Nettimaailma vs. opettaja – uhka vai mahdollisuus?

Etäopetuksessa opiskelijat ovat tottuneet opiskelemaan ja työskentelemään tietokoneen kanssa. Tietokone on varmasti monelle etäopiskelijalle opiskeluväline siinä missä paperi, kynä ja perinteinen oppikirjakin. Mutta miten käy, kun koneet tuodaan luokkahuoneeseen ja oppikirjat siirtyvät digitaalisiksi? Jokainen voi mielessään kuvitella 36 silmäparia tuijottamassa tietokoneen tai tabletin ruutua ja opettajan, joka puhuu 36:lle otsalle.

Entä mitä tapahtuu opiskelijoiden koneilla? Onko koneella avattuna digikirja, johon opiskelija kirjoittaa keskittyneesti muistiinpanoja vai lähettääkö hän Facebook-viestiä kaverilleen tai lataa kuvia Instagramiin? Ei mitään tietoa, mutta ainakin luokassa on hiljaista ja kukaan ei häiritse supisemalla juttuja vieruskaverille… Opettajan unelma vai kauhuskenaario?

Itselläni on nyt kohta takana kahden lukiojakson ajalta kokemuksia edellä kuvatun kaltaisista silmäpareista, jotka ovat tilanteesta riippuen enemmän tai vähemmän nauliutuneet tuijottamaan tietokoneen tai tabletin ruutua opiskellessaan Tabletkoulun psykologian 1 kurssilla. Aluksi tunne oli varsin outo ja erikoinen. Millä tavoin kiinnitän opiskelijoiden huomion? Pitääkö minun kulkea luokassa kurkkimassa, mitä laitteilla puuhastellaan? Koska psykologian oppitunneilla on käytössä digitaalinen kurssikirja, jonne opiskelijat myös kirjoittavat omia muistiinpanoja ja tekevät harjoituksia, en voi pyytää heitä sulkemaan laitteitaan. Koneiden on siis oltava lähes jatkuvasti käytettävissä, jolloin myös nettimaailma ja sen houkutukset ovat jatkuvasti läsnä. Ongelma on valmis: nettimaailma vs. opettaja – kumpi voittaa?

Myös opiskelijat itse tiedostavat asian. Kun keräsin palautetta ensimmäisestä psykologian Tabletkoulun kurssista, sain osalta opiskelijoista kommentteja siitä, miten he ”joutuivat taistelemaan itseään vastaan, ettei ajatus harhautunut nettisurffailuun.” Osa onnistui tässä hyvin, osa vähemmän hyvin. Sama ongelma koskee todennäköisesti myös etäopiskelijoita. Miten käy keskittymiskyvyn, kun Facebook piippaa uusista statuspäivityksistä samalla kun kuuntelee etäluentoa, lukee verkkokurssin materiaalia tai tekee netissä olevia harjoituksia? Onko tutkittu, miten intensiivisesti etäopiskelijat tekevät tehtäviä opiskellessaan tietokoneella, vai ajautuvatko myös he välillä Facebookiin, Instagramiin tai Youtubeen? Kumpi voittaa – nettimaailma vai opettaja?

Mutta onko sittenkään kysymys kilpailusta ja siitä kumpi voittaa? Koulussa on toki tärkeää, että opitaan tietyt oppisisällöt ja tähän tarvitaan keskittymistä itse asian opiskeluun. Mutta koulun tulisi opettaa tiedon lisäksi myös monenlaisia taitoja. Voisiko tässä nettimaailma vs. opettaja -ongelmassa nähdä myös jotain positiivista? Voisiko ajatella, että tässä piilee myös mahdollisuus harjoitella keskittymiskykyä ja oppia huomaamaan oman tarkkaavaisuutensa rajat? Ja ehkä samalla oppia työskentelemään monien ärsykkeiden täyttämissä ympäristöissä?

Joka tapauksessa tulevaisuudessa ihmiset tulevat todennäköisesti elämään ja työskentelemään maailmassa, jossa vaaditaan keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden suuntaamista monien eri asioiden välillä. Tulevaisuuden työelämä tuskin tulee olemaan ainakaan yksinkertaisempaa kuin nyt. Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat myös taitoja, joiden avulla he kykenevät siirtymään yhä nopeampaan tahtiin asiasta toiseen. Ehkä tällainen työskentely on yksi niistä monista taidoista, joita koulussa myös tulisi oppia? Ehkä meidän opettajien tulisikin nähdä nettimaailma vs. opettaja -ongelma kuitenkin enemmän mahdollisuutena kuin uhkana ja ajatella, että ne 36 silmäparia siellä koneiden takana varmasti oppivat koko ajan – vähintäänkin näitä tulevaisuuden taitoja.

 


Minna Nummenmaa
Psykologian ja terveystiedon opettaja, Raision lukio
Kirjailija, Tabletkoulu