Oikeaa opetusta linjoilla

Uuden lukuvuoden myötä Turun perusasteella alkaa jo kahdeksas etäopetusvuosi. Pienistä pilottiryhmistä liikkeelle lähtenyt toiminta on laajentunut lähes vuosittain. Tänä vuonna Turku tarjoaa ensimmäistä kertaa opetusta myös muualle, kun ortodoksista uskontoa etäopetetaan ylöjärveläisille oppilaille. Tällainen yhteistyö on esimerkkitapaus etäopetuksen hyödyntämisestä, sillä tekniikka ei tunne kuntarajoja. Päättäjille on annettava aplodit rohkeudestaan tarttua uudenlaiseen opetusjärjestelyyn!

Toimintatapojen murroksessa on tyypillistä, että muutos herättää kysymyksiä ja jopa pelkoja. Etäopetus ei ole poikkeus. Niille, jotka vielä aprikoivat reaaliaikaisen etäopetuksen soveltuvuutta peruskouluun, voi kuitenkin Turusta vastata vuosien kokemuksella: pelko pois! Etäopetuksen sopii niin kielten kuin uskontojenkin opetukseen. Oppimistulokset ovat vertailukelpoisia lähiopetukseen nähden. Etäopetus on todettu täysin lailliseksi opetusmuodoksi ja uudet perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet jopa kannustavat hyödyntämään etäyhteyksiä.

Kukaan ei ole kuollut, vaikka kuulemma kerran erään etätunnin aikana katosta alkoi tippua vettä tietokoneiden päälle.

On toki myönnettävä, että etäopetus ei ole paras opetusmuoto kaikille. Mutta ei kyllä ole lähiopetuskaan. Itse asiassa kaikki oppimisympäristöt, olivatpa ne fyysisiä tai virtuaalisia, sopivat eri tavoin erilaisille oppijoille. Liikkuvat ja sosiaaliset oppilaat saattavat kokea etäopetuksen laitteineen ja kuulokkeineen rajoittavaksi. Joku toinen saattaa kaivata virtuaalisen luokan erilaisia vuorovaikutustapoja tai äänimaailman rauhallisuutta. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, on vain pyrkimyksiä mahdollisimman hyvään opetukseen.

Kannustan kaikkia katsomaan positiivisin mielin tulevaisuuteen ja sen mahdollisuuksiin!

 


Antti Huttunen
asiantuntija, etäopetuksen tuki
Turun kaupunki, sivistystoimiala