Ope-yrittäjätreffit Turussa

YES Varsinais-Suomi tiedottaa:

Tervetuloa aamiaistreffeille luomaan uusia kontakteja, ideoimaan koulu-yritysyhteistyötä ja kuulemaan toimivista yhteistyön malleista!

Treffit järjestetään keskiviikkona 20.4. kello 8-10. Ohjelmassa mm. Case-esimerkkejä koulu-yritysyhteistyöstä, YES Kummitoiminnan esittelyä ja uusien YES Kummien rekrytointia, sekä pikatreffit, joiden aikana luodaan mahdollisimman monta uutta kontaktia. Lisäksi tilaisuudessa työskennellään yhteisen teeman parissa: Osaamista voi kerryttää niin koulussa kuin koulun ulkopuolellakin. Miten mm. yritykset voisivat toimia oppimisympäristöinä?

Paikka: Sparkup Turku (Tykistökatu 4)

Lue lisää ja ilmoittaudu YES-keskuksen sivuilla

Kommentit pois päältä artikkelissa Ope-yrittäjätreffit Turussa

Filed under Tapahtumat

Molla ABC -pelissä nyt myös uudet kirjaimet ja numerot

Esi- ja alkuopettajat huomio!

Suositusta Molla ABC -oppimispelistä on julkaistu uusi päivitetty versio! Mukana nykyisten tekstauskirjainmallien lisäksi nyt myös uudet 2016 syksyllä käyttöönotettavat mallikirjaimet! Samalla peli sai uuden visuaalisen ilmeen.

molla2

Maksutonta peliä voit pelata suoraan selaimessa (esim. kosketustaululla) tai ladata sen omalle laitteellesi App Storesta, Google Play:sta ja Windows Storesta.

Lataa peli täältä

Oppimispeli on toteutettu osana Opetushallituksen ja Turun kaupungin rahoittamaa  MOLLA-hanketta (2011-2015). Hanketta koordinoi TOP-keskus ja pelin on toteuttanut turkulainen NordicEdu.

 

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Molla ABC -pelissä nyt myös uudet kirjaimet ja numerot

Filed under TVT opetuksessa

Kouluille lupa digitaalisen aineiston opetuskäyttöön

Kouluilla ja oppilaitoksilla on nyt lupa tallentaa ja muokata digitaalisia aineistoja opetuskäyttöön. Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut Kopiosto ry:n kanssa vuoden 2016 tekijänoikeudella suojattujen aineistojen kopiointi- ja käyttöluvista.

Luvat koskevat peruskouluja, lukioita, ammatillisten oppilaitosten perustutkintoon johtavaa koulutusta sekä valtionosuutta saavia musiikkioppilaitoksia. Av-teosten käyttöluvat koskevat lisäksi ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.

Kopioston kopiointiluvalla saa valokopioida ja skannata osia painetuista julkaisuista, tulostaa digitaalista aineistoa sekä kopioida vapaasti verkkosivuilla olevia kuvia ja tekstiaineistoa lisämateriaaliksi ja osaksi omaa opetusmateriaalia. Digitaalista aineistoa saa tallentaa opetusryhmän saataville suljettuun verkkoon, kuten kurssialustalle tai muuhun suljettuun oppimisympäristöön. Nyt kopiointiluvalla saa myös osana opetusta muokata digitaalisia aineistoja, esimerkiksi kääntää tekstin toiselle kielelle tai muokata kuvaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut myös av-teosten käytöstä oppilaitoksissa Kopioston ja av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotoksen kanssa. Opetustallennusluvalla saa esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia opetus- ja tutkimuskäyttöä varten Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3-, Yle Fem – ja Yle Teema -kanavilta, lukuun ottamatta elokuvia, mainoksia ja ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja.

Tietoa tekijänoikeuksista ja oppilaitosluvista löytyy uudistetulta Kopiraitti.fi -verkkosivustolta, joka on tuotettu Kopioston ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyönä, sekä Kopioston verkkosivuilta.

Lähde: Oph.fi


Opettajan tekijänoikeudet -koulutus
ti 8.3.2016 klo 13.00-15.30 TOP-keskus

Koulutuksessa perehdytään tekijänoikeuden perusteisiin. Käytännönläheisellä kurssilla vastataan mm. toisen tekemän työn hyödyntämisen ja sosiaalisessa mediassa toimimisen tekijänoikeudellisiin kysymyksiin. Lisäksi tutustutaan lyhyesti Creative Commons (CC) -lisenssien käyttöön

  • tekijänoikeuden perusteet (mm. miten syntyy, kenelle, erilaiset teoslajit, mitä oikeuksia syntyy)
  • miten käytän toisen työtä (mm. sitaatit, yksityinen käyttö, digitaaliset työt)
  •  linkittäminen
  • oikeuksista sopimisen perusteet
  •  oppilaitoksen käyttöluvat (mm. digilupa, valokopiointi, av-luvat, musiikki)

Kouluttajana tarkastaja Juha Kallanranta Kopiostosta.

