Sarjiskoneella tehdään sarjakuvia verkossa

Vinkiksi:

Sarjiskone.fi on Aikakausmedian digitaalinen työkalu lasten ja nuorten mediakasvatukseen. Sarjiskoneella teet, tallennat ja jaat omia sarjakuvia ­­verkossa – mobiililla, tabletilla tai tietokoneella.

Sarjiskone on Aikakausmedian Koululehtikoneen ja Kansikuvakoneen pirteä pikkuveli. Se opastaa
sukeltamaan oikein päin sarjakuvaruutuun, ideoimaan hahmoja ja tarinoita, viihdyttämään, valistamaan, ottamaan kantaa tai etsimään omaa ääntä.

Sarjiskone.fi on suunniteltu tarpeeseen – työkaluksi sekä oppimiseen, opettamiseen, että mediatuottamiseen. Kuvan ja tekstin yhdistelmä venyy moneen oppiaineeseen. Sarjakuvalla voidaan oppia, tuottaa ja tutkia tunteita, värejä, kirjaimia, vieraita kieliä, sijamuotoja, historiaa, tähtitiedettä, runoja, reseptejä tai ohjeita vaikka mihin.

Avaa Sarjiskone

Lähde

Kommentit pois päältä artikkelissa Sarjiskoneella tehdään sarjakuvia verkossa

Filed under TVT opetuksessa

Lukupiknik-haaste 24.5.

Hannunniitun koulu haastaa kaikki Turun koulut 24.5.2016 klo 9-13 lukupiknikille!

Lähdetään yhdessä ulos lukemaan ja nauttimaan piknik-eväistä!

Kommentit pois päältä artikkelissa Lukupiknik-haaste 24.5.

Filed under Tapahtumat

Webinaarisarja opetusalan rehtoreille ja johdolle

 

Osaava TSO III -hanke järjestää keväällä ainutlaatuisen webinaarisarjan, jossa esiintyvät tutkimuksen, johdon ja opettajankoulutuksen huippuasiantuntijat. Kohderyhmänä ovat TSO-alueen rehtorit ja muu opetusalan johto. TVT-vastaavat ja muut TVT-kehittäjäopettajat ovat usein rehtorin tukena TVT-kehittämiseen liittyvissä asioissa – olette myös tervetulleita mukaan.

Ilmoittaudu pian, viimeistään 15.5. mennessä osoitteessa

https://www.webropolsurveys.com/S/9BC51B057C030851.par

 

Webinaarisarjan tarkemmat tiedot ja ajankohdat

16.5.2016 klo 14.00-15.00
Tietotekniikan merkitys ja tulevaisuuden näkymät koulussa – tutkijan näkökulma
Liisa Ilomäki, KT, koordinaattori
Helsingin yliopisto, psykologian laitos

6.6.2016 klo 14.00-15.00
Opetustoimen johto muutosten keskellä – miten tekniikka ja pedagogiikka kohtaavat?
Leena Pöntynen, perusopetuksen erityisasiantuntija
Kuntaliitto

Kesäkuussa 2016 (ajankohta varmistuu myöhemmin)
Minkälaisia tvt-taitoja tulevaisuuden opettaja tarvitsee?
Jari Laru, KT, yliopistonlehtori
Oulun yliopisto, Oppimisen ja koulutusteknologian tutkimusyksikkö

Lisätiedot 

http://blog.edu.turku.fi/osaavatso/2016/05/02/opetus-johtaminen-ja-tulevaisuus/

Kommentit pois päältä artikkelissa Webinaarisarja opetusalan rehtoreille ja johdolle

Filed under TVT-koulutukset

HundrED-tilaisuus Turussa 10.5.

HundrED on Suomen itsenäisyyden 100­-vuotisjuhlavuoden viralliseen ohjelmaan kuuluva suurhanke, jonka tavoitteena on pohtia, miltä koulujen ja koulutuksen seuraavat 100 vuotta maailmassa näyttävät. HundrED-­hankkeessa toteutetaan 100 kunnianhimoista suomalaista kokeilua, kerätään 100 jo toiminnassa olevaa, kansainvälistä opetusinnovaatiota ja haastatellaan yhteensä 100 visionääriä kaikista maanosista.

Lähdemme kiertueelle toukokuun toisella viikolla ja toivommekin, että kaikki HundrEDista kiinnostuneet pääsevät paikalle. Ilmoittaudu mukaan tästä:

10.5.2016 klo 9.00-10.30 Turku, Finnkino Kinopalatsi 6 Ilmoittaudu tästä.

Tilaisuuksissa esitellään lähialueiden HundrED-hankkeita sekä jaetaan koulujen materiaalit syksyä varten. Valittujen lisäksi paikalle ovat tervetulleita kaikki HundrEDista kiinnostuneet. Toivomme, että levitätte tietoa tapahtumista omille verkostoillenne.

Lisätietoa: hundred.fi

Kommentit pois päältä artikkelissa HundrED-tilaisuus Turussa 10.5.

Filed under Tapahtumat

Ope-yrittäjätreffit Turussa

YES Varsinais-Suomi tiedottaa:

Tervetuloa aamiaistreffeille luomaan uusia kontakteja, ideoimaan koulu-yritysyhteistyötä ja kuulemaan toimivista yhteistyön malleista!

