Vatten som tema på Tummetottarna

I början på detta år kom det fram i diskussioner med några barn att de funderade på varför båtar flyter och inte sjunker? Vi hade som ett projekt just då att måla om en stor kartonglåda till en båt till barnens lek.Efter en omröstning gjorde vi båten till Grace Viking Line.

Vi gjorde då ett experiment med vatten,en båt och en modelleraklump.Före och under experimentet diskuterade vi mycket om vad barnen trodde skulle hända och varför? Skulle båten flyta eller sjunka? Hur skulle det gå med modelleraklumpen?Allt detta dokumenterades.Först genom att videofilma med Ipaden och sen skrevs det ner.

Vi kom fram till att båten flyter men inte klumpen.MEN att om klumpen formas till en båt flyter den också!! Fantastiskt!!

Vi har även testat andra olika föremål tex kotte,knapp,skruv,klädnypa etc,om de flyter eller sjunker.Detta experiment hittade vi också på BUU-klubbens sidor,där det fanns en film att titta på där samma ska gjordes.

Vatten experimenten fortsätter denna vecka när vi ska använda tvättmedlet Fairy som en ”motor” till pappersbåtar…

Vatten som tema blev också aktuellt iom att vintern har kommit och vi har haft mycket snö.Vi har gjort iskonst med barnen som nu pryder ingången utomhus.Nu får hela skolan njuta av dessa vackra ”diamanter”.