Näppäilytaidon mitaleita Kerttulin lukioon

Mm. Kerttulin lukiolaiset osallistuivat tänäkin vuonna näppäilytaidon SM-kisoihin. Lukiosarjassa, toisena vuonna peräkkäin, mestaruuden vei Kerttulin lukion opiskelija Niko Honkasalo nettonopeudella 535 merkkiä minuutissa. SM-hopeaa sai Kerttulin lukion opiskelija Mariia Wäre nopeudella 415 merkkiä minuutissa (100% oikein).

Tämän lisäksi kerttulilaisista lukiolaisten SM-kisoissa 10 parhaan joukkoon sijoittuivat myös Helmer Haapala, Niko Kurki, Kasper Nurminen, Suvi Reini ja Aleksi Tynjälä.

Onittelut kaikille hyvin sijoittuneille ja erityisesti Niko Honkasalolle mestaruuden uusimisesta.

Valtakunnan kolmen parasta palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin.

Lisätietoja: TypingMaster ja Taloustiedon opettajat ry

Huom! Kaikki Turun oppilaitosten opiskelijat ja opettajat voivat harjoitella näppäilytaitojaan milloin tahansa Moodleen asennetulla TypingMaster-ohjelmalla. Samaa ohjelmaa käytetään SM-kisoissa.

 

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Tapahtumat

TVT-koulutusta opetushenkilöstölle huhti-toukokuussa

Seuraavilla kursseilla on vielä tilaa (tilanne 7.4.). Tällä kertaa tarjonnassa myös iltakurssi lukion opettajille – mahdollistaa osallistumisen, jos oppituntien aikaan ei ole päässyt.

MS EXCEL 2010 – PERUSTEET
ti 8.4. klo 9-15
Rauhallisesti etenevällä kurssilla opetellaan Microsoft Excel-taulukkolaskentaohjelman perusteita.

MICROSOFT OFFICE 365  (vain Turku)
ti 15.4. klo 12.30-15.30
Iltapäiväkurssilla tutustutaan Turun kaikilla opettajilla ja oppilailla käytössä olevaan Office 365 –palveluun.

KOULULEHTIEN JA ESITTEIDEN JULKAISU JA TAITTO
ke 16.4. klo 9-15
Kurssilla harjoitellaan julkaisujen taittamista Office-pakettiin kuuluvalla Publisher-ohjelmalla. Ohjelmaa voi käyttää esimerkiksi lehtien, esitteiden, oppaiden tai oppilastöiden taittamiseen. Lisäksi tutustutaan Issuu.com-verkkojulkaisualustaan, joka luo pdf-tiedostoista valmiin verkkojulkaisun.

IPAD OPETUKSEN JA OPPIMISEN VÄLINEENÄ
to 17.4. klo 9-15
Kurssilla tutustutaan esimerkkien avulla iPadin käyttöön opetuksessa ja oppimisessa. Tavoitteena on oppia yhdistelemään perus-appien ominaisuuksia omiin käyttötarkoituksiin sopiviksi. Tämä koulutus on suunnattu iPadin alkeet jo hallitseville.

TEKISINKÖ TIETOKONEPELEJÄ KODULLA? (Osaava TSO)
ke 16.4.2014 klo 9-15
KODU Game Lab on Microsoftin kehittämä visuaalinen ohjelmointikieli, joka on suunniteltu yksinomaan pelien tekemiseen. Ohjelmointi tapahtuu ikoneilla eikä monimutkaista ohjelmointikieltä tarvitse opetella. Tietokonepelien kehittäminen KODUlla on helppoa, nopeaa ja erittäin mielenkiintoista. Maksuton TSO-alueen opettajille.

PHOTOSHOP ELEMENTS  -PERUSTEET
to 17.4. klo 12.30-15.30
Iltapäiväkurssilla tutustutaan PhotoShop Elements -kuvankäsittelyohjelman perustyökaluihin ja -toimintoihin: kuvan rajaamiseen, valinnan tekemiseen, piirtotyökaluihin, kuvakoon muokkaamiseen sekä kuvatasojen käyttöön. Kurssin aikana perehdytään myös eri käyttötarkoituksissa vaadittaviin kuvakokoihin ja resoluutioihin (nettikuva, tulostuskuva, painokuva).

IPAD MATEMATIIKAN OPETUKSESSA
to 24.4. klo 12.30-15.30
Miten hyödyntää iPadia matematiikan opetuksessa? Mitä appeja ja sisältöjä löytyy? Iltapäiväkurssilla tutustutaan käytännönläheisiin opetusesimerkkeihin, jotka soveltuvat 3-9 luokkien opetukseen.

IPAD MUSIIKIN OPETUKSESSA
ma 28.4.2014 klo 9-15
Kurssilla tutustutaan iPadin käyttöön musiikin opetuksessa. Koulutus on suunnattu iPadin peruskäytön hallitseville opettajille, jotka opettavat musiikkia perusopetuksessa tai toisella asteella.

