Lukuvuoden viimeinen päivä

Jaahas, taas on aika menyn niin nopeasti, että olisi aika päättää kouluvuosi tähän. Tämän vuoden aikana olemme saaneet kokea kaikkea mahtavaa ja olemme kirjoittaaneet niistä tänne blogiin. Päätöspäivää lukuunottamatta jäljellä on enää viimeinen päivä. Eli ympäristöpäivä. Kaikki luokat siivoavat oman luokkansa lisäksi jonkun koulun luokan tai piha-alueen.

Luokan siivousta

Meidän luokkamme siivoaa luokkahuoneemme lisäksi puutyöluokan ja lähikaupan kylmähyllyn jossa säilytetään jäätelöitä.

Olipas hyvää jäätelöä. Koulun piikkiin.

Koulua on kello 8-12. Päivän aikana olisi tarkoitus tehdä yläkoulusta kertova lyhyt kuusiruutuinen sarjakuva valmiiksi, siivota omat pulpetit ja tehdä kuudesluokkalaisten tekemät pelit valmiiksi (niistä on tehty juttu aiemmin) ja mahdollisesti jopa pelata niitä, jos siihen pisteeseen siis päästään. No, tämä tulee olemaan koko blogin viimeinen juttu, eli fossiilipapan ja senioreiden tarina alkaa aikalailla olla kerrottu. Sitten kuudesluokkalaisten onkin aika siirtyä mahtavan kesäloman kautta yläkouluun ja viidesluokkalaiset siirtyvät koulun vanhimmiksi. Haluaisimme kiittää kaikkia blogia lukeneita!

5-6A TOIVOTTAA KAIKILLE OIKEIN HYVÄÄ KESÄÄ!!!!

 

Legend of Zelda breath of the wild

Legend of Zelda breath of the wild on toimintaroolipeli ja avaranmaailmananpeli jossa Link niminen  hahmo yrittää pelastaa Hyrule nimisen maan. Link herää 100-vuoden jälkeen ilman mitään muistoja tai mielikuvaa missä hän on. Pian hän tapaa vanhuksen joka opastaa sinua matkan aloitamiseen. Voit päättää pelissä mitä aseita käytät ja voit esim varastaa vihollisilta aseita. Link voi käyttää aseenaan miekkaa, kirvestä, keihästä, bumerangia, jousipyssyä ja kilpeä. Sinun tehtävänä on pelastaa prinsessa Zelda ilkeän Canonin kynsistä. Voit hyödyntää taisteluissa työkaluja ja aseita. Pelissä rahana käytetään rubiineja jolla voi ostaa asioita esim. aseita ja vaateita. Pelissä vihollisia on eri värisiä ja erillaisia. Tietyillä alueilla on jättimäisiä robottipetoja joiden päällä on pomotappelu jota vastaan voit tapella eri tavoilla hyödyntäen jousipyssyä, miekkaa ja kilpeä. Kun voitat nämä pomot yksi Hyrule Shampion pääsee vapaaksi ja hän antaa sinulle omasta voimastaan, voimat ovat suojaus, parantaminen, salama ja tuuli. Voit pelissä mennä ihan mihin tahanssa milloin vain. Pelistä löytyy myös shrineja jotka ovat maan alaisia voiman/älykyyden testejä josta löytyy aseita, vihollisia ja pulmia. Kun läpäiset shrinen saat spirit orbin, spirit orbilla sinä voit saada elämää ja staminaa. Canon tappeluun voi mennä myös milloin vain jos olet valmis. Aseet tässä pelissä menevät rikki tosi nopeasti, joten kannattaa pitää huoli aseistasi. Tähän peliin ei kyllästy niin nopeasti kuin Fallout neloseen.

Kirjoittanut Joonas

Dodge Charger

Dodge Charger on Dodgen tekemä muskeliauto. Ensimmäinen Charger oli unelma auto vuonna 1964. Dodge Charger on tehty monessä eri mallissa kuten coupe tai porrasperä. Chargereissa on usein Hemi V8 tai V6. Dodge Kuudennen ja seitsämännen sukupolven Chargereita on käytetään poliisiautoina Yhdysvalloissa. Dodge Chargerilla seitsämän sukupolvea, ensimmäinen sukupolvi alkoi vuonna 1966. Dodge Charger oli myös monessa Fast And Furious elokuvassa

 

Kuvahaun tulos haulle dodge charger fast and furious

 

 

 

 

Dodge on tehnyt uuden Chargerin vuonna 2017. Auto on uusi SRT Hellcat, jossa on Hemi V8. Autossa on 707 hevosvoimaa. Se ajaa sataan 3,4:ssä sekunnissa.

Kuvahaun tulos haulle dodge charger srt hellcat

Kirjoittanut:Juho

Sarjakuva

Alotimme koulun viimeisellä viikolla piirtämään sarjakuvia, jotka kertovat ensimmäisestä koulupäivästämme yläkoulussa.

Loimme omat henkilöt, joita olivat esim. Eläimet ja koulutarvikkeet. Ajatuksena oli piirtää sarjakuva, joka kertoo ensimmäisestä päivästä ja sen tapahtumista yläkoulussa.

