Matkan anti

Kehittämisideoita kokemamme pohjalta:

Olisi hyvä järjestää yhteinen kokoontuminen henkilökuntavaihdossa samoihin aikoihin olleiden välillä. Saisimme laajemman kokonaisukuvan ja päivitetyn tilanteen eri kohteista. Tämä vahvistaisi myös tiedonkulkua talojen välillä.

On ensiarvoisen tärkeää, että opettaja näkee, millaisia paikat ovat, ennen kuin sinne lähetetään opiskelijoita – tai viimeistään siinä vaiheessa, kun sinne ollaan ketään lähettämässä. Paikan päällä voi todeta esimerkiksi työpaikan siisteyden, tunnelman ja henkilökunnan sitoutumisen vaihdon onnistumiseen sekä asenteen ulkomaalaisia opiskelijoita kohtaan.

On myös olennaista viedä Suomi-tietoutta CSCS:ään päin. Esimerkiksi mukanamme tuomamme italiankieliset Turku-esitteet kiinnostivat heitä.

Yhteistyön kehittämistä  CSCS:n kanssa kannattaa jatkaa Tässä suhteessa kannattaisi panostaa tiedonkulun terävöittämiseen ja siihen, miten he voivat meitä palvella. Eli millaisia harjoittelupaikkoja tarvitsemme ja millaisiin uusiin mahdollisiin kohteisiin haluaisimme tehdä opettajavierailuja.

Opiskelijoiden ohjeistaminen sekä Suomessa että tässä tapauksessa myös paikan päällä onnistui tällä kertaa hyvin. Näitä hyviä käytäntöjä on syytä pitää yllä ja päivittää, sillä niiden avulla pystymme varmistamaan, että vaihto on jokaisen kohdalla onnistunut.

4. päivä: Ferraria ja viinitilaa

Tänään kävimme vielä kertaallen opiskelijoidemme harjoittelupaikoissa, ja kaikki oli hienosti. Normaaleja käynnistysvaikeuksia lukuunottamatta (bussireittien hahmottaminen yms.) ei ilmennyt mitään ongelmia.

Lisäksi saimme vierailla luksusautomerkkien (Ferrari, Lamborgini ja Jaguar) merkkikorjaamolla, joka sijaitsee myös Pistoiassa. Firman nimi on Autosport, ja kyseiselle korjaamolle tuodaan autoja ympäri Eurooppaa, koska sieltä löytyy asiantuntemusta sopivaan hintaan. Toscanassa on heidän kertomansa mukaan 1000-2000 Ferraria, joten luksusmerkit ovat täällä huomattavasti yleisempiä kuin Suomessa. Kuitenkin suurin osa Ferrareista on Italian ulkopuolella.

Firma ottaa yhden harjoittelijan kerrallaan, joten tässä näkisimme mahdollisuuden yrittää saada joskus jonkun Turun ammatti-instituutin opiskelijan sinne harjoittelujaksolle.

Tunnelma korjaamolla oli ihmisläheinen. Työympäristön järjestys ja siisteys oli silmiinpistävä. Heillä on jo pitkä kokemus harjoittelijoista ja he sanoivat, että jos meidän opiskelijoitamme päätyy tähän firmaan töihin, voimme luottaa siihen, että korjaamon väki on niiden viikkojen ajan heidän perheensä. Tässä on hyvä esimerkki italialaisesta perhekeskeisyydestä ja ymmärryksestä sen suhteen, ettei nuori ihminen vielä osaa eikä hallitse kaikkea, vaan tarvitsee tukea ja apua. Sama tunnelma välittyi myös muissa paikoissa, joissa vierailimme.

Illalla vierailimme Marini Giuseppe Azienda Agricola -nimisellä viinitilalla. Kyseessä on pieni perheyritys, jossa työskentelee vain viisi henkeä. He heräävät töihin kuudelta aamulla, päivät ovat pitkiä. Ympäröivät maisemat ovat kuitenkin todella kauniita.

Kyseessä on Chianti-viinitila, ja he tuottavat myös oliiviöljyä. Tutustumiskäynti oli ammatillisesti hyvin antoisa ja koimme tyypillistä perhetilatunnelmaa. Tarjolla oli maisteltavaksi puna- valko- ja jälkiruokaviinejä ja pikkusuolaista. Tuotanto ei ole virallisesti luomua, mutta käytännössä hyvin lähellä sitä.

Viinitilassa näemme myös mahdollisuuden harjoittelupaikaksi joillekin opiskelijoille tulevaisuudessa.

3. päivä: Kansainvälisiä suhteita

Olemme saaneet vierailumme aikana tutustua kiinteistönvälistystoimistoon nimeltään Cort Immobiliare. He tekivät rohkean avauksen ja ottivat ensimmäistä kertaa ulkomaalaisia harjoittelijoita, jotka ovat meiltä valmistuvia tulevia merkonomeja.