SÄHKÖISET KOKEET JA ARVIOINTI *ILTAKOULUTUS* Lukio 2016
ma 28.4. klo 16:00-19:15
Koulutuksessa perehdytään sähköisen arvioinnin ja testaamisen mahdollisuuksiin ja käytännönläheisiin kokemuksiin. Sähköisiä välineitä voi hyödyntää eritasoisessa testaamisessa – sekä oppitunnin aikana oppimisen arvioinnissa että kurssikokeissa. Samalla valmistaudutaan sähköistyviin ylioppilaskirjoituksiin ja saadaan kokemuksia erilaisista mahdollisuuksista omaan opetukseen sovellettavaksi. Alustuksen jälkeen kokeillaan käytännössä sähköisen arvioinnin ja testaamisen mahdollisuuksia.

TUUNAA VALOKUVASI IPADILLA
ma 5.5. klo 8.30-11.30
Aamupäiväkurssilla kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Ollipekka Kangas esittelee miten saat kuvistasi parempia, lisäät valokuviisi efektejä, retro-fiilistä tai  tuunattua väri-ilmaisua. Opit säätämään kuvan perussäätöjä sekä tekemään niistä hauskemman näköisiä.

KUVATAIDEOPETUS: PIIRRÄ JA MAALAA IPADILLA
ma 5.5. klo 12.30-15.30
Iltapäiväkurssilla kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Ollipekka Kangas esittelee miten piirrät luonnoksia, teet nopeita muistiinpanoja, piirrät esityksiisi elävöittäviä kuvia tai maalaat valokuvan päälle. Ollipekka kertoo appsien keskeisimmät ominaisuudet ja näyttää käytännössä miten ne toimivat. Opit piirrostekniikan perusteita, eri piirrosohjelmien käyttötapoja sekä elävöittämään piirroksissasi efekteillä.

MOODLE-KOULUTUKSET (vain Turku)
DataCity ja TOP-keskus
Starttimoottori, Jatkokurssi ja Paja

Koko tämänhetkinen kurssitarjonta ja ilmoittautuminen kursseille:
http://edu.turku.fi/koulutus/

Avoimet TVT-verstaat  (vain Turku)
http://edu.turku.fi/koulutus/verstaat.html

Tulossa myös mm.:

  • YKÄ-hankkeen loppuseminaari 13.5. iltapäivä

Terveisin,
Tietokone opetuksessa – TOP-keskus

Koulutustarjontaamme ja muuta mielenkiintoista Facebook-sivullamme. Mene sivulle ja paina ”Tykkää!”. Pysyt kärryillä TVT-uutisissa!

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT-koulutukset

Turnitin-verkkokoulutusten tallenteet

Turnitin on lukion Moodlessa kaikkien Turun lukio-opettajien käyttöön hankittu huippuluokan plagioinninesto- ja arviointijärjestelmä, jonka avulla sähköisten kokeiden pitäminen helpottuu.

Maaliskuussa pidettiin kolme online-koulutusta lukio-opettajille. Kahden ensimmäisen tallenteet ovat katsottavissa,  kun sinulle sopii. Koulutusvideot ovat samansisältöisiä, mutta eri toteutuskerroista. Kolmatta (kyselytunti) ei tallennettu.

(ke 26.2)  Turnitin –perusteet: plagioinnin havaitseminen ja online-ohjaus [katso tallenne]

(ti 18.3.) Turnitin –perusteet: plagioinnin havaitseminen ja online-ohjaus [katso tallenne]

 

 

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT opetuksessa, TVT-koulutukset

Klaffi-videokisa päättyi komeaan finaaliin

Turun koulujen ja oppilaitosten Klaffi-videokilpailun finaaligaala pidettiin maanantaina 24.3. Caribian auditoriossa. Paikalla oli yli 150 oppilasta kilpailuun osallistuneista kouluista.

Listan voitokkaista videoista ja niiden tekijöistä löydät Tuubista. Katso tunnelmia finaalista:

Klaffi-finaali mediassa:

Kilpailuvideot ja kymmenittäin muita oppilaiden ja opiskelijoiden tekemiä videoita löydät Turun omasta Tuubista.

blog-yka-eu

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Tapahtumat, TVT opetuksessa

Näppäilytaidon SM-kisat käynnissä

Näppäilytaidon SM-kilpailu järjestetään 17.-28.3.2014. Kilpailuun osallistutaan TypingMasterin nettiohjelmalla.

Osallistuminen edellyttää, että opettaja on ilmoittanut koulun ennakkoon mukaan kisaan. Näin oppilaat löytävät oman koulunsa listalta kilpailuun osallistuessaan. Koulu löytyy kilpailun listoilta viimeistään 24 tunnin kuluttua ilmoittautumisesta.