Minun sarjakuvassani henkilönä on tyttö, joka on koulun pihalla odottamassa ystäviään, jotta he voisivat mennä yhdessä tunnille. Silloin hänelle tulee hirveästi paineita yläkoulusta. Lopussa kuitenkin kaikki menee  hyvin.                                                                                                        

Kirjoittanut: Hanna

 

Minun sarjakuvani

Tein sarjakuvan, jonka aiheena oli se, että uusi oppilas menee ylä-asteelle. Sarjakuvan henkilöitä olivat Illuminati ja Pallura. Illuminatia kiusataan ja hänellä ei mene mikään putkeen. Mutta loppujen lopuksi Pallura ihastuu Illuminatiin ja kaikki menee sen jälkeen hyvin.

sarjakuvani

Kirjoittanut Ossi

Sonic the Hedgehog


Sonic on punaisilla lenkkareilla varustettu siili. Hän on 15-vuotias ja hänen oikea nimi on Super Cool. Hän on 100 senttimetriä pitkä ja hän painaa 35 kilogrammaa. Sonic on maailman nopein siili ja hän voi muuttua palloksi niinkuin muutkin siilit, peleissä hän pystyy tuhoamaan vihollisia hyppimällä vihollisten päälle. Spin dashillä hän pystyy tuhoamaan vihollisia jotka ovat maassa. Sonic on maailman ainoa siili joka ei osaa uida mutta hän pystyy juosta veden päällä jos on tarpeeksi nopeutta. Sonikin ainoa pää-vihollinen on ilkeä tohtori robotnik tai Eggman, hänen tavoiteena on valata maailman robooteilla joiden sisällä on eläimiä. Eggman piilottaa peleissä salaisille alueisiin chaos emeraldeja, chaos emeraldit ovat jalokiviä joita jotkut pelisarjan henkilöistä voivat käyttää, sonic käyttää chaos emeraldeja että hän voi muuttua super Sonikiksi, super Sonic on kuolematon ja sonic menee kolminkertaista nopeutta hänen Turkin väri muutu keltaiseksi, Sonicilla on myös ystäviä esim. Tails eli kaksi häntäinen kettu, nokkasiili Knuckles, Amy Rose naispuolinen siili, cream the rabbit ja silver ja shadow. Sonic pystyi muuttumaan siilisudeksi pelissä Sonic Unleashed. Sonic ei pysty tässä muodossa juoksemaan vaan hän pystyy lyömään ja potkimaan vihollisia. Sonic pystyy siilisusi muodossaan myös venyttämään käsiänsä 5 metrin päähän. Sonicin kyvyt on juosta ääntä nopeammin, hallita chaos emeraldeja ja homming attack jossa sonic iskee vihollisia pallo muodossa kun painat kaksi Kertaa X, sonikilla on tv-sarjoja tunnetuimmat ovat sonic boom ja sonic x. Sonic Boomissa on aika tyhmää huumoria esim, knuckles ei osaa lukea ja hänen aivonsa on herneen kokoiset. Sonicia autaa peleissä hänen ystävänsä ja pelissä sonic forces Sonic vangitaan ja hänet täytyy pelastaa, mutta hänen ystävänsäkin tarvitsevat apua joten sinun täytyy luoda oma avatar hahmo. Saat päätää itse miltä hahmosi näyttää ja onko se tyttö ta poika. Sonic generations pelissä sonicilla tapaa hänen nuoremman versionsa 1991-luvulta heidän täytyy pysäyttää moderni Eggman ja classinen Eggman ja siinä samalla Sonicin pitää pelastaa jähmettyneen ystävänsä ja sonicin ystävät ovat hämmentyneen koska he imeytyviä vihollisen Time Eaterin sisään. Sonic juoksee 1 236 kilometriä tunnissa. Sonic ja Mario ovat kilpailleet molemmissa olympialaississa peleissä. Mario&Sonic olympics games ja Mario&Sonic winter olympics games.

tehnyt: Joonas saastamoinen

Lauran ja Inkan kellotyöt

Teimme käsityötunneilla kellotyöt. Kellon sai suunnitella vapaasti, mutta siihen piti tehdä osa tai osia puutyössä ja tekstiilityössä, molemmissa. Me aloitimme molemmat tekstiilityössä.

Inka aloitti huovuttamalla kaksi sydämen muotoista palaa punaisesta huovutusvillasta. sitten hän leikkasi mustasta kankaasta ympyrän muotoisen palan. Sitten hän ompeli sen ympäri mustalla langalla, ettei se purkaudu. Hän ompeli suun pinkillä langalla. Lopuksi hän kiinnitti huovutetun sydämet silmiksi.

Laura aloitti huovuttamalla hevosen kenkää harmaasta huovutusvillasta. Sitten hän alkoi neulomaan sinisellä villalangalla taskua. Sitten hän huovutti hevosen pään muotoisen palan. Laura leikkasi myös ”verhopalat”Sitten me siirryimme melkein samaan aikaan puutyöhön.

Puutyössä aloitimme sahaamalla saman kokoisesta vaneerista 20cm leveät ja 20cm korkeat palat. Sitten me sahasimme vielä omat palaset koska tarvitsimme vielä erikokoiset palat.

Sahaamisen jälkeen Inka jatkoi hiomalla palaset. Sen jälkeen hän meni maalaamaan. Hän käytti sinistä ja valkoista ja maalasi niillä palaset. Hän koristeli myös työtään kimalteella. Sen jälkeen hän teki työhönsä kellon ajat. Sitten hän yhdisti palaset ruuveilla. Lopuksi hän vielä kiinnitti käsityöosuuden liimalla.

Sahaamisen jälkeen myös Laura jatkoi hiomalla. Sitten Laura meni myös maalaamaan palasiaan. Hän käytti työssään sinistä ja valkoista maalia sekä paljon kimalletta. Sitten hän niittasi työn sivureunaan neulotun palasen. Silloin hän kävi myös ylhäällä ompelemassa neulottuun palaseen huovutetuilla hevosenkengän. Sitten Laura kiinnitti palaset ruuvaamalla. Lopuksi hän maalasi valkoisella maalilla työhön kellonajat.

Sitten molempien työt olivat valmiit kokonaan. Mielestämme töitä oli mukava tehdä, koska itse sai päättää millaisen kellon tekee. Mielestämme työt onnistuivat hyvin.

