Toisen asteen opiskelijoiden TVT-osaaminen

Keväällä 2014 toteutettiin verkkokysely, jonka avulla selvitettiin ensimmäistä kertaa Turun kaupungin lukioiden ja ammatti-instituutin toisen vuoden opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikan (TVT) osaamista sekä käyttöä oppitunneilla ja oppimiseen liittyen. Kartoitus on osa Turun kaupungin kuntatason tieto- ja viestintätekniikan strategiassa määriteltyä TVT-opetuskäytön seurantaa. Kyselyn tuloksia hyödynnetään opetuksen suunnittelussa ja kehittämisessä.

Kyselyn on toteuttanut Kasvatuksen ja opetuksen TVT-ryhmä ja Tietokone opetuksessa – TOP-keskus.

Kyselyn tulokset on raportoitu pääosin taulukkomuodossa. Loppuyhteenvetoon on nostettu esille kiinnostavia huomioita aineistosta sekä avoimista vastauksista.

Liitteenä on toisen asteen yhteenvetoraportti. Se antaa melko alhaisesta vastaajamäärästä (586) huolimatta hyvää osviittaa sen suhteen, missä ovat tärkeimmät kehityskohteet. Raportista käy myös ilmi, että tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön määrä on kokonaisuutena odotusarvoja vähäisempää ja käyttö suhteellisen yksipuolista, mutta tietyt perustaidot kuitenkin koetaan osaavan.

Yhteenvetoraportin lisäksi yksiköihin toimitetaan erikseen yksikkökohtaiset raportit, joita voidaan verrata tähän yhteenvetoon.

Avaa yhteenvetoraportti

Tai selaile tässä:

Aikaisemmat yhteenvedot (lk 6, 9 ja opettajat)

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT opetuksessa

Palvelukatkoja ti 17.2.

Seuraavat palvelut ovat poissa päältä 17.2.2015 klo 10 alkaen , kesto neljä tuntia.

 • Moodle-kirjautuminen ai-tunnusten osalta
 • Opas-salasananollaukset (sekä SD & oppilasasianhoitajat)
 • Opas-tunnusluonti (SD)

IT-palvelut

 

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT opetuksessa

Office-ohjelmat nyt maksutta myös opettajille

Viime syksynä kaikille Turun sivistystoimialan oppilaille ja opiskelijoille tuli mahdolliseksi ladata Office-ohjelmat omille laitteille.

Nyt tämä Office 365 ProPlus -etu on laajentunut myös opetushenkilöstöön. Office-etu koskee tästä alkaen siis sekä oppilaita/opiskelijoita että perusopetuksen, lukion ja ammatti-instituutin opetushenkilöstöä (käytössä on oltava opetuksen OPAS-tunnus).

blog-officePaketti sisältää tietokoneelle asennettavina ohjelmistoina mm. Wordin, Excelin, PowerPointin, OneNoten ja Outlookin sekä näppärän OneDrive for Business -työkalun. Voit ladata Officen viidelle omalle laitteellesi (myös tableteille ja älypuhelimille).

Avaa latausohje tästä  (Edu.turku.fi > TVT-ohjeita)

Näkymä portaalin latausvalikosta.

Näkymä portaalin latausvalikosta.

Mobiilisovellukset

Samalla mobiilisovelluksiin, eli esim. Office-ohjelmien iPad-versioihin on tullut mahdollisuus muokata tiedostoja. Lataa tablettilaitteen Office-sovellus normaalisti Applen tai Googlen sovelluskaupasta ja kirjaudu sovellukseen tunnus@edu.turku.fi. (Huom! EI etunimi.sukunimi).

Muut etutuotteet

 • Sivistystoimialan muu henkilöstö (ADTURKU-käyttäjät) voi ostaa Office-ohjelmat edullisesti (n. 10 euroa)  jälleenmyyjän latauskaupasta. Avaa ohje
 • Sivistystoimialan opetushenkilöstö ja muu henkilöstö voi ostaa Windows-käyttöjärjestelmän päivityksen edullisesti (n. 10 euroa) jälleenmyyjän latauskaupasta. Avaa ohje

Tuki

Latauspalvelut tarjoavat ja ylläpitävät Microsoft (ilmaiskauppa) ja Atea (palvelumaksullinen kauppa). Turun kaupunki ei anna tukea kotituotteiden asentamiseen.

Huomautuksia

Office 365 -palvelun kirjautumiseen tehdään sellainen muutos, että kirjautumisen jälkeen palvelu avautuu aloitussivulle (ei suoraan OneDriveen). Tältä aloitussivulta pääsee kaikkiin Office 365:n osioihin (mm. eduposti, OneDrive, Office-ohjelmien online-versiot) ja siltä pystyy myös suoraan lataamaan em. kotikäyttötuotteita itselleen.

