Blåvingarnas experiment med vatten

Vi på Blåvingarna har redan hunnit med flera experiment i år. I det första experimentet hade vi en stor skål med vatten, ett löv, ett gummiband och en sten. Barnen funderade på vilka av föremålen skulle sjunka i vattnet och vilka som skulle flyta och sedan fick barnen prova om de gissat rätt. Efter det funderade vi tillsammans på hur vi kunde få de sjunkande sakerna att flyta – jo, med hjälp av en båt förstås! Så vi lagade en båt av foliepapper och lät stenen flyta på den. Så pratade vi om vattnets ytspänning och testade också på att få de flytande föremålen att sjunka med hjälp av diskmedel, som vi blandade i vattnet. Det lyckades med gummibandet, men lövet fortsatte att flyta trots diskmedlet.

Vi fortsatte att fundera på hur man kan få saker att flyta i vatten. I det andra experimentet testade vi om en vindruva kunde flyta i vatten – det kunde den inte. Då blandade vi salt i vattnet och plötsligt flöt vindruvan! Vi provade även på att få vindruvan att flyta i sockervatten, men det lyckades inte. Slutligen provade vi ännu om bakpulver var något som kunde få vindruvan att flyta. Vi satt en liten mängd bakpulver i vattnet och vattnet började bubbla, men vindruvan flöt inte. Då bestämde vi oss för att blanda i mera bakpulver, men då började vattnet bubbla så mycket att det liknade ett vulkanutbrott. ”Lavan” rann över kanterna och barnen hade roligt. Vi satt vindruvan i ”lavan” och äntligen flöt den!

I det tredje experimentet talade vi om färglära. Barnen fick fundera ut färdigt vilka färger man får då man blandar olika färger. Rött och blått blir lila, gult och blått blir grönt osv. Efter det fick barnen prova att blanda färger i glasburkar. De fick ta färgat vatten med pipetter och flytta över det färgade vattnet till en ren glasburk. Allt som barnen funderat kring färger stämde precis!

Förutom dessa experiment har vi även jobbat på andra sätt med vattentemat. Vi har sjungit sånger om vatten, is och snö, njutit av snön i pulkabacken och isen på skridskobanan, gått på skogsutflykt till en snötäckt skog, målat med vattenfärger och lagat iskonst.