Avengers: Infinity war

Avengers on tehnyt uuden elokuvan jonka nimi on Infinity war. Elokuvan juoni on se että pahis Thanos  yrittää saada hanskaansa kuusi ikuisuuskiveä joka meinaa sitä että hänen täytyisi vain napsauttaa sormiaan niin maailma tuhoutuisi. Elokuvan lopussa thanos tavalaan tuhoaa hyvikset paitsi Tony Stark jäi henkiin. Elokuvan toinen osa tulee noin vuoden päästä katsottavaksi. Elokuvassa kuoli Gamora jonka Thanos oli ottanut tyttärekseen kun hän tuhosi planeetan mutta heitti hänet kumminkin kalliolta jotta sai yhden ikuisuuskiven thanoksen täytyi luopua rakastamastaan henkilöstä jolloin hän heitti hänet kalliolta. Thor jäi myös henkiin hän oli käynyt kääpiöiden luona tekemässä kirveen. thanos kumminkin sai kaikki kivet ja tavallaan voitti taistelun hulk/Mark Ruffalo jäi myös henkiin mutta hän ei voinut käyttää super voimaansa.

Elokuvan ohjaajat on Anthony Russo ja Roe Russo. Käsikirjoittajat on Cristopher Markus ja Stephan Mcfeely. Elokuva perustuu Stan Leen ja Jack Kirbyn sarjakuvaan kostajat.

Kuvahaun tulos haulle thanos

 

Tekijä: Santeri Kyynäräinen

Matikan viimeinen jakso

Matikassa on käynnissä viimeinen jakso. Sen aiheena on oman pelin tekeminen.

Teemme matikantuntisin omaa peliä. Pelin saa tehdä joko paperille lautapelinä tai Scratch-koodausohjelmalla. ”Scratch on lapsille ja nuorille tarkoitettu ohjelmointikieli, joka on helppo oppia ja jolla saa helposti tehtyä pieniä animaatioita ja pelejä.” -Wikipedia

Scratchillä koodausta

Peliä tehdään joko yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä. Monella peli liittyy jotenkin matikan laskutehtäviin.

Aluksi peli piti suunnitella ruutupaperille tunnissa. Kaikki saivat jotain aikaan eikä kellään ollut tyhjää paperia tunnin loputtua. Seuraavalla tunnilla ideat esiteltiin muille.

Pelin ideoiden esittelyä

Kirjoittanut Lassi

Jurassic World

Jurassic World sai ensi-iltansa 2015. Jurassic Wordl on science-fiction elokuva. Elokuvassa kerrotaan eläintarhasta jossa oli dinosauruksia ja monia niihin liittyviä näyttelyitä, mutta sitten T-rex todetaan vaaralliseksi ja se onnistui pakenemaan tarhastaan ja hyökkäämään muitten dinojen kimppuun. Sitten muutamia dinoja karkaa ja hyökkää hätäisten ihmisten kimppuun. Elokuvan on ohjannut ohjaaja Colin Trevorrow. Pääosissa elokuvassa on Chris Pratt, Brynce Dallas Howard, Ty Simpknis, Nick Robinson sekä tuttu Jurassic Parkista, B.D. Wong. Elokuvan kuvaukset aloitettiin 10.4. 2014 Havajilla Honolulun eläintarhassa, kuvaukset loppuivat 6.8.2014, sen jälkeen elokuva siirrettiin jälkituotantoon. Elokuvan traileri herätti aluksi väheksyntää, koska elokuvassa oltiin käytetty paljon tietokoneella tehtyjä erikoistehosteita. Colin oli vakuuttunut siitä että elokuvassa käytetyt otokset ovat väliaikaiset ja että elokuvassa nähdään enemmän ”fyysisiä” lavasteita. Jurassic World elokuvasta tulee jatko-osaa kuulemani mukaan tänä vuonna. Elokuvasta on tehty pelikin joka on lego peli joka kertoo Jurassic Worldistä.

Kuvahaun tulos haulle jurassic world lego game
Kuvassa on lego Jurassic World videopeli

Kuvahaun tulos haulle jurassic world

Kirjoittanut Ossi

Paattisten nuorisotila

Paattisten nuorisotila on paikka/rakennus Jossa voi pelata tietokoneella, pelata biljardia, pelata Playstation 4:jällä, leikkiä/pelata salissa esim: jalkapalloa, sählyä, heittää, frisbietä, olla nerf sotaa, ajaa hoverboardilla ja olla piilohippaa. Siellä on myös erillaisia kerhoja siellä on parkour kerhoja, askartelu kerhoja, kuvaus kerhoja ja muita.Siellä voi myös osallistua retkiin mutta sinulla on oltava nuorisokortti se on ilmainen sen saa paperilla joka  sinun täytyy täyttää huoltajan kanssa. Nuorisotilalle ei pääse alle yhdeksän vuotiaat. Jos sinulla ei ole nuorisokorttia saat käydä ainoastaan yhden kerran nuorisotilalla. Nuorisotila on ylensä auki maanantaina keskiviikkona perjantaina jos nuorisotila ei ole auki sunnuntaina jos se on auki sunnuntaina se on suljettu perjantaina.Kuvahaun tulos haulle paattisten nuorisotalo

Tekijä: Santeri Kyynäräinen

Bugatti

Bugatti on ranskalainen automerkki, jonka perusti Ettero Bugatti.

Yhtiö lakkautettiin vuonna 1963. Vuonna 1998 Volsvagen group osti Bugattin jäänteet ja perusti Bugatti automobilisen.

Historia

Bugatti on valmistanut loistoautoja ja ennen kaikkea pystynyt kaupallistamaan kilpa-autonsa rikkaiden ja ostokykyisten käyttöautoiksi. Merkki on saavuttanut myös suurta mainetta maailman kilparadoilla. Merkki katosi markkinoilta toisen maailman sodan  päättymisen myötä Hispano-suizan ostettua sen. Kahdesti merkki on yrittänyt uutta tulemista, ja tällä hetkellä se on Volkswagen-konsernin omistuksessa.

