Aineenopettajille: Nuorten mediamaailma ja media opetuksessa

Aineenopettajille suunnatulla kurssilla tutustutaan nuorten mediamaailmaan ja erilaisten palveluiden ja välineiden hyödyntämiseen opetuksessa. Kurssilla perehdytään mediakasvatuksen haasteisiin, erilaisiin palveluihin ja ilmiöihin. Työpajaosuuden tarkoituksena on tarjota muutama konkreettinen työkalu tai esimerkki luokkahuoneeseen vietäväksi.

ophrahoittaaPäivän aiheita ovat mm.:

 • Millainen on opettajan rooli mediakasvattajana?
 •  Suosituimmat sosiaalisen median palvelut ja niiden suhde mediakasvatukseen?
 • Oppilaiden oma tuottaminen ja luovuus
 • Mobiililaitteet ja mediakasvatus

Kouluttajana toimii kuvataiteen yliopisto-opettaja TaM, KM Olli-Pekka Kangas Turun yliopiston opettajankoulutuslaitokselta.

Koulutus on suunnattu yleissivistävän opetuksen opetushenkilöstölle ja se on osa Opetushallituksen rahoittamaa Digipolut-täydennyskoulutushanketta. Koulutus on maksuton.

Digipolut täydennyskoulutushanke: Opettajan mediakasvatuspaketti Ib

Aika: ti 28.10.2014 klo 9-15

Paikka: TOP-keskus

Ilmoittaudu: edu.turku.fi/koulutus/

 

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT-koulutukset

Oppimisalustaesittelyjä peruskouluille (online)

TOP-keskus järjestää lokakuussa peruskoulujen rehtoreille ja opettajille tarkoitettuja reaaliaikaisia online-esittelyjä á 30 minuuttia, joissa oppimisalustayritykset esittelevät tuotettaan ja niistä on mahdollista kysyä. Seuraamiseen tarvitset vain nettiin kytketyn tietokoneen, jossa on äänet päällä. Esittelyt tallennetaan ja ne voi katsoa myös jälkikäteen. Ilmoittautumista ei tarvita. Liity mukaan omalta tietokoneeltasi tai katso tallenne myöhemmin.

Taustaa: Turun kaikilla kouluasteilla oppimisalustana palvelee Moodle. Markkinoiden kehittymistä on hyvä seurata. Tänä lukuvuonna TOP-keskus esittelee ja pyrkii järjestämään halukkaille perusopetuksen kouluille mahdollisuuden testata jotain oppimisalustaa (koko koulu tai osa koulua).  Kokeiluista saamme ensi käden kokemuksia jatkosuunnitelmia varten. Esittelyihin voi ja kannattaa osallistua myös ilman pilotointiaikomuksia.

AIKATAULU

blog-alustat

Osalllistumisohjeet on lähetetty sähköpostilla TVT-vastaaville ja rehtoreille. Jos et saanut, kysy heiltä, kiitos!

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT opetuksessa

Oppilas: Tule KoduKohinaan tekemään peli!

Syksy on lähtenyt napakasti käyntiin ja samalla myös uudet ja mielenkiintoiset oppimismahdollisuudet rantautuvat Suomeen!

Järjestämme Turussa ensimmäistä kertaa kolmena iltana peräkkäin maksuttoman KoduFinlandin KoduKohina –illan, johon tahtoisimme teidän osallistuvan huoltajienne kanssa!

Kodu on?     

blog-koduKodu on Microsoftin kehittämä visuaalinen ohjelmointikieli ja pelintekoympäristö, jonka avulla kuka tahansa voi helposti luoda omia 3D-pelejä. Teillä ei tarvitse olla minkäänlaista osaamista itse koodaamisesta ennen Kodun käyttöä. Kodun idea on kehittää loogista ajattelua, ongelmanratkomiskykyä sekä osaamista yhdistellä eri tyyppisiä taitoja ja tietoja, joita pelien ja ohjelmistojen kehittäminen sekä laajenevissa määrin ala kuin ala nyt ja tulevaisuudessa vaativat! Kodun avulla modernin koodaamisen idea tulee helposti ja hauskasti tutuksi.

Kodun kanssa vain mielikuvitus on rajana ja pelintekoympäristöä testanneet sekä aikuiset että lapset ovat saaneet mielettömiä oppimiskokemuksia Kodun parissa!

Kohina?

