Shetlanninponi

Shetlanninponi on pieni ponirotu.

Shetlanninponit ovat kotoisin Skotlannin Shetlanninsaarilta. Karussa ja vähäravintoisessa ympäristössä shetlanninponista kehittyi sitkeä, pieni, niukalla ravinnolla ja koviakin sääolosuhteista kestävä ponirotu.

ruoho niitty eläin söpö villieläimet turkki laidun laidunmaa hevonen nisäkäs ori harja musta syödä eläimistö laiduntaa poni selkärankainen tamma eläinmaailman eläin muotokuva horse kuten nisäkäs mustang hevonen

Ponin säkäkorkeus on noin 107cm paikkeilla. Perus värit shetlanninponeilla ovat musta, rautias ja ruunikko, mutta rodussa kaikki värit ovat sallittuja tiikerinkirjavaa lukuunottamatta. Shetlanninponilla on erittäin paksu talvikarva ja on muutenkin runsas jouhistaan.  Ponit ovat yleensä mukavaluonteisia, ystävällisiä ja älykkäitä, mutta ne oppivat helposti jekkuja, temppuja ja koiruuksia. Koulutettuna ja oikein kasvatettuna ponista saa vaikkapa hyvän harraste ponin lapselle.

1800-luvulla shetlanninponeja vietiin syviin kaivoksiin. Ahtaissa kaivoksissa ne esimerkiksi vetivät kuormia, kun lasten ja naisten työskentely kaivoksissa kiellettiin. Shetlanninponeista kehittyi kaivoksissa erittäin sitkeitä, vahvoja ja kestäviä, joita ne ovat edelleen. Moni poneista vietiin kaivoksiin ja ne viettivät siellä koko loppu elämänsä eivätkä enää nähneet päivänvaloa tai saaneet raikasta ilmaa.

Aiheeseen liittyvä kuva

Shetlanninponi jaksaa kantaa noin 60-kiloista ratsastajaa ja ratsastaja voi olla korkeintaan 150-160cm pitkä. Liian painava ratsastaja voi vahingoittaa ponin ristiselkää. Shetlanninponin ratsastuskoulutus aloitetaan ponin ollessa neljä vuotias. Se aloitetaan useimpia muita rotuja myöhemmin, sillä poni saavuttaa täyden mittansa vasta 6-7 vuotiaana. Shetlanninponeja käytetään raviponeina ja sillä voidaan myös ajaa kärryillä. Muita harrastettavia lajeja ovat poniagility, ohjasajo, näyttelyt ja kouluratsastusliikkeissä poni voi edetä korkealle tasolle, mutta on vaikea löytää shetlanninponille niin pientä ja osaavaa ratsastajaa. Suomessa on rekisteröityjä shetlanninponeja on noin 600 ja shetlanninponi on yksi yleisimmistä poniroduista  Suomessa. Varsoja syntyy vuodessa noin 300. Shetlanninponi kantaa varsaa 11 kuukautta. Shetlanninponit ovat monitoimiponeja!

Kuvahaun tulos haulle shetlanninponi satula

Kirjoittanut: Jonna Kurkinen