Vatten på Trollsländorna

Vi på Trollsländorna startade också delvis med temat Vatten under hösten 2018. Vi gjorde många utfärder till närskogen och undersökte och lekte i miljön där. Utfärderna bidrog till ett större intresse kring träd. Vi funderade på vad träd behöver för att leva och gjorde en del experiment med växter och vatten. Vi kom fram till att utan vatten kan varken vi, träden, växterna eller djuren leva. Barnen hämtade med sig kottar, kastanjer och ekollon hemifrån och den 24.10 på FN-dagen planterade varje barn i gruppen ett ekollon i vårt gemensamma terrarium. Vi gjorde också ett gruppcollage med temat; tillsammans tar vi hand om varandra, jorden, havet, luften och djuren så att vi mår bra. Redan i november kom de första plantorna upp. I början av december räknade vi till över 20 små ekträd som växte och frodades i vår lilla miniskog! Dagligen blir ”skogen” omskött och duschad av barnen. Vi hoppas att de små träden skall klara sig till våren då vi planerat att plantera ut dem i naturen.

Senaste tiden har vi gjort olika experiment med is, salt, socker och peppar och färg. Vi har experimenterat med olika vätskor och prövat vad som händer då man häller dem i ett avlångt glas. Vi har funderat kring temperaturväxlingar och vad som händer då varm luft möter kall. Det resulterade i ett experiment : regn i burk. Barnen har också målat med sockerglasyr och vattenfärger samt gjort vackra iskonstverk.