Kuvahaun tulos haulle bugatti

Kuvassa on vanhanaikainen bugatti

Kuvahaun tulos haulle bugatti

Kuvassa on uusi bugatti

 Kokoelmat
Historiallisia Bugatti-malleja on jäljellä 2 000 kappaletta. Suurin Bugatteja käsittävä kokoelma on Mulhousessa Ranskassa lähellä merkin tuotantolaitoksia. Tekstiiliteollisuudessa toimineet veljekset Hans ja Fritz Schlumpf keräsivät kaikilta ulkopuolisilta salassa valtavan kokoelman erilaisia ajoneuvoja. Eritoten he olivat kiinnostuneita Bugateista. Heidän oma korjaamonsa vastasi autojen kunnostamisesta. Kun tehdas teki konkurssin vuonna 1975, joutui kokoelma lopulta valtion haltuun, ja siitä tehtiin kansallinen automuseo.
Kirjoittanut Rasmus

Inkan haastattelu

Haastattelin Inkaa. Hän on 11 vuotta, ja hänen syntymäpäivänsä on 8.9. Hänen perheeseensä kuuluu äiti, isä, pikkuveli ja koira. Hänen lempivärejään ovat pinkki ja turkoosi ja hän pitää eniten kalapuikoista. Inkan lempieläimiä ovat koirat ja hevoset, koska ne ovat söpöjä. Kesä on hänestä kiva, koska on lämmin ja pääsee uimaan, mutta Inka ei pidä jäätelöstä.

Inka harrastaa hiphop tanssia. Hänen mielestä se on haastavaa, mutta silti kivaa ja hauskaa. Parasta siinä on Inkan mielestä kaverit ja kisaaminen. Hän on harrastanut myös ratsastusta, teatteria ja ompelua, sekä tanssia mutta eri ryhmässä. Vapaa-ajalla hän tykkää olla kavereiden kanssa, tanssia ja opetella uusia temppuja, hyppiä trampoliinilla tai kuunnella musiikkia. Hän kuuntelee eniten K-pop-musiikkia, ja hänen lempi bändinsä on BTS, joka tuottaa musiikkia suurimmaksi osaksi koreaksi ja englanniksi, mutta myös muilla kielillä.

Hänen lempiaineensa on koulussa liikunta ja musiikki, koska liikunnassa saa liikkua ja musiikki on hänestä kivaa. Hän ei pidä juurikaan uskonnosta, koska se on hänestä tylsää. Aikuisena Inka haluaisi olla ammatiltaan lääkäri, koska silloin saa auttaa ihmisiä. Hän haluaisi omistaa aikuisena koiran, joka on rodultaan labradorinnoutaja. Inka haluaisi osata puhua koreaa tai espanjaa.

Tehnyt: Laura

 

Hachiko

Hachikon tarina kertoo uskollisuudesta ja koiran ja ihmisen välisestä suhteesta. Hachikosta on myös tehty elokuva joka perustuu tositapahtumiin.

Hachiko-elokuva perustuu tositapahtumiin. Sen on ohjannut Lasse Hallström ja se on valmistettu vuonna 2009. Elokuva alkaa kun professori löytää akita-rotuisen koiranpennun kadulta ja vie sen kotiin. Professorin vaimo ei olisi aluksi halunnut aluksi pitää koiranpentua, mutta suostui kuitenkin. Sitten heistä tulikin erottamattomat ystävät.  Joka päivä Hachiko menee professoria vastaan juna-asemalle. Eräänä päivänä töissä professori kuitenkin menehtyy. Hachiko ei käsitä sitä, vaan odottaa joka päivä asemalla. Monien vuosien ajan, Hachiko menee joka päivä juna-asemalle odottamaan omistajaansa. Elokuvan lopussa Hachikokin menehtyy. Pidin elokuvasta, vaikka se olikin todella surullinen. Aluksi elokuva oli välillä mielestäni vähän tylsä, mutta sitten siitä tuli tosi surullinen. Mielestäni elokuvassa oli myös hyvä juoni.

Kuvahaun tulos haulle Hachiko
Kuvassa on akita-rotuinen koira.

Oikea Hachiko eli Japanissa. Se syntyi 1923 ja kuoli 1935. Se oli rodultaan Akita, eli japanilaista pystykorvarotua. Hachikon tarina kertoo uskollisuudesta, koska oikeasti Hachiko palasi asemalle odottamaan isäntäänsä. Hachikosta on rakennettu patsas Japanin Tokiossa sijaitsevalle Shibuyan rautatieasemalla.

Tehnyt: Laura

 

Minun etana

Etana
Minun lemmikkini on etana. Etanalla ei ole nimeä. minun etana on noin kahdeksan vuotta vanha mutta normaalisti ne elää noin kaksi vuotta. Etanalla on noin 5senttinen juoma kulho, kiipeilypuu ja itse laatikko jossa etana on, se on noin kolmekymmentä senttiä pitkä. Etana on noin viisitoista senttiä pitkä. Etanan ruoka on salaatti, porkkana, paprikaa, kurkkua ja muita kasviksia. Ruuan päälle voi laittaa kalanruokaa mutta ruokaa pitää kastella että ne jää kiinni kasviksiin. Kun siivoat sen laatikon niin ensin se pestään sitten pohjalle voi laitetaan kuumaa vettä sitten sinne laitetaan purua ja sitten ne sekoitetaan yhteen sitten sinne laitetaan ruokaa, juomakulho ja kiipeily puu.
Etanan laatikon siivoamisessa menee noin kymmenen-viisitoista minuuttia. Etanaa varten minulla on tiskiharja jotta voi pestä etanan laatikon, kulho johon laitetaan vettä veden pitää olla haaleaa, kiipeilypuu ja laatikko johon etanan ja puu, juomakulho ja ruoka menee. Sitten laatikko johon etana menee siivouksen ajaksi. Etanaa varten kannattaa hankkia kanin laatikon puu-purua joka laitetaan laatikon pohjalle.
Kun tyhjennät etanan laatikon sen voi tyhjentää ojaan, metsään, kompostiin tai ihan mihin vain missä se maatuu. Etanan laatikko pitää siivota noin viikon välein jos sitä ei siivoa tarpeeksi usein se kaivautuu purun alle horrostamaan se tekee oman kuoren kolon kohdalle kuoren joka irtoaa kun se tulee ulos ja sitten se kannattaa antaa syödä se niin se saa kalkkia.
Kirjoittaja: Santeri K.

