Esi- ja alkuopetuksen messut Turussa 5.4.

Esi- ja alkuopetuksen messut Turussa

Viime viikon tiistaina 5.4. saatiin nauttia esi- ja alkuopetuksen messujen tarjonnasta Turussa Kristillisellä opistolla. Paikalle oltiin saatu kerättyä esityksiä niin varhaiskasvatuksen kuin alkuopetuksenkin puolelta.  160 messukävijää täytti salin, kun Ulla Soukainen avasi tilaisuuden. Outi Rinne jatkoi esittelemällä perusopetuksen uutta Opetussuunnitelmaa ja Kikka Salo-Saarinen Suikkilan esiopetusryhmästä kertoi toiminnallisesta esiopetuksesta.

Auditorion puolelta siirryttiin kuulemaan koulujen esityksiä luokkatiloihin ja salissa sai nähdä ja kysellä varhaiserityiskasvatuksesta, Silta-projektin parissa työskenteleviltä Paattisten phy:ltä, TVT:n käytöstä alkuopetuksessa W.Aaltosen koululta, Liikuntaprojektista Rauninaukion phy:ltä, , TVT-strategiasta TOP-keskukselta, Kosketusnäytön käyttämisestä esiopetuksessa Itäharjun phy:ltä, sekä Sanomapron, Otavan ja Kirjamixin esittelyistä.

Luokkatiloissa Pansion koulu esitteli kattavasti TEE-hankettaan (toiminnallinen, elämyksellinen ja eheytetty) liittyen toimintakulttuurin kehittämistyöhön. Saimme nähdä ja kuulla mm. äidinkielen ja matematiikan toiminnallisesta opetuksesta ja oppimisesta. Matematiikassa taustalla vaikuttivat vahvasti unkarilainen matematiikka ja äidinkielessä LPP-menetelmä erityisesti 1.luokalla. Kuuntelijat kyselivät innokkaasti ja keskustelua olisi riittänyt pidempäänkin kuin aikataulu antoi periksi.

12988072_10154076923358744_529969022_n

Tarja Koivikko ja Milla Viikari Pansion koululta

Jäkärlän koulusta saimme kuulla esi- ja alkuopetuksen systemaattisesta yhteistyöstä sekä 1-2-luokkien tiimiopetuksesta. Jäkärlässä oli ryhdytty kehittämään alkuopetuksen tiimiopettajuutta neljän eri luokan kanssa viime syksynä ja nyt toiminta olikin kehittynyt varsin sujuvaksi ja innostavaksi. Tästäkin esityksestä olisi mielellään kuullut paljon enemmän.

12992994_10154076923468744_2121426942_n

Maria Martelius, Päivi Männistö ja Kati Savolainen Jäkärlän koululta

Ilpoisten koulun esitys sisälsi kuvauksen esiopetusryhmän ja alkuopetusluokan yhteistyöstä. Monipuolinen toiminta ajoittui pitkin kouluvuotta ja vaikutti varsin lapsilähtöiseltä.

12988156_10154076923623744_1086929125_n

Tuulikki Rokka ja Anna-Kaisa Jämsen kertomassa yhteistyöstään

Messuista jäi hyvä ja innostunut mieli. Tämänkaltaisille tilaisuuksille olisi varmasti tilausta useamminkin alueellamme. Mieleen nousi jopa niin rohkea ajatus, että voisiko Turku yhdistää tässä voimavaransa ympäristökuntien kanssa ja lähteä suunnittelemaan yhteistä messupäivää. Innostavaa ja uuden OPSin mukaista opetusta ollaan varmasti kehittämässä jo monessa koulussa täysillä. Näistä kehittämisideoista olisi hienoa kuulla esimerkiksi viime viikon kaltaisen messupäivän puitteissa. Tästä pyörät pyörimään.

P.S

Koulujen esitykset tulevat sähköpostin liitteinä alkuopetuksen yhdysopettajille.