Rehtorien terveiset

Hyvät oppilaat ja koulun henkilökunta, hyvä kotiväki,

lukuvuosi 2022-2023 on päättynyt. Tämä lukuvuosi oli ensimmäinen, jonka saatoimme toteuttaa kaikkine suunniteltuine tapahtumineen koronapandemian jälkeen. Yhtenäiskoulumme painopistealueina olivat tänä lukuvuonna terveet elämäntavat sekä tunnetaidot ja mielen hyvinvointi. Niihin liittyviä asioita käsiteltiin säännöllisesti mm. luokkatunneilla sekä teemapäivissä.

Arkisen koulutyön rinnalla toteutettiin monialaiset oppimiskokonaisuudet, tehtiin retkiä ja opintokäyntejä sekä pidettiin muutamia leirikouluja. Yläkoulu käynnisti jälleen yhteistyön eurooppalaisten kumppanien kanssa. 8b-luokka vieraili syksyllä Goesissa Hollannissa. Keväällä oppilaat isännöivät ja emännöivät vastavierailua Turussa. Kahdeksannen luokan saksan lukijat viettivät maaliskuussa viikon Cellessä Saksassa ja kumppanikoulumme oppilaita odotamme Turkuun elokuussa 2023. Toukokuussa yhdeksänsien luokkien Canticum-kuoro teki konserttimatkan Tanskaan.

Lukuvuoteen mahtui myös monia perinteisiä juhlia. Alakoulussa itsenäisyyspäivän tanssiaisia päästiin pyörähtelemään ensimmäistä kertaa koronan jälkeen. Joulujuhlia vietettiin luokkatasoittain syyslukukauden päätöspäivänä. Yläkoulussa vietettiin itsenäisyyspäivän juhla ja tämän jälkeen 9. luokan oppilaitten tanssiaiset.

Alakoulun musiikkiluokkien kevätkonsertti pidettiin poikkeuksellisesti tänä vuonna Kauppiaskadun koulutalon salissa. Yläkoululaiset esiintyivät puolestaan yhdessä Puolalanmäen musiikkilukion kanssa gaalakonsertissa Turun konserttitalossa.

Lukuvuosi päätettiin perinteisiin kevätjuhliin. Alakoulun juhlia vietettiin Kauppiaskadun koulutalossa ja yläkoululaiset juhlivat konserttitalossa. Kuudennen luokan oppilaille toivotamme hyvää matkaa yläkouluun ja yhdeksäsluokkalaisia onnittelemme peruskoulun suorittamisesta.

Lukuvuoden päättyessä luokanopettajat Johanna Aarras-Varjus, Aila Arola ja Hanna Laakio sekä alakoulun terveydenhoitaja Ulla Lehto jäävät ansaitulle eläkkeelle. Kiitämme heitä kaikkia antoisasta yhteistyöstä kuluneina vuosina ja toivotamme mukavia eläkepäiviä.

Lopuksi haluamme toivottaa niin oppilaille kuin koulun henkilökunnallekin rentouttavaa kesälomaa!

Rehtori Tuomas Nousiainen ja apulaisrehtori Kaisu Metsä-Tokila

 

Oppilaskunta, luokat 1-6

Syyskuussa -22 valittiin jälleen jokaisesta luokasta äänestämällä ministeri edustamaan luokkaa oppilaskunnan hallitukseen. Hyväksi todetun tavan mukaan vaalit pidettiin paikallisesti kunkin linjan omalla piazzalla.

Uusi hallitus piti järjestäytymiskokouksen pääkirjaston musiikkiosaston hienoissa tiloissa. Oppilaskuntamme puheenjohtajana lukuvuoden 22-23 toimi Konstantin Koukka luokalta 6C. Sihteerinä toimi 4C-luokan Elsi Kaisalmi. Turun Lasten Parlamentin hallituksessa kouluamme edusti edelleen koko lukuvuoden 6E-luokan Hertta Partanen. Hertta oli usein mukana myös oppilaskunnan hallituksen kokouksissa kertomassa terveisiä Lasten Parlamentin suunnasta.