Shetlanninponi

Shetlanninponi on pieni ponirotu.

Shetlanninponit ovat kotoisin Skotlannin Shetlanninsaarilta. Karussa ja vähäravintoisessa ympäristössä shetlanninponista kehittyi sitkeä, pieni, niukalla ravinnolla ja koviakin sääolosuhteista kestävä ponirotu.

ruoho niitty eläin söpö villieläimet turkki laidun laidunmaa hevonen nisäkäs ori harja musta syödä eläimistö laiduntaa poni selkärankainen tamma eläinmaailman eläin muotokuva horse kuten nisäkäs mustang hevonen

Ponin säkäkorkeus on noin 107cm paikkeilla. Perus värit shetlanninponeilla ovat musta, rautias ja ruunikko, mutta rodussa kaikki värit ovat sallittuja tiikerinkirjavaa lukuunottamatta. Shetlanninponilla on erittäin paksu talvikarva ja on muutenkin runsas jouhistaan.  Ponit ovat yleensä mukavaluonteisia, ystävällisiä ja älykkäitä, mutta ne oppivat helposti jekkuja, temppuja ja koiruuksia. Koulutettuna ja oikein kasvatettuna ponista saa vaikkapa hyvän harraste ponin lapselle.

1800-luvulla shetlanninponeja vietiin syviin kaivoksiin. Ahtaissa kaivoksissa ne esimerkiksi vetivät kuormia, kun lasten ja naisten työskentely kaivoksissa kiellettiin. Shetlanninponeista kehittyi kaivoksissa erittäin sitkeitä, vahvoja ja kestäviä, joita ne ovat edelleen. Moni poneista vietiin kaivoksiin ja ne viettivät siellä koko loppu elämänsä eivätkä enää nähneet päivänvaloa tai saaneet raikasta ilmaa.

Aiheeseen liittyvä kuva

Shetlanninponi jaksaa kantaa noin 60-kiloista ratsastajaa ja ratsastaja voi olla korkeintaan 150-160cm pitkä. Liian painava ratsastaja voi vahingoittaa ponin ristiselkää. Shetlanninponin ratsastuskoulutus aloitetaan ponin ollessa neljä vuotias. Se aloitetaan useimpia muita rotuja myöhemmin, sillä poni saavuttaa täyden mittansa vasta 6-7 vuotiaana. Shetlanninponeja käytetään raviponeina ja sillä voidaan myös ajaa kärryillä. Muita harrastettavia lajeja ovat poniagility, ohjasajo, näyttelyt ja kouluratsastusliikkeissä poni voi edetä korkealle tasolle, mutta on vaikea löytää shetlanninponille niin pientä ja osaavaa ratsastajaa. Suomessa on rekisteröityjä shetlanninponeja on noin 600 ja shetlanninponi on yksi yleisimmistä poniroduista  Suomessa. Varsoja syntyy vuodessa noin 300. Shetlanninponi kantaa varsaa 11 kuukautta. Shetlanninponit ovat monitoimiponeja!

Kuvahaun tulos haulle shetlanninponi satula

Kirjoittanut: Jonna Kurkinen

Kuntalaisaloite

Kutosten yhteiskuntaopin aiheena oli vaikuttaminen. Ryhmät miettivät aiheita, jotka he kokivat epäkohdiksi omassa elinympäristössään. Ryhmät laativat aiheesta kuntalaisaloitteen. Niistä luokan kesken valittiin kaksi, jotka lähetettiin eteenpäin omaan kotikuntaamme Kuntalaisaloite.fi -sivujen välityksellä. Tässä tiedoksi Turun kaupungille lähetetyt aloitteet:

Paattisille oma oleskelupaikka 10–15-vuotiaille nuorille

Turku

Aloite luotu Kuntalaisaloite.fi-palveluun 13.4.2018

Aloitteen julkaisupäivämäärä 16.4.2018

Haluaisimme Paattisille oman oleskelupaikan 10–15-vuotiaille.

Paattisilla ei ole paikkaa, jossa nuoret voisivat olla ulkona. On vain pienempien leikkipaikkoja, joissa on hiekkalaatikkoja yms. Vietämme usein aikaa nuorisotalolla, mutta haluaisimme oleskelupaikan myös ulos. Vapaa-ajalla olemme usein vain puhelimella ja oleskelupaikka toisi uuden hyvän mahdollisuuden liikkua ulkona. Toivoisimme oleskelupaikkaa lähelle Paattisten keskustaa mieluiten urheilukentän läheisyyteen. Puistossa voisi olla häkkifutiskenttä tekonurmella. Myös kiipeilyteline ja –verkko tulisivat käyttöön. Tärkeitä olisivat myös penkit ja extrana puhelimen latauspiste. Yksi koripalloteline olisi kiva. Turun keskusta sijaitsee noin 20 kilometrin päästä Paattisista, joten useiden nuorten on sinne vaikea matkustaa. Tämän takia oleskelupaikka/puisto tulisi entistä enemmän käyttöön.

