Tervetuloa kouluun kevätlukukaudelle 2024!

Hyvää alkanutta vuotta 2024!

Jatkamme kouluvuotta maanantaina 8.1.2024 työjärjestyksen mukaisesti. Muistathan, että tänä lukuvuotena meillä on kaksi työjärjestystä. Kevätlukukauden 2024 lukujärjestykset (8.1.-1.6.2024) löytyvät Wilmasta.

Uusi kouluvuosi 2023-2024 alkaa

Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi nykyiset ja uudet oppilaamme aloittelemaan uutta kouluvuotta Yli-Maarian kouluun (Yli-Maarian koulun ja Moision yksiköissä) torstaina 10.8.2023 klo 9.15. HUOM! 7. luokkalaiset tulevat kouluun jo klo 8.15!
Ensimmäinen koulupäivä päättyy klo 12.15.

Kesäloman 2023 kynnyksellä

Yli-Maarian koulun viides toimintakausi on päättymäisillään, ja on aika hetkeksi vaientaa koulun välituntikellot ja keskittyä kuuntelemaan linnunlaulua😊

Kiitos opetushenkilöstölle, oppilashuollolle, koulun ja monitoimitalon muulle henkilöstölle tämän lukuvuoden työstä. Kiitos kaikista niistä tärkeistä yksittäisten oppilaiden kohtaamisista, joita eteenne on lukuvuoden aikana tullut. Kiitos uudehkon yhtenäiskoulumme toimintakulttuurin kehittämisestä ja yhteisöllisyyden luomisesta.

Kiitokset teille huoltajille ja vanhempainyhdistysaktiiveille tuiki tärkeästä tuesta koulun opetus- ja kasvatustyölle.

Kiitokset myös kaikille muillekin koulun työtä tukeneille yhteistyökumppaneille!

Peruskoulunsa päättäneille oppilaillemme menestystä elämään sekä jatko-opintoihin!

 

Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi nykyiset ja uudet oppilaamme aloittelemaan uutta kouluvuotta Yli-Maarian kouluun (Yli-Maarian koulun ja Moision yksiköissä) torstaina 10.8.2023 klo 9.15.  HUOM! 7. luokkalaiset tulevat kouluun jo klo 8.15!

 

Reppu-tiimin terveisiä

Tiedotus vanhemmille Reppu-tiimin toiminnan muutoksesta!  

Reppu-tiimin pilottia (marraskuu 2022-maaliskuu 2023) on vedetty yhteen ja toimintaa tarkennetaan sekä suunnitellaan eteenpäin. Reppu-tiimin tarkoitus on tehdä jatkossa enemmän kehittämistyötä ja luoda uusia toimintamalleja, tavoitteenaan edistää hyvinvoivaa yhteisöä. Toiminnan painotus on yhteisöllisyyden ja osallisuuden parantamisessa. Tiimissä on aloittanut myös yhteisötaiteilija. 

 Jatkossa Reppu-tiimi ei tee yksilöllistä työtä oppilaiden ja perheiden kanssa, jolloin ei synny päällekkäistä toimintaa oppilashuollon kanssa. Yksittäisen oppilaan asioissa voit olla yhteydessä suoraan oppilashuoltoon. Loppukeväästä ja ensi syksystä lähtien tiimi luo muun muassa tapahtumia perheille, järjestää kesätoimintaa, tarjoaa opettajille luokkakohtaisia reppupaketteja ja työskentelee yhteisöllisen taideprojektin kanssa. Tulemme informoimaan tulevista tapahtumista ja Reppu-tiimin toiminnasta vielä lisää tämän kevään aikana Wilman kautta ja Instagramissa @repputiimi. Tiimiin voi ottaa yhteyttä sähköpostilla repputiimi@varha.fi. 

