Fribba

Syksyllä 5K kehitti oman välituntipelin. Koska säännöistä oli alkuun epäselvyyttä, kirjasimme ne yhdessä ylös.

FRIBBA

(frisbeehippa)

  1. Pelissä käytetään aina pehmeää frisbeetä.
  1. Pelissä on yksi kiinniottaja, muiden pelaajien lukumäärää ei ole rajattu.
  1. Pelin aluksi ja aina kiinniottajan vaihtuessa, kiinniottaja laskee kymmeneen ennen kuin saa aloittaa. Kymmeneen lasketaan ääneen ja niin, että jokaisesta numerosta saa selvää.
  1. Maalien taakse ei saa jäädä kuhnimaan.
  1. Läheltä kiinniottaessa (niin läheltä, että pystyy päättämään mihin frisbeen heittää) saa heittää vain navan alapuolelle.
  1. Jos pelaaja jää pois pelistä kesken välkän, mukaan pääsee uudestaan vasta seuraavana päivänä.
  1. Välkän lopuksi kiinniottajaksi jäänyt on seuraavalla välkällä ensimmäinen kiinniottaja. Jos kiinniottajana aloittava pelaaja heti välkän aluksi ilmoittaa, ettei tahdo olla tällä välkällä mukana, hän tulee peliin kuitenkin siksi aikaa, että saa seuraavan kiinni. Pelaaja voi palata peliin vasta tästä seuraavalla välkällä.
  1. Jos edellisellä välkällä kiinniottajaksi jäänyt ei tule seuraavalle välitunnille, muut pelaajat tekevät uudet jaot. Tällöin edellisen välitunnilla kiinniottajaksi jäänyt ”nollautuu”, eli palaa peliin mukaan siihen tilanteeseen mihin peli on edennyt.

Uusi vuosi ja uusi lukujärjestys

Uusi vuosi lähti käyntiin ja samalla hieman muuttui luokkamme lukujärjestys. Maanantain matematiikantunti vaihtui suomenkieleksi ja kirjallisuudeksi. Matematiikan tunti muutti torstaille ja samalla lukujärjestys vakiintui niin, että joka torstai on yksi tunti matematiikkaa ja yksi tunti kuvaamataitoa. Enää ei siis ole kuvaamataidon tai suomenkielen tuplatunteja vuoroviikoin.

Näin matematiikan tunnit ovat yhtäaikaa naapuriluokan kanssa ja voimme työskennellä joustavammin yhdessä.

Lukujärjestys on päivitetty myös blogiin.

Syksyn satoa

Ensilumi on jo ehtinyt sulamaan ennen kuin tänne asti saatiin syksyn kuulumisia. Syksyn aikana olemme ehtineet tehdä kaikenlaista.

Aivan alkusyksystä 26.8. kävimme Kuralan kylämäessä tutustumassa entisaikojen työtapoihin ja -tekniikoihin. Pääsimme tutustumaan miten tehtiin kangasta, turkiksia, valettiin kuparia ja muita metalleja ja kokeilemaan myös jousiammuntaa. Entisaikojen ammattien lisäksi oli mahdollista tutustua arkeologin työhön.

img-20161117-wa0016

img-20161117-wa0008

Argeologin hommia

img-20161117-wa0012

Turkkuri työssään

img-20161117-wa0006

Nauhojen punontaa

img-20161117-wa0018

Oppilaat saivat valaa tinasta itselleen riipukset.

img-20161117-wa0026

Jousiammuntaa

 

Saimme 26.10. kouluumme unkarilaisia vieraita. Patrik Esztergalyos, vuoden 2014 nuorten olympialaisten kalpamiekkailun kultamitalisti, Lena Kelecsenyi, säilämiekkailun euroopanmestari sekä paikallinen miekkailuvalmentaja Ervin Szűcs, joka on juuri aloittanut kolmannen vuotensa valmentajana täällä Turussa, tällä kertaa upouudella omalla salillaan. Ervin, Patrik ja Lena pitivät pienen miekkailunäytöksen.

img-20161117-wa0003

Oppilaat saivat kokeilla ylleen miekkailuvarusteita.

