header image

Lauantai – kotiin pienen pompun kautta

Posted by: | 3.5.2017 Kommentit pois päältä artikkelissa Lauantai – kotiin pienen pompun kautta |

Viikko oli kiireinen, työntäyteinen mutta enemmän kuin antoisa. Isännät olivat todella nähneet vaivaa meidän eteemme ja meille oltiin valmiita esittämään kaikki mitä hiukankin keksimme toivoa ja kysyä. Kukaan isännistä tai emännistä ei vaikuttanut kiireisiltä, vaan aina oli aikaa vaikka vierailumme olisi venynyt kysymysten tulvan vuoksi.

 

Koko ohjelma oli laadittu siten, että mukana olleet opettajat omine aloineen oli otettu hienosti huomioon. Jokainen näki jotain omaa alaansa, mutta myös muiden aloja. Ja tästä olimme erityisen kiitollisia. Oli hienoa huomata miten jotkin itselle selvät asiat omalla alalla herätti ihmetystä ja kysymyksiä toisen alan opettajissa. Opimme paljon isänniltä, mutta myös toinen toisiltamme.

 

Mietimme paljon viikon aikana, että onko koulumme rakennusten seiniä laajennettavissa siten, että eri alojen opettajien kesken olisi luonnollista ja mutkatonta yhteistyötä. Onko aina järkevää lokeroida jokainen oma alansa omaan pilttuuseensa, vai olisiko hedelmällisempää ja esimerkiksi yrittäjyyttä tukevampaa jos hieman sekoitettaisiin alojen arkea keskenään. Toivottavasti esimerkiksi Uudenmaantien ja Ruiskadun rakennuksia täytettäessä tämä otettaisiin huomioon ja tehtäisiin rohkeita ratkaisuja. Itse ottaisin mielelläni vaikkapa ITC- alan, Kokin, Sosiaalialan sekä liiketalouden opettajat samaan työhuoneeseen 🙂 Ketään nimeltä mainitsematta.

 

Kiitos isännille ja emännille. Olisi ollut haikeaa lähteä saarelta, jos yhteistyöllämme ei olisi jo sovittua jatkoa. Nyt me tiedämme, että hedelmällinen ja hyvin alkanut yhteistyö jatkuu, ja näemme toinen toisiamme jatkossakin ihan varmasti. Tämä on ihan parasta kv-toiminnassa.

 

Meillä oli viikon auto vuokralla, sillä pitkin saarta olisi muuten ollut hankala liikkua. Julkinen liikenne toimii melko huonosti, ja koska aika oli rajattu, oli auto paras vaihtoehto. Onneksi meistä löytyi myös hyvä kuski, sillä etenkin parkkeeraus ei olisi meiltä naisilta varmaankaan onnistunut postimerkin kokoisiin taskuparkkeihin. Lisäksi navigaattorin hoitajia tarvittiin kaksi, samoin tilanteiden varmistaja. Oli kerrankin ihana olla matkalla, kun välimatkat sai vain nauttia hyvästä seurasta ja vaihtuvista maisemista. Kiitos siis kanssamatkustajille.

 

Ja kun on kyseessä kv-vaihto, on enemmän kuin mahdollista, että jotakin kömmähdyksiä tapahtuu. Pari navigointivirhettä, mutta nekin kääntyi onneksi. Lisäksi Berliinissä pommiuhka juuri ennen meidän sinne saapumista, joten jatkolento myöhässä, näin ollen myöhästyttiin junasta. Ja kaiken kruunasi runsas lumisade, joka pakotti kotiväen vaihtamaan talvirenkaat yölliselle hakureissulle, kun saavuimme Turkuun. Kaikesta selvittiin, vain univelkaa taisi jäädä kaikille, mutta sekin hoitui hyvin nukkumalla.

 

Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin. Koko porukan puolesta.

-Mari

under: Yleinen

Perjantai – ja ammattiosaamisen näyttö

Posted by: | 3.5.2017 Kommentit pois päältä artikkelissa Perjantai – ja ammattiosaamisen näyttö |

Perjantaiaamuna suuntasimme kohti IES FELANITXin oppilaitosta. Siellä tutustuimme viheralan, liiketalouden ja sähköalan koulutuksiin. Talon esitteli meille viheralan opettaja, joka itse oli vieraillut viime syksynä Jyväskylässä ja Jämsässä tutustumassa suomalaiseen koulutukseen.