Aurinkoista kevättä!  Terveisin Reppu-tiimi 

**********************************

Reppu-tiimin toiminta käynnistyy Yli-Maarian kouluissa

Reppu-tiimin tavoitteena on suunnitella ja kehittää uudenlaista varhaisen tuen mallia oppilaan ja perheiden tueksi. Tiimi työskentelee koulujen arkeen jalkautuen. Tarkoituksena on antaa tukea oppilaille ja heidän perheillensä siten, että he voivat matalalla kynnyksellä saada ohjausta tavallisiin arjen haasteisiin. Oppilaita ja perheitä tuetaan ennaltaehkäisevästi ennen kuin tilanteet ja haasteet arjessa kehittyvät suuremmiksi.
Huolet voivat liittyä esimerkiksi:
• Perheen arjen rutiinien toimimattomuuteen
• Lapsen koulunkäynnin haasteisiin
• Voimavarojen ja verkoston vähyyteen
• Lapsen/nuoren median käyttöön
• Lapsen/nuoren vapaa-ajan toiminnan puutteeseen.
Tavoitteena on myös, että Reppu-tiimi järjestää Yli-Maarian koulujen oppilaille sekä heidän perheilleen yhteisöllistä toimintaa. Toiminnan kautta voidaan esimerkiksi käsitellä alueella lasten ja nuorten keskuudessa esiintyviä ilmiöitä, kuten suvaitsemattomuutta, väkivallan tekoja, sosiaalisen median käyttöä ja yksinäisyyttä.
Reppuun voit olla yhteydessä matalalla kynnyksellä ja pienissäkin asioissa. Tiimi pyrkii vastaamaan lapsien ja perheiden tarpeisiin nopealla aikataululla. Reppu-toimintaan osallistuessa perheelle tai lapselle ei synny asiakkuutta, ja sen on tarkoitus olla lyhytaikaista ja ohjauksellista. Lapsen/nuoren kanssa työskennellään vanhemman luvalla.
Repun työntekijöihin voit olla yhteydessä sähköpostilla tai puhelimitse. Voimme tavata sovitusti esimerkiksi koulun tiloissa, perheen kotona tai etäyhteydellä.
Reppu-tiimin sähköposti on: repputiimi@varha.fi
Repun ajankohtaisia asioita näet myös Instagramissa: repputiimi
Meidät tavoittaa myös puhelimitse:
Ilkka 044 907 5462
Satu 044 907 5467
Reetta 044 907 5483
Nina 044 907 5458

Ystävällisin terveisin, Reppu-tiimi
Reppu-toiminta on pilottihanke vuoden 2023 loppuun saakka ja on osa Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveyskeskus –hanketta.

Ajankohtaisia juttuja

Koulun omat fb-sivut
Koulumme ajankohtaisia kuulumisia voit käydä lukemassa Yli-Maarian koulun facebook -sivuilta
https://fi-fi.facebook.com/ylimaariankoulu.

Instagram
Yli-Maarian koulun tunnelmapaloja on koottu kuvina myös koulun Instagramiin osoitteeseen ylimaariankoulu.

Turun sivistystoimen fb-sivut
Turun sivistystoimen facebook -sivuilla osoitteessa
https://fi-fi.facebook.com/turkusivistys
on aloitettu uusi Kuukauden koulu –juttusarja, jossa nostetaan esille kaikkia niitä hyviä toimintatapoja ja mielenkiintoisia ihmisiä, joita turkulaiskouluista löytyy. Ensimmäiseksi kuukauden kouluksi valittiin Yli-Maarian koulu. Sen myötä seuraavien viikkojen aikana Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen viestintäkanavissa kerrotaan Yli-Maarian koulun toiminnasta ja siellä työskentelevistä ihmisistä.

 

 

Yli-Maarian koulun lukuvuosi käynnistyy  keskiviikkona 10.8.2022

Luokat 1-6 ja 8-9 aloittavat koulupäivänsä klo 9.15 omassa yksikössään.

7-luokkalaisten koulupäivä alkaa klo 8.15.

Kaikkien koulupäivä päättyy keskiviikkona klo 12.15. Koulutyö jatkuu torstaina 11.8.2022 normaalisti lukujärjestyksen mukaisesti.

Lukujärjestykset julkaistaan juhannusviikolla.

Aurinkoista kesää ja tapaamisiin elokuussa!

Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanke päätökseen

Monitoimitalo Ypsilon ja Yli-Maarian koulu olivat vahvasti mukana vajaat kolme vuotta kestäneessä hankkeessa, jossa kehitettiin uudenlaista toimintamallia ja yhteiskehittämispedagogiikkaa kouluihin. Toiminnan ytimessä koulumaailma, yritykset ja korkeakoulut kohtasivat.  Kokeiluissa koulut olivat mukana innovatiivisissa oppimisprojekteissa, yritykset kehittivät tuotteitaan ja palveluitaan sekä korkeakouluopiskelijat toteuttivat kurssi -ja opinnäytetöitään.