Lähetetty kuntaan osoitteeseen

turun.kaupunki@turku.fi

 

Pyörätie Säkyläntien varteen

Turku

Aloite luotu Kuntalaisaloite.fi-palveluun 13.4.2018

Aloitteen julkaisupäivämäärä 16.4.2018

Haluaisin, että pyörätietä Paattistentien varressa jatkettaisiin Tortinmäkeen asti. Pyörätie voisi kulkea Säkyläntien vieressä. Olen asunut Tortinmäessä kauan ja se olisi mukavaa, jos voisin pyöräillä turvallisesti kotoani, vaikka Paattisten keskustaan. Säkyläntiellä kulkee paljon rekkoja ja muutenkin autot ajavat siinä lujaa. Lisäksi tien reuna, jossa voisi kävellä tai pyöräillä, on melkein olematon. Monet autot ja rekat ajavat tällä tiellä ylinopeutta, joten siinä ei tosiaankaan ole turvallista kävellä tai pyöräillä. Riski auton alle jäämisessä on suuri. Jos pyörätie jatkuisi, monet koululaiset saisivat turvallisemman koulumatkan. Siksi toivoisinkin, että pyörätietä jatkettaisiin.

Lähetetty kuntaan osoitteeseen

turun.kaupunki@turku.fi

 

Ford Mustang

Ford Mustang on Fordin tekemä amerikkalainen muskeli-ja poniauto. Ensimmäinen Ford Mustang tehtiin vuonna 1964. Ford Mustang oli konseptiauto vuonna 1962, mutta ensimmäinen Mustang julkaistiin 17.4.1964. Ensinmäinen Mustang perustui Ford Falconin pohjalevyyn. Ford Mustang aloitti uuden automallin nimeltään poniauto. Mustangin julkaisun jälkeen monet muut autojen tekijät tekivät oman poniauton esimerkiksi Chevrolet Camaro, Plymoth Barracuda ja AMC Javelin. Mustangin moottori on usein V6 tai V8, ja joskus jopa pienempi rivineljä moottori on autoissa.

 


Mustang sen ensinmäisellä myyntivuodella myytiin halvan miehen urheilu-autoksi, koska mustang oli niin halpa. Toisella myynti vuodella Mustangista tuli isompi ja vahvempi, koska Mustangiin sai tällä myynti vuodella isomman V8 moottorin, joka teki enemmän hevosvoimia. Vuosien aikana Mustang sai lisää voimaa ja isompia moottoreita. Tänä päivänä        Mustangilla on kuusi sukupolvea, niistä sukupolvista parhaiten myydyin oli ensimmäinen sukupolvi yli miljoonalla autolla. Uusin Mustang mikä tiedetään, että julkaistaan on 2019 Ford Mustang Shelby GT500

 

Kuvahaun tulos haulle ford mustang shelby gt500

Uusi Ford Mustang Shelby GT500 testiajolla piilomaalissa

 

Kuvahaun tulos haulle ford mustang silver

Kuudennen sukupolven Mustang

Kirjoittanut Juho

Hanna-opettajan haastattelu

 

Haastattelin erityisopettaja Hannaa koulussa 8.11.2017.

Kysyin häneltä kysymyksiä joihin hän vastasi näin:

Nimeni on Hanna Kuokka ja olen 40 vuotta vanha. Olen ammatiltani erityisopettaja ja olen toiminut alalla 13 vuotta. Pidän työstäni paljon, koska se on mielestäni hyvin mielenkiintoista. Ammattini sisältää oppilaiden opettamista, ohjaamista, suunnitelua ja vanhempien tapaamista. Halusin erityisopettajaksi, koska kuulosti mielenkiintoiselta auttaa muita oppilaita.

Vapaa-ajalla pidän lukemisesta, pyöräilystä ja kuntosalilla käynnistä. Ne ovat melkein kuin harrastuksiani. Lempivärini on punainen eikä minulla ole lemmikkejä. Asun Ruskolla ja tulen töihin pyörällä tai autolla.

Kirjoittanut: Sanni

Fortnite

Tässä tekstissä kerron Epic Gamesin tekemästä selviytymispelistä Fortnite.

Kuvahaun tulos haulle fortnite

Epic Games julkaisi syyskuussa 2017 selviytymispelin nimeltä Fortnite, jota voi pelata Xbox Onella, PS4 ja pc:eellä. Fortnite on animoitu taistelupeli. Fortnite on maailman ladatuin ilmainen peli ja on kovassa nousussa. Fortnitessa on kaksi pelimuotoa, toinen on Battle Royale ja toinen Save The World-pelimuoto, josta kerron myöhemmin. Nyt kerron pelimuodosta Battle Royale. Battle Royale on suositumpi pelimuoto kuin Save the world. Kun menet pelaamaan, voit valita pelimuodon solo, duo, squad tai joskus myös special eventin, jos sellainen on käynnissä esim. 50v50, sniper shootout, blitz tai solid gold. Fortnite lisättiin juuri iPhonelle nimellä IOS event ja pian myös Androidlle. Juhlapyhinä, kuten halloweenina tulee suuria päivityksiä.

Kuvahaun tulos haulle fortnite

Battle Royalessa aluksi mennään odotustilaan, jossa odotetaan kaikkia sataa pelaajaa. Aloitustilassa voi tehdä mitä vain esim. tanssia. Kun peli alkaa, jokainen hyppää bussista, joka lentää taivalla ja pelaajat hyppäävät ja laskeutuvat eri puolille karttaa. Jokaisella on aluksi vain hakku, jolla voi hakata materiaalia, josta voi rakentaa vaikka suojan. Pelaajan on tarkoitus löytää aseita, joilla tappaa toisia pelaajia. Kartasta voi löytää myös parannustarvikkeita, erilaisia kranaatteja, ansoja, puskan ja launch padin, jolla voi hypätä pitkän matkan. Kaikki tavarat, myös skinit on luokiteltu luokkiin, jotka ovat common, uncommon, rare, epic ja legendary.

