header image

Tiistaina saarella sairaaloita ja matkaa halki saaren

Posted by: | 26.4.2017 Kommentit pois päältä artikkelissa Tiistaina saarella sairaaloita ja matkaa halki saaren |

Saavuimme maanantaina hotellille tosi myöhään. Naisväki siirtyi suosiolla suihkun kautta nukkumaan. Miehet kävivät iltakävelyllä, koska liikunta on tärkeää myös matkoilla.

 

Tiistai valkeni aurinkoisena. Päivän lämpötila hieman yli 20 astetta, mutta kun saarella ollaan niin tuulta piisaa kyllä. Säätilalla ei tosin ole paljoa merkitystä, sillä päivä on mennyt ajellessa paikasta toiseen.

Päivän työt aloitimme tutustumalla Clinica Juanedan yksityissairaalaan. Lähihoitajaopiskelija Sissi aloitti työssäoppimisen sairaalalla, samoin kuin saksalainen opiskelija. Tyttöjen piti antaa henkilötiedot sekä lupa tietojen keräämiselle vaikkakaan tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille. Tyttöjen piti allekirjoittaa myös salassapitovelvollisuuspaperi, joka sisälsi tarkat ohjeet kirjaamisista. Potilas pitää tarkoin identifioida ja koneelta kirjautua nopeasti ulos heti kun sovitut tiedot on kirjattu. Kaikkeen sai hyvän opastuksen.

Yllä olevassa kuvassa ensiavun tehohoitohuone. Mietin, että tuollainen defi oli meillä käytössä aikoinaan.

 

Joka päivä työssäoppija ottaa ohjaajaltaan allekirjoituksen, jolla varmennetaan, että nimetty ohjaaja on ollut paikalla ja opiskelija on saanut ohjausta. Ohjauksen sisältöä ei tarkemmin kuvata lomakkeessa. Ohjaaja vaihtuu joka päivä, joten opiskelijalla on mahdollisuus nähdä monenlaisia työtapoja.

 

Sairaalassa on 120 potilaspaikkaa. Kymmenen tehohoitopaikkaa ja useita eri leikkaussaleja. Pääosa potilaista on turisteja, Saksasta, Britanniasta, Venäjältä jne. Tulkkauskeskus on koko ajan yhteydessä potilaan kotimaahan, saadakseen taustatietoja ja selvyyttä vakuutusten kattavuudesta. Jos vakuutuksen raja tulee täyteen, potilas voidaan siirtää nopeasti julkiseen sairaalaan.

Sairaalan kanttiinista sai kuohuviiniä ja olutta. Kuntouttava työote?

Sairaalan kanttiinin kassa. Kassan toiselta puolelta syötetään maksuun kolikot tai saadaan vaihtokolikot. Mutta katsokaa tuota nerokasta tapaa syöttää setelit kassaan. Onko Suomessa tällaista?

 

Sairaanhoitajan palkka yksityisessä on sairaalassa on huonompi kuin julkisessa, sillä bisnes on kuulemma bisnestä ja katetta ei voi laittaa hoitajien palkkaan 😝 Lääkärit tekevät samoin kuin Suomessa, päivät julkisella ja sitten privaatti vastaanotto.

Iltapäivällä siirryimme Manacoriin, jossa vierailimme myös yksityissairaalassa, jossa oli sairaalan lisäksi myös yksityinen hoitokoti iäkkäille vanhuksille. Sairaalan nimi oli Hospital De Llevant. Sairaalassa oli vain noin 60 potilaspaikkaa, mutta huomioitavaa oli, että ensiapu, röntgen ja labroratorio olivat auki 24/7. Tässä mietimme kovasti kustannustehokkuutta porukalla, kun kotimaassa Sote-keskustelu käy kuumana. Tässä sairaalassa oli myös lastenosasto, mutta synnytykset ja lasten teho on aina ilmeisesti isommissa julkisissa sairaaloissa.

 

Vanhainkodin puolella kuukausihinta keskimäärin oli 2000 euroa ja pääosa asukkaista oli ulkomaalaisia. Etenkin saksalaisia vanhuksia, jotka ovat asuneet saarella kauemmin. Ylimmässä kerroksessa oli hoivaosasto ja alemmassa hieman vielä liikkeelle pääsevien osasto. Ruoka tehdään niin sairaalaan kuin hoitokotiin omassa potilaskeittiössä.