Puolalan koulun ministerit järjestäytymiskokouksessa
Puolalan koulun oppilaskunta järjestäytymiskokouksessaan kirjastossa

Aktiiviset ministerit tapasivat viikoittain pitkässä välituntikokouksessa käsityöluokassa, joten tarvetta koko oppitunnin mittaisille kokouksille esiintyi vain muutaman kerran lukuvuoden aikana.  1.-2. –luokkalaisilla pikkuvaikuttajilla ja 3.-6. –luokkalaisilla oli edelleen omat kokouksensa. 

Ministereiden puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja osallistuivat Turun Lasten Parlamentin suurkokoukseen marraskuussa esittäen keskusteluosuudessa rakentavia kouluruokaan liittyviä ajatuksia.

Oppilaskunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä Lasten Parlamentin edustaja
Lasten Parlamentin suurkokouksessa kouluamme edustivat Hertta Partanen, Kosti Koukka ja Ewan Wilson.

Toiseen suurkokoukseen osallistuivat maaliskuussa puheenjohtaja ja sihteeri.

Puheenjohtaja ja sihteeri edustushommissa
Puheenjohtaja Kosti Koukka ja sihteeri Elsi Kaisalmi

Oppilaskunnan toimesta toteutettiin muutaman koronavuoden jälkeen suosittu peli- ja kirjakirpputori. Sen tuotto käytettiin keväällä välituntipallojen hankintaan.

Kevätkauden suurtapahtuma oli toukokuinen luokkienvälinen jalkapalloturnaus – isommille oppilaille Parkin kentällä ja alkuopetusluokille alapihan kaukaloissa. Lähes poikkeuksetta kaikki koulumme luokat olivat mukana pelaamassa ja luomassa upeaa urheilujuhlan tunnelmaa!

Toukokuun lopulla ministerit lähtivät ansaitulle jo perinteeksi muodostuneelle kevätretkelle Hirvensaloon Oriniemen partiomajalle. Kauniin saariston syleilyssä kerrattiin oppilaskuntavuoden kohokohtia, grillattiin ja leikittiin.

Oppilaskunnan kevätretki Oriniemen partiomajalle
Ministerit kevätretkellä Oriniemen partiomajalla

Puolalan koulun 1.–2.luokkien oppilaskunnan edustajat eli pikkuvaikuttajat ovat kokoontuneet säännöllisesti kuluvan lukuvuoden aikana. Ensimmäinen pikkuvaikuttajien kokous pidettiin syyskuun lopussa.

Pikkuvaikuttajien kokouksissa on suunniteltu kivoja tempauksia ja tapahtumia, mutta myös pohdittu paljon sitä, miten koulussa olisi mukavampi olla. Tärkeitä teemoja kokouksissa ovat olleet kaveritaidot ja se, ettei ketään kiusattaisi.

1.–2.luokkien oppilaat ovat osallistuneet oppilaskunnan erilaisiin tempauksiin kuten mm. Halloweenin juhlintaan. Ystävänpäiväksi pikkuvaikuttajat askartelivat suuren ystävänpäivän postilaatikon, joka täyttyi nopeasti erilaisista korteista ja ystävänpäiväposteista. Laatikon suosio oli niin valtava, että pidimme sitä lopulta paikallaan koko viikon. Postilaatikolle oli siis tilausta!

Keväällä pikkuvaikuttajien kokouksessa vieraili myös rehtorimme Kaisu, jonka kanssa tutustuimme perusopetuksen laatukyselyyn ja pohdimme, miten kiusaamistilanteessa tulisi toimia. Pikkuvaikuttajat välittivät tietoa myös omiin luokkiin.

Vappuna pikkuvaikuttajat järjestivät 1.–2. luokkien oppilaille naamiaiset ja pukukilpailun. Pukukilpailun voitto meni lopulta tiukan äänestyksen jälkeen 2B-luokaan.

Kiitos reippaille ja aktiivisille vaikuttajille kuluneesta toimintakaudesta!