Aiheeseen liittyvä kuva

Kun pelaajat pääsevät matsissa alkuun, syntyy karttaan rinkula, jonka sisälle pitää päästä ennen kuin myrsky alkaa, koska myrsky tulee ja myrskyn sisällä menettää elinvoimaa. Kun myrsky loppuu, kuluu hetki, kunnes tulee seuraava myrsky. Myrskyn tarkoituksena on ajaa pelaajat pienempään tilaan. Sitten kun on enää muutama pelaaja tai tiimi jäljellä, he yrittävät voittaa toisensa. Viimeinen pelaaja tai joukkue pystyssä voittaa ja sitten tulee Victory Royale.

Kuvahaun tulos haulle fortnite victory royale

Pelissä on myös Battle Pass joka maksaa kymmenen euroa, mutta pelissä on myös ilmaiseksi Free Pass josta saa paljon vähemmän tavaraa. Battle Passista saa banner iconeja, skinejä, glaidereita, skydiving raileja, emoteja  (tansseja/tuuletuksia), tarroja, hakkuja ja v-buckeja joita voi myös ostaa oikealla rahalla. V-buckeilla pelissä voi ostaa shopista hahmon muokkaamiseen liittyviä asioita kuten skinejä, hakkuja ja glidereitä. Hahmolle saa myös valittua repun joita ei voi ostaa mutta niitä tulee joidenkin skinien mukana. Fortnitessä on myös umbrellat joita on vain muutama ja niillä laskeudutaan peliin kuten glaidereillakin, mutta umbrellan saa vain saavuttamalla sen.

Aiheeseen liittyvä kuva

Save The World on Fortniten toinen pelimuoto. Save The World ei ole niin sousittu kuin Battle royale, varmaan senkin takia, koska tämä pelimuoto maksaa. Save the worldissa on paljon pienempi kartta kuin Battle royalessa. Tässä pelimuodossa taistellaan zombeja vastaan eikä tosia pelaajia vastaan. Save The Worldissa on paljon enmmän asiota kuin Battle Royalessa. Save The Worldin päivityksistä informoidaan vähemmän, mutta tähän muotoon lisättin juuri leijulauta ja Battle Royaleenkin lisätään ehkä jotain jolla taittaa nopeammin pidempiä matkoja.

Aiheeseen liittyvä kuva

tehnyt: Väinö Laakso

Haastattelin Ollia

Haastattelin Paattisilla asuvaa Olli Alavirtaa. Olli on 12-vuotias ja käy kuudennetta luokkaa Paattisten koulusssa. Hänen lempiaineensa on liikunta, koska siinä saa purkaa energiaa itsestään pois. Ollin perheeseen kuuluu äiti, isä ja isoveli, sekä kaksi undulaattia. Olli harrastaa airsoftia ja tykkää vapaa-ajallaan olla pihalla. Hän tykkää spagetista ja kesästä, koska sillon on lämmin. Olli haluaisi matkustaa Espanjaan. Hän haluaisi tulevaisuudelta myös hyvän työpaikan.

Kirjoittanut: Nella Mäkinen

Päätoimittajat


Luokkamme päätoimittajat

Luokkamme keskuudesta on valittu kolme päätoimittajaa blogiamme varten. Päätoimittajia ovat olleet: Anni, Hanna, Sini-Tuulia, Tatu, Salla ja Saara. Nykyiset päätoimittajat ovat: Anni, Sini-Tuulia ja Lassi.

Kaikki ehkeivät juttuja blogiin artikkelina.  Myös päätoimittajat tekevät juttuja blogiin. Päätoimittajien ensisijainen tehtävä on lukea valmiiksi tulleita juttuja ja julkaista niitä. Kun juttu on valmis sen otsikkoon kirjoitetaan VALMIS, jotta päätoimittajat tietävät sen. He lukevat ja tarkistavat valmiit tekstit ja jos niissä ei ole korjattavaa he julkaisevat jutun. Jos jutussa on tarkistuksen myötä huomattu jotain parannettavaa he kirjoittavat pinkille muistilapuille, mitä korjattavaa jutussa on ja vievät sen jutun kirjoittajan pulpetin päälle. Kun jutun kirjoittaja on korjannut tekstin se luetaan uudestaan jos se on hyvä teksti julkaistaan


Haastattelin Lassia ja Sini-Tuuliaa, jotka ovat nykyisiä päätoimittajia.

Lassin haastattelu

Päätoimittajana on ihan kivaa. Helpointa ja samaan aikaan vaikeinta on juttujen lukeminen ja julkaiseminen. Siinä kivointa on koko päätoimittajana oleminen eli kaikki päätoimittajan tehtävät.

Sini-Tuulian haastattelu:

Päätoimittajana on ihan kivaa. Helpointa on juttujen lukeminen jos ne on hyvin kirjoitettu. Vaikeinta on juttujen lukeminen jos tekstissä on paljon kirjoitusvirheitä. Kivointa on juttujen lukeminen, niin aja nähdä mitä muut kirjoittavat.

Kirjoittnut: Lotta

 

 

Ellinoora

Ellinoora on suomalainen artisti. Hän on oikealta nimeltä Anni Ellinoora Leikas. Ellinoora on kotoisin Oulusta. Hän on syntynyt 26. 1. 1994 eli hän on nyt 24 vuotias. Ellinoora tekee myös lauluja muille artisteille.

Joulukuussa 2011 hän sai levytyssopimuksen Warner Music Finlandin kanssa. Hän oli menossa silloin The voice of Finlandiin, mutta peruutti osallistumisen levytyssopimuksen takia.

Ellinoora valmistui Madetojan musiikkilukiosta vuonna 2013. Samana vuonna hän aloitti opinnot Helsingin Pop & Jazz konservatoriossa.

Hänen ensimmäinen biisinsä on ”Sellainen mies”, joka julkaistiin vuonna 2013. Sen julkaisu kadutti kuitenkin Ellinooraa, joten biisi poistettiin ja sen myynti lopetettiin.

Ellinooran ensimmäinen Levy oli ”Villi lapsi”, joka julkaistiin vuonna 2016.