KoduKohina on maksuton yhden illan sessio, jossa tutustutaan Kodu -pelintekoympäristöön, kokeillaan uusia asioita yhdessä (vanhemmat ja lapset/nuoret) ja opitaan tekemään Kodulla peli! Toivomme, että huoltaja keräisi ympärilleen 1 – 3 lapsen tai nuoren (6-16v.) tiimin, jolla osallistutaan Kohinaan. Näin saadaan yhdessä tekemistä sekä projektiin näkökulmia niin nuorilta kuin vähän kokeneemmiltakin. Myös asiasta kiinnostuneet opettajat ovat tervetulleita ilmoittautumaan mukaan.

Kohina järjestetään kolmena eri iltana, jotta kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan. Osallistujamäärä on noin 30 henkilöä (10 tiimiä) / ilta.

Tapahtumat järjestetään Turussa TOP-keskuksen tiloissa (Trivium 3. kerros, Lemminkäisenkatu 32, Turku) 28. – 30.10. tiistaina, keskiviikkona ja torstaina klo 17.00 – 20.00. Ilmoittauduthan pikaisesti teille sopivimpaan päivään, jotta pääsette varmasti mukaan. Salossa järjestetty tapahtuma täyttyi jo ensimmäisenä ilmoittautumispäivänä, joten olethan valppaana ilmoittautumisen aukeamispäivänä tiistaina 14.10. klo 9.00! Tarjolla Kohinoissa on pientä välipalaa ja virvokkeita.

Ilmoittautuminen onnistuu osoitteessa http://kodu.fi/index.php/#tapahtumat ja lisäinfoa saat info@kodu.fi.

Mitä tarvitset mukaan:

 • oma Windows-tietokone tarvikkeineen (johon voit asentaa Kodun*). Jollet omista Windows-tietokonetta, niin ilmoitathan siitä meille ilmoittautumisesi yhteydessä.
 •  reipasta oppimisen halua ja tiimityöskentelyä

Syksyisin terveisin,

KoduFinland -tiimi

*osallistuva opettaja voi tilata työkoneelleen Kodun asennuksen ServiceDeskistä. Tee tilaus mahdollisimman ajoissa ja mainitse tarrassa oleva koneesi tunnus.

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Ei kategoriaa

Kopioston Digilupa peruskouluille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille

Kopioston tiedote:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut kaikille peruskouluille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille luvan digitaaliseen kopiointiin ja kopioiden käyttöön. Lupa on voimassa 1.8.2014 alkaen.

Ammatillisten oppilaitosten lupa koskee maksutonta tutkintoon johtavaa ammatillista perusopetusta ja oppisopimuskoulutusta, ei kuitenkaan aikuiskoulutusta tai muuta maksullista ammatillista lisäkoulusta tai työvoimakoulutusta.

Digilupa mahdollistaa painettujen julkaisujen osittaisen digitoinnin. Myös avoimilla verkkosivuilla olevaa, tekijänoikeudella suojattua aineistoa saa nyt kopioida opetuskäyttöön. Lisäksi Digilupa helpottaa tekijänoikeuden suojaamien aineistojen käyttöä joustavissa ja monimuotoisissa opetusjärjestelyissä kuten verkko- ja etäopetuksessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkimalla televisio-ohjelmien käyttöä koskevalla luvalla saa tallentaa televisio-ohjelmia YLE 1, YLE 2, YLE Fem, Yle Teema ja MTV3 kanavilta. Oppilaitoksilla on myös mahdollisuus esittää kotimaisia tv-ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta.


blog-tekijanoikeuswebinaaritKopiosto on toimittanut oppilaitoksille OKM:n hankkimiin kopiointilupiin liittyvää lisämateriaalia. Lisäksi Kopioston edustaja kertoo Digiluvasta perusopetuksen TVT-vesotorilla lauantaina 11.10. sekä lähijohtajien kokouksessa maanantaina 24.11.

Digilupaa käsitellään myös kaikille yleissivistävän opettajille suunnatussa valtakunnallisessa Opettajan tekijänoikeuspaketti I -webinaarisarjassa. Ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoa Digiluvasta

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT opetuksessa

Tietotekniikan Majava-kilpailu tulee taas!