Elina Tuliniemi, Antti Valtola ja Hanna Routsi

 

 

Puolalan koulun oppilaskunta 7.-9. luokat

Kuvat ja tekstin kokosi Liisa Rauhala

Tukioppilaiden vuosi

Ehdimme tukioppilasvuotemme aikana järjestää monia kahviloita mm. Kenia-kahvilan, tukeaksemme koulumme kenialaisen kummioppilaan koulunkäyntiä.  Syksyllä yläkouluun saapuivat uudet seitsemäsluokkalaiset, joiden tutustuttaminen yläkouluun oli yksi tärkeimmistä tehtävistämme.  Heille pidettiin eri aiheisia luokkatunteja ja myös tutustuttamistapahtuma Puolalanpuistossa.

Pitkin kouluvuotta tukarit ovat myös järjestäneet kaikenlaista kouluhenkeä kohentavaa toimintaa, kuten teemapäiviä ja teemaviikkoja. Syksyllä järjestettiin kaveriviikko, johon sisältyi paljon hauskoja aktiviteetteja: halipassi, snapchat-seinä ja välkkäbingo. Niiden avulla moni tutustui uusiin ihmisiin koulussamme. Tammikuussa 2023 valittiin uudet tukarit jatkamaan vanhojen jalanjäljissä.

Viimeinen tehtävämme oli ysigaalan järjestäminen kouluvuoden viimeisellä viikolla. Oli mahtavaa kerääntyä vielä yhtenä joukkona juhlimaa, ennen kuin hajaannumme kukin omille teillemme.

Matilda ja Helene Huhtinen

Kestävä kehitys alakoulussa

Aloitimme lukuvuoden maailmanpelastajien kanssa roskienkeruutapahtumalla. Oppilaat ottivat innokkaasti roskapihdit käteen ja lähtivät puhdistamaan lähiympäristöämme Aurajoen rantaa ja Samppalinnan puistoa. Tämä oli konkreettinen tapa edistää lähiympäristön suojelua ja samalla herättää tietoisuutta roskaamisen haitoista.

Yksi merkittävimmistä saavutuksistamme oli syksyllä järjestetty hävikkiruokakampanja, jonka tarkoituksena oli kannustaa oppilaita hävikin välttämiseen ruokalassa. Lisäsimme tietoisuutta ruoan tuhlaamisen haitoista ja yritimme kehittää keinoja ruuan tehokkaaseen hyödyntämiseen. Oppilaat keräsivät tyhjäksi syödystä lautasesta pisteitä, ja eniten pisteitä kerännyt luokka palkittiin.

Earth Hour -tapahtuma oli myös tärkeä osa koulumme ympäristötoimintaa. Osallistuimme kansainväliseen Earth Hour -liikkeeseen sammuttamalla valot ja vähentämällä sähkönkulutusta. Tämä kannusti meitä pohtimaan oman energiankäyttömme vaikutuksia ympäristöön ja etsimään kestävämpiä ratkaisuja.

Päätimme lukukauden retkipäivällä Ruissaloon, jossa keskustelimme menneestä lukuvuodesta ja suunnittelimme tulevaa. Kouluvuosi 2022-2023 oli menestyksekäs ja täynnä innostavia ympäristötekoja. Jatkamme työtämme myös tulevina vuosina kestävän kehityksen edistämiseksi ja ympäristöystävällisen toimintakulttuurin vahvistamiseksi.

Oppilashuolto

Kouluterveydenhoitajat

Koulun terveydenhoitajat Viivi Yli-Alho ja Ulla Lehto ovat olleet tänä lukuvuonna kouluilla päivittäin. Oppilaille on pyritty suorittamaan luokka-asteen mukaiset määräaikaistarkastukset. Koronavuosi on kuitenkin hieman heijastunut kouluterveydenhuollon tarkastuksiin.

Laajat terveystarkastukset (lääkäri + terveydenhoitaja) tehtiin 1-, 5- ja 8.-luokkalaisille. Terveydenhoitaja kutsui vanhemmat mukaan 7.-luokkalaisten tarkastukseen. Tarkastuksissa selvitettiin kokonaisvaltaisesti lapsen/nuoren ja koko perheen hyvinvointia sekä tuen tarpeita. Tarkastuksiin sisältyi yksilöllinen lapsen ja nuoren kehitysvaiheen mukainen terveysneuvonta.