 

Viheralalle opiskelijoiden saaminen oli haastavaa alalla tehtävän raskaan työn vuoksi. Tähän haasteeseen oli ajateltu vastata laajentamalla koulutusta viininvalmistuksen opetukseen. Viheralan opiskelijat olivat suunnitelleet koulun sisälle viheralueita viihtyisyyden parantamiseksi ja lisäksi he pitivät PopUp -taimimyyntejä, jossa he myivät kasvattamiaan taimia vanhemmille ja opettajille.

 

Tutustuimme myös kirjanpidon opetukseen. Opetusmateriaalina oli kirjanpidon kirja, jonka tasoisia Suomessa käytetään yliopisto-opetuksessa. Keskustelimme lisäksi opiskelijoiden kanssa Erasmus+ -projekteista. Kerroimme yhdessä viheralan opettajan kanssa ulkomaanvaihtojen hyödyistä opiskelijoille, joiden mielestä omaa saarta parempaa paikkaa ei maailmassa ole eikä sieltä siksi kannata lähteä mihinkään.

 

Sähköalan koulutuksessa oli paljon samaa kuin meillä. Opiskelijat eivät tykänneet sähköteoriasta mutta sähköasennuksista käytännössä innostuttiin enemmän. Heidän opintoihinsa kuului, niinkuin meilläkin, valaistuskytkennät, moottori-, antenni -ja automaatioasennukset.

 

Koulun opettajat suosittelivat meille käyntiä Sant Salvadorin luostarissa, joka sijaitsi kylän laidalla, vuoren päällä. Luostarista oli hienot näkymät alas kylään ja läheisiin rantakyliin. Mutta pienestä navigointivirheestä johtuen emme päässeet luostariin, vaan päädyimme viereisellä vuorella olevalle vanhalle linnoitukselle. Linnoitus oli rakennettu 1300 -luvulla. Navigointivirhe ei sinänsä haitannut, sillä urheilullisiä pyöräilijöitä ja heidän kovaa vauhtiaan oli ilo seurata.

 

Linnoitukselta matkamme jatkui Porto Criston kaupungissa sijaitsevaan isoon tippukiviluolaan ja maanalaiselle järvelle. Tippukiviluola on erittäin suosittu turistinähtävyys ja voimme kuvitella mitkä jonot siellä on sesonkiaikaan, koska se oli tälläkin hetkellä melko täynnä ihmisiä.

Torstaina, kun sote-alan opettajat istuivat kokouksessa, muut opettajat  tekivät ammattiosaamisen näytön suunnitelma, oikein itsekään ymmärtämättä tätä. Eli he olivat hienosti suunnitelleet Porto Criston retken, tippukiviluolan aukioloajat, järvellä soutelut ja muut. Oli hienoa seurata, miten kaikki oli organisoitu. Työprosessi oli suunniteltu, kaikki työvälineet kuten navigaattori ja auto hallinnassa, teoriatieto hieman ontui, mutta elinikäisen oppimisen avaintaidot olivat hanskassa.

 

Tippukiviluolan markkinointi ei aivan vastannut kokemustamme paikan hienoudesta, mutta vierailemisen arvoinen paikka kuitenkin oli. Luolassa käveltiin noin kilometrin pituinen polku, jonka varrella pysähdyttiin ja istuttiin kuuntelemaan Chopinin musiikkiesitys. Soittajat esiintyivät valaistusta soutuveneestä järvellä ja esityksestä sai poistua soutuveneen kyydissä järven poikki tai kävellen polkua pitkin.

 

Soutumatkan lyhyydestä huolimatta ammattiosaamisen näyttö hyväksyttiin arvosanalla kiitettävä ja nyt meillä on monta uutta kv-osaajaa myös opettajien joukossa.

 

Matkamme alkoi olla päätöksessä ja päivän lopuksi kävimme vielä tuliaisostoksilla Porto  Pi:n ostoskeskuksessa hotellimme vieressä. Totesimme, että hintataso ja tarjonta ovat lähes samat kuin Suomessa.

under: Yleinen

Torstai – tosi pitkä, mutta antoisa työpäivä

Posted by: | 3.5.2017 Kommentit pois päältä artikkelissa Torstai – tosi pitkä, mutta antoisa työpäivä |

Torstaina meillä oli edessä pitkä työpäivä. Valitettavasti kiireiseen aamuumme osui vielä matkan ensimmäinen navigointivirhe. Meille selvisi liian myöhään, että saarella oli kolme täysin samannimistä katua ja me valitsimme tietysti niistä väärän. Lopulta löysimme ICT opiskelijamme työssäoppimispaikan, Madisan. Yritys myy kehittämäänsä kassajärjestelmää Espanjan hotelleihin, ravintoloihin ja kauppoihin. Asennuksia on vuodessa 15 000, joten yritys on melko suuri toimija.