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Muut tiedotteet

Ideasta hyppysiin: 3D-mallinnus ja -tulostus

Kiinnostaako sinua 3D-mallinnus ja 3D-tulostaminen? Tule maksuttomaan koulutukseen ma 2.3. – ti 3.3.2015 klo 9.00-15.15!

Koulutuksessa perehdytään 3D-mallinnuksen ja 3D-tulostamisen perusteisiin ja lainalaisuuksiin. Mallinnetaan yksinkertainen 3D-kappale SketchUp-ohjelmiston avulla ja muokataan saatu tiedosto tulostettavaksi 3D-tulostimella. Asiaa tulostusmateriaaleista, laitteen käytöstä ja huollosta. Mitä pitää muistaa ja tietää kun laitetta käyttää ja hankkii.

Huom! Kurssin jälkeen Turun kaupungin opettajilla on mahdollisuus lainata 3D-tulostinta 2vko jaksoissa oman oppimisen syventämiseksi ja kokeiltavaksi oppilaiden kanssa omassa koulussa.

Kouluttaja: Harri Bläuer, Teknologia opetuksessa – TOK-keskus

Koulutus on suunnattu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Digipolut-täydennyskoulutushanketta. Koulutus on maksuton.

Ilmoittaudu: edu.turku.fi/koulutus/ 

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT-koulutukset

häiriötiedote: Office 365 -kirjautuminen, ongelma korjattu

Office 365:een kirjautuminen ei toimi ulkoverkosta. Sisäverkosta (esim. koulun tietokoneelta) palvelu toimii ongelmitta, mutta kotoa tai muualta tulee salasanakyselyn sijaan virheilmoitus.

Ongelma alkanut: torstai 5.2 illalla
Ongelma korjattu: perjantai 6.2 13:00

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Ei kategoriaa

TVT-koulutusta helmi-maaliskuussa opetushenkilöstölle

Terveisiä TOP-keskuksesta! Osa koulutussivullamme olevista kursseista on täynnä, seuraavissa on tilaa (tilanne 2.2. – ajantasainen tilanne koulutussivulla):

OPETUSKLIPPIEN TEKEMINEN
to 5.2. klo 9:00-15:15
Koulutuksessa perehdytään ruuduntallennukseen perustuvien lyhyiden opetusvideoiden tekemiseen. Opetusvideot soveltuvat erityisesti flipped classroom -toimintamalliin, jossa opiskelijat tutustuvat videon avulla käsiteltävään asiaan etukäteen ja varsinainen oppitunti voidaan käyttää tiedon syventämiseen sekä soveltaviin tehtäviin.

MICROSOFT EXCEL 2013
ke 11.2. klo 12:30-15:45
Tule opiskelemaan taulukkolaskennan perusteita Microsoft Excel 2013 -ympäristössä!

OPETTAJAN VERKKOPAKETTI II: OPPIAINEKOHTAISET SISÄLLÖT JA OMA TUOTTAMINEN [DIGIPOLUT]
to 12.2. klo 9:00-15:15
Verkon sisältöjen monipuolinen hyödyntäminen ja omaan oppiaineeseen soveltaminen. Harjoitellaan eri lähteistä löytyvien verkkoaineistojen koostamista oppikokonaisuudeksi sopivaa sähköistä alustaa hyödyntäen, esim. Edmodo, Wikispaces tai blogi.

IPAD-ALKEET
ma 23.2. klo 12:30-15:30
Kurssilla tutustutaan laitteen peruskäyttöön. Aiheina mm. tärkeimmät asetukset, verkkoon liittyminen, sovellusten lataaminen, kameratoiminnot, kansioiden järjestely ja tiedostojen siirtäminen, ohjelmien välillä liikkuminen ja iCloud-varmuuskopiointi.

ETÄYHTEYKSIÄ LYNCILLÄ – YHTEISTYÖTÄ JA MONIMUOTOISUUTTA (vain Turku)
ti 24.2. klo 12:30-15:45
Turussa kaikilla opettajilla ja sivistystoimialan hallintohenkilöstöllä käytettävissä oleva Microsoft Lync on monikäyttöinen etäyhteysohjelma. Lyncin avulla voi vaivattomasti keskustella muiden käyttäjien kanssa tekstillä, puheella tai videoyhteydellä. Lync mahdollistaa muun muassa henkilöstön etäkokoukset sekä etäyhteydet luokasta esimerkiksi yritysten tai yhdistysten edustajiin.

