien keskuuteen (praktijkroute+oppimiskäsitys), ryhmävierailu
– yhteistyössä toteutettu pyörämekaanikkokoulutus, tutkinnon osista muodostuva tutkinto
– valinnaisuuden hallinnan kehittämistä yhteistyössä

 

 

 

 

Kohta mennään! (30.4)

Reittejä Leeuwardenissa

Kalle väsäili lähtiessään oheiset kuvakaappaukset.  Niistä on hyötyä, jos ulkomaan nettiliittymissä on pihistelty. Junaan Amsterdamin lentokenttä-Leeuwarden suositellaan plannerin käyttöä netissä. Tänään 1.5. Hollannissa on kuningattaren synttärit eli rajoitetusti vuoroja. Arkisin on paljon. Väli on ilmeisesti aika kallis. 2 h junamatkasta yli 25 euroa. Automaatilta lusäkuulumisia.  Näitä kirjoitan Turun linja-autoasemalla.