Terveydenhoitajat ja lääkärit toimivat yhteistyössä vanhempien, opettajien ja koulun muun henkilökunnan kanssa ja osallistuvat oppilashuoltotyöhön.

Koulupsykologit ja -kuraattorit

Lukuvuoden 2022−2023 aikana Puolalan koulun koulupsykologeissa ja -kuraattoreissa nähtiin uusia kasvoja. Syyslukukauden aluksi alakoulun puolella aloitti koulupsykologina Taija Teppola ja yläkoulussa Anniina Tuominen. Alakoulussa koulupsykologi oli paikalla viitenä päivänä viikossa ja yläkoulussa kahtena päivänä.

Syyslukukaudella Jenni Teräs työskenteli tuttuun tapaan sekä ala- että yläkouluissa. Kevätlukukauden aluksi koulukuraattoriresurssia saatiin lisää ja alakoulussa aloitti Riia Viherkoski. Näin alakoulu sai koulukuraattoripalvelut viideksi päiväksi viikossa aiemman kahden päivän sijaan. Jenni Teräs oli edelleen yläkoulussa kolmena päivänä viikossa.

Koulukuraattorit ja -psykologit tekivät lukuvuonna oman yksilöasiakastyönsä lisäksi myös yhteisöllistä työtä oppilasryhmien kanssa sekä yhteistyötä opettajien, vanhempien, muiden oppilashuollon toimijoiden ja koulun ulkopuolisen verkoston kanssa.

Lähiluokat 1-6

Lähikoululuokilla on ollut yhteinen tapahtuma sekä syys- että kevätlukukaudella. Lisäksi luokkien yhteistyötä on tehty esimerkiksi kummitoiminnan parissa.

Lähiluokat retkeilivät yhdessä syyskuussa tutustuen Katariinanlaakson luontopolkuun sekä syksyiseen rantaan ja metsään. 1-6 luokkien oppilaista muodostettiin sekaryhmät, joissa he kiersivät aikuisten ohjaamilla toimintapisteillä. Oppilaat harjoittelivat retken aikana maataiteen luomista, morseaakkosten käyttöä, trangian kokoamista sekä luontoleikkejä. Metsässä evästeleminen oli monille mieleistä ja samalla opimme kuljettamaan luontoon viemämme materiaalit myös takaisin kaupunkiin.

Kevätlukukaudella huomioimme toukokuisen Eurooppapäivän järjestämällä oppilaille Estradi kutsuu -tapahtuman. Oppilailla oli mahdollisuus esiintyä muille lähiluokkien oppilaille valitsemallaan tavalla ja kokoonpanolla. Esityksiä oli kaikkineen parikymmentä ja joukkoon mahtui niin teatteria, tanssia, musiikkia kuin pulmatehtävien ratkaisua. Erityisesti nuoremmat oppilaat olivat halukkaita esiintymään ja toivat taitonsa rohkeasti muiden nähtäväksi.

Lähiluokkien vanhempainyhdistys on ollut lukuvuoden aikana hyvin aktiivinen ja järjestänyt kolme tapahtumaa. Elokuussa kokoonnuimme koulun pihalle vapaamuotoisesti tapaamaan perheitä, oppilaita ja koulun henkilökuntaa. Pihatapahtumassa oppilaat kilpailivat erilaisissa taitotehtävissä, kuten narulla hyppimisessä, koripallon heittämisessä sekä esteradassa. Parhaat suoritukset vanhempainyhdistys huomioi lahjakortilla. Varainhankintana vanhempainyhdistys järjesti kevätlukukaudella ystävänpäivädiscon sekä pääsiäismyyjäiset. Näissä kaikissa tapahtumissa oli avustavissa tehtävissä mukana 6A-luokan oppilaita, jotka pääsivät harjoittelemaan vastuutehtävien hoitamista tavallisesta koulupäivästä poikkeavissa tilanteissa.