Peristeistä kodin ja koulunpäivä vietettiin 5.11. Tavallisen koulupäiväohjelman lisäksi oppilaiden vanhemmat olivat järjestäneet saliin messut, joissa pääsi tutustumaan vanhempien ammatteihin ja harrastuksiin. Tutustumaan pääsi esimerkiksi tutkijan, kansanedustajan, eläinsuojelian, muusikon, insinöörin ja kirurgin työhön. Lisäksi pääsi kokeilemaan joogaa ja sirkuksen maailmaan.

img-20161117-wa0001

Kirurgin työ vaatii tarkkaa ja vakaata otetta.

Turun konservatorion viulunsoitonoppilaat ilahduttivat meitä soitollaan 17.11. Pääsimme kuulemaan Bachia, Vivaldia ja montaa muuta hienoa säveltäjää taidokkaiden nuorten muusikoiden toimesta.

img-20161117-wa0000

PS. Vaikka jutun yläosassa muuta lukeekin, kirjoittajana olen minä, Heta. Olen ollut 5K-luokan ohjaajana nyt syksyn alusta saakka. On ollut hienoa päästä tutustumaan näin kivaan luokkaan. Osa oppilaista on minulle iltapäiväkerhosta esikouluajalta tuttuja. Osa taas uusia tuttavuuksia. Kaikkien kanssa yhteistyö on lähtenyt hienosti käyntiin.

 

 

Kouluvuosi on alkanut

Oli mukava palata kesän jälkeen taas tuttujen oppilaiden pariin. Olemme aloittaneet tämän syyslukukauden kesää muistellen ja viidennen vuosiluokan sekä uuden OPS:n tuomia muutoksia tutkaillen. Tänään perjantaina toivotimme koulun uudet ekaluokkalaiset tervetulleiksi koko koulun yhteisessä ”Olen ykkönen” – lippislakituksessa.

Koko koulun vanhempainilta järjestetään to 25.8. klo 18. Ilta alkaa yhteistilaisuudella liikuntasalissa, jonka jälkeen n. klo 19 siirrymme omaan luokkaan keskustelemaan luokan yhteisistä asioista. Olisi mukavaa, jos mahdollsimman moni vanhempi pääsisi tulemaan – ilmoittautumiset opettajalle. Tervetuloa!

Maanantaina aloitamme opiskelun toden teolla, joskin jo tänään annoin matematiikasta hieman läksyä.

HOJKS-palaverit pidetään syyskuun kahdella ensimmäisellä viikolla.

Viimeisten päivien ohjelma

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan;-)

Ke 16.12. Koulupäivä kaikilla 8-12: kaikilla joulukirkko tai vaihtoehtotilaisuus niille, jotka eivät tule kirkkoon. Meidän luokalla lisäksi piparien paistoa.
Ke 16.12. Iltajuhla klo 17.30. Tervetuloa kaikki huoltajat!
Koulun liikuntasali on remontissa, joten pidämme tänän jouluna hieman erilaisen iltajuhlan. Kokoonnumme omiin luokkiin, jossa katselemme oppilaiden tekemät videot ja valokuvia syksyn varrelta. Klo 18 siirrymme ulos ja kuljemme koulun lähialueella valokulkueena (taskulamput tai lyhdyt mukaan). Kokoonnumme lopuksi C.O.Malmin koulun kentälle, jossa pientä ohjelmaa. Ottakaa myös mukaan oma juomamuki – vanhempainyhdistys tarjoaa glögiä.

To 17.12. Lukujärjestyksen mukainen aikataulu 9-13. Käsityöt valmiiksi, jouluaskartelua, luokan siivousta yms.
Pe 18.12. Koulua kaikilla klo 8-12. Mukavaa puuhastelua, pelailua, todistusten jako…

Menestystä urheilussa!