 

Yrityksen meille esitteli johtaja ja mukana vierailulla olivat myös espanjalaiset kollegamme. Totesimme, että työssäoppijamme työtehtävät vastasivat tutkinnon vaatimuksia ja muutenkin hänellä oli mukavat työkaverit ja hyvä työtila. Kahden ja puolen tunnin siestan hän oli hyödyntänyt auringonottoon.

Seuraavana ohjelmassa oli tutustuminen Bodegas Son Puigin viinitilaan yhdessä italialaisten opettajien kanssa. Saavuimme tilalle täysin aikataulussa, mutta tällä kertaa italialaisten navigointi ei onnistunut ja odotimme heitä lähes tunnin. Sääkään ei suosinut meitä, vaan lämpöä oli noin 11 astetta ja vettä satoi kaatamalla.

 

Seuraavaksi suuntasimme ES LICEUn kouluun, jossa vietimme viisi tuntia kouluun tutustuen ja neuvotellen tulevasta yhteistyökuviosta. Myös tässä oppilaitoksessa oli opetusta päiväkodista toisen asteen koulutukseen. Koulun ruokalassa söimme loistavaa paellaa

 

Tässä koulussa oli todella innokas it-alan opettaja. Hän esitteli innostuneesti koulun serveriä ja verkkoratkaisuja. Jokaisella oppilaalla oli koululla oma kannettava tietokone. Opettaja roimi myös samalla opettajien atk-tukena. Hänen pääasiallinen opetusalansa oli ohjelmointi Javalla.

Serveri ja Pertti!

 

Lounaan jälkeen vuorossa olivat tiukat neuvottelut, jonka tuloksiin molemmat osapuolet olivat lopulta tyytyväisiä. Hyvä lopputulos vaati muutamia soittoja Suomeen ja myönnytyksiä puolin ja toisin. Ensi syksynä on tarkoitus aloittaa tiiviimpi yhteistyö sosiaali- ja terveysalalla kv-polun valinneen pilottiryhmän ja neljän ammatillisen koulun kanssa Mallorcalla. Yhteistyötä tehdään sosiaalisen median, videoyhteyksien sekä vierailujen merkeissä. Tarkoitus on oppia eri kulttuureista, mutta myös ammatillisia aineita ja niissä olevia eroavaisuuksia.

 

Paikalliset olivat jo aiemmin suositelleet meille vierailukohteeksi pientä vuoristokylää, Valldemosaa. Huomasimme olevamme lähellä ja päätimme ajaa sen kautta takaisin Palmaan. Ilmasta huolimatta kylä oli vierailemisen arvoinen. Ilmeisesti sesonkiaikana kylä on tungokseen saakka täynnä turisteja, mutta me saimme kävellä kylän idyllisillä ja sateisilla kujilla ihan rauhassa.

 

Päivä oli ollut pitkä ja ehdimme juuri ja juuri poiketa kello 22 sulkeutuvassa Carrefourissa ostamassa iltapalaa, ravintolaan lähtijöiksi meistä ei enää ollut. Tomaatti- ja serrano-kinkku valikoimat olivat kaupassa kohtuullisen vaikuttavat.

Ihan parasta…pyjamabileet hotellihuoneessa ja päivän annin mietintä yhdessä. Moniammatillisuus, siinä on voimaa! Tätä kannattaa hyödyntää.

under: Yleinen

Keskiviikko – matka jatkuu

Posted by: | 3.5.2017 Kommentit pois päältä artikkelissa Keskiviikko – matka jatkuu |

Keskiviikkona tutustumiskohteenamme oli Centre International d’Educacio CIDE Palman kaupungissa. Meitä oli isännöimässä Marti Terrassa, johon osa meistä oli tutustunut jo espanjalaisten vieraillessa Turussa.

Lukijatehtävänä on etsiä Suomi koulun mainoksen Euroopan kartasta.

 

CIDE on yksityinen koulu, jossa on opetusta päiväkodista ammatilliseen koulutukseen ja lukioon saakka. Koulun omistavat opettajat, koulun 150:stä opettajasta noin 130 oli ostanut osuuden koulusta. Oppilaita koulussa oli reilu tuhat.