Treffit järjestetään keskiviikkona 20.4. kello 8-10. Ohjelmassa mm. Case-esimerkkejä koulu-yritysyhteistyöstä, YES Kummitoiminnan esittelyä ja uusien YES Kummien rekrytointia, sekä pikatreffit, joiden aikana luodaan mahdollisimman monta uutta kontaktia. Lisäksi tilaisuudessa työskennellään yhteisen teeman parissa: Osaamista voi kerryttää niin koulussa kuin koulun ulkopuolellakin. Miten mm. yritykset voisivat toimia oppimisympäristöinä?

Paikka: Sparkup Turku (Tykistökatu 4)

Lue lisää ja ilmoittaudu YES-keskuksen sivuilla

Kommentit pois päältä artikkelissa Ope-yrittäjätreffit Turussa

Filed under Tapahtumat

Molla ABC -pelissä nyt myös uudet kirjaimet ja numerot

Esi- ja alkuopettajat huomio!

Suositusta Molla ABC -oppimispelistä on julkaistu uusi päivitetty versio! Mukana nykyisten tekstauskirjainmallien lisäksi nyt myös uudet 2016 syksyllä käyttöönotettavat mallikirjaimet! Samalla peli sai uuden visuaalisen ilmeen.

molla2

Maksutonta peliä voit pelata suoraan selaimessa (esim. kosketustaululla) tai ladata sen omalle laitteellesi App Storesta, Google Play:sta ja Windows Storesta.

Lataa peli täältä

Oppimispeli on toteutettu osana Opetushallituksen ja Turun kaupungin rahoittamaa  MOLLA-hanketta (2011-2015). Hanketta koordinoi TOP-keskus ja pelin on toteuttanut turkulainen NordicEdu.

 

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Molla ABC -pelissä nyt myös uudet kirjaimet ja numerot

Filed under TVT opetuksessa

Kouluille lupa digitaalisen aineiston opetuskäyttöön

Kouluilla ja oppilaitoksilla on nyt lupa tallentaa ja muokata digitaalisia aineistoja opetuskäyttöön. Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut Kopiosto ry:n kanssa vuoden 2016 tekijänoikeudella suojattujen aineistojen kopiointi- ja käyttöluvista.

Luvat koskevat peruskouluja, lukioita, ammatillisten oppilaitosten perustutkintoon johtavaa koulutusta sekä valtionosuutta saavia musiikkioppilaitoksia. Av-teosten käyttöluvat koskevat lisäksi ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.

Kopioston kopiointiluvalla saa valokopioida ja skannata osia painetuista julkaisuista, tulostaa digitaalista aineistoa sekä kopioida vapaasti verkkosivuilla olevia kuvia ja tekstiaineistoa lisämateriaaliksi ja osaksi omaa opetusmateriaalia. Digitaalista aineistoa saa tallentaa opetusryhmän saataville suljettuun verkkoon, kuten kurssialustalle tai muuhun suljettuun oppimisympäristöön. Nyt kopiointiluvalla saa myös osana opetusta muokata digitaalisia aineistoja, esimerkiksi kääntää tekstin toiselle kielelle tai muokata kuvaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on sopinut myös av-teosten käytöstä oppilaitoksissa Kopioston ja av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotoksen kanssa. Opetustallennusluvalla saa esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia opetus- ja tutkimuskäyttöä varten Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3-, Yle Fem – ja Yle Teema -kanavilta, lukuun ottamatta elokuvia, mainoksia ja ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja.

Tietoa tekijänoikeuksista ja oppilaitosluvista löytyy uudistetulta Kopiraitti.fi -verkkosivustolta, joka on tuotettu Kopioston ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyönä, sekä Kopioston verkkosivuilta.

Lähde: Oph.fi


Opettajan tekijänoikeudet -koulutus
ti 8.3.2016 klo 13.00-15.30 TOP-keskus

Koulutuksessa perehdytään tekijänoikeuden perusteisiin. Käytännönläheisellä kurssilla vastataan mm. toisen tekemän työn hyödyntämisen ja sosiaalisessa mediassa toimimisen tekijänoikeudellisiin kysymyksiin. Lisäksi tutustutaan lyhyesti Creative Commons (CC) -lisenssien käyttöön

  • tekijänoikeuden perusteet (mm. miten syntyy, kenelle, erilaiset teoslajit, mitä oikeuksia syntyy)
  • miten käytän toisen työtä (mm. sitaatit, yksityinen käyttö, digitaaliset työt)
  •  linkittäminen
  • oikeuksista sopimisen perusteet
  •  oppilaitoksen käyttöluvat (mm. digilupa, valokopiointi, av-luvat, musiikki)

Kouluttajana tarkastaja Juha Kallanranta Kopiostosta.

Ilmoittaudu SAP HR:ssä. Käytä Internet Explorer -selainta ja esim. hakusanaa ”top”.

 

Kommentit pois päältä artikkelissa Kouluille lupa digitaalisen aineiston opetuskäyttöön

Filed under Muut tiedotteet, TVT opetuksessa