Turun kaupungin sivistystoimalan blogipalvelussa blog.edu.turku.fi kaikki opettajat, joilla on edu.turku.fi-tunnus (=OPAS-tunnus), voivat ylläpitää blogeja opetukseen liittyen. Sivistystoimialan hallinnon työntekijät, joilla ei ole tarvittavaa OPAS-tunnusta, voivat olla yhteydessä Jouni Paakkiseen/TOP-keskus.

1) Opettaja voi antaa hallinnoimaansa blogiin  myös oppilaille julkaisuoikeuden (Ohjausnäkymässä kohta ”Käyttäjät” > ”Add User”). Oppilas lisätään tunnuksen (ei nimen) kautta. Käyttäjätasot ovat:

  • Administrator (Pääkäyttäjä) – kaikki oikeudet – ei suositella oppilaille
  • Editor (Päätoimittaja) – saa muokata myös muiden artikkeleja
  • Writer (Kirjoittaja) – saa julkaista ja muokata omia artikkeleja
  • Contributor (Avustaja) – saa kirjoittaa artikkelin, mutta ei voi julkaista sitä
  • Subscriber (Tilaaja) – saa vain kommentoida

2) Em. ominaisuuden käyttöönoton vuoksi opettaja ei voi enää itse perustaa uutta blogia, vaan blogiaihio pitää tilata: Tero Pelander (etunimi.sukunimi@turku.fi). Mainitse bloginimi, jonka haluat näkyvän osoitteessa blog.edu.turku.fi/nimi/.


Suomenkielinen WP-opas

WordPress-ohje suomeksi (CC-BY Niko Lipsanen)

Suomenkielinen tukifoorumi –  paljon ohjeita


Roskapostit

Huom! Automaattisten roskaviestien välttämiseksi blogista on syytä pitää pois päältä kommentointimahdollisuus, päivitysilmoitukset sekä paluuviitteet. Kommentoinnin voi silti asettaa päälle artikkelikohtaisesti. Tarvittavat asetukset (kaksi rastia) löytyvät ohjausnäkymässä kohdasta Asetukset > Keskustelu.

Jos teit jo jotain artikkeleita tai sivuja kommentointimahdollisuus päällä, niin jokaisessa pitää käydä jälkikäteen poistamassa kommentointimahdollisuus. Muuten kyseisten artikkelien kautta voi edelleen tulla roskapostia. Artikkelikohtaiset kommentointiasetukset saa näkyville, kun muokkaa artikkelia ja valitsee ylälaidasta Näyttöasetukset ja laittaa rastin Kommentit kohtaan.


 Teemojen ulkoasujen muokkaus

Seuraavien teemojen ulkoasua voi käyttäjä itse muokata varsin monipuolisesti: TwentyEleven (Oletusteema 2011), TwentyTwelve ja TwentyThirteen käyttämällä Styles-lisäosaa. Huom! Suomenkielisessä käyttöliittymässä TwentyEleven löytyy nimellä Oletusteema 2011.

Toimi seuraavasti:

  1. Valitse ensin joku em. kolmesta teemasta (Ulkoasu > Teemat)
  2. Ota ensin käyttöön lisäosa ”Styles”. (Lisäosat)
  3. Ota sen jälkeen käyttöön myös teemakohtainen lisäosa ”Styles TwentyEleven” tai ”Styles TwentyTwelve” tai ”Styles TwentyThirteen”.
  4. Pääset muokkaamaan ulkoasuasetuksia kohdasta Ulkoasu > Mukauta.

Styles-lisäosaa ei voi käyttää muiden teemojen kanssa. Mahdollisuudet muokata muita teemoja ovat suppeat ja vaihtelevat teemasta toiseen.


Lisää ohjeita ja vinkkejä

Katso edu-turku.fi-sivustolta:
Ohjeet  > Usein kysytyt kysymykset  > Blogit

Käyttöohjeita