 

Pääsimme ensin tutustumaan reippaiden neljävuotiaiden englannin opetukseen. Kaikenikäisillä päiväkotilapsilla on kaksi tuntia englantia viikossa. Mietimme, että tämä päiväkoti voisi olla hyvä työssäoppimispaikka lähihoitajaopiskelijoillemme, koska siellä on paljon englannin opetusta.

 

Seuraavaksi tutustuimme IT-alan opetukseen. Opiskelijat hakivat tietoa tietoverkoista netistä, joka vastaa oman oppilaitoksemme opetusmenetelmää. Perusopetukseen kuului tietokoneen kasaamisharjoituksia vanhoilla koneilla, joka sekin vastaa omaa opetustamme.

 

Oppilaitoksessa oli sähköasentajakoulutusta ja opetus vastasi meidän opetustamme. Työharjoituksia tehtiin lauta-asennuksina.

 

Marti tarjosi meille esittelykierroksen lomassa pientä välipalaa. Kakku oli hänen kotikylänsä erikoisuus, jonka hän kertoi olevan koko saaren paras jälkiruoka. Me totesimme hänen olevan oikeassa.

Loppu torttu vietiin Oscarille ja Silvialle <3

 

Lopuksi tutustuimme vielä taloushallinnon opetukseen. Ryhmä teki kirjanpidon tehtävää pilvipalveluna toimivalla kirjanpidonohjelmalla. Opetusmenetelmä vastasi ammatti-instituutissa käytössä olevaa tositeharjoitustehtävää.

 

Matkamme jatkui IES Calviaan, jossa meitä oli vastassa Silvia Lopez. Tutustuimme ravintolaoppilaitokseen. Kyseinen koulu oli julkisilla varoilla toimiva oppilaitos. Tutustumiskierroksen meille piti Etelä-Afrikasta kotoisin oleva opiskelija.

 

Tutustuimme oppilaitokseen opetuskeittiöön ja ravintolatiloihin. Yllättävää oli erilliset jäähdytetyt esikäsittelyhuoneet eri raaka-aineille; liha/kalahuone ja vihanneshuone. Oppilaitoksen hellat ja uunit olivat eri tilassa kuin esikäsittelyhuoneet. Keittiöitä oli vain yksi, koska oppilaitos oli melko pieni.

 

Mielenkiintoista oppilaitoksessa oli myös se, että opiskelijat olivat suljettujen aitojen takana, koska alle 12-vuotiaat eivät saa kulkea yksinään koulumatkoja.

 

Seuraavaksi ajoimme Silvian perässä Santa Ponsaan, hotelliin, jossa aloitti työssäoppimisjaksonsa neljä ammatti-instituutin opiskelijaa. Kaksi kokkiopiskelijaa keittiössä ja kaksi matkailualanopiskelijaa hotellin respassa. Myös täällä oli erilliset kylmähuoneet, myös jälkiruoille.

 

Hotelli oli hieno neljän tähden hotelli, johon pääsimme johtajan opastuksella tutustumaan. Hotelli on useiden eurooppalaisten matkatoimistojen yhteistyökumppani, myös Aurinkomatkojen. Hotelli oli alunperin rakennettu 60-luvulla mutta hotelli oli hiljattain täydellisesti uudistettu. Hotellissa oli spa -osasto, kuntosali, uima-allasalue ja ranta. Hotellin palvelut ovat myös työssäoppijoidemme vapaassa käytössä. Vierailun päätteeksi nautimme lounasta hotellin ravintolassa.

 

Virallisen ohjelman päätyttyä kiiruhdimme Palman vanhaan keskustaan. Aikeenamme oli tutustua kuuluisaan katedraaliin, jonka sisustan on suunnitellut kuuluisa Gaudi. Olimme kuitenkin auttamattomasti myöhässä, sillä katedraali oli sulkeutunut jo kello 17, emmekä ennättäneet muinakaan päivinä ihailemaan rakennusta sisältä. Jotain nähtävää jäi siis seuraavaan kertaan. Vierailimme kuitenkin viereisessä museossa, joka oli aikoinaan ollut hallitsijoiden käytössä. Lisäksi kävelimme vanhassa kaupungissa, vieraillen tavallisessa katetraalissa, pienessä pullapuodissa sekä tietenkin ihastelimme paikallista arkkitehtuuria.