Koulumme nelos-luokkalaiset osallistuivat lokakuussa Turun koulujen välisiin yleisurheilukisoihin, jossa lajeina olivat pituushyppy, pallon heitto sekä 60 m:n juoksu. Oppilaamme edustivat kouluamme erinomaisesti ja voittivat pienten koulujen sarjassa kultaa. Hyvä C.O.Malmin koulu!

Voittajan on helppo hymyillä.

Voittajan on helppo hymyillä.

Menestystä saatiin myös marraskuun alussa Tampereella SAKOL:n salibandyturnauksesta. Nelosluokkalaiset voittivat 4-6 lk sarjan kuin myös 3-luokkalaiset oman 1-3 lk sarjan. Yläkoululaisetkin pärjäsivät hienosti ja saivat omassa sarjassaan hopeaa.

JIHUUU, blogi on taas käytössä!

Hei!

Alkusyksyllä oli aika paljon uusia asioita, joten jätimme bloggaamiseen tutustumisen suosiolla myöhemmäksi. Kolme kolmosluokkaa yhdistyi kahdeksi, tuli uusia oppilaita ja osa vaihtoi koulua. Aikuisetkin vaihtuivat osin.

4A-luokassa on opettajana Sari Nyman, jonka olettekin keskusteluissa tavanneet. A- ja B-luokissa lähes puoliksi työskentelee myös koulunkäyntiohjaaja, Anne Viljanen.

Anne tätä blogia nyt kirjoittaakin, Sarin tunnuksilla tosin. Kunhan saan omat tunnukset tänne, niin katsotaan, jos saamme blogin aktiivisempaan käyttöön. Läksyjen merkintätavasta meillä on vielä keskustelut kesken.

Syksyllä olemme jo ehtineet arkisen aherruksen lisäksi touhuamaan muutakin; käsityöläismuseon ja retken Sarin mökille, Taivassaloon lisäksi täällä koulussakin on ollut mukavia puuhia. Rankkasade vesitti suunnitelmamme lähteä viettämään liikuntapäivää Aurajoen rantaan. Sen sijaan katsoimme koulussa nelosluokkien kanssa leffan asianmukaisin herkkueväin. Toinenkin elokuva kuurouteen liittyen kansainvälisen viittomakielenpäivän kunniaksi esitettiin koko koululle.

Yhtenä isona aihekokonaisuutena meillä on nelosluokilla ollut metsämörrinkäiset. Äidinkielen tunneilla olemme keksineet mörrinkäisille elämän, jota kuvataan tarinavihkoon ja tietokoneilla teemme powerpoint-esitystä aiheesta. Ympäristötiedon tunnilla olemme käyneet lähimetsässä rakentamassa mörrinkäisille pesäkolon suuaukon ja samalla keräämässä rakennusmateriaalia kuvaamataitoa varten, jossa askartelimme kenkälaatikoihin mörrinkäisten pesät. Nämä kaikki vaiheet olemme myös valokuvanneet iPadilla, siirtäneet kuvat koneelle ja sieltä siihen powerpointtiin. Hauska ja aikaavievä kokonaisuus! Vastaavantyylisiä isoja kokonaisuuksia tulee jatkossa varmasti lisääkin.

Food & Fun-viikko on nyt ruokalassa takana. Olemme saaneet herkullisia, mutta samalla terveellisiä ruokia tällä viikolla. Mukavana lisänä oli vielä loppuviikosta tarjottava aamiainen, jota muutamat luokkamme oppilaat kävivätkin syömässä.

Kokeitakin on jo ehditty pitää ja ensi viikolla ympäristötiedon tunnilla on lajintunnistuskoe. Tunnistettavasta lajeista on oma postaus alempana. Sitä, miksi osa kuvateksteistä on eri värillä, en tiedä 😀 Itsekin ihmettelin samaa.
No, mutta me opetellaan täällä tätä blogin pitämistä!

Ihanaa ja värikästä syksyä teille!

T. Anne