Tietotekniikan Majava-kilpailu järjestetään 10.-14.11.2014. Opettajat ilmoittavat koulunsa mukaan kilpailuun 27.10. – 7.11.2014.

http://www.majava-kilpailu.fi/

blog-majavaMajava on koululaisille suunnattu tietotekniikka-aiheinen kilpailu. Kilpailun kehittämisen taustalla oli tarve parantaa tietotekniikan asemaa kansallisissa opetussuunnitelmissa sekä lisätä koululaisten kiinnostusta tietotekniikkaa ja sen opiskelua kohtaan. Kilpailussa aiheeseen tutustutaan hauskalla ja opettavaisella tavalla. Kilpailun kysymykset liittyvät tietotekniikan käyttöön, tietotekniikan yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, loogiseen päättelyyn ja ongelmanratkaisutaitojen kehittämiseen.

Majava-kilpailu järjestetään vuosittain marraskuussa yli viidessätoista Euroopan maassa.

Suomessa Majava-kilpailu järjestetään verkossa. Kilpailu järjestetään yleensä marraskuun toisella viikolla. Kilpailuluokkia on viisi:

 •  Mini: luokat 2-3
 • Benjamin: luokat 4-5
 • Cadet: luokat 6-7
 • Junior: luokat 8-9
 • Senior: lukiot ja ammattioppilaitokset

Menneinä vuosina Turku on menestynyt kisassa hienosti. Toivottavasti nytkin moni osallistuu!

 Tekstin ja kuvan lähde: Majava-sivusto

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Tapahtumat, TVT opetuksessa

Ahtisaari-päivän videokilpailu

Ahtisaari-päivän videokilpailun säännöt
Ahtisaari-päivän videokilpailu on Turun koulujen ja oppilaitosten oma videokilpailu, jossa etsitään Turun parasta oppilastyönä toteutettua videota.

Videot kilpailevat kahdessa sarjassa:
1. Varhaiskasvatus ja alakoulu
2. Yläkoulu ja toinen aste (lukio ja ammattillinen koulutus)

Kuka voi osallistua?
Ahtisaari-päivän videokilpailuun voi osallistua kuka tahansa Turun koulussa tai oppilaitoksessa syksyllä 2014 opiskeleva oppilas, opiskelija tai korkeintaan 4-henkinen oppilasryhmä.

Mitä kilpailutyöltä odotetaan?
Kilpailuun osallistuvan työn täytyy kokonaisuudessaan olla oppilaan käsialaa, ja se saa olla korkeintaan 3 minuuttia pitkä. Opettaja saa ehdottaa ideoita, neuvoa esimerkiksi editoinnissa ja olla etenkin pienten kilpailijoiden apuna teknisissä asioissa.Opettaja ei kuitenkaan saa olla vastuussa työn sisällöstä ja toteutuksesta. Työ saa jäädä rosoiseksi, eikä sen tarvitse olla huippulaatuista. Tärkeintä on, että oppilaan idea ja ääni tulee kuuluville.

Valmiit kilpailuvideot ladataan opettajan avulla Tuubiin.

Lue tarkemmat osallistumisohjeet Tuubista! 

ahtisaari_paivat_2014_video

Ladatkaa Tuubiin myös kuvia koulunne sovitteluun ja rauhaan liittyvistä taidetöistä. Lisää kuvat Tuubiin tagilla Ahtisaari-päivät.

ahtisaari_paivat_2014_kuvat

 

Kommentit poissa käytöstä

Filed under Tapahtumat, TVT opetuksessa

Living Schools Lab -hanke päättymässä

Living Schools Lab  (LSL) on kaksivuotinen European Schoolnetin koordinoima hanke, jossa kehitetään innovatiivisia tapoja käyttää tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksessa ja oppimisessa. Suomessa hanketta koordinoi Opetushallitus. 

Suomen edustajina hankkeessa ovat toimineet kuusi turkulaiskoulua (Wäinö Aaltonen, Puropelto, Moisio, Luostarivuori, Luolavuori ja Vasaramäki) sekä Maskun Hemmingin koulu.

blog-living-schoolHanke on päättymässä ja se huipentuu Opetushallituksen järjestämään laivaseminaariin tänään 26.9.2014.

Tunnelmia hankkeen matkan varrelta välittävät nämä kolme keväällä valmistunutta videota. Ne saivat virallisen ensi-iltansa Dublinin LSL-tapaamisessa toukokuussa 2014.

Advanced Practitioner Schools (AP) – Moision koulu, Vasaramäen koulu & Luolavuoren koulu, Turku; Hemmingin koulu, Masku:

Advanced Schools (AS) Wäinö Aaltonen School (Wäinö Aaltosen koulu) & Puropelto School (Puropellon koulu), Turku:

National video of Finland (2014) – Turku & Masku:

Kommentit poissa käytöstä

Filed under TVT opetuksessa