 

Tapasten lomassa etsimme nettiarvioinneista tunnin verran kokkiopettajamme tiukat kriteerit täyttävää, espanjalaista ruokapaikkaa. Eikä työ mennyt hukkaan. Päivän vinkki, ota matkaseuraasi aina mukaan alan ammattilainen, jos aiot nauttia hyvää paikallista ruokaa.

under: Yleinen

Tiistaina saarella sairaaloita ja matkaa halki saaren

Posted by: | 26.4.2017 Kommentit pois päältä artikkelissa Tiistaina saarella sairaaloita ja matkaa halki saaren |

Saavuimme maanantaina hotellille tosi myöhään. Naisväki siirtyi suosiolla suihkun kautta nukkumaan. Miehet kävivät iltakävelyllä, koska liikunta on tärkeää myös matkoilla.

 

Tiistai valkeni aurinkoisena. Päivän lämpötila hieman yli 20 astetta, mutta kun saarella ollaan niin tuulta piisaa kyllä. Säätilalla ei tosin ole paljoa merkitystä, sillä päivä on mennyt ajellessa paikasta toiseen.

Päivän työt aloitimme tutustumalla Clinica Juanedan yksityissairaalaan. Lähihoitajaopiskelija Sissi aloitti työssäoppimisen sairaalalla, samoin kuin saksalainen opiskelija. Tyttöjen piti antaa henkilötiedot sekä lupa tietojen keräämiselle vaikkakaan tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille. Tyttöjen piti allekirjoittaa myös salassapitovelvollisuuspaperi, joka sisälsi tarkat ohjeet kirjaamisista. Potilas pitää tarkoin identifioida ja koneelta kirjautua nopeasti ulos heti kun sovitut tiedot on kirjattu. Kaikkeen sai hyvän opastuksen.

Yllä olevassa kuvassa ensiavun tehohoitohuone. Mietin, että tuollainen defi oli meillä käytössä aikoinaan.

 

Joka päivä työssäoppija ottaa ohjaajaltaan allekirjoituksen, jolla varmennetaan, että nimetty ohjaaja on ollut paikalla ja opiskelija on saanut ohjausta. Ohjauksen sisältöä ei tarkemmin kuvata lomakkeessa. Ohjaaja vaihtuu joka päivä, joten opiskelijalla on mahdollisuus nähdä monenlaisia työtapoja.

 

Sairaalassa on 120 potilaspaikkaa. Kymmenen tehohoitopaikkaa ja useita eri leikkaussaleja. Pääosa potilaista on turisteja, Saksasta, Britanniasta, Venäjältä jne. Tulkkauskeskus on koko ajan yhteydessä potilaan kotimaahan, saadakseen taustatietoja ja selvyyttä vakuutusten kattavuudesta. Jos vakuutuksen raja tulee täyteen, potilas voidaan siirtää nopeasti julkiseen sairaalaan.

Sairaalan kanttiinista sai kuohuviiniä ja olutta. Kuntouttava työote?

Sairaalan kanttiinin kassa. Kassan toiselta puolelta syötetään maksuun kolikot tai saadaan vaihtokolikot. Mutta katsokaa tuota nerokasta tapaa syöttää setelit kassaan. Onko Suomessa tällaista?

 

Sairaanhoitajan palkka yksityisessä on sairaalassa on huonompi kuin julkisessa, sillä bisnes on kuulemma bisnestä ja katetta ei voi laittaa hoitajien palkkaan 😝 Lääkärit tekevät samoin kuin Suomessa, päivät julkisella ja sitten privaatti vastaanotto.

Iltapäivällä siirryimme Manacoriin, jossa vierailimme myös yksityissairaalassa, jossa oli sairaalan lisäksi myös yksityinen hoitokoti iäkkäille vanhuksille. Sairaalan nimi oli Hospital De Llevant. Sairaalassa oli vain noin 60 potilaspaikkaa, mutta huomioitavaa oli, että ensiapu, röntgen ja labroratorio olivat auki 24/7. Tässä mietimme kovasti kustannustehokkuutta porukalla, kun kotimaassa Sote-keskustelu käy kuumana. Tässä sairaalassa oli myös lastenosasto, mutta synnytykset ja lasten teho on aina ilmeisesti isommissa julkisissa sairaaloissa.

 

Vanhainkodin puolella kuukausihinta keskimäärin oli 2000 euroa ja pääosa asukkaista oli ulkomaalaisia. Etenkin saksalaisia vanhuksia, jotka ovat asuneet saarella kauemmin. Ylimmässä kerroksessa oli hoivaosasto ja alemmassa hieman vielä liikkeelle pääsevien osasto. Ruoka tehdään niin sairaalaan kuin hoitokotiin omassa potilaskeittiössä.