Ilmoittaudu SAP HR:ssä. Käytä Internet Explorer -selainta ja esim. hakusanaa ”top”.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Kouluille lupa digitaalisen aineiston opetuskäyttöön

Filed under Muut tiedotteet, TVT opetuksessa

Osaava-koulutuksia: ”Opettaja oppimisvalmentajana” ja ”Laumasta toimivaksi ryhmäksi”

OPETTAJA OPPIMISVALMENTAJANA
9.3.2016 klo 13:30 – 17:00 Hovirinnan koulu, auditorio (Päiväläisenkatu 1, Kaarina)

Osaava TSO II -hanke järjestää Opettaja oppimisvalmentajana -koulutuksen, joka antaa malleja ja ohjeita oppimisstrategioiden ja opiskelutaitojen kohentamiseen erityisesti niillä oppilailla, joilla on oppimisvaikeuksia.

Oppilaiden väliset erot oppimisessa ovat suurempia kuin koskaan. Niillä oppilailla, joilla on oppimisvaikeuksia, on usein myös huomattavia vaikeuksia oppia ja käyttää tehokkaita oppimisstrategioita. Tämä lisää heidän eroaan muihin oppilaisiin huomattavasti. Erot korostuvat sitä enemmän, mitä pidemmälle koulutiellä edetään.

Kouluttajana toimii psykol. tri Heli Isomäki Ludus Oy Tutkimus- ja kuntoutuspalveluista.

Ilmoittaudu koulutukseen tämän linkin kautta 4.3. mennessä:

HUOM: Turun kaupungin työntekijät ilmoittautuvat myös SAP HR:n kautta:

Kirjaudu SAP HR -> Itsepalveluportaali -> Koulutus ja kurssit -> hae sisäiseen koulutukseen -> kirjoita hakukenttään ”Opettaja” tai ”Opettaja oppimisvalmentajana” -> valitse koulutus listasta -> hae osallistumista

 

 

LAUMASTA TOIMIVAKSI RYHMÄKSI
Työkaluja ja hyviä käytäntöjä opettajille
17.3.2016 klo 13:30 – 17:00, Liedon keskuskoulu (Opintie 1 B, Lieto)

Osaava TSO II -hanke järjestää Laumasta toimivaksi ryhmäksi –koulutuksen, jossa paneudutaan ryhmäytymiseen vaikuttaviin tekijöihin ja jaetaan hyviä käytäntöjä erilaisten ryhmien muodostamisesta ja ohjaamisesta. Siinä pohditaan myös ratkaisuja arjessa esiintyviin ryhmäytymisen ja ryhmätyön sujumisen ongelmiin.

Ilmoittaudu koulutukseen tämän linkin kautta viimeistään 10.3.:

HUOM: Turun kaupungin työntekijät ilmoittautuvat myös SAP HR:n kautta:

Kirjaudu SAP HR -> Itsepalveluportaali -> Koulutus ja kurssit -> hae sisäiseen koulutukseen -> kirjoita hakukenttään ”Laumasta” -> valitse koulutus listasta -> hae osallistumista

 

Lisätietoja:

blog-osaava-tsoTimo Haukioja, projektikoordinaattori
etunimi.sukunimi@turku.fi, puh. 040 192 5043

Osaava TSO II

Osaava TSO II Facebookissa

Kommentit pois päältä artikkelissa Osaava-koulutuksia: ”Opettaja oppimisvalmentajana” ja ”Laumasta toimivaksi ryhmäksi”

Filed under Muut tiedotteet

Paukkuja paikkatiedon opetukseen peruskoulussa ja lukiossa

PaikkaOppi Plus –hanke tarjoaa Turun ja Kaarinan peruskouluille ja lukioille maksuttomia mahdollisuuksia, jotka kannattaa hyödyntää! Projektikoordinaattori Virpi Hirvensalo tukee koulujamme paikkatiedon opetuksessa ja soveltamisessa eri aineissa sekä interaktiivisia karttoja sisältävän PaikkaOppi-oppimisympäristön käytössä. Interaktiiviset kartat tukevat perusopetuksen ja lukion uusien opetussuunnitelmien tavoitteita: ne vahvistavat oppilaiden tutkimustaitoja sekä itsenäisen aktiivisen oppimisen taitoja. Lisäksi ne tukevat digitaalista monilukutaitoa.