Firman perustaja korosti EU:n ja muun eurooppalaisen yhteistyön tärkeyttä. Hänen puheessaan kuului myös arvostus Suomea kohtaan, ja hän oli käynyt Suomessa ensimmäisen uransa aikana, kilparatsastajana vuonna 2011. Vakavan onnettomuuden seurauksena hän joutui ”keksimään itsensä uudelleen” ja päätyi kiinteistöalalle.

Kulttuurierot tulivat tällä vierailulla esille pukukoodin muodossa. Henkilökunta puhui opiskelijoille kauniisti ja kunnioittavaan sävyyn siitä, millaisia vaatteita kuuluu käyttää heidän toimistossaan. He myös kertoivat opettavansa harjoittelijat (italialaiset) kohtaamaan oikealla tavalla asiakkaat, kiinteistönomistajat ja muut sidosryhmät. Tällaiselle opastukselle olisi tilausta myös Suomessa.

Tästä vuodesta alkaen on Italiassakin pakollinen työssäoppimisjakso. Suomessa olemme tässä suhteessa heitä edellä, ja tästäkin paikalliset työnantajat olivat tietoisia.

Tämän viikon aikana on tullut myös ilmi kielitaidon merkitys. Olisi hyvä, jos Italiaan tulevat harjoittelijat osaisivat jatkossa edes avainsanat, joiden pohjalta voisi oppia enemmän italiaa. Esimerkiksi juuri kiinteistöalalla harjoitellessa saisi paremmin oppia irti, kun ymmärtäisi kieltä. Samoin peruskohteliaisuudet ja ravintola-alan avainsanat olisivat catering-alalla ensiarvoisen tärkeitä.

Cort Immobiliaressa ollaan valmiita ottamaan opiskelijoitamme mukaan seuraamaan koko kiinteistönvälitysprosessia ja osallistumaan firman juhliin. Tämä on harjoittelijoille arvokas palvelus.

Totesimme myös, että Firenze, joka on noin puolen tunnin junamatkan päässä Pistoiasta, on täynnä firmoja ja muita toimijoita, joissa saattaisi olla meitä kiinnostavia työssäoppimispaikkoja erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla. Tästä asiasta voimme käydä keskustelua CSCS:n kanssa. Heillä on se periaate, että välittävät harjoittelupaikkoja tunnin matkan säteelle Pistoiasta, ja Firenzehän olisi siinä suhteessa tarpeeksi lähellä.

2. päivä: Harjoittelupaikkakuvioita

Vierailimme CSCS:n toimistolla. Lyhenne tulee sanoista Centro Studi Cultura Sviluppo, ja kyseessä on järjestö, joka mm. välittää laaja-alaisesti ammatillisen koulutuksen harjoittelupaikkoja. CSCS harjoittaa myös muuta yhteiskunnallista toimintaa; he ovat esimerkiksi reagoineet tämänhetkiseen pakolaiskriisiin tarjoamlla majoitus- peseytymis- ja ruuanlaittotiloja turvapaikkapäätöstä odottaville hakijoille.

Tilat olivat nykyaikaiset ja erittäin siistit. Järjestö tarjoaa myös eri puolilta Eurooppaa tuleville harjoittelijoille wifi-yhteyden ja mahdollisuuden ladata mobiililaitteita. Toimitilat ovat vanhassa keskustassa.

Kävimme tutustmassa ja viemässä kaksi opiskelijaa Grand Hotel Villa Cappugiin, jossa heidän tehtävänään on työskennellä aamiaistarjoilussa ja kahvilassa. Kyseessä oli kansainvälinen ja tyylikäs kylpylähotelli. Perehdytys työtehtäviin oli monipuolinen. Kaikki työtilat näytettiin, ne olivat siistit ja hygieeniset.

Opiskelijoilla on oma ohjaaja, joka on joka päivä heidän kanssaan. Englannin kielen perushallinta olisi tarpeen jokaiselle ohjaajalle. Tämä vähentäisi opiskelijan alkujännitystä. Samoin, vastavuoroisesti, olisi hyvä, jos vaihtoonlähtijöillä olisi italian perusteet hallussa. Tällaista kurssitusta kannattaisi kehittää.

Opiskelijat myös perehdytettiin tarkasti julkisen liikenteen käyttöön CSCS:n toimesta. On mahdollista, että tarkkuuteen vaikutti myös opettajien läsnäolo.

Tiedonkulussa on muuten ollut hieman sekavuutta. Esimerkiksi asumisosoitteiden ja avainhenkilöiden yhteystietojen selvittelyt eivät ole aina onnistuneet sujuvasti. Opiskelijoiden työtehtävät ovat myös selvinneet vasta paikan päällä, mutta tämä ei ole aiheuttanut haittaa. Tämä kulttuuriero on tärkeää ottaa huomioon, kun jatkossa tuodaan opiskelijoita kohteeseen.