Opettajat pääsivät suunnittelemaan kouluihin kehitettäviä uusia digitaalisia oppimisratkaisuja. Oppilaat oppivat mm. yrittäjyyskasvatuksesta, pelinkehittämisestä sekä luovasta ja yhteisöllisestä työskentelystä, jotka ovat tulevaisuuden vaadittavia työelämätaitoja. Kouluna Yli-Maaria sai hankkeesta valtakunnallista näkyvyyttä, ollen muun muassa kuuden suurimman kaupungin hankkeessa koulu, jossa tehtiin eniten oppimiskokeiluja.

Kiitos vielä kaikille mukana olleille luokille, opettajille, oppilaille sekä rehtoreille, jotka ovat olleet mukana mahdollistamassa toimintaa. Yli-Maarian koulun on tarkoitus jatkossakin profiloitua pedagogiikan ja oppimisympäristöjen kehittämisen edelläkävijänä.

Seuraavassa muisteltavaksi muutamia projekteja hankkeen varrelta:

Hankkeen loppujulkaisu

Kokemuksia yhteiskehittämisestä (video)

TÄO -hankkeen kokeilujen linkkejä

Välitä!

Koulullemme kuramattoja ja pyyherullatelineitä toimittava Lindström Oy kiertää Suomen kouluja kampanjoimassa kiusaamista vastaan.

Välitä!-kampanja vieraili koulullamme lasten oikeuksien päivänä 21.11.2020. Tilaisuudessa Pekka Hyysalo puhui oppilaille kiusaamisesta ja toisista välittämisen tärkeydestä.

Kaikki koulun oppilaat pääsivät mukaan suunnittelemaan iskulauseita ja piirroksia kiusaamista vastaan. Parhaat työt päätyvät painettuina koulun kuramattoihin ja pyyherullatelineisiin.

Alla olevasta linkistä pääset kurkkaamaan Pekan puheen tärkeästä asiasta.

Video ja valokuvat: Aki Pohjoiskangas ja Kristian Raski

Ypsilon osana 6Aika-hankketta

Yli-Maarian koulu on saanut olla viime vuosina mukana monissa 6Aika-hankkeen järjestämissä mielenkiintoisissa digitaalisten ympäristöjen mahdollistamissa opiskelukokeiluissa.

Viimeisimpänä mukaan pääsi uusi koulutalomme Ypsilon!

Hankkeen tavoitteena oli visualisoida kiinteistöstä löytyvää tietoa käyttäjille. Kokeilun kohteena olivat muun muassa sisäilman laatu, tilojen käyttö ja henkilömäärät sekä ilmanvaihdon toiminta.

Lisää hankkeesta voit lukea tästä

 

Perusopetuksen järjestämisestä 1.8.2020 alkaen (Opetushallituksen ja OKM:n ohjeiden mukaisesti)

Opetus järjestetään syyslukukauden alkaessa lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Tilannetta seurataan aktiivisesti.

  • Vuosiluokilla 1–6 opetus pyritään järjestämään pääosin saman luokanopettajan johdolla. Samanaikaisopettajina toimivien opettajien (mm. resurssiopettajat, osa-aikaiset erityisopettajat) työ järjestetään niin, että he toimivat mahdollisimman vähän eri ryhmien kanssa. Oppilaat ja henkilöstö eivät liiku tarpeettomasti eri ryhmien kesken ja ruokailut sekä välitunnit noudattavat hallittua mallia.
  • Vuosiluokilla 7–9 ja kaikilla vuosiluokilla silloin, kun opetusryhmä koostuu eri luokkien oppilaista, pyritään hygieniaohjeilla, tilaväljyydellä ja siivouksella vähentämään tartuntariskiä.
  • Eri luokkien oppilaista koostuvien opetusryhmien opetuksessa voidaan koulupäivän aikana hyödyntää etäyhteyksiä esim. siten, että erityisopettaja/aineenopettaja antaa etäopetusta ja oppilaat osallistuvat koulun tiloista laitteilla luokan opettajan tai avustajan ohjauksessa.
  • Pyritään vähentämään oppilaiden siirtymistä tiloista ja yksiköistä toiseen. Erityistilojen käytössä voidaan välisiivouksella vähentää tartuntariskiä.
  • Osa-aikainen erityisopetus sekä mahdollinen muu pienemmissä opetusryhmissä tapahtuva opetus pyritään järjestämään suunnitellusti ja siinä voidaan hyödyntää koulun sisäistä etäyhteyksiä.
  • Vieraskielisten oppilaiden opetuksessa (S2, OMO, MAI ja MATU) opetusryhmä voi koostua eri luokkien oppilaista hygienia- ja väljyysseikat huomioiden. Oppilaan oikeus S2-opetukseen säilyy.
  • Henkilöstön keskinäiset lähikontaktit tulee minimoida.
  • Henkilöstön viestinnässä ja yhteydenpidossa hyödynnetään sähköisiä yhteydenottotapoja, opettajien kokoukset järjestetään ensisijaisesti etäyhteyksillä.
  • Isoja yhteistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi.
  • Vanhempainilloissa ja -tapaamisissa hyödynnetään etäyhteyksiä.
  • TET-jaksoja voidaan järjestää hygieniaohjeistusta noudattaen.
  • Oppilashuollon palvelut järjestetään normaalisti.
  • Arviointi toteutetaan voimassa olevan opetussuunnitelman mukaisesti.
  • Koulun aloittavilla lapsilla ja heidän huoltajillaan on mahdollisuus tutustua kouluun kunhan väljyydestä ja hygieniasta huolehditaan.