Ruuasta kun tuli puhe, niin siirryimme seuraavaksi lounaalle. Lounas Espanjassa syödään yleensä noin  klo 14. Me siirryimme syömään tennispelaaja Nadalin omistaman yksityisen tenniskoulun yhteydessä olevaan ravintolaan. Alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, olut/viini/vesi ja koko menyyn hinta 10 euroa. Pöytiin tarjoilu ja kohtelias palvelu. Taas heräsi keskustelua hintatasoista.

Lounaan jälkeen piipahdus hotellilla ja hetken lepo. Illalla lähdimme vielä Tapas kierrokselle. Tiistaisin Palmassa on tavanomaista nimenomaan lähteä illala ulos syömään Tapaksia. Yhdessä baarissa juodaan yksi juoma ja syödään Tapas tai pari. Sen jälkeen vaihdetaan baaria ja kierros jatkuu.

 

Historia toistaa itseään, naiset lähtivät toisen kierroksen jälkeen suihkuun ja nukkumaan, miehet jatkoivat kävelyä ulkoilmassa. Nauttien Palman pimenevästä illasta. Varmaan miettivät kovasti vielä päivän kierroksia, sillä oli elämänsä ensimmäinen kerta kuulemma piipahtaa esimerkiksi sairaala-apteekissa. Tällä matkalla on ohjelma laadittu niin, että pyritään myös kaatamaan instituutin koulurakennusten välisiä ”raja-aitoja”, jotta hedelmällistä yhteistyötä ja esimerkiksi yrittäjyys ideoita voisi syntyä luontevasti.

Sammalteos Nadal keskuksella

Illan tapaskierroksella muuten ammatillisen koulutuksen reformi ja rahoitus herätti mielenkiintoista keskustelua.

 

Pitkä päivä, paljon puuhaa ja hyviä keskusteluja. Pää tyynyyn, sillä huomenna on päivä uusi.

-päivän kirjasi Mari

 

 

 

 

under: Yleinen

Baleaarit on neljän suurehkon saaren muodostama Espanjan autonominen saariryhmä Välimerellä. Baleaarit on myös yksi Espanjan 50:sta maakunnasta. Pääkaupunki on Palma de Mallorca.

Viralliset kielet ovat katalaani ja espanja. Asukasluku oli 1 072 844 vuonna 2008.

Saariin kuuluvat Mallorca, Menorca, Ibiza (katalaaniksi Eivissa) sekä Formentera. Lisäksi Mallorcan ja Menorcan luona Itä-Baleaareilla on pieni Cabreran saari.

Aragonian kuningaskunta hallitsi Baleaareja vasallinaan, Mallorcan kuningaskuntana. Saaret liitettiin suoraan Aragoniaan vuonna 1344 ja Aragonia myöhemmin Espanjaan. Menorca (englanniksi Minorca) oli brittien vallassa 1700-luvulla.

Saaristo on suosittu turistikohde espanjalaisten ja ulkomaalaisten keskuudessa. Tästä syystä Baleaarien asukkaat varsinkin Mallorcalla puhuvat englantia paremmin kuin Espanjassa yleensä.  (Lähde: Wikipedia)

 

Turun ammatti-instituutti on tehnyt yhteistyötä Baleaarien ammatillisen koulutuksen konsortion kanssa nyt reilun vuoden. Vaihtoja on tehty vastavuoroisesti ja huhtikuussa 2017 meillä oli ilo isännöidä 25 hengen asiantuntijaryhmää joka vieraili Turussa tutustumassa meidän ammatilliseen koulutukseen.

 

Nyt on vastavierailun aika. Turusta lähtee reissuun kokkien opettaja Jyri Kytö, ICT-alan opettaja Pertti Smal, liiketalouden opettaja Marika Lavonen, Sosiaalialan opettaja Mervi Rantanen sekä kv-koordinaattorin ja hoitotyön opettajan ominaisuudessa Mari Pakkonen. Viemme mukanamme Turun ammatti-instituutin 7 opiskelijaa suorittamaan kv-vaihtojaksoa Mallorcan saarella.

 

Matkalaukkujen pakkaus, aurinkorasvan hankinta ja loput tärkeät paperit kasaan, niin matka on valmis alkamaan. Tervetuloa seuraamaan ammatillisen koulutuksen kansainvälistä yhteistyötä moniammatillisen yhteistyön näkökulmasta.

 

– Marika, Mervi, Pertti, Jyri ja Mari-

under: Yleinen

Categories