Tilaa nyt PaikkaOppi-opettaja omalle koulullesi:

  • Infoamaan opettajia opettajakokouksessa (15 min)  tai pitämään heille PaikkaOppi-koulutusta (1 – 1,5 h).
  • Aitoon luokkatilanteeseen mukaan vetämään oppilaille/opiskelijoille 1-2 oppitunnin paikkatiedon koulutuspakettia opettajan kanssa.
  • Lähtemään kenttäretkelle luokan ja opettajan kanssa.

Varaamalla mahdollisimman nopeasti varmistat, että koulusi/lukiosi saa parhaan mahdollisen ajankohdan.

Osallistu yleisiin koulutus- ja infotilaisuuksiin:

  • PaikkaOppi-webinaarit (45 min) verkossa ma 25.1. ja pe 15.4.
  • PaikkaOppi-info TOP-keskuksessa ti 15.3. klo 13-15.

Tarkemmat tiedot liitetiedostossa sekä hankeblogissa.

paikkaoppi_logo_header_pieni

PaikkaOppi Plus –hankeblogi
http://blog.edu.turku.fi/paikkaoppi/

PaikkaOppi-palvelu
http://www.paikkaoppi.fi/

cropped-po-nakyma1

PS PaikkaOppi Plus –hanke kutsuu kehittämistoimintaan edelleen mukaan opettajia, jotka ovat kiinnostuneita paikkatiedon ja kartan hyödyntämisessä eri oppiaineissa sekä monialaisesti eri oppiaineita integroiden. Ota yhteyttä Virpiin, ks. liite tai blogi.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Paukkuja paikkatiedon opetukseen peruskoulussa ja lukiossa

Filed under TVT opetuksessa

Resurssia peruskoulujen TVT-kehittämiseen tarjolla

Tiedoksi Turun kaupungin peruskouluille:

OKM:n Innopaja-rahoitusta on vielä haettavissa kevätlukukauden TVT-projekteihin. Resurssia on tähän mennessä jaettu neljälle koululle, mutta vielä riittää siis useammalle uudelle projektillekin.

Tämä osa OKM:n toimintakulttuurirahoitusta on tarkoitettu  opetuksen järjestäjän pedagogisen ICT-strategian jalkauttamiseen.

innopaja-reunatauluIdeana Innopaja-toiminnassa on, että Turun kaupungin peruskoulu suunnittelee oman TVT-jalkauttamisprojektinsa. Projekti voi koskea kaikkia opettajia tai opettajaryhmää – sekä luonnollisesti heidän oppilaitaan. Esitys projektista ja hakemus avustuksesta jätetään yksinkertaisella www-lomakkeella. Haku on jatkuva niin kauan kuin allokoitua rahoitusta riittää. Mikäli ehdotus sopii rahoituksen raameihin, koulu ja TOP-keskus jalostavat projektisuunnitelman toteutusmuotoon. Koulu vastaa toteutuksesta ja sitoutuu dokumentoimaan toimintaa blogissa.

Lue tarkemmat ohjeet ja kriittiset reunaehdot täältä:

http://blog.edu.turku.fi/innopaja/hae/

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Resurssia peruskoulujen TVT-kehittämiseen tarjolla

Filed under TVT opetuksessa

Sparknet poistuu käytöstä 4.1.2016.

Turun kaupunki lopettaa Sparknetin tarjoamisen langattomissa verkoissaan 4.1.2016.

Sparknetin sijaan jatkossa on käytettävissä langaton verkko Turku-Guest, joka on ollut kaupungin henkilökunnan ja koulujen oppilaiden käytössä jo pidempään. Turku-Guest toimii lähes identtisesti lopetettavan Sparknetin kanssa, ja se on käytössä Turun kaupungin alueella. Tunnus, jolla Turku-Guestiin kirjaudutaan, on käyttäjän turku.fi- tai edu.turku.fi-sähköpostiosoite ja sen salasana.

Lisää tietoa Turun kaupungin verkossa tarjottavista langattomista verkoista osoitteessa http://edu.turku.fi/tvt/tekniikka/wlan/ssid.html

Kommentit pois päältä artikkelissa Sparknet poistuu käytöstä 4.1.2016.

Filed under Muut tiedotteet