Ala- ja yläkouluille sekä lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille on kilpailussa omat sarjansa ja myös kilpailulinkki

oppimateriaalit-typingPalkinnot

  • Kaikkien sarjojen kolme parasta palkitaan Powerball-voimapallolla
  • Jokaisen sarjan voittaja saa lisäksi 50€ rahapalkinnon
  • Opettaja voi kilpailun jälkeen tulostaa oppilaille todistuksen parhaasta kilpailutuloksesta

Opettaja ilmoita koulusi mukaan ja opasta oppilaat sen jälkeen ”kisapaikalle”:

www.typingmaster.com/fi/kisa/

 

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Tapahtumat, TVT opetuksessa

Mitä on flippaus – flipped classroom?

Perinteinen opetus on karrikoidusti ollut sitä, että oppilaitokseen tullaan kuuntelemaan, kun asiantuntija (opettaja) puhuu, ja harjoitustehtävien kanssa opiskelija tuskailee yksin kotona. Tiivistetysti tämä on se asia, joka flippauksessa eli käänteisessä opetuksessa käännetään toisin päin.

Lainaus Wikipediasta:

Käänteinen opetus (tai käänteinen luokkahuone, engl. flipped classroom) on monimuoto-opetuksen muoto, jossa käytetään apuna Internetissä olevia opetusmateriaaleja, jolloin varsinaisella oppitunnilla jää enemmän aikaa opettajan ja opiskelijoiden väliselle vuorovaikutukselle. Yleisimmin tämä tehdään antamalla opiskelijoille esitehtäväksi jonkin videon katsominen ja kommentoiminen verkossa.

Sanalla ”käänteinen” viitataan vastakohdan omaisesti vallalla olevaan perinteiseen opetusmenetelmään, jossa opettaja ensin opettaa uuden asian oppitunnilla, jonka jälkeen opiskelijat jatkavat aiheen opiskelua kotitehtävänä. Käänteisen opetuksen tavoitteena on siis saada opiskelijat tutustumaan uuteen asiaan ensin itsenäisesti, minkä jälkeen asian käsittelyä jatketaan yhdessä oppitunnilla. Käänteinen opetus korostaa siten 1) opiskelijan omaa aktiivisuuta oppimisessa, 2) opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta ja 3) teknologian ja Internet-resurssien käyttöä opetuksessa.

Keskiviikkona 19.3.2014   opetushenkilöstöllä on mahdollisuus perehtyä asiaan. Yleissivistävän hanke Osaava TSO järjestää TOP-keskuksessa koulutuksen aiheesta, alueellisesti maksuton.

Flipped Classroom
ke 19.3.2014 klo 13-16

Työpajassa tutustutaan ajatuksiin Flipped Classroomin ja Mastery Learningin taustalla. Työpaja antaa eväitä kääntää opetus omassa luokkahuoneessaan. Pajassa pohditaan myös yksilöllisempää oppimista ja sisäisen motivaation kasvua. Lisäksi käsitellään opetusvideoiden hyödyntämistä ja tekemistä opetuksessa.

Kouluttajana toimii Jooseppi Järvinen Turun Normaalikoulusta.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Tervetuloa!

PS Riihikuivaa resurssia omiin flippauskokeiluihin voi saada peruskoulun ja lukion Innopaja-hankkeista!

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT opetuksessa, TVT-koulutukset

Opiskelijoiden ja henkilökunnan omat laitteet langattomassa verkossa

Tämä ohje koskee yksikköänne silloin, kun uusi langaton verkko on asennettu kiinteistöön. Siihen saakka käytetään Sparknetiä.

Uuteen langattomaan verkkoon voi opiskelijoiden ja henkilökunnan omat laitteet (=ei kaupungin omistamat, BYOD) liittää nyt kahdella tavalla.

 

A)     Liity verkkoon Turku-Guest

Korvaa Sparknetin. Kirjautuminen tapahtuu www-selaimella. Kirjautuminen on voimassa neljä tuntia kerrallaan. Tunnuksena käytetään turku.fi- tai edu.turku.fi-sähköpostin osoitetta.

B)      Liity verkkoon Turku-Personal

Henkilökohtaiseen varmenteeseen perustuva kirjautuminen. Ero Turku-Guest:iin on, että ensimmäisellä kerralla tehtävien asetusten jälkeen kirjautuminen verkkoon tapahtuu automaattisesti. Vaatii käyttäjältä valmistelutoimia, ks. ohje.

Turku-Guest on tarkoitettu lähinnä satunnaiseen käyttöön ja Turku-Personal jatkuvasti toistuvaan käyttöön, mutta käyttäjä voi itse valita kumman tahansa.

Lisätietoa uudesta langattomasta verkosta, myös ohjeet kaupungin omistamien laitteiden langattomista yhteyksistä:

http://edu.turku.fi/tvt/tekniikka/wlan/ssid.html

 (Edu.turku.fi > TVT-ohjeita > Langaton verkko)

Ongelmatilanteet/opiskelijat:
Ota yhteys oppilaitoksen henkilökuntaan.

Ongelmatilanteet/henkilökunta:
Ota yhteys ServiceDeskiin.

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Muut tiedotteet