Lukuvuosisuunnitelmaan sekä oppilashuoltosuunnitelmaan tehdään lukuvuoden alkaessa tarvittavat kirjaukset mahdollisesta siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, lähi- ja etäopetuksen vuorottelun käytänteistä, arvioinnista ja oppilashuollosta.

Muutos ei lähtökohtaisesti edellytä muutoksia paikalliseen opetussuunnitelmaan.

Jos lähiopetusta ei voida järjestää turvallisesti, perusopetuksessa voidaan väliaikaisesti siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin opetuksen järjestäjän päätöksellä. Tällainen erillinen päätös tehdään aina yhteistyössä terveydenhuollon avainhenkilöiden kanssa.

Mahdolliset poikkeukselliset opetusjärjestelyt eivät koske:

  • 1–3 vuosiluokkien oppilaita, erityisen tuen päätöksen saaneita, pidennetyn oppivelvollisuuden tai
  • valmistavan opetuksen oppilaita. Oppilailla on oikeus kouluruokailuun, oppimisen ja koulunkäynnin tukeen ja opinto-ohjaukseen.

Tässä linkki opetushallituksen tukimateriaaliin:

https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/perusopetuksen-jarjestaminen-182020-alkaen

Opetus- ja kulttuuriministeriön yhdessä THL:n kanssa laatima suositus löytyy osoitteesta:

https://minedu.fi/documents/1410845/22330894/OKM+THL+suositus+-+opetus+ja+varhaiskasvatus+4.8.2020.pdf

 

Tietoa ja tukea koronavirusepidemian aiheuttamien toimien varalle:

Keskeisiä ohjeita on seuraavilla sivuilla

 OKM

https://minedu.fi/koronavirus-ja-varautuminen

Sivulle on koottu vastauksia, jotka liittyvät koronatilanteen vaikutuksiin varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa.

https://minedu.fi/-/varhaiskasvatukseen-kouluille-oppilaitoksille-ja-korkeakouluille-paivitetyt-suositukset-koronaviruksen-ehkaisemiseksi-

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat päivittäneet 4.8.2020 koulutuksen järjestäjille ja oppilaitoksille keväällä antamaansa koronaepidemiaan liittyvää ohjeistusta. Jatkossakin tärkeintä on ehkäistä taudin tarttumista, huolehtia hyvästä hygieniasta, välttää tarpeettomia lähikontakteja sekä järjestää tilat tavallista väljemmin. Suositusta noudattamalla vähennetään koronaviruksen leviämis- ja tartuntariskiä.

OPH

https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/opetustoimi-ja-koronavirus

THL

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/koronavirusinfektiot-ohjeita-sote-ammattilaisille#kasvatus

Työterveyslaitos

Ohjeistus siivoukseen COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi

https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-siivoukseen

Turun kaupunki

https://tyo.turku.fi/uutiset/Sivut/Korona-ohjeistus-henkilökunnalle.aspx

Tervetuloa kouluun!

Yli-Maarian koulun lukuvuosi käynnistyy  keskiviikkona 10.8.2022.

Luokat 1-6 ja 8-9 aloittavat koulupäivänsä klo 9.15 omassa yksikössään.

7-luokkalaisten koulupäivä alkaa klo 8.15.

Kaikkien koulupäivä päättyy keskiviikkona klo 12.15. Koulutyö jatkuu torstaina 11.8.2022 normaalisti lukujärjestyksen mukaisesti.

Lukujärjestykset julkaistaan juhannusviikolla.

Aurinkoista kesää ja tapaamisiin elokuussa!