Ellinooran laulu ”Leijonakuningas” on ylittänyt tuplaplatinarajan. ”Carrie” ja ”Elefantin piano ovat ylittäneet platinalevyn rajan.

Kirjoittanut Saara

Mmiisas

Mmiisas on 23-vuotias tubettaja, joka asuu Tampereella. Kerron nyt vähän lisää hänestä ja siitä millaisia videoita hän tekee.

Mmiisas oikealta nimeltään Miisa, on yksi Suomen suosituimmista YouTubettajista. Ensimmäisen YouTube-videonsa (niistä jotka ovat edelleen näkyvissä) hän julkaisi vuonna 2013 eli viisi vuotta sitten. Hänellä on noin 350 000 tilaajaa ja yhdessä Miisan videossa on keskimäärin 100 000­-300 000 näyttökertaa. Yksi Miisan video on saanut 1,2 miljoonaa näyttökertaa. Miisalta löytyy myös muita lähes yhtä suosittuja videoita. Miisa julkaisee videoita joka perjantai, mutta myös poikkeuksia voi olla. Tällä hetkellä Miisan kanavalla on 384 videota.

Miisa tekee videoita laidasta laitaan esimerkiksi ruuanlaitto-ja leipomisvideoita, meikkaus- ja asuvideoita, videoita joissa hän kuvaa omaa päiväänsä, haastevideoita, sisustusvideoita, videoita joissa hän kertoo omasta lapsuudestaan, meikkivideoita ja myös muita videoita löytyy. Miisa on tehnyt myös videosarjoja ja suosituin niistä on varmaan ollut Brekkie, jossa Miisa kokkasi aamupalaa ja puhui eri aiheista. Brekkietä hän julkaisi joka viikko maanantaisin kello 7.00, 52 viikon ajan. Toinen suosittu sarja on Mästerzef, jossa Miisa kokkaa ja leipoo erilaisia juttuja. Tällä hetkellä Mästerzefiä Miisa on julkaissut 24 kappaletta. Viimeisimmässä jaksossa hän esimerkiksi teki suklaabrownie-kuppikakkuja.

Miisa on siis 23-vuotias ja asuu Tampereella. Lapsuutensa Miisa asui Keuruulla. Miisalla on poikaystävä nimeltään Tomas ja myös Tomas tekee videoita YouTubeen. Tomaksella on noin 100 000 tilaajaa. Miisa ja Tomas tekevät hyvin erilaisia videoita, mutta itse tykkään molemmista.

Tehnyt: Salla

Loma Teneriffalla

Lähdimme 23.1.2018 kello kolmelta yöllä ajamaan kohti lentokenttää, sillä olimme lähdössä Teneriffalle. Saavuimme lentokentälle parin tunnin kuluttua, ja pääsimme alle tunnissa portillemme. Koska kone lähti vasta seitsemältä, meillä oli vielä aikaa kierrellä kaupoissa. Ostimme vain purkkaa. Sitten menimme kahvilaan sillä emme olleet syöneet aamupalaa. Kun olimme syöneet, menimme takaisin portillemme. Vähän sen jälkeen pääsimme koneeseen. Lento sujui hyvin ja ruoka jota koneessa söimme oli hyvää. Tulimme lentokentälle hotellin bussilla. Matka kesti noin. 40minuuttia. Hotellimme nimi oli Bahia Pricipe Tenerife. Emme saanet huonettamme heti joten kävimme ensin lounaalla. Tykkäsin ruoasta. Sen jälkeen saimme huoneemme ja menimme uimaan hotellin altaalle. Vesi oli sopivan lämmintä. Uimisen jälkeen söimme illallista. Illallisen jälkeen purin matkalaukkuni ja menin nukkumaan yhdeksältä paikallista aikaa. Seuraavana päivänä kävimme kävelyllä hotellin lähellä ja vietimme loppupäivän hotellilla uiden ja minigolfaten. Illalla kun tulimme illalliselta menin kylpyyn, sillä kylpyammeessamme oli poreet. Seuraavana päivänä vietimme kokopäivän hotellilla uiden, mutta lounaan jälkeen menimme  uimaan hotelin viereisen hotellin altaalle, sillä se oli hotellimme sisarhotelli. Seuraavana aamuna lähdimme Loro parkkiin. Se on eläintarha, mutta sen nimi on Loro park sillä se oli ennen papukaijapuisto, mutta nykyään se on Euroopan suosituin eläintarha. Heti kun tulimme paikalle menimme juuri alkavaan merileijona näytökseen. Näytöksessä oli kolme pientä merileijonaa ja yksi valtava. Tämän jälkeen kävimme pitsalla. Sitten katselimme eläimiä hetken kunnes menimme katsomaan miekkavalaiden esitystä. Miekkavalaat olivat valtavan kokoisia. Näytöksen jälkeen katselimme eläimiä kunnes menimme delfiini ja papukaija näytökset jotka olivat molemmat hyviä. Sitten lähdimme ajamaan takaisin hotellillemme. Seuraavana päivänä menimme tulivuori Teidelle. Teidellä oli kylmä ja siellä tuuli paljon. Tulivuoren päälle menevä kaapelihissi oli suljettu tuulen takia. Ylhäällä otimme kuvia ja joimme kaakaota, jota saimme Teidellä olevasta kahvilasta. Sitten lähdimme takaisin hotellillemme. Matkalla kävimme mäkkärissä ja ruokakaupassa. Loppupäivän uin hotellilla. Seuraavana päivänä uin koko päivän. Seuraavana päivänä vietimme aamupäivän ostoskeskuksessa jossa käytin melkein sata euroa. Loppupäivän uin hotellilla ja pakkasin. Seuraavana eli viimeisenä päivänä söimme aamupalan hotellilla ja lähdimme bussilla kohti lentokenttää. Lento sujui hyvin ja saavuimme suomeen yhdeltätoista illalla.

Kirjoittanut.Anni