Ruuasta kun tuli puhe, niin siirryimme seuraavaksi lounaalle. Lounas Espanjassa syödään yleensä noin  klo 14. Me siirryimme syömään tennispelaaja Nadalin omistaman yksityisen tenniskoulun yhteydessä olevaan ravintolaan. Alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, olut/viini/vesi ja koko menyyn hinta 10 euroa. Pöytiin tarjoilu ja kohtelias palvelu. Taas heräsi keskustelua hintatasoista.

Lounaan jälkeen piipahdus hotellilla ja hetken lepo. Illalla lähdimme vielä Tapas kierrokselle. Tiistaisin Palmassa on tavanomaista nimenomaan lähteä illala ulos syömään Tapaksia. Yhdessä baarissa juodaan yksi juoma ja syödään Tapas tai pari. Sen jälkeen vaihdetaan baaria ja kierros jatkuu.

 

Historia toistaa itseään, naiset lähtivät toisen kierroksen jälkeen suihkuun ja nukkumaan, miehet jatkoivat kävelyä ulkoilmassa. Nauttien Palman pimenevästä illasta. Varmaan miettivät kovasti vielä päivän kierroksia, sillä oli elämänsä ensimmäinen kerta kuulemma piipahtaa esimerkiksi sairaala-apteekissa. Tällä matkalla on ohjelma laadittu niin, että pyritään myös kaatamaan instituutin koulurakennusten välisiä ”raja-aitoja”, jotta hedelmällistä yhteistyötä ja esimerkiksi yrittäjyys ideoita voisi syntyä luontevasti.

Sammalteos Nadal keskuksella

Illan tapaskierroksella muuten ammatillisen koulutuksen reformi ja rahoitus herätti mielenkiintoista keskustelua.

 

Pitkä päivä, paljon puuhaa ja hyviä keskusteluja. Pää tyynyyn, sillä huomenna on päivä uusi.

-päivän kirjasi Mari

 

 

 

 

under: Yleinen

Baleaarit on neljän suurehkon saaren muodostama Espanjan autonominen saariryhmä Välimerellä. Baleaarit on myös yksi Espanjan 50:sta maakunnasta. Pääkaupunki on Palma de Mallorca.

Viralliset kielet ovat katalaani ja espanja. Asukasluku oli 1 072 844 vuonna 2008.

Saariin kuuluvat Mallorca, Menorca, Ibiza (katalaaniksi Eivissa) sekä Formentera. Lisäksi Mallorcan ja Menorcan luona Itä-Baleaareilla on pieni Cabreran saari.

Aragonian kuningaskunta hallitsi Baleaareja vasallinaan, Mallorcan kuningaskuntana. Saaret liitettiin suoraan Aragoniaan vuonna 1344 ja Aragonia myöhemmin Espanjaan. Menorca (englanniksi Minorca) oli brittien vallassa 1700-luvulla.

Saaristo on suosittu turistikohde espanjalaisten ja ulkomaalaisten keskuudessa. Tästä syystä Baleaarien asukkaat varsinkin Mallorcalla puhuvat englantia paremmin kuin Espanjassa yleensä.  (Lähde: Wikipedia)

 

Turun ammatti-instituutti on tehnyt yhteistyötä Baleaarien ammatillisen koulutuksen konsortion kanssa nyt reilun vuoden. Vaihtoja on tehty vastavuoroisesti ja huhtikuussa 2017 meillä oli ilo isännöidä 25 hengen asiantuntijaryhmää joka vieraili Turussa tutustumassa meidän ammatilliseen koulutukseen.

 

Nyt on vastavierailun aika. Turusta lähtee reissuun kokkien opettaja Jyri Kytö, ICT-alan opettaja Pertti Smal, liiketalouden opettaja Marika Lavonen, Sosiaalialan opettaja Mervi Rantanen sekä kv-koordinaattorin ja hoitotyön opettajan ominaisuudessa Mari Pakkonen. Viemme mukanamme Turun ammatti-instituutin 7 opiskelijaa suorittamaan kv-vaihtojaksoa Mallorcan saarella.

 

Matkalaukkujen pakkaus, aurinkorasvan hankinta ja loput tärkeät paperit kasaan, niin matka on valmis alkamaan. Tervetuloa seuraamaan ammatillisen koulutuksen kansainvälistä yhteistyötä moniammatillisen yhteistyön näkökulmasta.

 

– Marika, Mervi, Pertti, Jyri ja Mari-

under: Yleinen

Categories