DAGS ATT ANMÄLA SIG TILL VÅRENS KURSER

Anmälningstiden till vårens kurser och föreläsningar på Arbis börjar på torsdag 8.12 kl. 18.00. Snabbast och enklast anmäler man sig på nätet via www.aboarbis.fi. Den som inte vill eller kan använda dator har möjlighet att anmäla sig personligen på Åbo svenska arbetarinstituts ”Arbis” kansli vid Kaskisgatan 5 samma kväll kl. 18.00-19.30.

Tyska med Rammstein och portugisiska

Som nyheter bland språken i vår erbjuder Arbis bl.a. en nybörjarkurs i portugisiska. Nytt för våren är också möjligheten att studera tyska genom musik. Undervisningen sker utifrån Ramm-steinlåtar från bl.a. albumen Herzeleid (1995) och ZEIT (2022). Kursen är för nybörjare i tyska. För den som däremot redan kan en del ryska erbjuder Arbis tio kvällar med rysk dikt på ryska.

Pilates och högintensiv funktionell träning

Som nyheter bland motionskurserna finns bl.a. Pilates och en kurs i högintensiv funktionell träning där alla oavsett kondition och ålder bygger upp sin egen maximala uthållighet, styrka och kondition. Som inspirationsstart för ett mera motionsinriktat år 2023 för oss alla bjuder Arbis på en föreläsning 18.1 under rubriken ”Nytt år – hitta din inspiration för motion och ditt välmående.”

Bluesmusik på munspel , fotografering  och knyppling

För den musikintresserade finns det möjlighet att lära sig bluesmunspelets grunder eller gå en föreläsning om och en presentation av vevliran – drottningen bland medeltidens instrument. Medan ABC i fotografering riktar sig till den som har en fin systemkamera men som inte riktigt kan använda den. På hantverkssidan återupptar Arbis knyppling.

Många kända namn bland vårens onsdagsföreläsare

Under våren fortsätter Arbis serie med onsdagsföreläsningar. Bland föreläsarna hittar vi Yles f.d. Rysslandskorrespondent Kerstin Kronvall och f.d. USA-korrespondenten Ville Hupa medan Andrea Reuter ska lära ut konsten att mingla d.v.s. att kunna röra sig ledigt bland halvbekanta och okända.

De andra onsdagsföreläsningarna tar bl.a. upp samernas historia från urtid till framtid, det lyckliga landet Finland och den finlandssvenska sången som både förenar och fjärmar oss. Som avslutning på vårens onsdagsföreläsningar hoppas Arbis i samarbete med Åbosamfundet kunna bjuda på en föreläsning med den rikssvenska författaren och tv-kändisen Herman Lindqvist.

Sommarkurser

Bland årets sommarkurser på Arbis finns två arkeologikurser i juni. Under arkeologerna Jan Fasts och Janne Soisalos ledning gräver man ut den ca 6000 år gamla stenåldersboplatsen i Jäkärlä i norra Åbo. För den som t.ex. vill måla ute i naturen ger Arbis en sommarkurs i oljemålning. Och med tanke på sommaren erbjuder Arbis kurser i navigation och hygienpass.

Många gamla godingar fortsätter

Trots de många nyheterna håller också många gamla godingar sina ställningar som favoriter. Storsäljaren just nu är keramiken, men också utbudet av yogor, hantverk, konst och olika språk är stort. Det tryckta studieprogrammet finns bl.a. på Arbis och på Luckan fr.o.m. 7.12. Här på nätet på www.aboarbis.fi finns alltid den senaste uppdaterade versionen av studieprogrammet.