Toinen kulttuuriero, johon on syytä varautua, on se, että asiat saattavat muuttua lennossa. Maanantaina, puoli tuntia ennen lennon lähtemistä, yhdelle opiskelijoista tuli uusi työtarjous CSCS:n kautta. Toiseen työpaikkaan olisi pitänyt mennä junalla, mikä olisi nostanut opiskelijan elinkustannuksia. Kyseiselle opiskelijalla annettiin kuitenkin aidosti vapaus valita, toimitaanko alkuperäisen suunnitelman mukaan, vai tarttuuko hän ex tempore -tilaisuuteen.  Nopeista tarjouksista on siis mahdollista kieltäytyä tuntematta oloaan epämukavaksi.

Esitellessään CSCS-järjestö kyseli meiltä toiveita sen suhteen, missä muissa työssäoppimispaikoissa haluaisimme käydä ja luoda samalla mahdollisuuksia opiskelijavaihtoon. Tämä kysymys esitettiin vasta tänään, joten emme ehtineet kovinkaan paljon reagoimaan, koska aikataulumme oli jo sidottu. On mahdollista, että pääsemme vierailemaan jossakin paikassa tulevina päivinä. Näitä toiveita kannattaa tulevaisuudessa esittää etukäteen ja pyytää CSCS:ltä listaa firmoista, mihin olisi mahdollista pääästä tutustmaan. Olisi hyvä saada, jos mahdollista, etukäteen tietoa mahdollisista tulevista työssäoppimispaikoista.

1. päivä: Kulttuuria Pisassa

Me bloginkirjoittajat Vuokko Lindström ja Johanna Kulmala sekä neljä opiskelijaa ravintola- ja kaupan alalta olimme saapuneet edellisenä iltana Italiaan, Pistoiaan. Siellä meitä oli jo odottamassa matkailualan opiskelija, Anne.

Koska 25.4. oli arkipyhä, teimme Annen johdolla mielenkiintoinen retken Pisaan. Todettiin, että torni on kalteva, mutta ei kaatunut. Retki kesti kellon ympäri, koska liikenneyhteydet olivat aloitteijalle hieman ajatustyötä vaativat.

Pistoista käsin on on helppoa käydä juuri Pisassa ja Firenzeenkin pääsee julkisilla. Pisa on sopiva kohde ensimmäiselle retkelle. Kaupunki on pieni ja sen päänähtävyys on kaikille tuttu. Lisäksi tarjolla on hyvät shoppailumahdollisuudet tiiviisti, yhden kadun varrella.

Junien käyttö tapahtuu näin:

Osta lippu joko aseman lippuluukulta, automaatista tai asemalla olevasta tupakkakioskista (jos sellainen on). Helpointa on ostaa lippuluukulta, ja järkevintä on hankkia meno-paluulippu. Junalippujen hinnat vaihtelevat sen mukaan, minä päivänä ja mihin kellonaikaan matkustaa. Huhtikuun lopussa 2017 meno-paluu Pistoiasta Pisaan maksoi noin 13 euroa, Pistoiasta Firenzeeen noin 9 euroa.

Ota selvää, mikä on pääteasema sillä reitillä, jonka varrella on määränpääsi. Italiassa on tiheä rautatieverkko, joten junia menee useisiin suuntiin ja ratoja haarautuu. Rautatieaseman näyttötauluilta löydät pääteasemat, ja niiden vieressä pyörivät niiden asemien nimet, joilla juna välillä pysähtyy. Esimerkiksi, jos haluaa matkustaa Pistoiasta Pisaan, täytyy ensin ottaa juna, joka menee Viareggioon, ja vaihtaa Luccassa junaan, jonka määränpää on Pisa.

Katso samalta näyttötaululta, miltä laiturilta junasi lähtee.  Joskus voi käydä niin, että laiturinnumero ilmestyy näytölle vasta viime tipassa. Tämä johtuu juuri siitä, että rataverkko on tiheä ja vuoroja on paljon. Ratkaisuja siitä, mille laiturille junia ohjataan, saatetaan tehdä hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Mene oikealle laiturille ja leimaa lippu automaatissa. Jos lippu tarkastetaan junassa ja käy ilmi, ettei siinä ole leimaa, seuraamuksena on sakko. Hyppää junaan ja nauti maisemista.

Jos junamatkaasi sisältyy vaihto, sinun ei tarvitse leimata lippua uudestaan. Ota vain selvää, miltä laiturilta jatkoyhteys lähtee, eli tutki näyttötaulua ja jatka matkaa uudella junalla kohteeseesi.

Pisaan junamatka kesti yhteen suuntaan reilun tunnin. Näinä aikoina  keskustelimme opiskelijoiden kanssa vaihdosta, tulevista viikoista ja niihin liittyvistä käytännönjärjestelyistä, kuten majoituksen saamisesta kuntoon. He asuivat ensimmäisen yönseudun varsin vaatimattomissa oloissa. Oli todella tärkeää, että opiskelijat saivat tämän päivän iltana kunnollisen majoituksen, sillä se merkitsee paljon työssäjaksamisessa.

Muita perusasioita, joita selvittelimme, olivat nettiyhteydet ja kännykän toimivuus sekä tiedon kulku vaihdon aikana.

Annelle täydet pisteet ja sydämelliset kiitokset ikimuistoisesta päivästä!