Vattentema på Rumpnissarna Våren 2019

På våren 2019 kommer Braheskolans dagvårdsenhet att arbeta med temat vatten. Rumpnissarna tjuvstartade lite med temat vatten i November 2018  eftersom att November innehöll ganska många regniga dagar och vi passade på att utforska vatten.

Då pratade vi bland annat om varför vatten är så viktigt, vad vi behöver vatten till och vad vi kan göra med vatten.

Vi experimenterade även med vatten och utforskade bland annat vilka föremål som flyter och vilka föremål som sjunker i vatten. Barnen verkade tycka mycket om experimentet. Barnen fick själva hämta ett föremål att doppa i vattnet inför experimentet.

Ett annat experiment som vi provade i Rumpnissarnas grupp under sen-hösten 2018 kallar vi för vattenfyrverkerier.

Till vatten fyrkverkerierna använde vi:

  1. stor genomskinlig burk som vi fyllde med vatten
  2. olja
  3. röd och grön karamellfärg
  4. en liten burk att blanda oljan och färgerna i.

Vi började experimentet genom att i smågrupper samlas kring ett runt bord i vår matsal. På bordet placerade vi burken som var fylld med vatten, den mindre burken, oljan och karamellfärgerna.

Vi fortsatte genom att hälla lite olja i den lilla burken vartefter vi hällde några droppar röd och grön karamellfärg i oljan. Sedan blandade vi oljan och färgerna lite grann.

Tillslut hällde vi försiktigt olje/färgblandingen mycket långsamt i den stora burken som var fylld med vatten. Reslutatet blev en vacker färgblandning med små olje/färgsbollar som flöt omkring i vattnet. Det som gjorde experimentet intressant var att oljebollarna kunde mittiallt ”explodera” i vattnet vilket såg ut som vackra fyrverkerier i vatten.

Barnen verkade tycka om experimentet och vattenfyrverkerierna var fascinerande att beskåda både för stora och små.

Vi fortsätter med vatten temat under våren på Rumpnissarnas avdelning och hoppas på att få utforska vatten på många olika spännande sätt. J

 

Rumpnissarna