KUVANKÄSITTELYÄ GIMP-OHJELMALLA
ke 25.2. klo 9:00-15:15
Kurssilla opitaan käyttämään GIMP-kuvankäsittelyohjelmaa, joka löytyy Turussa opetuksen koneilta valmiiksi asennettuna. GIMP –ohjelma on maksuton ja se kuuluu Digabi-ohjelmistoihin (sähköiset yo-kirjoitukset).

IPAD LIIKUNNAN OPETUKSESSA
ma 2.3. klo 8:30 -11:30
Aamupäiväkoulutuksessa perehdytään iPadin hyödyntämiseen liikunnan opetuksen näkökulmasta. Miten iPad voi rikastuttaa ja tehostaa oppimista ja miten opettaja / oppilas voi hyödyntää iPadia. Työpajassa käytetään eri sovelluksia ja yhdistetään tulokset kokonaisuudeksi.

IPAD KUVATAITEEN OPETUKSESSA
ma 2.3. klo 12-15
Iltapäiväkoulutuksessa perehdytään iPadin hyödyntämiseen kuvataiteen opetuksen näkökulmasta. Miten iPad voi rikastuttaa ja tehostaa oppimista ja miten opettaja / oppilas voi hyödyntää iPadia. Työpajassa käytetään eri sovelluksia ja yhdistetään tulokset kokonaisuudeksi.

IDEASTA HYPPYSIIN: 3D-MALLINNUS JA –TULOSTUS [DIGIPOLUT]
ma 2.3. – ti 3.3. klo 9.00-15.15
3D-tulostamisen perusteita – mistä on kyse? Koulutuksessa perehdytään 3D-mallinnuksen ja 3D-tulostamisen perusteisiin ja lainalaisuuksiin. Mallinnetaan yksinkertainen 3D-kappale SketchUp-ohjelmiston avulla ja muokataan saatu tiedosto tulostettavaksi 3D-tulostimella. Asiaa tulostusmateriaaleista, laitteen käytöstä ja huollosta. Mitä pitää muistaa ja tietää kun laitetta käyttää ja hankkii. 

OPETTAJAN MENETELMÄPAKETTI I: YHTEISÖLLINEN JA TUTKIVA OPPIMINEN [DIGIPOLUT]
ti 3.3. klo 9.00–15.15
Pedagogisten toimintatapojen kehittäminen TVT-välineitä yhteisöllisesti hyödyntäen. Koulutuksessa tutustutaan laaja-alaisen osaamisen ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteuttamiseen käytännössä. Keskeisenä painopisteenä ongelma- ja ilmiölähtöisten oppimismahdollisuuksien rakentaminen tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen. Koulutus tarjoaa käytännöllisiä työvälineitä ja esimerkkejä luokkahuonearkeen sekä toimintakulttuurin kehittämiseen.

IPAD OPETUKSEN JA OPPIMISEN VÄLINEENÄ
ma 9.3. klo 9-15
Kurssilla tutustutaan esimerkkien avulla iPadin käyttöön opetuksessa ja oppimisessa. Tavoitteena on oppia yhdistelemään perus-appien ominaisuuksia omiin käyttötarkoituksiin sopiviksi. Suunnattu iPadin alkeet (tekninen peruskäyttö) jo hallitseville, ks. iPad-alkeet -kurssi.

MICROSOFT WORD 2013
ti 10.3. klo 12:30-15:45
Tule opiskelemaan tekstinkäsittelyohjelman perusteita Microsoft Word 2013 -ympäristössä!

OPETTAJAN SOME-PAKETTI III: ERI VÄLINEIDEN YHTEISKÄYTTÖ [DIGIPOLUT]
ma 23.3. klo 9:00-15:15
Sosiaalisen median välineiden sujuva käyttö ja usean eri välineen monipuolinen yhteiskäyttö. Esimerkiksi wikin, blogin, Twitterin, RSS-syötteiden, tiedonrakentelutyökalujen ja muiden some-palveluiden kytkeminen osaksi opintokurssin oppimisympäristöä.

PERUSOHJELMISTOT TUTUIKSI: MICROSOFT POWERPOINT 2013 [DIGIPOLUT]
ke 31.3. klo 9:00-15:15
Tule opiskelemaan esitysten teon perusteita Microsoft PowerPoint 2013 -ympäristössä!