Lähiluokkien kevätjuhla vietetään 1.6.2023 koulumme salissa. Ohjelmassa on oppilaiden esitysten lisäksi musiikkia sekä Hyvä kaveri -stipendien jakaminen kunkin luokan oppilaiden äänestämille luokkakavereille.

 

Kuvaa viistää edestä oikealle hiekkainen kuntopolku vehreässä metsässä. Kuntopolun vasemmalla puolella metsän siimeksessä on parikymmentä lasta touhuilemassa. Puiden lomasta siivilöityy auringon valo.
Oppilaat valmistautuvat ryhmätyöskentelyyn metsässä.

Lähiluokat 7-9

7a -luokka osallistui syksyllä STEAM it -kokeiluhankkeeseen ”älyä läppärisuojiin”. Hankkeessa oppilaat  saivat itse toivoa, millaisen koodattavan avaruusteemaisen läppärisuojan he haluavat. Suojiin he ompelivat e-tekstiilikomponentein rakennetun virtapiirin, johon sai ohjelmoitua haluamaansa valon-, äänen- tai liikkeenohjausta. Toteutuksessa he saivat apua STEAM -valinnaisaineryhmältä, sekä ICT-lukion opiskelijoilta.

Marraskuussa 7a -luokka vieraili yhdessä kahdeksannen luokan STEAM-valinnaisaineryhmän kanssa TSYK:n luonnontiedelukiossa. Vierailulla he pääsivät kiertelemään lukiolaisten pitämissä energiatyöpajoissa. Pajoissa pääsi esimerkiksi rakentamaan virtapiirejä, testaamaan VR-laseja, tutustumaan Åppi-sovellukseen ja maistelemaan nestetypen avulla valmistettua jäätelöä. Kaikki huipentui lukiolaisten fysiikkateemaiseen loppunäytökseen.

Kevään lopuksi 7a pääsi vielä tutustumaan Unican ruokalaan. Vierailimme Turun yliopistolla ravintola Galileissa. Vierailulla Unican työntekijät kertoivat meille työstään, oppilaille kerrottiin kesätyömahdollisuuksista ja saimme maittavan lounaan. Kävimme myös vierailun yhteydessä vilkaisemassa fysiikan laitoksen tiloja.

 

Alakoulun musiikkiluokat

Syksyn aikana valmistauduimme kahteen joulukonserttiin, alakoulun omaan Kynttilän valossa –kirkkokonserttiin ja alakoulun, yläkoulun ja musiikkilukion yhteiseen Valon aika –joulukonserttiin Logomossa. Molemmat joulukonsertit onnistuivat loistavasti! Tuomiokirkossa oli tarjolla perinteistä joulutunnelmaa ja Logomossa uudistunut ja monitaiteellinen show. Lisäksi joulun alla keikkailimme veteraanien ja kouluvaarien joulujuhlissa.

Keväällä tapahtui monenlaista mukavaa musiikin saralla. 4E pääsi esiintymään Pikkuli-lastenlaulukonserttiin Lasten musiikkijuhlille. Lauluja myös levytettiin lukuvuoden aikana useampaan otteeseen. Tämä oli kaikille uusi ja jännittävä kokemus.

Keväällä Cantitare oli esiintymässä Talvisodan päättymisen muistojuhlassa Turun tuomiokirkossa. Lisäksi saimme maaliskuussa kuorovieraita Jyväskylästä, kun Vox Aurea -lapsikuoro tuli Turkuun musisoimaan kanssamme.

6E valmisti kevään aikana musiikkinäytelmän Taikahuhuilu, jota esitettiin yhteensä kuusi kertaa sekä oppilaille että kotiväelle. 

Lisäksi olimme sekä syksyllä että keväällä kuoroleireillä Turun kristillisellä opistolla.

Koko alakoulun musiikkiluokkien yhteinen kevätkonsertti Matkalla pidettiin tällä kertaa omassa koulussa. Konsertti koostui erilaisista matka-aiheisista lauluista ja soitoista. Säestäjänä oli jo perinteinen taitava isäbändi ja tunnelma konserteissa oli aivan mahtava! 

Tästä lukuvuodesta kiittäen ja virkistävää kesälomaa toivottaen,

Aila ja Oona

Musiikin vuosi yläkoulussa

 

Seitsemännet musiikkiluokat avasivat syksyn leirikoululla Kunstenniemessä syyskuun lopulla. Ensimmäinen koitos seiskoille oli itsenäisyyspäivän musiikkiohjelmasta vastaaminen. Ysien kuoro Canticum oli keikalla kirjamessuilla. Kaikki yhdeksännet luokat pitivät perinteiset tanssiaisensa itsenäisyyspäivänä Matias Takkisen keräämän lukiolaisbändin tahdittamina.   

Syksy tiivistyi jouluohjelmiin. Luciat ja tiernapojat kiersivät kaupungilla. Valon aika -konsertti toteutui viiden vuoden tauon jälkeen. Tällä kertaa konsertti järjestettiin Logomossa 14. ja 15.12. Mukana olivat Puolalan, Puolalanmäen sekä Luostarinvuoren oppilaiden lisäksi ArtTeatro-sirkusryhmä, Raija Lehmussaaren balettikoulu sekä popkanteletar Ida Elina. 

Yläkoulun musiikkiluokkien ja musiikkilukion yhteinen joulukonsertti Seimen äärellä järjestettiin 20.12. Mikaelin kirkossa. Koulujen kuusi kuoroa ja orkesteri esittivät hienosti ohjelmaansa. Syyslukukausi päättyi niin ikään Mikaelin kirkossa 21.12.

Ysien musikaali ”Kosto raiteilla” esitettiin helmikuun alussa. Puutarhakadun alasali muuttui muutamaksi päiväksi legendaariseksi Idän pikajunaksi. Näytelmän ohjasi Susanna Nera, musiikista vastasi Anni Susi ja visuaalisuudesta Milla-Mari Naukkarinen-Nurmi. Hyvä ysit!  

Kahdeksannet musiikkiluokat tekivät oopperaretken Helsinkiin huhtikuun alussa. Kiersimme oopperan taustatiloja, näimme Helsingin musiikkitalon konserttitalon sekä seurasimme Sibelius-Akatemian oopperaluokan oopperaesitystä.  

Kevättä korvassa -gaala järjestettiin konserttitalolla 10.5.. Kuulimme jälleen hienoja esityksiä! Toukokuussa saimme myös kuorovieraita Kolleg St. Sebastian Stegenistä, Saksasta. Kuoro oli varsinkin kahdeksansien luokkien vieraana. Saksalaiset ja kasit pitivät myös yhteisen konsertin Betel-kirkossa 12.5. Laivaston soittokunnan varusmiesbändi esiintyi koulun solistien kanssa Puutarhakadun alasalissa 16.5.

Yhdeksännet musiikkiluokat tekivät kuoromatkan Tanskaan Anni Suden johdolla toiseksi viimeisellä viikolla. Matkalla majoituttiin Kööpenhaminassa Sankt Annæ Gymnasiumin vieraina. Yhteiskonsertti Sankt Annæ Pigekorin kanssa oli Strøgetin varrella Helligaandskirkessa. Jyllannin Hjørringissa Canticumin otti vastaan Nordjysk Pigekor. Myös Jyllannissa konsertoitiin yhdessä. Matkalla nähtiin paljon Tanskan hienoja nähtävyyksiä Kööpenhaminan Tivolista Jyllannin hiekkadyyneihin. Det var så sjovt!  

Yläkoulun ja lukion yhteinen orkesteri konsertoi Timo Lehtovaaran johdolla Martinkirkossa 25.5. Valinnaisen musiikin ryhmä esiintyi S-talossa 29.5. Taidepäivänä kuulimme vielä koulun bändejä Vimmassa. 

Seitsemänsien ja kahdeksansien musiikkiluokkien kuoroja ohjasi Kari Jantunen ja Canticumia Anni Susi. Bändiohjaajana toimi Lauri Levanto. Yläkoulun ja lukion yhteisen orkesterin toiminnasta vastasivat Timo Lehtovaara ja Kari Jantunen.  

Musiikinopettajat