MICROSOFT OFFICE 365 (vain Turku)
ke 25.2. klo 12:30-15:45 TAI
ti 24.3. klo 12:30-15:45 TAI
ke 8.4. klo 12:30-15:45
jne.
Iltapäiväkurssilla tutustutaan Turun kaikilla opettajilla ja oppilailla käytössä olevaan Office 365 –palveluun.

——————————————————————————————
MOODLE-KOULUTUKSET (vain Turku)
Useita päiviä alk. 5.2.: Starttimoottori, Jatkokurssi, Moodlepaja
——————————————————————————————

ILMOITTAUTUMINEN KAIKKIIN EM. KOULUTUKSIIN JA AJAN TASALLA OLEVAT LISÄTIEDOT:

http://edu.turku.fi/koulutus/

[DIGIPOLUT]–koulutukset ovat kaikille kohderyhmään kuuluville maksuttomia.

Muihin kursseihin voi liittyä osallistumismaksu (ei koske Turun kaupungin opettajia), ks. tarkemmin koulutussivulta.

——————————————————————————————

AVOIMET TVT-VERSTAAT (vain Turku)
to 12.2. klo 13-15
to 5.3. klo 13-15
ma 23.3. klo 13-15
jne.

http://edu.turku.fi/koulutus/verstaat.html

——————————————————————————————

Terveisin,

Tietokone opetuksessa – TOP-keskus
http://edu.turku.fi/

Koulutustarjontaamme ja muuta mielenkiintoista Facebook-sivullamme:
http://www.facebook.com/topkeskus
Mene sivulle ja paina ”Tykkää!”. Pysyt kärryillä TVT-uutisissa!

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT-koulutukset

Opetusteknologiavinkkejä maailmalta

Turun sivistystoimialalta (lukiopuolelta ja TOP-keskuksesta) osallistui edustajia Euroopan suurimpaan opetusteknologiatapahtumaan BETTiin, joka järjestettiin viime viikolla Lontoossa. Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös TVT-henkisiä kouluvierailuita.

blog-bett2015Ryhmä raportoi näkemästään ja kokemastaan yhteisblogissa ”Bittejä maailmalta”, jossa on entuudestaan raportteja aikaisemmista opetusteknologiatapahtumista.

Vuoden 2015 BETT-tapahtumasta ja sen kyljessä järjestetyistä kouluvierailuista on tähän mennessä kirjoitettu 17 uutta artikkelia, joiden otsikot ja suorat linkit löydät alta. Lisääkin saattaa vielä tulla.

Blogin etusivulle pääsee osoitteesta blog.edu.turku.fi/turkubett/

Suosittelemme lämpimästi tutustumaan, mihin suuntaan tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä maailmalla ollaan menossa ja pohtimaan, mitä annettavaa uutuuksilla on täällä Suomessa.

Artikkelit

 1. BETT 2015 käynnistyy – raportoimme täällä
 2. Ensitunnelmat: BETT 2015
 3. Tabletlaitteiden kuljetus-, synkronointi- ja latausratkaisut
 4. Innovaatioita erityistarpeisiin – esimerkkinä musiikki
 5. Suomi BETTissä
 6. Osaamisen kehittämistä vertaisoppien – istuuko Suomeen?
 7. Opetuskerta yhdellä sormella?
 8. Arkkitehtuurin suunnittelua 3D:nä – digitaaalisesti ja itse rakentaen
 9. #Error404: The Explosions-based Computing Show
 10. Pedagogian ja tekniikan sulava liitto
 11. Mihin tämä maailma on oikein menossa?
 12. Lisättyä todellisuutta jälleen etsimässä
 13. Ohjelmointi ja robotiikka BETT:ssä
 14. Oppijan ydintaitojen jäljillä
 15. ”Play is a powerful teacher”? – arviossa Sphero-robotit
 16. Kerta kiellon päälle: Ohjelmoinnista ja robotiikasta BETTissä
 17. Epilogi: Datalehtien historian havinaa
Jättiläiskokoinen Bee-Bot -robotti. Normaalikokoisia lajitovereita saa lainata koululle TOP-keskuksesta.

Jättiläiskokoinen Bee-Bot -robotti. Normaalikokoisia lajitovereita saa lainata koululle TOP-keskuksesta.

Huom! ”Bittejä maailmalta” on Turun sivistystoimialan yhteisblogi. Mikäli osallistut opetusteknologiatapahtumaan ulkomailla tai kotimaassa ja haluat blogata näkemästäsi, pyydä kirjoitusoikeus Jouni Paakkiselta/TOP-keskus.

PS Matleena Laakso on koonnut myös muiden suomalaisten BETT-matkaraportteja blogiinsa.

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Tapahtumat, TVT opetuksessa